SGP

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1236 woorden
  • 25 maart 2013
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
30 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

 SGP: Staatkundige Gereformeerde Partij

De SGP is in 1918 opgericht, en daarmee de oudste politieke partij van Nederland. Ds. G.H. Kersten, predikant van de Gereformeerde Gemeenten, was de hoofdoprichter van de SGP, nadat er in 1918 onvrede was ontstaan over de protestants-christelijke partijen.

Citaat uit de standpunten van de SGP:
De standpunten van de SGP zijn gebaseerd op de Bijbel. Ze vinden dan ook dat de normen en waarden uit de Bijbel goed zijn voor de samenleving, en dat God alle eer toekomt. De lijsttrekker van de SGP, is Kees van der Staaij (41 jaar).

De SGP streeft daarom naar een wet en samenleving die in overeenstemming staat met de Bijbel. Het Woord van God is de basis van waaruit standpunten worden gevormd en discussies worden gevoerd.

De SGP deed voor het eerst mee aan de Tweede Kamer verkiezingen in 1918, waarin ze 0,39% van de stemmen kregen. Vanaf 1922 vertegenwoordigen ze echter onafgebroken in de Tweede Kamer.

SGP-fractieleiders in de Tweede Kamerfractie:

• 1922 – 1945: Gerrit Henrik Kersten

• 1945 – 1961: Pieter Zandt

• 1961 – 1971: Cor van Dis sr.

• 1971 – 1981: Hette Abma

• 1981 – 1986: Henk van Rossum

• 1986 – 2010: Bas van der Vlies

• 2010 – heden: Kees van der Staaij

Uitgangspunten
Het uitgangspunt van de SGP is de Bijbel. Ze willen een samenleving die overeenstemt met Gods wil. Zoals ook in de inleiding staat: Het Woord van God is de basis van waaruit standpunten worden gevormd en discussies worden gevoerd.

 Hoofdstromen
Er zijn 3 hoofdstromen in de politiek:

• Christelijk Democraten

• Liberalisme

• Sociaal Democraten

De SGP hoort bij de Christelijk Democraten.

Je zou de Nederlandse Politiek in ‘links’ en ‘rechts’ indelen:

Links heb je dan bijvoorbeeld SP, PvdA en Groen Links; Rechts heb je dan bijvoorbeeld: VVD, TON en de SGP.

Verkiezingsprogramma SGP in 2010

Hieronder een overzicht van enkele punten in het verkiezingsprogramma van de SGP in de periode van 2006 t/m 2010.

1. Gezin en samenleving

De SGP zegt dat het gezin de hoeksteen van de samenleving is. Dat wil zeggen, als het gezin kapot gaat, gaat er meer mis. Dat blijkt ook in de praktijk: in een gezin dat nog ‘heel’ is, staan de leden samen sterk in de samenleving maar ook onderling.

De basis van een gezin is het huwelijk. Het huwelijk is door God ingesteld, en was dé leefvorm bij uitstek. Dat is logisch, want in een huwelijk kun je samenwerken en de taken onderling verdelen, en kun je je talenten benutten.

Met die liefdesband, kun je mooie tijden én ontroerende tijden beleven.

Die band wordt nog sterker als je gezegend wordt met kinderen. Zij zijn afhankelijk van jou hulp en zorg. Als ze jong zijn, maar ook als ze ouder worden. Dan weten ze dat je bij je ouders terecht kan als een soort ‘thuisbasis’.

Kinderen zijn het belangrijkste kapitaal in de samenleving. Als je nu geld in ze steekt in bijvoorbeeld onderwijs en zorg, verdien je dat later ruimschoots terug.

2. Alleenstaanden

Aandacht van gezinnen mag en moet niet ten koste gaan voor het die om wat voor redenen dan ook alleen staan. Een deel van de maatregelen die de SGP treft, pakt ook voor hen positief uit.

Er zijn aanwijzingen dat de kosten en inkomsten van alleenstaanden niet eerlijk is, zij staan voor hogere kosten. De SGP wil dit veranderen.

Ze willen een eerlijk onderzoek naar deze verschillen, zodat ze de alleenstaanden kunnen helpen.

