Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Slavernij in Amerika en de rol van Nederland

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 514 woorden
  • 10 maart 2002
  • 151 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
151 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding: Vijfduizend jaar geleden lieten de Soemeriërs in Mesopotamië hun gevangenen als slaven op het land werken. Zij hadden geen rechten en werden als het bezit van hun meester beschouwd. In de antieke wereld was de slavernij op haar hoogtepunt in het Griekse Romeinse rijk. Vrijwel alle producten werden door de slaven gemaakt. Amerika: Tussen 1620 en 1850 begonnen Europeanen Amerika te koloniseren en importeerden zij duizenden Afrikanen om op hun plantages en in hun zilvermijnen te werken. Ook de Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika werden of dood gemaakt of op de slaven markten verkocht. De handel van slaven uit Afrika was de zogenaamde Driehoekshandel, daarbij waren ook Engeland en Nederland bij betrokken. Die Driehoekshandel ging als volgt: schepen verlieten de Britse havens met producten zoals wapens en textiel. Handelaren ruilden deze spullen aan de westkust van Afrika tegen slaven. De slavenschepen brachten deze slaven naar Amerika. Hier had men slaven nodig om op de plantages te werken en dus werden ze geruild tegen suiker rum en stroop. Die schepen gingen dan terug naar Engeland en verkochten daar de spullen tegen vette winst. De slavenmarkt: Op de slavenmarkten kwamen duizenden mensen in bezit van plantages, zilvermijnen en andere bedrijven bijeen en zochten daar de beste slaven uit. De slaven werden hier als beesten behandeld. De meeste families werden hier uit elkaar gehaald alleen maar omdat ze ieder aan iemand anders werden verkocht. De slaven moesten een voor een op een verhoging staan en werden ze verkocht op de manier die wij tegenwoordig gebruiken op een veiling van allerlei spullen. De meeste slaven werkten na de verkoop op katoen-, suiker- en tabaksplantages. De slaven werden daar slecht behandeld en degene die probeerde te vluchten werd met de zweep gestraft.
Slavenopstanden die leidden tot de afschaffing van de slavernij: Veel Afrikanen vochten tegen de slavernij. In 1791 begon een van de meest beroemde opstanden in Haiti, een Franse kolonie. De slaaf Toussaint l’Ouverture voerde een slavenleger aan tegen de Franse soldaten. De opstand duurde 13 jaar. L’Ouverture werd gevangen genomen en stierf in 1803 in de gevangenis. Haiti werd in 1804 onafhankelijk en werd de eerste zwarte republiek. In de negentiende eeuw werden er anti-slavernijbewegingen opgericht. Omstreeks 1850 werd de slavernij in Engeland en in de VS afgeschaft. Pas in 1863 was dit ook het geval in Nederland. Marten Luther King: Hoewel de slavernij in 1850 was afgeschaft en alle slaven in vrijheid gingen hadden ze nog geen gelijke rechten. In openbare gebouwen was blank van zwart gescheiden en hadden de zwarte mensen minder rechten en de disriminatie was nog in volle gang. Marten Luther King was een felle strijder tegen dat racisme. Hij hield overal toespraken. Hij gebruikte geen geweld, want zijn standpunt was Gandhi met geen geweld. Op 25 Augustus hield hij een toespraak die beroemd werd: “I have a dream” In 1964 kreeg Marten Luther King de Nobelprijs van de vrede. In 1968 werd hij vermoord. . . . . we moeten onthouden dat de kogel die een dromer heeft vermoord. Die heeft niet de droom zelf gedood…Woorden van : Jessie Jackson op 4 April 1998 tijdens de herinnering van 30 jaar van Marten Luther King zijn dood.

REACTIES

H.

H.

dank je wel voor je hulp joeri

21 jaar geleden

P.

P.

haaaaaaay bedankt hoor :D

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.