Stalin

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 576 woorden
  • 24 augustus 2010
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
14 keer beoordeeld

Dit is een samenvatting van het originele werkstuk www.scholieren.com/werkstukken/40219

Dit is de powerpoint presentatie die wij hebben gehouden na het inleveren van het werkstuk.

Samenvatting/uitleg powerpoint over Stalin

Voordat Stalin aan de macht kwam, had zijn voorganger Lenin al aardig wat op gang gezet. Lenin was de leider van de Bolsjewieken en stond erg achter de ideeen van Karl Marx. Hij vertrok naar Zwitserland om daar over een revolutie te denken. Deze revolutie zou er voor zorgen dat de arbeiders de macht zouden overnemen. Daarna zou er gemeenschappelijk bezit ontstaan en zou Rusland communistisch worden. Lenin zorgde uiteindelijk voor een nieuwe regering. Met deze nieuwe regering was niet iedereen het eens, er ontstond een burgeroorlog tussen de ‘roden’ en de ‘witten’. Uiteindelijk wonnen de ‘roden’ (de bolsjewieken) deze burgeroorlog. Na de burgeroorlog was Rusland de Sovjet-Unie geworden, noemden de bolsjewieken zich de communistische partij en was de Sovjet-Unie een communistische dictatuur. Het privé-bezit werd afgeschaft en alles werd staatseigendom gemaakt. Dit leidde tot een verslechtering van de economie en er kwam veel verzet. Nadat Lenin er voor zorgde dat de boeren meer vrijheid kregen door de NEP op te richten nam de welvaart weer enigszins toe. Toen Lenin stierf in 1924 ontstond er een machtsstrijd tussen Trotski en Stalin. Uiteindelijk won Stalin in 1928 deze strijd en kon hij zich de nieuwe leider van de Sovjet-Unie noemen.

Stalin was in 1928 dus de absolute leider van de Sovjet-Unie en hij deed het totaal anders dan zijn voorganger. De SU was een agrarische staat, een staat die voornamelijk leeft van de landbouw. Stalin wou van de agrarische staat een industriële staat maken. Daarvoor had hij geld en arbeiders nodig. Geld moest door de boeren geleverd worden en ook de arbeiders moesten van het platteland gehaald worden.

Stalin schafte de NEP af want die kon hij niet gebruiken, omdat om een sterk Rusland te creëren er minder vrijheid moest zijn en de industrialisatie moest gegarandeerd lukken. Door de NEP lukte de industrialisatie namelijk niet, er was weinig vernieuwing en boeren hielde voorraden achter, omdat de staat er niet genoeg voor betaalde. Zo kon de staat niet goed handel drijven met het buitenland.
In plaats van de NEP kwamen de vijfjarenplannen, hierbij bepaalde de staat per vijf jaar wat en hoeveel er geproduceerd moest worden. Om die vijf jaren plannen goed te laten werken, werden er in de landbouw ook veranderingen gedaan.

De Industrialisatie moest volgens Stalin bevorderd worden door de landbouw, want het geld hiervoor moest ergens vandaan komen.
Kleine boerderijen gingen samen tot grote boerderijen (Kolzoch). Dit gebeurde angzaam, want veel boerderijen wilden hun grond niet afstaan
In 1939 steeg ‘eindelijk’ aantal Kolzochboeren, onder dwang. Als Stalin vond dat je een verrader was of niet hard genoeg werkte, werd je naar Siberië gestuurd.
Er was maar weinig productie in de landbouw en toch veel export, waardoor er een hongersnood ontstond. Er waren nog maar een paar privéboeren die zichzelf konden voorzien, waardoor er een echte landbouwcrisis was.
Hoewel er werd gesjoemeld met de productiecijfers, steeg de kwantiteit van producten. Hierdoor daalde de kwaliteit en moesten boeren en arbeiders naar hun zin veel te hard werken voor te weinig geld en resultaat. Er was een grote hongersnood door het vele exporteren van schaarse goederen.
Stalin bereikte wat hij wilde (hoge productiecijfers en exportinkomsten) maar het volk was er niet blij mee. Wel daalde de werkloosheid omdat er zoveel banen kwamen door de nieuwe grote industriesteden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.