Tweede Wereldoorlog

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2381 woorden
  • 16 december 2005
  • 100 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
100 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Tweede Wereldoorlog

Waarom heb ik dit onderwerp gekozen?
Omdat, we met geschiedenis het blok erover een beetje over hadden, en toen leek het me wel een leuk onderwerp waar ik wel war meer wilde over weten.

Waarom de Tweede Wereldoorlog?
Hitler beloofde de Duitsers weer werk, en dus geld. Hij gaf de Joden de schuld van de crisis in Duitsland. Hij wilde de Joden weg hebben. Ook wilde hij van Europa 1 groot Duits rijk maken. Uiteindelijk wilde hij de hele wereld veroveren.

Wie?
Duitsland vocht samen met Italië en Japan tegen de rest van de wereld. Het begon klein: Duitsland viel in 1939 Polen aan. Maar al gauw ging het verder en steeds meer landen raakten bij de oorlog betrokken.


Waar?
Toen Japan in 1941 Amerika aanviel, was er sprake van een echte wereldoorlog. Overal werd gevochten.

Hoeveel doden?
Tijdens de Tweede wereldoorlog zijn er ongeveer 55 miljoen mensen omgekomen.
De meeste mensen gingen dood bij gevechten en bombardementen. Maar een heleboel zijn er ook vermoord. Veel daarvan waren er Joods. Maar ook kunstenaars homoseksuelen communisten en zigeuners werden vermoord door de Duitsers.

Kosten?
De oorlog heeft de geallieerden landen zo’n 85 miljoen gekost om het weer op bebouwen.

Nederland bezet
Op mei 1940 viel het Duitse leger Nederland aan. Op 14 mei na het bombardement op Rotterdam, gaf Nederland zich over. Daarna speelde Duitsland hier de baas. In het begin merkten de Nederlanders nog niet veel van de Duitse bezetters. Maar dat veranderde snel. Steeds meer Duitse soldaten liepen in hun uniform op straat. En ze namen alles mee wat ze konden gebruiken, ook eten. Daardoor bleef er steeds minder voor de Nederlanders over. Mensen aten daarom heel vieze dingen, alleen maar omdat ze vreselijke honger hadden. Soep van bloembollen bijv. ’s Avonds mocht er niemand meer naar buiten. Radiozenders en kranten waren door Hitler verboden.

Wereldoorlog
Tijdens de Tweede wereldoorlog werd er niet alleen in Europa gevochten. Van 1940 tot 1943 werd er ook in Afrika gevochten. Engeland en Frankrijk hadden allebei koloniën in noord-afrika die werden aangevallen door de Italianen en de Duitsers. Frankrijk gaf zich snel over, maar Engeland bleef zich verzetten. Uiteindelijk wonnen de Engelsen en moesten de Italianen en Duitsers het gebied opgeven. Ook in Azië en het gebied van de Grote oceaan was de oorlog. De Japanners probeerden hun keizerrijk uit te breidden. Daarvoor hadden ze al stukken van China ingepikt. In 1941 viel Japan Amerika aan. Vanaf dat moment vocht Amerika mee.


D-Day
6 juni 1944 was een belangrijke dag. Op die dag werden er zo’n 150.000 Engelsen en Amerikaanse soldaten op de strandden van Normandië in Frankrijk gezet. Die dag wordt D-Day genoemd. Eerst werd Frankrijk bevrijdt, daarna België. En tenslotte was Nederland aan de beurt. De Amerikaanse generaal Eishower Leidde de aanval. Het zuiden van Nederland werd snel bevrijd. Het Noorden moest nog even wachten, want de soldaten kwamen de grote rivieren niet over. De Duitsers hielden de bruggen bezet en vochten met hun laatste krachten.

De ondergang van Hitler
In 1942 was op de Engelse radio voor het eerst te horen wat er met de opgepakte Joden gebeurde: ze werden naar concentratiekampen gebracht en velen werden gedood in gaskamers. De Engelsen schrokken er vreselijk van. Ze beloofden om de Duitsers te straffen voor wat ze deden. Ook Amerika en Canada wilden helpen. Het waren onze bondgenoten in de strijd tegen Hitler. Ze werden’de geallieerden’ genoemd. Omdat de geallieerden met zo ontzettend veel waren, wist Hitler toen eigenlijk al dat hij de oorlog niet kon winnen.
Toch vocht hij met zijn leger door tot april 1945. Toen het einde in zicht was, pleegde hij zelfmoord in zijn bunker in Berlijn. Zijn troepen gaven zich daarna over.
Nederland was op 5 mei helemaal bevrijd.

