Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Slag bij nieuwpoort

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 379 woorden
  • 8 april 2009
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Slag bij Nieuwpoort
De slag bij Nieuwpoort was een veldslag in de 80 jarige oorlog tussen het Staatse leger en het Spaanse leger op 2 juli 1600. Maurits van Oranje was namens Nederland naar Vlaanderen gestuurd om de stad Duinkerken te veroveren. Vanuit deze staat was er kaapvaart die veel schade toebracht aan de handel die Nederland probeerde te voeren.
Geheel onverwacht kwam het Spaanse leger richting Vlaanderen onder leiding van aartshertog Albrecht van Oostenrijk. De 2 legers ontmoetten elkaar bij Nieuwpoort, waar een veldslag ontstond.
De Nederlanders hadden een veel betere strategie en wist de reservetroepen op het laatste moment goed in te zetten. Het won de slag, maar ondanks dat verloor het 1000 man, en 700 zwaargewonden. De Spanjaarden verloren er een stuk meer: 3000 man. De toch naar Duinkerken werd afgeblazen en de Nederlanders keerden terug naar hun eigen land.

De slag bij Nieuwpoort wordt gezien als 1 van de belangrijkste veldslagen in de geschiedenis van Nederland. Ook is het natuurlijk makkelijk te onthouden aan het jaartal.

Voorgeschiedenis
Nederland was in 1572 in opstand gekomen tegen Spanje en had het gebied waar zij over heersten uitgebreid. Hierdoor waren alle steden die Spanje bezat boven de Rijn in handen gekomen van Nederland.
Filips de Tweede had vlak voor zijn dood Nederland als bruidsschat afgegeven aan zijn dochter Isabella van Spanje. Isabella trouwde met Albrecht van Oostenrijk. Albrecht werd de nieuwe landvoogd, en hiermee hoopte Filips de Tweede de rust in Nederland weer te handhaven. Hij vond het belangrijker dat Nederland weer katholiek werd dan dat het zich aansloot bij het Spaanse rijk, maar dit was natuurlijk mooi meegenomen.
In 1598 voerde Francesco de Mendoza, de legeraanvoerder van Aragon (deel van Spanje) een veldtocht uit in het oosten van Nederland. Hij veroverde hiermee veel land. Maurits van Oranje kon hem net op tijd stoppen, voordat hij nog grotere delen van Nederland in bezit nam. Later deed Mendoza nog een poging met een aanval op Zaltbommel, maar deze mislukte en werd afgeblazen.
Na de twee jaar dat Mendoza Nederland geteisterd had, was Nederland het spuugzat. Toch besloten ze een minder aanvallende houding aan te nemen, want veldslagen kostten veel geld en ze hadden grote schulden door de veldtocht in 1598.
Ondanks al deze schulden besloot de Staten-Generaal om in 1600 Spaansgezinde steden weer aan te vallen.

Bronnen
www.engelfriet.net
www.wikipedia.nl
www.absolutefacts.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.