Raspoetin

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 1291 woorden
  • 28 september 2005
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
76 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Raspoetin en de val van de Tsarenfamilie
Wie was Raspoetin?

Raspoetin werd geboren als Grigori Jefimovitsj Novitsj op 10 januari 1871 in het dorpje Pokrowskoe. Zijn vader was een welgestelde boer. Hij was een Russische monnik en intrigant. Hij kreeg de bijnaam Raspoetin, omdat dat ‘de losbandige’ in het Russisch betekent. Maar er zijn ook bronnen die vertellen dat het staat voor een plek waar twee rivieren elkaar ontmoeten. Hij kwam oorspronkelijk uit een boerenfamilie uit het district Tjoemen in Siberië.
Als kind had Raspoetin doorlopend goddelijke visioenen en magische genezende krachten – hij kon een paard genezen door het aan te raken. Hij stond ook bekend om zijn losbandigheid op sexueel gebied (daarom ‘de losbandige’).
Tegen zijn dertigste was Raspoetin getrouwd en vader van vier kinderen. Hij had een zwak voor drank en paardendiefstal. Na beschuldigd te zijn van paardendiefstal, ontvluchtte hij zijn dorp en dook onder in een klooster.
Na zijn tijd in het klooster reisde hij als zwerver/pelgrim door grote delen van Rusland en het buitenland. Tijdens deze reizen waste en verschoonde hij zich in geen maanden en droeg ijzeren ketens.
In de loop van zijn zwerftocht raakte Raspoetin onder de invloed van de Khlysty – een verboden ketterse die seksuele orgieën hadden en mishandelingen uitvoerden. De overtuiging dat men dichter tot God kon naderen door bewust de vleselijke zonde te begaan en daarvoor vervolgens vurig boete te doen, zou hem nooit verlaten.
Hij zag er uit als enge man, donker haar en priemende oogjes.

Hoe kwam Raspoetin bij de tsarenfamilie?

Tsaar is een naam voor een historische heerser die regeert in Bulgarije, Servië of Rusland. Een tsaar kan je vergelijken met een keizer of koning. Tsaar Nicolaas II was zo’n tsaar die heerste in Rusland. Zijn tsarenfamilie bestond uit zijn vrouw Alexandra Fjodorovna en zijn vijf kinderen Olga, Tatiana, Maria, Anastasia en Aleksej. Aleksej was dan wel het laatste kind, maar omdat hij het enige jongetje was in de familie werd hij toch troonopvolger.
Nadat Raspoetin uit zijn geboortedorp vertrokken was, kwam hij in 1905 in Sint-Petersburg aan. Hij kwam niet meteen bij de tsarenfamilie terecht; toen hij in 1907 door de tsarina opgeroepen werd, kwam hij pas echt met hen in contact. Raspoetin werd opgeroepen omdat het vijfde kind van de familie, het jongetje Aleksej Nikolajevitsj Romanov, hemofilie had. Deze ziekte wordt ook wel bloederziekte genoemd, en wordt veroorzaakt door een erfelijke stoornis in de bloedstolling. Aleksej heeft de ziekte overgeërfd van zijn moeder, die drager was van het gen van deze ziekte. Zelf leed ze niet aan de ziekte. Het bloed van een patiënt met hemofilie kan niet goed stollen omdat er een stollingsfactor ontbreekt. Aleksej had gedurende zijn jeugd vaak last van interne bloedingen die erg pijnlijk waren. Hij kreeg geen pijnstillers, omdat hij daaraan verslaafd kon raken. Als de ziekte onbehandeld bleef kon hij bloedarmoede krijgen en zelfs overlijden. Deze ziekte was in die tijd niet te behandelen. De tsaar had besloten om de ziekte van zijn zoon geheim te houden voor het Russische volk, zodat de Russen zich geen zorgen hoefden te maken over de troonopvolging. Op driejarige leeftijd viel het jongetje en bezeerde zich daarbij zo ernstig dat de dokters vreesden voor zijn leven. Toen herinnerde de tsarina zich de wonderdoener die ze twee eerder ontmoet had, en ze liet Raspoetin naar het hof komen. Zodra hij het ziektebed naderde zei hij: “Maakt u zich niet ongerust over het kind, de jongen wordt beter.” Raspoetin legde zijn hand op het voorhoofd van Alexej en begon rustig tegen hem te praten. Vervolgens knielde hij bij het bed en bad. De jongen viel in slaap en de crisis was voorbij. Vanaf die tijd voelde de tsarina een diepe erkentelijkheid voor Raspoetin en vertrouwde hem onvoorwaardelijk. En na de goede zorgen voor zijn zoon schonk zelfs de tsaar zijn vertrouwen aan Raspoetin en zo werd hij een belangrijke man aan het hof.