Eindelijk: de bevrijding!
Na 5 jaar oorlog en bezetting werd Nederland bevrijd. Het was overal feest.
Mensen dansten op straat en bedankten de Amerikanen, de Canadezen, de Engelsen en de andere bevrijders. Voorla de Amerikanen en de Canadezen namen allerlei dingen mee, die mensen in Nederland al 5 jaar niet meer hadden geproefd. Ze deelden: chocola kauwgom en sigaretten uit. Toen de feestvreugde een beetje over was, moest er hard gewerkt worden. Overal waar gevochten had, waren gebouwen, straten en spoorwegen kapot.
In de jaren na 1945 werd de schade zoveel mogelijk hersteld. Iedereen was het erover eens: zoiets verschrikkelijks mocht nooit meer gebeuren. Daarom stelde de Verenigde Naties een verklaring op waarin de mensenrechten staan. Die verklaring bestaat uit 28 regels.

Regel 1: alle mensen hebben gelijke rechten en regel 2: niemand mag worden gediscrimineerd.

Hitler aan de macht
Hitler richtte na de eerste wereldoorlog een partij op. Deze kreeg in de jaren 20 steeds meer macht. In 1933 werd Hitler rijkskanselier van Duitsland. Toen de president van Duitsland een jaar later stierf, noemde Hitler zichzelf de baas van Duitsland: de Fuhrer.
Hitler begon onmiddellijk met groter en sterker maken van het leger. Hij had ook een kinderleger dat was de Hitlerjugend. De kinderen leerden dat de Duitsers goed waren en de Joden slecht. Tot hun 16de deden de kinderen allerlei klusjes, zoals post bezorgen en boeren helpen. Zodra ze 16 werden, gingen ze naar het echte leger.
In 1936 sloot Italië zich bij Hitler aan. En in 1939 kwam Japan er ook nog even bij en toen was Hitler klaar voor de oorlog.

Duitsland steeds sterker
In 1935 bedacht Hitler nieuwe wetten. Daarin stonden allerlei slechte dingen over Joden. Joden werden gepest en joodse kinderen werden soms van schol gestuurd. Op 9 november 1938 werden ’s nachts de ruiten van veel winkels en huizen van Joden ingegooid.
Ook werden er joodse gebouwen in brand gestoken. Die vreselijke gebeurtenis wordt de Kristalnacht genoemd: de nacht van het gebroken glas. Meer dan 20.000 Joden werden na die nacht naar concentratiekampen gebracht.

Duitsland valt aan
Hitler begon de oorlog met zijn Blitzkrieg. Dat waren snelle aanvallen waarop niemand was voorbereid. Op die manier veroverde Hitler Polen, Denemarken en stukken van Noorwegen.
Daarna werden Nederland België Luxemburg en Frankrijk aan de beurt.

Op 10 mei 1940 ’s morgens heel vroeg, schrokken de Nederlanders wakker van het geluid van tanks, marcherende soldaten of vliegtuigen: Duitsland was binnengevallen.
Oorlog!
In Nederland duurde de bezetting 5 jaar: van 10 mei 1940 tot 5 mei 1945. Het was een verschrikkelijke tijd. De Duitsers speelden de baas. Ze pikten alles wat ze konden: auto’s fietsen wapens en kleding. De Duitse soldaten moesten sterk en gezond zijn voor de strijd dus pikten ze ook nog wat voedsel. Daardoor hadden de Nederlanders honger. Ze probeerden op boerderijen aan wat eten te komen. Vaak ruilden ze mooie spullen voor een paar aardappels of een stuk kaas. De hongerwinter van 1944/1945 was het ergst. Er was geen eten en het vroor dat het kraakte. En er was ook geen brandstof voor de kachels. Veel mensen zijn toen van de honger en de kou doodgegaan.

Duitsland geeft zich over
Na 5 jaar oorlog was het Duitse leger verzwakt. De geallieerden(Engeland, Frankrijk Rusland en Amerika) wonnen steeds meer gebieden terug. Hitler kon er niet tegen dat Duitsland de oorlog ging verliezen. Daarom pleegde hij op 30 april 1945 zelfmoord. Een week daarna gaf Duitsland zich over. Dat gebeurde op 7 mei in Noord-Frankrijk, in de stad Reims. Op 8 mei werd het nog eens overgedaan in Berlijn in Duitsland.
Japan verzette zich nog een poos. In augustus 1945 gebruikten de Amerikanen een nieuw wapen: ze gooiden 2 atoombommen o de steden Hirosima en Nagasaki. Daarna gaf ook Japan zich over. De tweede wereldoorlog was voorbij.

