Renaissance & Barok

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1957 woorden
  • 15 juni 2005
  • 122 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
122 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Onderwerp: Taak geschiedenis: De Renaissance (architectuur, sculptuur en schilderkunst) en de Barok (architectuur, sculptuur en schilderkunst)
Handboek: Les 27 p. 62 - 69

Inhoudsopgave:

* Renaissance: de architectuur
* Renaissance: de sculptuur
* Renaissance: de schilderkunst
* Bespreek Leonardo da Vinci als Homo Universalis
* Link tussen Renaissance - , de oudheid, mens en natuur?
* Barok: de architectuur
* Barok: de sculptuur
* Barok: de schilderkunst
* Wat is de link tussen Barok - kerk en koning?
* Bronnenlijst

De Mona Lisa (door Leonardo da Vinci) De David (door Michelangelo)
=> Renaissance schilderkunst => Barok sculptuur
1) De Renaissance: de architectuur

Het meest kenmerken voor de Renaissance is de toepassing van klassieke stijlelementen. Dit deed men soms volgens de Romeinse architectuur, maar ook soms volgens een eigen interpretatie. Een zuiver Renaissance-ontwerp voldoet aan een bepaald systeem van regels die al vastgelegd zijn en die gebaseerd zijn op de Romeinse bouwkunst. Een voorbeeld daarvan is de typische kolom, steeds volgens hetzelfde principe gebouwd: basis, schacht, kapiteel.
De typische kolom

In de Renaissance werd gestreefd naar een compositie die a.h.w. uit één stuk bestond. De stijl van bouwen is veel massiever dan die in de gotiek bijvoorbeeld. Men bouwt eerder horizontaal dan verticaal, de horizontale verbindingen worden vaak benadrukt door het gebruik van sierlijsten en kroonlijsten. De verticale verbindingen worden benadrukt door zuilen en pilasters. Al met al doen de gebouwen in de Renaissance dus heel klassiek, monumentaal en harmonisch aan door de evenwichtige verhoudingen.
De koepel van de Sint-Pietersbasiliek te Rome door Michelangelo.
Kenmerken toegepast op de koepel van de Sint-Pietersbasiliek:
- compositie uit één stuk: de koepel is duidelijk uit één stuk opgebouwd.
- massiever dan in de gotiek: als je de koepel vergelijkt met enkele andere gebouwen uit de gotiek, is de koepel inderdaad veel massiever.
- eerder horizontaal: vind ik niet echt terug in de koepel, ik vind dat ze bij de koepel nogal verticaal gebouwd hebben.
- sierlijsten en kroonlijsten: er worden inderdaad heel veel ‘sierdingetjes’ gebruikt in de koepel.
- zuilen en pilasters: worden inderdaad ook gebruikt (zie ).
2) De Renaissance: de sculptuur

De beelden kwamen volledig los van de architectuur. Alles werd realistisch afgebeeld. De anatomie ontwikkelde zich tot perfect: de proporties waren goed. Naakt werd weer favoriet, en net als in de oudheid goot men weer beelden in brons.
De engeltjes keerden ook weer terug als een favoriet onderwerp.
Kenmerkend voor de beelden was, net als tijdens de klassieke oudheid, dat de schoonheid belangrijker werd gevonden dan het natuurgetrouw afbeelden van een menselijk lichaam. Ook werden beelden afgebeeld in conta-posto: dit was een houding waarbij het beeld zijn gewicht naar één been verplaatste zodat het andere been er losjes bij hing, de roms was hierbij iets gedraaid. Deze houding zorgde ervoor dat er meer ‘beweging’ in de beelden werd gecreëerd en het niet meer een blok steen was.
De David door Michelangelo.
Kenmerken toegepast op de David van Michelangelo:
- realistisch afgebeeld: de David is zeer realistisch gebouwd.
- proporties zijn goed: ja.
- naakt favoriet: de David is inderdaad naakt.
- engeltjes als favoriet onderwerp: hierbij niet te zien.
- conta-posto: deze houding is inderdaad toegepast op de David.

3) De Renaissance: de schilderkunst

In de schilderkunst probeerde men de mensfiguren en de ruimte eromheen zo echt mogelijk weer te geven; men ging zo veel mogelijk natuurgetrouw schilderen. In de schilderijen uit de Renaissance vinden geen afsnijdingen plaats en de figuren staan in een denkbeeldige driekhoeks/ovaalcompositie gerangschikt. Dit werd als evenwichtig en harmonieus ervaren. Ook is er een voorkeur voor een symmetrische compositie. Door economische vooruitgang was het ook mogelijk realistische schilderijen te laten maken. Deze waren zeer kostbaar omdat het zeer lang duurde om ze te maken. Eerst waren het vooral religieuze en klassieke verhalen die werden afgebeeld.
De School van Athene (door Rafaël)
Kenmerken toegepast op de School van Athene:
- zo echt mogelijk: het schilderij lijkt inderdaad wel zeer echt.
- geen afsnijdingen: zijn er inderdaad niet.
- compositie: vind ik niet echt terug hier.
- symmetrische compositie: het schilderij is inderdaad tamelijk symmetrisch.
- religieus/klassiek: religieus is dit schilderij niet echt, maar je zou wel kunnen stellen dat het klassiek gebaseerd is.

