Politionele Acties
Nederland startte haar politionele acties om:
- dat de economie beter werd waar het bezet was door de Nederlandse troepen omdat het bijna aan de grond zat (financieel).
- betere voedselvoorziening: er was last van hongersnood in een deel van Java.
- het vertrouwen opbouwen via hun macht te laten zien dat hun de baas zijn. Dus waarschijnlijk strenger optreden.
De Nederlanders startte voor het grootste deel de Politionele acties omdat ze weer de baas wouden worden van Indonesië.
De regering had het Politionele Acties genoemd omdat het acties waren tegen de politiek van de Japanners die nu in Indonesië de baas speelde.
De eerste politionele actie heette: Operatie Product. Hij vond plaats op 20/21 juli t/m 5 augustus 1947. De Nederlandse regering stuurde op 27 mei 1947 een brief naar Jakarta: de Indonesische Republiek moest de aangeklede (is Nederlandse) versie van het akkoord van Linggadjati accepteren, plus ook een gevecht samen accepteren. De Indonesische Republiek wees dit in een Brief van Antwoord op 8 juni 1947 af. Op 23 juni 1947 overhandigt Van Mook een ultimatum: met voorgaande regel, plus een regel tot vorming van een interim-regering, met een Nederlandse Gouverneur-generaal die mocht beslissen wat er ging gebeuren. Soekarno wees het ultimatum af, en Sjahrir neemt ontslag als minister-president. Opnieuw een Nederlands ultimatum op 15 juli 1947. De Republikeinse troepen moesten zich 10 km van de thuislijn terugtrekken: de Indonesische Republiek antwoordt en ze gaan niet akkoord. Australië en India brengen op 30 juli 1947 de zaak in de Veiligheidsraad. De Veiligheidsraad roept 1 augustus 1947 op en staakt het gevecht. Generaal Spoor en, Luitenant -Gouverneur - generaal Van Mook willen als nog Jakarta aanvallen om de regering van de Indonesische Republiek gevangen te nemen de Nederlandse regering stond dit niet toe, en in de nacht van 4/5 augustus 1947 werd de strijd gestaakt.
De tweede Politionele Actie heette: Operatie Kraai deze acties vond plaats op 18/19 december 1948 t/m 5 januari 1949. Een reden om met deze actie te beginnen was; dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met kerstreces zou gaan (de veiligheidsraad is dan afwezig), en Nederland leek een maand lang de vrije hand te hebben in Indonesië. Parachutisten veroverden het vliegveld vlakbij Jakarta, zo konden via daar versterkingen binnen vliegen. Na een paar uur werd de Indonesische regering, ook Soekarno gevangen genomen, en in een strafkamp geplaatst. Later werden Soekarno en Sjahrir naar het Tobameer op Sumatra (een eiland op Indonesië) gebracht. Hatta ging naar het eiland Bangka. Midden - Java viel in Nederlandse handen, maar het terug trekkende Republikeinse leger was niet verslagen. De bezetting van Oost - Java ging minder vlot. Ook op Sumatra was een vlotte opmars maar geen uitschakeling van het Tentara Nasional Indonesia (TNI) dat was de naam van het leger van Indonesië. Generaal Spoor had ( met KNIL-militairen) ongeveer 102.000 man op Java, en 22.500 man op Sumatra, dus kon men niet echt makkelijk spreken van slechts 1 politionele actie. Op 19 december 1948 maakten de USA en Australië klaagde bij de Veiligheidsraad, die van kerstreces werd teruggeroepen. Op 24 december 1948 ging de Veiligheidsraad akkoord met het voorstel zij eiste:
- het staken van het vuren
- een onmiddellijke vrijlating van de Republikeinse regering.
De Nederlandse regering besloot tijd te rekken. Op 28 december 1948 twee nieuwe voorstellen:
- een onmiddellijke vrijlating van de Republikeinse regering
- en dat het staakt-het-vuren nageleefd wordt
Nederland boog nu, en zou 31 december 1948 de strijd op Java en snel daarna op Sumatra eindigen. Op 28 januari 1949 vind de Veiligheidsraad een nieuw voorstel:
- terugkeer van de Republikeinse leger naar Jakarta
- in maart een vorming van een federale interim-regering
- vóór oktober verkiezingen voor de politiek die mag gaan regeren een vergadering
- en 1 april 1950 overdracht van de soevereiniteit.
Op 1 maart 1949 bezette de TNI (het Indonesische leger) binnen enkele uren de stad Jakarta. Op 8 maart gaf Nederland toe, de regering van de Republiek kon terug naar Jakarta en men wilde een gesprek met zijn allen. Pas half augustus '49 eindigden De operatie "Kraai" was in de aanvang een militair succes.
REACTIES
1 seconde geleden