Hitler, wie was dat?
Adolf Hitler werd in 1889 geboren in Oostenrijk. Een heel normale jongen. Hij at net als iedereen aardappels met jus en ging naar school. Toen Adolf wat ouder werd, ging hij studeren en uiteindelijk ging hij in de politiek. Hij werd later leider van een kleine politieke partij, die al snel heel groot zou worden. Rond 1920 ging het niet goed met Duitsland. Duitsland had de eerste wereldoorlog(1914-1918) verloren. Er was weinig werk en er waren veel arme mensen. Adolf Hitler zei tegen het volk dat hij daar wat aan kon veranderen. Hij zou van Duitsland een heel groot land maken. Want vervolgens Hitler waren Duitsers beter dan andere mensen en ze waren voorbestemd om over de wereld te heersen. De Duitsers luisterden graag naar hem, want ze wilden dat het weer beter ging met hun land.
Hij beloofde de Duitsers rijkdom en dat geloofden ze maar al te graag.


NSB
Sommige Nederlanders waren het wel eens met de praatjes van Hitler.
Ze werden lid van de Nationaal Socialistische Beweging- de NSB- een partij die veel ideeën had afgekeken van Hitler. De leider van de NSB heette Anton Adriaan Mussert.
Tijdens de Bezetting toen Duitsland Nederland veroverde, hielpen veel NSB ers de Duitsers.
Zulke Nederlanders noem je nou foute Nederlanders.

Concentratiekampen
Hitler had een hardhandige oplossing voor mensen die het niet met hem eens waren: opsluiten. Daarvoor richtte hij vanaf 1933 concentratiekampen in. Concentratiekampen waren werkkampen waar gevangenen zonder proces werden opgesloten. In de kampen was weinig eten, het was er vies en het werk was zwaar. Het werk werd het kamp gedaan of erbuiten in fabrieken. Ook moesten gevangenen wegen aanleggen. Dat was heel zwaar werk. Een werkdag duurde wel 12 uur. En dan lekker naar bed? Nou nee met zijn 10en in 1 bed dat was heel gewoon. Veel mensen waren ziek. En de bewakers waren heel streng. Je kon gewoon gestraft of geslagen worden, zomaar om niets. Veel gevangenen overleefden zo’n kamp niet.

Vernietigingskampen
In 1942 bedacht Hitler iets nog vreselijker: naast de concentratiekampen kwamen er ook vernietigingskampen. In die kampen werden veel mensen vooral joden vermoord. Of ze werden vergast. Toen Duitsland zich in 1945 overgaf en de geallieerden de kampen gingen bevrijden, kregen ze de schrik van hun leven. De mensen die nog leefden, waren mager en ziek van ellende. En bij de kampen werden overal bergen met lijken gevonden. In Nederland woonden voor 1940 110.000 joden. Toen de oorlog was afgelopen leefden er nog maar 30.000. In andere landen was het net zo erg.

Arbeidseinsatz
Tijdens de bezetting pakten de Duitsers ook gezonde Nederlandse mannen op. Zij moesten voor de Duitsers werken, meestal in Duitsland. Ze hoefden niet naar werkkampen, zoals de Joden. Toch werden ze goed bewaakt, ze konden niet ontsnappen.


Het verzet
Vanaf het begin van de tweede wereldoorlog waren er mensen die zich verzetten tegen de Duitse bezetting. Eerst in kleine groepjes, maar er kwamen snel meer mensen bij. En zo groeide het verzet. Kinderen vrouwen waren belangrijk in het verzet. De Duitsers dachten niet dat zij gevaarlijk waren. Maar daar vergisten zij zich in. Want juist als je klein bent, kun je gemakkelijk ergens binnensluipen, door een raam dat op een kier staat bijv. En zo kon een klein kind mensen binnenlaten. In heel Europa probeerden mensen het verzet elkaar te helpen. Ze smokkelden wapens en andere spullen de grens over en wisselden informatie met elkaar uit. Verzetsmensen hielpen ook de Joden door goede onderduikadressen voor ze te zoeken. Verder maakten ze geld, paspoorten identiteitsbewijzen en voedselbronnen na.
Veel verzetstrijders kregen na de oorlog een medaille. Een aantal verzetsmensen uit de Tweede wereldoorlog leeft nog steeds, maar ze zijn natuurlijk al erg oud.Af en toe komen ze bij elkaar om herinneringen op te halen.

