Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Wat waren de directe en indirecte gevolgen van de val van de Berlijnse muur?

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 340 woorden
  • 6 november 2003
  • 48 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 48 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Wat waren de indirecte en directe gevolgen van de val van de Berlijnse Muur? (1989 tot heden)
Na de val van de Berlijnse Muur, werden onder andere de uitreismogelijkheden van de DDR-burgers versoepeld. In Centraal Europa vroeg men zich ondertussen af hoe het nu verder moest met het stilaan leeg lopende Oost-Duitsland. Een Duitse hereniging drong zich op, maar had tot gevolg dat een herenigd Duitsland opnieuw een groot machtsblok zou zijn in Midden-Europa. Men vreesde dat Duitsland zich zou willen wreken voor de vernederingen die Duitsland na de Tweede Wereldoorlog waren aangedaan. De nieuwe Duitse kanselier (Helmut Kohl) verzekerde de rest van Europa echter dat Duitsland niets als vreedzame bedoelingen had.
Na de val van de Berlijnse Muur heeft vooral het doortastende optreden van bondskanselier Kohl en enkele van zijn naaste medewerkers de weg vrijgemaakt voor de Duitse eenwording. Hij wist met hulp van de Amerikaanse president Bush zowel de westerse bondgenoten als de Sovjet-Unie en de Oost-Europese staten te winnen voor zijn plannen om de Duitse deling op te heffen. Ook in eigen land verzekerde hij zich behendig van voldoende steun om de eenwording van de twee Duitslanden te bewerkstelligen. Op 3 oktober 1990 vond de officiële Wiedervereinigung plaats. Nog geen jaar na de openstelling van de grens tussen de BRD en de DDR, werden de twee Duitslanden herenigd.

De afbraak van de Berlijnse muur was een symbolisch einde van de Koude Oorlog.
Boris Jeltsin was de nieuwe ruimdenkende leider die de bevolking opriep om op te komen tegen de staatsgreep van de orthodoxe communisten. Hij slaagde erin de bevolking te mobiliseren tegen de conservatieven. Ook het leger koos de kant van het volk, ze weigerden immers tegen hun eigen familie en kameraden te vechten en zo werd de staatsgreep, die als een wanhoopsdaad kan gezien worden, teniet gedaan. Het enige wat deze staatsgreep veroorzaakte was een versnelling van het uiteenvallen van de Sovjetunie. Hij viel uiteen in 15 verschillende staten. Deze nieuwe staten richtten in december 1991 het Gemenebest van Onafhankelijke Staten op. Hierin is ook het nieuwe Rusland een federatie.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.