Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Volendam ramp 't Hemeltje

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1072 woorden
  • 20 april 2004
  • 75 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
75 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Uiteindelijke verslag brand in 't Hemeltje 1 januari 2001 - Een half uur nadat het nieuwe jaar is begonnen (00:30 uur), breekt er brand uit in het Volendamse café De Hemel. Dit door een paar sterretjes die de kerstversiering zouden hebben geraakt. In het café komen in de vlammenzee 6 mensen om, maar dit is nog niet het enige er vallen 184 gewonden. 01:00- De brandmelding komt binnen bij de Brandweer. Wanneer zij horen dat er in paniek mensen uit de ramen springen, slaan ze groot alarm. Brandweer uit omliggende plaatsen schiet te hulp. Er komen natuurlijk ook verschillende ambulances bijv. uit Gooi- en vechtstreek (1:33), alleen zijn er nooit genoeg voor iedereen. Daarom worden er bussen ingezet. In de bussen zitten vrijwillegers die de slachtoffers begeleiden Overal in de bussen zitten mensen met zilveren doeken om en gaas op hun huid, 18 van de 184 moeten vechten voor hun leven. Er werden ook politie mensen ingezet, die hebben het hele gebied omringt met rode linten. De ruim 700 feestvierders wilden allemaal naar buiten toen de brand begon. Circa 200 jongeren wilden via één deur naar benenden, ze gingen in het donker vechten voor hun leven want het licht was uitgevallen. Hierdoor werden sommige mensen onder de voet gelopen. Sommige duiken brandend de haven in of proberen terwijl hun huid als kaarsvet van hun lichaam druipt, verkoeling te zoeken in de sneeuw. De hemel verandert in een hel.

2 januari 2001
Het totaal aantal doden is opgelopen tot 9 jongeren. Dat heeft burgemeester IJselmuiden van Volendam vandaag bekend gemaakt. Ook heeft hij bekend gemaakt dat 34 mensen op de intensive care liggen. 10:26 - Zeker achttien jonge mensen verkeren nog in levensgevaar
12:52 - Het brandwonden centrum Beverwijk bevestigd dat er een 10de persoon is overleden. 12:53 Koningin Beatrix bezoekt dinsdagmiddag in het Academisch Centrum in Amsterdam slachtoffers van de brand in Volendam. Er is grote rouw in Volendam maar ook in de rest van Nederland, er is zelfs een condoleanseregister opgericht.

Na enkele dagen later word er duidelijk dat er in totaal 14 jongeren zijn omgekomen.

Wat was er mis met de nooduitgangen??!! Voor onderzoek: voor enkele ramen zaten spijlen zodat bezoekers daar niet uit konden klimmen. Volgens iemand die bij de brand aanwezig was, was één van de nood uitgangen opslot.

Na onderzoek: Het onderzoek van de TNO wees uit dat het aan de ene kant maar goed was dat de ramen en de nooddeur dicht zaten, zo kon er namelijk geen vuur meer bij de brand zodat het erger werd. Het onderzoek bureau heeft namelijk de hele brandt gereconstrueerd: dit wil zeggen dat ze het na gebootst hebben.

De video die ze hierbij hebben gemaakt liet zien dat de snelheid van het vuur erg hoog lag. Binnen 60 seconden stond het hele café in brand. Er raakten zelfs een paar medewerkers gewond omdat ze niet gedacht hadden dat het vuur zich zo snel verplaatste.

Volgens deskundig had het weinig uitgemaakt of de kerstversiering geïmpregneerd was geweest of niet. Dit betekent of of de kerstversiering is bespoten of niet. Het vuur zou zich alleen langzamer hebben verspreid. Betere brandblussers had ook geen verschil gemaakt zeiden ze: het was een onblusbare band.

Om dit beter te laten zien hoe het er allemaal ongeveer uitzag heb ik dit in een plaatje verwerkt zie afbeelding 1 achterin.

Rechtzaak tegen de drie verantwoordelijken van café 't Hemeltje.

