Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Romeinse leger

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 565 woorden
  • 14 april 2004
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
31 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het leger
Het Romeinse rijk had een groot leger het bestond uit 300.000 man
dat leger bestond uit 56 legioenen ,een legioen had 5300 man

Aanval techniek
Door hun schilden aaneen te sluiten vormen de soldaten een testudo,
(Latijns voor schildpad) en zijn daardoor veilig voor stenen en pijlen en kunnen recht op de vijand af gaan.

Wie konden er soldaat zijn?
Mannen die tussen de 17 en de 45 jaar waren, konden verplicht een tijdje als soldaat in het leger te gaan.Rond 110 voor Christus waren het vooral beroepssoldaten. De soldaten bleven tientallen jaren in het leger. Na twintig jaar dienst had een legioensoldaat recht op een pensioenuitkering en op een stuk grond.

Wapen uitrusting
Een helm, een kuras van op leer bevestigde metalen platen, laarzen of sandalen en ’s winters een wollen mantel. Hun wapens waren een zwaard en een werpspies.


Vijanden
De grootste vijanden van de Romeinen waren de Germanen, de Kelten en de Bataven. Je had ook nog de Perzen en de Carthagen . De Germaan Hermann hij behaalde in 9 na Chr. een grote overwinning op het Romeinse rijk. Hij versloeg met zijn leger drie legioenen, bij de moerassen van het Duitse Teutobergbos.
De Germanen veroverden zelfs de adelaarsstandaarden van de legioenen, kortom een grote nederlaag voor de Romeinen. De Romeinen werden aangevoerd Door Quictilius Vanus

Straffen
Dit zijn de straffen die je kreeg als legionair:

Misdaad Straf
Luiheid Je moet buiten het veilige kamp slapen
Tijdens het werk in slaap vallen Je kreeg slecht eten
Tijdens een gevecht op de vlucht slaan Je wordt dood geslagen
Je legioen in gevaar brengen Je werd gestenigd door je eigen legioen
Met je legioen op de vlucht slaan Je legioen werd gedecimeerd. Van een bepaald aantal man werd er een dood gemaakt

Het fort
Velen van de soldaten woonden in legerkampen of forten aan de grenzen van het Romeinse rijk. Zo ’n fort was een stadje op zichzelf met een eigen markt, werkplaatsen een ziekenhuis en vaak ook een theater en een badhuis.

Hulptroepen
Hulptroepen waren altijd veel gevarieerder dan de legioenen. Een hulptroep bestond vaak uit ruiters, boogschutters en slingeraars. de hulptroepen werden voor 3 dingen gebruikt:

· legioenen helpen,
· grenzen bewaken en verdedigen.
· en wegen aanleggen of gebouwen bouwen
De soldaten van de hulptroepen waren mensen uit veroverde gebieden Een soldaat uit de hulptroep had een veel lagere status dan een legionair uit het legioen, en ze kregen maar 1/3 van het loon van wat een legionair krijgt. Een man uit een hulptroep diende 25 jaar, waarna hij het Romeinse burgerrecht kreeg, voor zichzelf en zijn kinderen..

Een bekende militair bevelhebber je kent hem vast wel Julius Caesar van Asterix & Obelix
hij had Gallië veroverd en een deel van Engeland

Een legioen bestond uit een aantal groepen

· Contubernium
· Centuria
· Cohort
· Legioen

Contubernium:
Deze groep bestond uit 8 soldaten en elk Contubernium had een muilezel om de zware spullen te dragen.

Centuria:
Tien Contubernium vormen samen één Centuria. Een centuria had een centurio en een vlaggendrager . Een soldaat kon via de rang optio (assistent van de centurio) overgaan naar de rang van centurio.

Cohort:
6 Centuriae vormden samen een cohort van 480 man. Eén cohort had geen leider.

Legioen:
10 Cohorten vormden samen een legioen: 4800 Legionairs . Het hoofd van een legioen was de legatus. Een legatus werd vaak geholpen door 5 of 6 tribuni (jongens die militaire ervaring nodig hadden voor hun carrière). Een legioen had behalve de 4800 man infanterie ook nog ongeveer 60 Catapultae en Ballistae. Een catapulta of ook wel scorpio genoemd schoot pijlen af en een ballista stenen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.