3. Jeugd en onderwijs
De SGP wil dat de kinderen opgroeien met de Bijbel. De reden is duidelijk en scherp: de andere onderwijs vormen komen duidelijk tekort. Bij de andere onderwijzen wordt Christus niet de eer gegeven die hem toekomt.

Bij gebrek aan onderwijs biedt de SGP een ander onderwijs met de Bijbel.

Zo kunnen ouders een onderwijs aan hun kinderen bieden die overeenkomt met hun levensovertuiging.

Na de ouders en andere familieleden, hebben leraren ook een grote invloed op de opvoeding en/of ontwikkeling van kinderen. Als die leerkrachten hun werk dan goed doen, mag daar ook best wat tegenover staan: financieel, maar ook met faciliteiten.

Het is niet goed als scholen en andere onderwijsinstellingen allerlei maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen negeren.

Leerlingen worden dan niet goed voorbereid waarin ze na hun schoolperiode in terecht zullen komen. Dat is niet goed voor hun ontwikkeling.

Een aantal vakken in het onderwijs, is de jaren niet goed uit de verf gekomen.

De leerlingen kunnen ook niet voldoende kennis maken met de ‘nieuwe media’. Terwijl we tegenwoordig in een wereld leven waar alles draait om computers en andere elektronica. En de jeugd is juist de eerste die er mee te maken krijgt en het moet gebruiken.

Scholen draaien tegenwoordig vooral op overheidsgeld. Dan moet dat geld dus ook goed gebruikt worden, want dat geld kan ook op andere vlakken goed gebruikt worden. De scholen zijn wel vrij in het gebruiken van de middelen die ze krijgen, maar ze moeten wel goed gebruikt worden.

Enkele maatregelen die de SGP wil treffen in verband met drugs en alcohol:

(letterlijk geciteerd)

- Op scholen dient al vroeg gewaarschuwd te worden voor de gevaren van alcohol en verdovende middelen
- Alle coffeeshops moeten gesloten worden. Als dit (nog) niet mogelijk is, mogen ze zich niet bevinden binnen een straal van drie kilometer van een school, andere onderwijsinstelling of sportclub.
- Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om op te treden tegen jongeren die zich te buiten (dreigen te) gaan aan alcoholgebruik of drugs, óók als er nog geen sprake is van overlast. Lokale toezichthouders die de situatie goed kennen, kunnen daarbij goed helpen.
- Alcoholverkoop aan jongelui onder de achttien jaar moet worden verboden.
- De accijns op alcoholische dranken moet worden verhoogd.
- Het aantal verkooppunten voor alcoholische dranken moet drastisch worden verminderd.

3.Bouwen en bewaren
‘De aarde is des Heeren, mitsgaders haar volheid, de wereld en die daarin wonen’ (Psalm 24:1) Het is dus duidelijk dat wij het op deze aarde niet voor het zeggen hebben, maar dat Christus alles regeert en bestuurt.

Het is onze taak om Gods eigendom te besturen.

Hoe wij dat moeten doen vertelt Christus meteen na het voltooien van de Schepping: God geeft de mens opdracht om zijn aarde te bouwen en te bewaren.

Dat wil zeggen: wij moeten de aarde onderhouden zo goed als wij kunnen, en er goed mee omgaan.

 Zouden wij op de SGP stemmen?

Wij denken dat de SGP een goede kandidaat is, ook gezien onze christelijke achtergrond. Zij willen een Nederland dat leeft volgens Gods geboden, en hun leidraad daarbij is de Bijbel. Ze doen wat God van ons vraagt, en dat hoort ook zo.

Ook over onderwerpen waarvan niet direct wat in de Bijbel staat, hebben zij een Christelijk perspectief. En dat is mooi om te zien, want in deze wereld zijn er nog maar weinig mensen die voor hun geloof uit durven te komen.

De christenen worden in sommige landen zelfs vervolgt, zoals in China. Waar de christenen worden vervolgd en vermoord om hun geloof. En dan is er dus in Nederland nog een politieke partij die er voor uit durft te komen dat ze christenen zijn en voor God en de Bijbel willen strijden.

Maar er zijn ook andere partijen die het beste voor hebben met Nederland, dus we weten nu nog niet op wie we definitief zouden stemmen, omdat er zoveel politieke partijen in Nederland zijn die wat goeds te bieden hebben voor Nederland en de Nederlandse bevolking

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.