Inhoud
Inleiding
Wie was Willem Barentsz?
Wat Willem Barentsz allemaalgedaam?
Bronnen:
http://onderwijs.kb.nl/willem-barentse/intro1.htm
http://www.schooltv.nl/vroegerenzo/pagina.jsp?nr=vz_werkstuk&wsnr=146848
http://mediatheek.thinkquest.nl/~ll069/dutch/index.php3?subject=explorers/database/show&id=11
Inleiding:
Waarom is Willem Barentsz de grootste Nederlander?
Willem Barentsz is de grootste Nederlander, omdat hij zijn leven bijna heeft gegeven voor Nederland. Ook omdat hij Nederland meer aanzien wou geven om ook een route na India op een snellere manier te vinden.
Wie was Willem Barentsz?
Willem Barentsz werd geboren in 1555 op Terschelling in de plaats Formerum.
Hij hield zich vroeger al bezig met zeekaarten, hij maakte ze en is ze later ook gaan varen.
Willem Barentsz was een zeeman en ontdekkingsreiziger, hij heeft ook scheepsboeken uitgegeven.
Hij heeft een belangrijk scheepsboek uitgegeven van een nieuwe beschrijving van de Middellandse Zee, samen met van Planicius.
Willem Barensz is overleden op 20 juni 1597.
Wat heeft Willem Barentsz allemaal gedaan?
Zoals ik al eerder zei, was Willem Barentsz zeeman en ontdekkingsreiziger.
Hij is vooral bekend geworden door ‘de reis via het noorden‘, die hij in mei 1596 samen met Jacob van Heemskerck maakte.
Ik ga nu het hele verhaal vertellen, hoe en waarom Willem de reis maakte.
In 1594 gaat Willem Barentsz voor het eerst op reis om een route te zoeken via het noorden. Toen hij na een tijd op weg was, zag hij dat er geen ijs was. Hij dacht dat het toen zeker moest lukken.
Willem vertrok naar huis, om de grote reis voor te bereiden. Hij gaat in 1595 nog een keer, maar deze keer verliep het niet zo goed.
De schepen botsten, de bemanning werd opgegeten door ijsberen en er werd gestolen. Toen ze eindelijk toch maar verder gingen was alles dichtgevroren.
Ze moesten weer terug naar Nederland!
Maar in 1596 probeert Willem het weer, deze keer samen met Jacob van Heemskerck en Jan Corneliës Rijp, met 3 schepen vertrekken ze. Ze gingen eerst naar een eiland waar veel beren waren en benoemden dat tot Beren-eiland (dit eiland heet nog steeds zo).
Vanuit daar ging ze naar Nova Zembla, daar kwamen ze vast te zitten in het ijs. Ze waren verplicht om op Nova Zembla te overwinteren. Daar bouwden ze een huis van drijfhout, Het behouden huys. Ze hadden geluk dat er veel hout te vinden was en er een riviertje was. De mannen verwarmden het huisje door stenen en kanonkogels in het vuur te verwarmen en namen die mee naar bed.
Ze hebben met ze zestienen er een paar maanden daar geleefd.
In 1597 kregen de mannen het schip eindelijk los, ze vertrokken toen met 14 man (2 waren al overleden), ze waren heel zwak, maar toch vol moed!
Met de terugreis overleed Willem Barentsz op 20 juni, (hij is overleden aan scheurbuik en onderkoeling). Hij had voor dat ze vertrokken nog een briefje geschreven, waarop stond dat hij het op Nova Zimbla had overleefd. Nog 2 andere mannen overleefde de terugreis ook niet. De laatste mannen roeiden naar Rusland. 29 Oktober waren ze eindelijk weer terug in Nederland!
Conclusie.
Alles nog even in het kort:
Willem Barentsz is geborenen 1555 en was zeeman en ontdekkingsreiziger.
Willem Barentsz heeft 3 reizen gemaakt, waar de 1e alleen even rond kijken was, de 2e ging alles mis, ze werden opgegeten door beren, hun spullen werden gestolen en botsten hun schepen. Bij de 3e reis, moesten ze een halfjaar overwinteren op Nova Zembla. Toen ze de terug reis maakten overleed Willem Barentsz.
REACTIES
1 seconde geleden
P.
P.
goed werkstuk
9 jaar geleden
Antwoorden