ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
VrouwenBesnijdenis
Geschiedenis
2007-05-09
Chaya
2p
Inhoud:
1. Inleiding
2. Bronnenlijst
Hoofdvraag: Wat houd vrouwenbesnijdenis eigenlijk in ?
Deelvragen:
1. Wat is vrouwenbesnijdenis ?
3. Waarom word een meisje besneden?
4. Hoe is vrouwenbesnijdenis ontstaan?
5. Wat zijn de gevolgen van vrouwenbesnijdenis?
Inleiding:
Mijn werkstuk gaat over vrouwenbesnijdenis, ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik wilde weten waarom ze dit doen. Want ik begrijp niet waarom het nodig is. Ik las er nog over op het internet en ik las waargebeurde verhalen, dat waren zielige verhalen het wordt heel gruwelijk gedaan, veel plezier.
Bronnenlijst:
www.vrouwenbesnijdenis.nl
www.who.nl
www.pharos.nl
+
De bibliotheek
1. Wat is vrouwenbesnijdenis? :
1. Het verwijderen van de voorhuid van de clitoris, met of zonder gedeeltelijke of volledige verwijdering van de clitoris.
2. Het verwijderen van de clitoris met gedeeltelijke of volledige verwijdering van de kleine schaamlippen.
3. Het verwijderen van de clitoris en hechten van de ingang van de vagina (infibulatie of faraonische besnijdenis). Na de hechting van de overgebleven schaamlippen blijft een hele kleine opening over voor menstruatiebloed en urine. Bij Somalische vrouwen gebeurd dit vaak
4. Overige, zoals prikken, piercen en/of snijden in clitoris en/of schaamlippen, aanbrengen van brandwonden, inbrengen van bijtende stoffen of kruiden in de vagina.
Vaak wordt de term ‘sunna’ gebruikt. Dit zou betekenen soepele besnijdenis.
Er wordt i.v.m. meisjesbesnijdenis de woorden defibulatie en herinfubilatie gebruikt. Defibulatie is het vergroten van de opening of het opheffen van de obstructie, meestal vóór het huwelijk of een bevalling. Herinfibulatie is het opnieuw hechten van de resterende delen van de schaamlippen, onder meer na een bevalling.
3. Waarom wordt een meisje besneden? :
Een meisje word besneden omdat het een traditie of gewoonte is .
Schoonheid: Vrouwenbesnijdenis wordt in soms om de schoonheid besneden. Door regelmatig uitwendige geslachtsdelen weg te halen zou de vrouw mooier zijn.
Gezondheid: Er wordt gedacht dat besnijdenis effect heeft op de gezondheid van een vrouw. Maar dat is helemaal niet waar, zie verhaal van Hannah Koroma.
Geloof: Vrouwenbesnijdenis komt het meest voor bij moslims.Er wordt beweerd dat het besnijden van vrouwen in de Koran (heilige moslims boek) staat. Maar in de Koran staat er niks over besnijdenis. In veel Islamitische landen (zoals in Saoedi Arabië, Iran, Irak, Koeweit, Algerije en Pakistan) word er niet besneden.
Seksualiteit: Het belangrijkste van besnijdenis heeft te maken met het behoud van maagdelijkheid. Het vergroot haar kans op huwelijk en het laat zien dat je goed opgevoed bent. En dat willen de ouders natuurlijk.
4.Hoe is vrouwenbesnijdenis ontstaan? :
In Somalië zijn bijna alle vrouwen besneden, het is al een traditie sinds honderden jaren. Wie en waar het precies ontstaan is, is nog onduidelijk. Ze zeggen dan een heerseres Araweelo, die jaren geleden over Somalië regeerde. Zij zei dat jongetjes na hun geboorte gecastreerd moesten worden. Nadat zij overleden was, zochten mannen ook een idee voor vrouwen. Om ook te voelen wat zij meemaakten. En dat is vrouwenbesnijdenis geworden. Wat andere mensen zeggen is, dat het is begonnen in het oude Egypte. Waar vrouwen ‘magische krachten’ hadden die mannen ook wilden. En wilden ze vrouwelijke seksualiteit beheersen, en zo kwam vrouwenbesnijdenis (zeggen ze). En het laatste wat ze dachten is, dat de Arabische vrouwenhandel vrouwenbesnijdenis hadden uitgevonden zodat ze niet zo snel zwanger raken. Het wordt gezien als puurheid en maagdelijkheid voor als je trouwt. Het is ook een manier om niet vreemd te gaan. Vrouwenbesnijdenis is verspreid vanuit Egypte naar Afrika en Azië. Zo werd besnijdenis een onderdeel van o.a. de Islamitische traditie.
5.Wat zijn de gevolgen van vrouwenbesnijdenis?:
Besnijden word vaak gedaan met vieze scherpe messen. De gevolgen zijn erg: zware bloedingen, shock, infecties, constante pijn, littekenvorming, bloedarmoede en soms de dood.
Tijdens en na de behandeling is de kans op problemen groot.
Gevolgen tijdens de ingreep:
• extreme pijn (ingreep zonder verdoving);
• urineklachten (pijn bij plassen, ophoping urine in de blaas);
• overmatig bloedverlies;
• kans op infectie.
Gevolgen na de ingreep:
• menstruatieklachten (pijn en ophoping van bloed);
• veel pijn in onderbuik;
• onvruchtbaarheid door gynaecologische infecties;
• littekenvorming (met gevolgen voor de bevalling);
• moeilijk inwendig onderzoek
• pijn bij seksuele gemeenschap.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.