ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

Stalin: machtsgebruiker of machtsmisbruiker?Bio

Op 5 maart 1953 werd Iosef Vissarionovich Zhugashvili geboren in Gori, Georgië. Toen hij aan de macht kwam, was hij beter bekend als Josif Stalin.

Hij heeft in totaal 3 vrouwen gehad maar zij zijn alledrie overleden. Hij had 2 kinderen en kwam zelf uit een arm gezin.Lenin en Stalin

Stalin en Lenin hadden hun eerste ontmoeting via een brief. Dit was in december 1903. En in 1904 sloot hij zich, onder de indruk van Lenin, aan bij de fractie van de bolsjewieken.Lenin had grote bewondering voor Stalin’s strijdlust. Hij had veel contact met Lenin en hij werd naaste medewerker van Lenin en werd later leider van een partijafdeling.Later benoemde Lenin hem tot Secretaris-generaal wat betekende dat Stalin heel veel macht kreeg. Waarom doet Lenin zoiets? Lenin had heel veel vertrouwen in Stalin en had behoefte aan iemand die de zaken wist aan te pakken die naar zijn mening dringend aangepakt moesten worden, en Lenin had het gevoel dat Stalin de enige onder de partijleiders was aan wie hij dit kon toevertrouwen.Toen hij eenmaal secretaris-generaal was, had Stalin onbeperkte macht aan zich getrokken. Na de dood van Lenin (jan. 1924) lag het dagelijks bestuur in handen van Stalin. Toen nam Stalin de macht definitief over, hij werd de machtigste man van de Sovjet-Unie. Stalin had ook een grondwet verandering doorgevoed waardoor hij absolute macht kreeg.

Toen Stalin eenmaal absolute macht had begin hij met het uit de weg ruimen van zijn tegenstanders. Deze actie werd De grote zuivering genoemd waarvan de moordt op S. Kirov het startsein werd. Alle politieke tegenstanders, staatsfunctionarissen, kunstenaars, wetenschappers en burgers die voor Stalin ook maar de minste bedreiging vormden werden uit de weg geruimd.Zijn dood

Zo had Stalin zich heel slim van alle oppositie ontdaan, en een ieder die hem tegensprak werd uit de weg geruimd. Niemand kon Stalin nu nog stoppen. Hij kon doen wat hij wilde. Tot hij op 5 december 1953 in Moskou stierf aan een beroerte.

Stalin werd begraven in het Mausoleum op het Rode Plein. Zijn lichaam werd gebalsemd zodat zijn aanhang hem nog kon bekijkenDit is een quiz over Stalin. Niet alle antwoorden staan in de tekst maar dit is om jouw kennis over Stalin te testen. De antwoorden staan onderaan de pagina.

Succes!1. Hoe kwam Stalin aan zijn einde?

A. Stierf aan een beroerte

B. Vermoord met een injectiespuit

C. Gestikt in zijn eigen braaksel

2. Hoe heet Stalingrad nu?

A. Sint Petersburg (Leningrad)

B. Tiflis (Tiflis)

C. Volgograd

3. Waaruit werd Stalin in 1899 wegens opstandig gedrag verwijderd?

A. De Grieks-orthodoxe priesteropleiding

B. De militaire academie van Tiflis

C. Het jongerenkoor van Stalingrad

4. Waar werd Stalin geboren?

A. Stalingrad

B. Gori in Georgië

C. Thessaloniki in Griekenland

5. Wat deed Stalin bij de begrafenis van zijn moeder?

A. Hij vloog onmiddellijk naar Georgië om een Staatsbegrafenis te regelen

B. Hij liet haar lichaam naar Moskou vliegen en bijzetten in het Kremlin

C. Hij bleef thuis en stuurde een bloemstuk

6. Wat was het beroep van Wissarion, de vader van Stalin:

A. Schoorsteenveger

B. Schoenmaker

C. Rioolreiniger

7. Wat betekende zijn bijnaam Stalin?

A. De grote dictator.

B. Man van staal.

C. De rode tsaar

8. Wat wilde Stalin oorspronkelijk worden?

A. Soldaat

B. Revolutionair

C. Priester

9. Wie volgde Stalin in 1953 op als President van de Sovjet Unie?

A. Malenkov

B. Chroetchov

C. WorosjilowDit zijn de antwoorden:

1. A, 2. C, 3. A, 4. B, 5. C, 6. B, 7. B, 8. C, 9. C

Mijn antwoord op de vraag waarom werd Stalin ook wel de rode tsaar genoemd is als volgt:Stalin was een bolsjewiek en bolsjewieken werden vroeger de roden genoemd. Hij werd uiteindelijk de tsaar.Bronnenhttp://www.google.nl/search?q=stalin+biografie&hl=nl&lr=lang_nl&ie=UTF-8&start=40&sa=Nhttp:www.dicovery.nl/stalin/biografie/htlm/photos+vra=hsnhttp://images.google.nl/images?hl=nl&lr=&ie=ISO-8859-1&q=stalinhttp://www.marxists.org/glossary/people/s/pics/stalin.jpghttp://www.dalitstan.org/journal/images/stalin.jpghttp://www.idlewords.com/images/posters/stalin.jpghttp://members.ams.chello.nl/m.elfers/llaars.htm


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.