4) Bespreek Leonardo da Vinci als Homo Universalis

Leonardo da Vinci ontwierp van alles, zowel oorlogstuig als bijvoorbeeld toneeldecors. Hij interesseerde zich vooral erg voor de anatomie, en vliegmachines en fietsen. Zijn beeld van ultieme wetenschap is de schilderkunst, als weergave van de zichtbare werkelijkheid. Hij was beeldhouwer, ingenieur, schilder, tekenaar, architect, musicus en natuuronderzoeker. Als je kijkt naar de schetsen, schilderijen en tekeningen die hij tijdens zijn leven gemaakt heeft, vind je een veelheid aan onderwerpen. Naast schilderijen met portretten, kerkelijke taferelen en schetsen van het menselijke lichaam zijn er ontwerpen van vliegmachines, muziekinstrumenten en zelfs van een fiets. Ook maakte Leonardo studies van de bloedsomloop en het hart, bestudeerde hij plant- en dierkunde en ontwierp hij kanalen en irrigatiesystemen.

5) Wat is de link tussen de Renaissance - de Oudheid, mens en natuur?

* Oudheid
Men wou terug naar de Oudheid, naar de bronnen van het denken en van de schoonheid. Vb. De dichter Petrarca (1304-1374) zag de Middeleeuwen als een tijd van barbarij en van duisternis, terwijl hij een grote liefde koesterde voor de Romeinse oudheid.
Deze hergeboorte van de Oudheid was wel vooral een kwestie van beeldende kunsten.
Eerst wou men motieven voor decoratie en versieringen achterhalen uit de Oudheid
=> Het naakt overwon in de schilderkunst en de beeldende kunst.
Men wou ook de ziel van de Romeinse architectuur achterhalen => men ging oude Romeinse bouwwerken gaan opmeten en bestuderen, en men trachtte de Romeinse architectuur in nieuwbouw te verwerken.

* Mens
=> HUMANISME!
Definitie: Het humanisme is wezenlijk een cultureel klimaat dat gedragen wordt door een vertrouwen in de menselijke natuur. De mens is tot het goede en het schone in staat, op voorwaarde dat hij hiertoe opgevoed wordt vanuit het beste van de mensengeschiedenis.
Kenmerken:
Het humanisme is een niet-godsdienstig levens- en wereldbeeld. Het definieert geen opperwezen, zoals vb. wij hebben ‘God’, maar in het humanisme heb je dit niet. Sleutelwoorden van het humanisme zijn: zelfontplooiing, vrijheid, autonomie (=zelfstandigheid) en verantwoordelijkheid.
* Natuur
In de Renaissance komt de natuur meer en meer op de voorgrond; in tegenstelling tot in de Middeleeuwen: daar was het vooral God die telde.
In de Renaissance denkt de mens na over het menszijn, het leven op aarde, rol van God en de rol van de natuur. Vragen die men daarbij stelt zijn vb.: Wordt het leven bepaald door de natuur of door God? Is de aarde plat of rond? Gaat men af op het heldere verstand of op wat de kerk zegt?
Ook in de kunst komt de natuur veel aan bod.
6) Barok: de architectuur

Kenmerken:
Aaccentuering van dynamische structuren, bewogen en krachtige plastische vormen, zoeken naar een soort horizontale - verticale eenheid, nadruk op de ingang, verschillende verdiepingen d.m.v. pilasters, golvende rondingen in gevel en plattegrond, ovalen en asymmetrie in plattegrond, gebouw en omgeving is eenheid, gevels vertonen veel en uitspringende delen of zijn zelfs langs golvende lijnen opgebouwd.

Ik heb gekozen voor het gebouw Unteres Belvédère, dit is een langgerekt gebouw zonder verdiepingen. Het niveauverschil tussen de twee Belvédères wordt overbrugd door terrastuinen en waterpartijen in de stijl van Le Nôtre.
Ik heb dit gekozen omdat ik het echt een prachtig gebouw vind, ook de tuinen die er bij aangelegd zijn, zijn echt magnifiek.
Kenmerken toegepast op de Unteres Belvédère:
- krachtige plastische vormen: die zijn er inderdaad, kijk maar naar de ingang en de “dingen” op het dak.
- nadruk op de ingang: ik vind dat de aandacht inderdaad getrokken word naar de ingang; die valt het meest op.
- verschillende verdiepingen d.m.v. pilasters: die zijn er niet, er zijn helemaal geen verdiepingen.
- gebouw & omgeving eenheid: de omgeving past inderdaad bij het gebouw, vind ik.
- gevels => veel & uitspringende delen: die zijn er inderdaad.
Achtergrond van het gebouw:
Prins Eugene van Savoy liet het Unteres Belvédère samen met het Oberes Belvédère bouwen in het begin van de 18de eeuw. De paleizen dienen nuals musea voor middeleeuwse en barokke kunst. Ertussen liggen de sierlijke paleistuinen vol fonteinen en slingerende paden.
7) Barok: de sculptuur