23/6
Vandaag begint in Haarlem de strafzaak tegen: 1. De eigenaar van café 't hemeltje
2. Zijn dochter
3. Bedrijfsleidster
De drie mensen worden verdacht van brand, dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.

De burgemeester en wedhouders van Volendam zijn kort voor de brand gewaarschuwd voor de gevaarlijke situatie in het Hemeltje. De verantwoordelijke wethouder W. Visscher (CDA) had in de 2de week van november 2000 daarom een brief geschreven met een mededeling dat in de jongeren bar een gevaarlijke situatie bestond doordat vluchtwegen ontbraken. De kerstversiering hing wel op de goede hoogte werd er verteld namelijk op 2.70m.

De rechtszaak gaat zeven dagen duren. De uitspraak volgt vermoedelijk op 18 juli. De drie kunnen maximaal 21 maanden gevangenisstraf krijgen. Op 18 juli is ook inderdaad de uitspraak geweest de eigenaar kreeg alle schuld. Veerman (eigenaar café 't hemeltje) hoeft de cel niet in. Hij heeft een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en een werkstraf van 240 uur gekregen. Met de werkstraf moet hij 'zijn schuld aan de samenleving' voldoen. Hij mag verder twee jaar lang geen café runnen. Tegen Veerman was 16 maanden cel voor dood en brand door schuld geëist. Het Openbaar Ministerie overweegt in hoger beroep te gaan tegen Veerman.

Schade
In totaal kregen 308 mensen een vergoeding van tussen de 1500 en 150.000 euro.

Omdat ik al allemaal dingen heb verteld waarom het mis ging in Volendam heb ik nu opgezocht hoe het wel moet: Zo moet het wel!! Versiering maakt feestelijk, maar het heeft risico's als het niet brandveilig. Als je versiering hebt moet je maatregelen treffen zodat er geen brand kan ontstaan. Het Netwerk Preventie heeft daarom de voorschriften (regels) op dit gebied samengevat. Ik noem een paar dingen met de daarvoor bestemde eisen:

Vluchtwegen: moeten duidelijk, vrij, open en met licht aangegeven zijn. Blusmiddelen: moeten makkelijk in gebruik zijn, open en op een zichtbare plek hangen. Verlichting: moet duidelijke verlichting zijn als er brand is, die duidelijk aangegeven waar de vluchtwegen zijn. Open vuur: er moeten duidelijke regels over zijn en vuurwerk is verboden binnenshuis. Versiering: moet brandveilig bespoten zijn (geïmpregneerd), boven de 2,40 hangen en gecontroleerd zijn door brandweer. Max. aantal pers: er mogen maar een bepaald aantal mensen in een café anders kan er bij brand niet goed gevlucht worden.

Mijn mening over de hele brand:

Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd, ik heb er ook veel over op TV gezien. Mensen die half verminkt zijn of soms zelfs dood! Ik vind het de schuld van de eigenaar omdat hij niks heeft gedaan aan de vluchtwegen die er niet waren. Ook zit ik te denken aan wie de sterretjes nou heeft opgestoken, die heeft namelijk ook schuld vind ik.

Hoe zit het met de brandstichter ? De eigenaar (Veerman) van café t,Hemeltje krijgt alle schuld,hoe zit het met die brandstichter van de feestversiering?

Wat gebeurt er met de dader die de feestversiering in de fik heeft gestoken,daar horen wij niets over,die was toch zeker een schuldige aan dit drama? Misschien was dit iemand onder de 18 waar geen rechtspraak tegen mogelijk is. Ik weet het niet, maar in ieder geval vind ik dat de gene achter de sterretjes een straf moet krijgen.

REACTIES

S.

S.

Er wordt gezegd dat er geen straf is geweest voor degene die de sterretjes ( en dus ook de brand) heeft aangestoken. Dit is iemand die dan ook meteen is overleden.

14 jaar geleden

J.

J.

Er worden in dit werkstuk dingen geschreven die onwaar zijn.

MVG,
John

16 jaar geleden

S.

S.

Het is echt verschrikkelijk wat er is gebeurd. Ik hou een spreekbeurt over Volendam en dit komt er zeker in.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.