De invloed van Raspoetin

Aan het hof deed Raspoetin zich voor als een rustige man, maar hij veroorzaakte schandaal na schandaal door onder andere zijn orgiën. Men noemde hem ook wel de ‘Evil Monk’ of ‘Heilige Duivel’, omdat hij zich aan het hof zo keurig gedroeg terwijl hij in het echte leven erg sinister en wild was. Een van Raspoetin’s belangrijkste ideeën was dat iemand eerst gezondigd moest hebben voor hij of zij verlost kon worden.
Door zijn orgiën vond iedereen hem maar een schandaal en was de tsarina eigenlijk de enige die nog echt in hem geloofde en hem vertrouwde, vooral omdat hij met zijn genezende krachten haar zoontje kon helpen. Terwijl tsaar Nicolaas II in de Eerste Wereldoorlog zijn leger moest aanvoeren greep Raspoetin de kans om zijn invloed op de tsarina te vergroten. Zo kreeg hij ook aanzienlijk meer invloed op de binnenlandse politiek. Hij kon nu bijvoorbeeld beslissen over het benoemen en ontslaan van ministers. Hierdoor werd Raspoetin steeds minder geliefd bij het volk. Tsaar Nicolaas II was bovendien geen krachtige man. Hij slaagde er maar niet om de groeiende ontevredenheid van zijn volk tegen te gaan en zijn tegenstanders begonnen te geloven dat Raspoetin verantwoordelijk was voor het conservatieve beleid van de tsaar. De vijandigheid nam ook bij de adel toe en de tsaar werd onder druk gezet en gedwongen zich van zijn vreemde, duivelse raadsman te ontdoen. Raspoetin kreeg het bevel de stad te verlaten.

De dood van Raspoetin

Door zijn grote macht aan het hof en op de Russische politiek en vooral door het feit dat veel mensen hem tijdens de Eerste Wereldoorlog als Duits spion zagen, werd hij vooral door de Russische adel steeds meer gewantrouwd. Hij werd in de nacht van 28 op 29 december 1916 door de Russische prins Felix Joesoepov in diens paleis te Petrograd vermoord. Hij werd door een kogel om het leven gebracht. Er waren al eerdere pogingen gedaan om Raspoetin te vergiftigen met cyanide, maar die waren mislukt, waarschijnlijk omdat Raspoetin een stevige drinker was, had de cyanide geen grote invloed op hem.

De val van het tsarenrijk

De bevolking van Rusland was verzwakt en uitgeput door de WOI en wilde dat de oorlog zo snel mogelijk zou ophouden. Velen hadden ook het vertrouwen in de tsaar verloren. In februari 1917 werd Petrograd geteisterd door stakingen, die door oproeren en rellen werden gevolgd. Voor de tsaar werd de toestand onhoudbaar en op 16 maart 1917 deed hij, gedwongen door de omstandigheden en in een uiterste poging de situatie te redden, afstand van de troon aan zijn jongere broer Michaïl die accepteerde het feit dat hij de nieuwe tsaar was – maar trad diezelfde dag (3 maart) weer af, omdat hij zag dat zijn positie onhoudbaar was.
Een jaar later werd Michaïl vermoord door de bolsjewieken.
Nicolaas II en zijn familie kreeg huisarrest in zijn paleis. Een paar maanden later wordt hij met zijn vrouw en kinderen overgebracht naar een stad in Siberië.
In oktober 1917 vond de Oktoberrevolutie plaats, waarbij de communisten de macht grepen. Dezen hadden inmiddels veel aanhang gekregen, niet alleen omdat ze vonden dat iedereen gelijk moest zijn en geen verschil tussen arm en rijk zou horen te zijn, maar vooral omdat ze wilden dat er vrede kwam. De leider van de fanatiekste communisten (bolsjewieken) heette Lenin. Hij is het die de opdracht gaf dat op 17 juli 1918 tsaar Nicolaas, tsarina Alexandra en hun vijf kinderen werden geëxecuteerd.
Daarmee kwam een einde aan het tsarenrijk.
Dus mede door de invloed van Raspoetin is het tsarenrijk ten onder gegaan. Je kan niet de schuld volledig bij Raspoetin leggen, want tenslotte was hij slechts een soort raadsman. De tsaren familie hád hem het paleis uit kunnen zetten…

Bronnen:

www.wikipedia.nl
www.discoverychannel.nl
http://www.innoxia.com/raspoetin.htm
http://lexicon.izynews.be/nl/lexw.aspx?doc=Grigori_Raspoetin

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.