Nicolaas II Alexandrovitsj werd geboren in 1869 in St.-Petersburg en is overleden op 16 juli 1918 in Jekaterinboerg (Rusland) uit het huis Romanov. Hij was de oudste zoon en dus troonopvolger van Alexander III.
Nicolaas trouwde in 1894 met de Duitse prinses Alexandra Von Hess Darmstadt. Ze kregen samen 4 dochters : Olga, Maria, Tatjana en Anastasia (bekend van de film) en 1 zoon Aleksej (ook kroonprins).
Hij was tsaar van 1894 tot 1917. Hij heerste over een enorm keizerrijk dat zich uitstrekte van de grenzen van Duitsland tot aan de Grote Oceaan in het oosten. Er woonden in het hele rijk 170 miljoen mensen, waarvan slechts de helft Russisch was. St.-Petersburg en Moskou waren de belangrijkste steden in het Rusland van toen. Nicolaas wilde de autocratie (alleenheerschappij) handhaven en wou al zijn krachten aan het volk wijden. Maar door gebrek aan intelligentie (werd door zijn vader vooraf nooit betrokken bij politieke staatszaken) en zijn enorme vastberadenheid kende zijn periode als Tsaar geen succes. In werkelijkheid luisterde hij echter niet naar het Russische volk en had dan zo geen idee van de armoede en het lijden dat zij moesten doorstaan. Dat kwam doordat hij in de realiteit zeer verlegen was en dat hij zich alleen in beperkte familiekring op zijn gemak voelde. Zo leefde hij ver van zijn onderdanen en miste hij dan ook elk gevoel voor de werkelijke problemen die onder de mensen leefden.
Zijn populariteit zakte nog toen zijn vrouw een verhouding kreeg met de monnik Gregoir Raspoetin, die later vermoord werd door twee andere familieleden van Nicolaas II.
Op buitenlands-politiek vlak werd zijn enige initiatief (Verdrag van Björko) afgekeurd door zijn ministers.
De twee onder zijn bewind gevoerde oorlogen werden reeds begonnen met een té grote overschatting van zijn eigen positie.
Deze twee zaken (Verdrag van Björko en de 2 oorlogen) leidden een revolutie in.
Na de Russische-Japanse oorlog (in 1905) volgde een grote revolutiegolf door heel het land. Dat leidde tot het instellen van een doema (=Russisch volksparlement).
In augustus 1914, aan het begin van WOI, tekende de tsaar de oorlogsverklaring aan Duitsland en Oostenrijk.
Hij nam in augustus 1915 het hoogste gezag over in het Russische leger (was militaristisch opgevoed) maar hij trad af op 15 maart 1917 doordat de doema de tsjaristische regering wou vervangen (februari 1917) (= Februari Revolutie tegen autocratische bewind van Tsaar Nicolaas II). Hierdoor werd de Petersburg Sovjet opgericht en werd het volksparlement hierbij geholpen door het volk zelf, die schreeuwde om een betere toekomst.
De laatste Tsaar moest aftreden en werd met zijn gezin geïnterneerd (opgesloten), eerst in Tsarkoje Selo, later in Siberië en tenslotte in Jekaterinboerg.
Daar werden ze op 16 juli 1918 vermoord (gefussileerd) door de Bolsjowieken ( op bevel van de lokale Sovjetleiding). De echte reden werd echter nooit bekend gemaakt, maar men vermoedt dat de communisten bang waren dat de familieleden de Tsaar zouden bevrijden en hem opnieuw de macht zouden geven. Deze Bolsjevistische Revolutie betekende het einde van de eeuwenlange heerschappij van de Russische keizerlijke familie “De Romanovs”.
Dit was het leven van Tsaar Nicolaas II, wensen jullie nog meer informatie over hem kan je onder andere deze boeken raadplegen :
- De Russische Revolutie (serie : Revoluties) - jeugd
- Biografie over Tsaar Nicolaas II - volwassenen
- Encyclopedie van de 20ste eeuw - jeugd
- De Russische Revolutie - volwassenen
Tsaar Nicolaas II
- Werkstuk door een scholier
- Klas onbekend | 540 woorden
- 22 februari 2000
- 72 keer beoordeeld
72
keer beoordeeld
Bewaar of download dit verslag!
Om dit verslag toe te voegen aan je persoonlijke leeslijsten of te downloaden moet je geregisteerd zijn bij Scholieren.com.
25.757 scholieren gingen je al voor!
Geef een cijfer:
7
Probleem melden
Ook lezen of kijken

Waarom scholen meer moeten doen aan talentontwikkeling

Van vmbo naar mbo: 'Ik heb nu meer vriendinnen'

REACTIES
1 seconde geleden