Kenmerken: aanbrengen van overdadige versieringen, beelden vol beweging, breedsprakerige gebaren, er zit meer dynamiek in de beelden door draaiingen van het lichaam, emoties zijn beter te zien en worden ook dramatischer, er wordt vaak een theatraal onderwerp gebruik, er worden verschillende materialen in één beeldhouwwerk gebruikt. Door de ingewikkelde vorm van de beelden, krijg je een groot licht-donker effect.

Ik heb gekozen voor de Bronzen Ruiter; het ruitersstandbeeld van Peter de Grote in Sint-Petersburg. Dit standbeeld is een ontwerp van de Franse kunstenaar Etienne Falconet die dit meesterwerk realiseerde op verzoek van Catharina II. Het beeld, dat uitkijkt op de Neva in de richting van Europa, doet door zijn houding zowel denken aan het beeld van Marcus Aurelius op het Capitool als aan de sculpturen van de condotierri uit de Renaissance.
Kenmerken toegepast op de Bronzen Ruiter:
- overdadige versieringen: inderdaad veel details en versieringen.
- dynamiek: ja, je ziet vb. dat het paard zijn éne been omhoog heft; alsof het aan het galopperen is, dit geeft het beeld ook extra dynamiek.
- emoties: je ziet het gezicht niet zo goed; dus is ook niet te bepalen of de emoties beter zijn.
- verschillende materialen: dit is niet zo; het beeld is enkel uit brons gemaakt.
- licht-donker effect: heb je hier inderdaad.
Achtergrond van het beeld:
De Bronzen Ruiter geeft een beeld weer van Peter de Grote. Het beeld is opgericht door Catharina de Grote op de Nevakade in Petersburg, om eer te bewijzen aan de stichter van Petersburg.
8) Barok: de schilderkunst

Tijdens de 17e eeuw is de barok vooral belangrijk in de schilderskunst, vooral in die gebieden die overwegend katholiek waren. Een belangrijk kenmerk van de Barok is de dynamiek, de actie, die de schilders probeerde vast te leggen, in tamelijk ingewikkelde composities: diagonaal en asymmetrisch. Doordat men een groot dramatisch effect in hun schilderijen wilden creëren werden de personen vaak met sterk uitgebeelde gevoelens en heftige gebaren afgebeeld. Verder werden er dramatische effecten bereikt door sterke licht/donker contrasten en diepe volle kleuren. Er is beweging veroorzaakt door een dynamische compositie met diagonale lijnen, verspringende vlakken en afsnijdingen. De barokschilder schildert realistisch, men ontdekte de schoonheid van de zichtbare wereld en probeerde dit alles zo echt mogelijk af te beelden en schilderde in een atelier.

Ik heb gekozen voor Marquise de Pompadour, geschilderd door Maurice Quentin de la Tour (1704-1788).
Kenmerken toegepast op Marquise de Pompadour:
- dynamiek: je ziet het boek en hoe de vrouw het blad wilt omdraaien, daar zit behoorlijk wat dynamiek in denk ik.
- sterk uitgebeelde gevoelens: ik vind niet dat je hier heel veel gevoelens in ziet.
- licht-donker contrasten: die zijn er wel, let maar op de binnenkant van haar jurk vgl. met de buitenkant.
- realistisch: de vrouw is inderdaad zeer realistisch geschilderd.
Achtergrond van het schilderij:
Marquise de Pompadour is de almachtige maîtresse van Lodewijk XV. Zij deelde in Versailles de lakens uit. Hier ziet men haar, nog jong en onschuldig, te midden van vertrouwde voorwerpen in haar kamer, en gekleed in een prachtige jurk (Louvre, Parijs).
9) Wat is de link tussen Barok – kerk?

* Kerk
De barokkunst was een belangrijk middel om de macht en glorie van de katholieke kerk tot uitdrukking te brengen. Door de opkomst van de reformatie in het noorden kwam de protestantse kerk op gang en werd sterker. De Katholieke kerk wilde geen macht verliezen en wilde door middel van de Barok haar macht benadrukken. In de kunst van de Barok wordt er vaak gekozen voor een religieus onderwerp, want de kerken moeten hemelse heerlijkheid uitstralen en de belangrijkste opdrachtgever was de kerk.

REACTIES

H.

H.

mooi geschreven maar wel beetje in moeilijke woorden voorderest toppie en goede sinterklaas;)
xx

14 jaar geleden

H.

H.

Hier heb ik veel aan gehad.

14 jaar geleden

W.

W.

Hier heb ik veel aan gehad voor m'n examen!

14 jaar geleden

I.

I.

Mn halve Geschiedenis werkstuk staat hier bijna in! TOP!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.