Onderduiken
Hitler had niet alleen een hekel aan joden. Hij had nog meer rare ideeën. Hij wilde bijv. Alleen gezonde blanke mensen met blond haar en blauwe ogen in zijn rijk. Ariërs noemde hij die mensen. Duitse Arische vrouwen werden beloond als ze veel kinderen kregen. Iedereen die niet Arisch mensen waren, waren niet veilig. En mensen die het gewoon niet eens waren met de ideeën van Hitler. Toen Hitler aan de macht kwam, snapten een heleboel mensen dat hen leven in gevaar was. Sommigen vluchtten zelfs uit Duitsland weg. Zo kwam de familie van Anne Frank bijv. In 1933 in Amsterdam. Tijdens de bezetting waren deze mensen ook in Nederland niet meer veilig. En weg vluchten was bijna onmogelijk. Toen verstopten veel mensen zich voor de Duitsers, om niet naar de kampen te hoeven. Dat wordt ook wel onderduiken genoemd. Joden doken onder bij niet joodse vrienden, die ene geheime schuilplaats in huis hadden. Of bij de boeren op het platteland. In de tweede wereldoorlog was Wilhemina de oma van Beatrix de koningin van Nederland. Zij vluchtte naar Londen, de hoofdstad van Engeland. Daar was ze veilig. Soms was ze op de radio te horen. Dan sprak ze de Nederlanders moed in. Wilhemina’s dochter Juliana, de moeder van Beatrix, zat in Canada. Lekker ver weg en veilig.

Anne Frank een joods meisje
Anne Frank was een joods meisje. Ze was 10 jaar toen de oorlog begon. Ze dook met haar familie onder in een kleine ruimte in een aan de Prinsengracht in Amsterdam. Die ruimte was moeilijk te vinden. De ingang was verstopt achter een boekenkast. Anne frank kon niet naar buiten. Bijna 2 jaar heeft ze in dat kleine kamertje gezeten, met haar zus en haar ouders en 4 andere onderduikers. Ze las veel en luisterde naar de radio. En ze schreef. Alles wat ze deed en dacht schreef ze op in haar dagboek. Het dagboek noemde ze Kitty. De familie frank is verraden en weggevoerd naar een concentratiekamp. Het dagboek eindigt op 1 augustus 1944. Alleen Annes vader Otto heeft het overleefde het kamp. Het dagboek van Anne werd gevonden en bewaard. Otto frank zorgde ervoor dat Annes dagboek werd uitgegeven. Het achterhuis werd in heel veel talen vertaald. Het wordt nog steeds gelezen door mensen uit de hele wereld. Het achterhuis zelf, zoals de schuilplaats van de familie frank werd genoemd, is een museum geworden.

Joden mogen niets
Met joden worden mensen bedoeld die het joodse geloof aanhangen. De meeste joden stammen af van de bewoners van het koninkrijk Judea. Dat lag duizenden jaren geleden ongeveer waar nu Israël is. Maar heel lang geleden zijn de inwoners van die streek uit het land weggejaagd. Daardoor wonen joodse mensen nu in de hele wereld verspreid. Hitler gaf de joden de schuld van alle ellende van Duitsland. Onzin natuurlijk, maar de Duitsers geloofden hem. Hij zei: hoe minder joden er zijn hoe meer werk en ruimte er is voor de Duitsers. Daarin stond wat joden allemaal niet mochten. Overal kwamen bordjes te staan: verboden voor joden. Joden mochten niet in bioscopen winkels en openbaar vervoer. En steeds meer joden werden gearresteerd. Ze werden in Duitse werkkampen gestopt. Uiteindelijk probeerde de partij van Adolf Hitler zo veel mogelijk joodse mensen dood te maken. 6 miljoen mensen zijn tijdens de tweede wereldoorlog in vernietigingskampen vermoord. Alleen maar omdat ze joods waren.

REACTIES

H.

H.

Ik las dit werkstuk ziet er mooi uit, toch is het werkstuk niet compleet. Tijdens de WO zijn er ook duizenden Jehova 's getuigen vergast wegens hun neutraliteit. Er zijn maar weinig mensen die dit weten en niet willen weten. Waarom eigenlijk?
Als u meer wilt weten hierover dan heb ik een hele mooie DVD die ik graag opstuur gratis het is heel indrukwekkend hoe deze mensen hun getrouwheid bewaard hebben. Vr Gr. Van Hans Prins

12 jaar geleden

J.

J.

mooi werkstuk alleen kan je wat letten op de indeling je gaat bijvoorbeeld van de bevrijding naar het begin van de oorlog maar erg mooi

10 jaar geleden

V.

V.

leuk gedaan, maar ik vond wel dat het een beetje rommelig was want je had wel een groot stuk over de tweede wereldoorlog en daarna de bevrijding. dat klopt ook maar daarna ging je weer naar het begin dus dat was een beetje jammer maar verder vind ik het heel goed gedaan en dat je goede informatie gebruikt heb :)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.