Slavernij

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 801 woorden
  • 8 mei 2003
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
44 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Nu bestaat Nederland nog maar uit drie delen:
· Nederland
· Nederlandse Antillen
· Aruba

(Aruba hoort eigenlijk ook bij de Nederlandse Antillen maar omdat het in 1996 onafhanke-lijk zou worden werd het een ‘status aparte’. (Het werd apart be-schouwd) in 1996 werd de onafhankelijkheid voor lange tijd uitge-steld. Nu is Aruba dus nog steeds een onder-deel van de Nederland-se Antillen!)
Nederland was ooit groter…

In 1975 werd de toen nog Nederlandse kolonie Suriname onafhankelijk…
Het had 3 eeuwen bij Nederland gehoord.
De oudste bewoners van Suriname waren Indiaanse volken. Dit waren de Arowaken en de Cariben.

Suriname was tijdens de Nederlandse bezetting een belangrijk land voor Europese slavenhandelaars. Maar ook daarvoor al…
(Slavenhandel is het ruilen van slaven tegen geld of goederen.)
Aan het begin van de 17e eeuw brachten de Europese slavenhandelaars slaven naar Suriname om daar op plantages te werken.
De slaven waren vooral afkomstig uit Afrika. Europese slavenhandelaars namen slaven in Afrika gevangen en vervoerden ze per schip naar Suriname. De reis duurde zo’n 6 weken en maar ongeveer 80% van de Afrikanen haalde het tot Suriname. Die waren er wel héél slecht aan toe bij de aankomst.
De Nederlanders, Fransen en Engelsen stichtten in de 17e eeuw handelsposten langs de kust. Om de opbrengsten van de plantages te verhandelen en op te slaan. Daar had de bevolking toen nog geen bezwaar tegen.
De plantages werden door de Engelsen rond 1650 aangelegd. Het was een land-bouwkolonie met suiker- en tabaksplantages, deze werd in 1667 door de Neder-landers veroverd.
Afrikaanse slaven herinneren zich vaak de vreselijkste dingen…

Een man schreef later een boek over z’n leven als slaaf. Als jongen werd hij ver-kocht als slaaf aan de Europeanen.
Hij schreef: “De zee had ik noch nooit gezien. Ik was stomverbaasd over zo veel water, en over het grote schip dat daar wachtte. Toen ik aan boord werd ge-bracht, werd ik door een paar mannen beetgepakt om te zien of ik gezond was. Ik wist zeker dat ik terechtgekomen was in een wereld van boze geesten die mij zouden doden. Ik zag een menigte zwarte mensen vast aan kettingen, met wanho-pige en verdrietige gezichten. Ik vroeg of wij zouden worden opgegeten door die vreselijke blanken met hun rode gezichten en hun losse haren. Maar ze zeiden me dat wij vervoerd zouden worden naar hun land om voor hen te werken.

Slaven moesten gekeurd worden. Wat gebeurde er met een goedgekeurde slaaf?

De commandant van een Nederlands fort schreef ron 1700: “Alle goedgekeurde slaven worden op de borst gebrandmerkt met de naam van de Compagnie. Het is de enige manier om onze slaven te onderscheiden van die van de Engelsen en de Fransen. Daar komt bij dat de zwarte handelaren, als ze de kans krijgen, de goe-de slaven eruit pikken en er zwakkeren voor in de plaats zetten. Misschien vindt u dit brandmerken wreed of barbaars, maar het is nu eenmaal nodig en wij zor-gen ervoor dat ze niet te erg verbranden.
De hele overtocht blijven ze naakt. Om moeilijkheden te voorkomen, zijn mannen en vrouwen gescheiden. Ze liggen werkelijk zo dicht op elkaar als de varkens aan boord van het schip van de veerman van Hasselt.”

De slavernij in Afrika bestond al voordat de Europeanen er kwamen. Het was mogelijk dat een Afri-kaans volk uit een ander Afri-kaans volk sla-ven ging halen. Toen de Euro-peanen aan de kust steeds meer slaven meenamen kwam dat steeds vaker voor.
Afrikaanse slavenjagers gingen er speciaal op uit om slaven te vangen en te verkopen aan de Europeanen. Die behandelde hun nog veel onmenselijker dan de Afrikaanse eigenaars.
Het WIC (West-Indische Compagnie) en de VOC (Verenigde Oost-Indische Com-pagnie) waren beide compagnieën voor de handel. De WIC was in 1621 opgericht en dreef handel in West-Afrika en in Amerika. De VOC was opgericht in 1602.
Het WIC dreef omstreeks 1700 handel in…

Het WIC en de VOC hadden van de Statengeneraal dezelfde rechten gekregen.
Oorlog voeren tegen Spanje was voor het WIC het belangrijkste doel. Daarna kwam de handel en als derde de kolonisatie. Voor de VOC was het belangrijkste doel handeldrijven.

De Nederlanders veroverde rond 1648 een Portugees fort in West-Afrika. Vanaf toen ging de WIC zich steeds meer bezighouden met de slavenhandel. Op Cura-çao waren grote slavenmarkten ontstaan.
Aan het einde van de 18e eeuw werd de WIC opgeheven. De Nederlandse regering nam toen alles over.
In 1826 werd de slavenhandel door de Nederlandse regering verboden.
Tussen 1500 en 1870 zijn er meer dan 10 miljoen Afrikanen over de Atlantische oceaan gevoerd. De slavenschepen waarmee dat gebeurde kwamen voornamelijk uit Portugal, Nederland, Engeland en Frankrijk.

Het overboord zetten van sla-ven. In de 19e eeuw werd de sla-venhandel onwettig. Wanneer slavenhandelaars in het nauw gedreven werden zetten zij de lading vaak overboord. Dan was er immers geen bewijs voor hun misdaden. Naar een gravure uit de 19e eeuw. (gravure = afdruk van een gegraveerde koperen, stalen of houten plaat.)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.