Pieter Pual Rubens schilderij bespreken (de kruisoprichting )

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas aso | 997 woorden
  • 26 april 2005
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
73 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
De Kruisoprichting ca 1609-1611 door Pieter Paul Rubens:
A. kijken met onze ogen

-Wie? Mensen die naar de kruisiging van Jezus komen kijken en enkele kruisoprichtigers (ze zijn ook in sommige bronnen vermeld als beulsknechten). Rechts een zonderaar die ook zal gekruisigd zal worden.
-Hoeveel? 16 volwassenen Waaronder Maria en Jozef op het rechter zijpaneel, 2 kinderen ,soldaten die een andere misdadigers begeleiden, enkele doden op de grond, een hond en Jezus. De Romeinse aanvoerder dirigeert die executie.
-Wat? De kruisiging van Jezus, eigenlijk de kruisoprichting van Jezus

-Waar? Op de heuvel waar Jezus zal gekruisigd worden tussen twee andere echte misdadigers.
-Wanneer? In het jaar ca 33. op een stormige ochtend of een late avond.
-Welke structuur? Het vertelt dat Jezus zal gekruisigd worden. De gelovige mensen huilen, rouwen om Jezus. De sterke mannen rond Jezus Trekken het kruis op een man geeft dat bevel van op zijn paard.
Je ziet duidelijk drie groepen (elk op een afzonderlijk stuk):
1) de gelovigen (rechtse stuk)
2) de uitvoerders van het bevel Jezus te kruisigen (midden rond Jezus)
3) de slechterik de persoon die bevel geeft Jezus te kruisigen. (links op zijn paard)
Er zijn verschillende groepen omdat er voor- en tegenstanders waren en zijn:
De Keizer was bang omdat Hij de Keizer der Keizers was en hem van de troon zou stoten.
De sierlijke gewaden van de man rechts op zijn superieure paard en zijn mooie vlaggen verklapt dat hij een welstellend persoon was tegenover de andere mensen die gewoon vodden rond hun lichaam dragen wijzen op een ‘gewone’ arme stand.
-Omschrijf de sfeer:
De sfeer die hierbij het beste past is de sfeer die er is als iemand sterft maar dan veel erger omdat het Jezus is die zal sterven. Een rouwend sfeer met andere woorden, een trieste sfeer.
Daarom is een rouwmuziek hier het best van toepassing of een viool die trage strijkbewegingen maakt.
B. Kijken met ons verstand
PIETER PAUL RUBENS:
Wie? Een wereldberoemd persoon die ooit eens voor de
O.L.V.- kathedraal schilderde.Hij reisde veel (naar Italië, Antwerpen,…)
ZIJN LEVEN
1577: Pieter Paul Rubens wordt geboren in Siegen, een plaatsje in de buurt van de Duitse stad Keulen. Zijn ouders waren uit Antwerpen weggevlucht.
1587: Vader Rubens sterft. Pieter Paul en zijn moeder keren terug naar Antwerpen. Rubens gaat in Antwerpen naar school, en hij leert er tekenen en schilderen.
1598: Pieter Paul Rubens wordt Meester in de Schilderkunst, d.w.z. hij krijgt het diploma van kunstschilder.
1600: Rubens vertrekt naar Italië. Daar komt hij als schilder in dienst van de hertog van Mantua.
1608: Terug in Antwerpen. Rubens heeft gehoord dat zijn moeder heel erg ziek is, en hij wil bij haar zijn, maar hij komt te laat...
1609: Rubens blijft in Antwerpen. Albrecht en Isabella, de Oostenrijkse aartshertogen die het land regeerden, willen hem als hofschilder.
Hij trouwt met Isabella Brant en ze hebben samen drie kinderen.
1623: Zijn dochtertje Clara Serena sterft
1626: Isabella sterft: tijdens een pestepidemie.
1630: Hij trouwt met Helena Fourment. Ze zullen samen vijf kinderen krijgen.
1640: Rubens sterft aan de gevolgen van jicht. Hij is net geen 63 jaar geworden. Pieter Paul Rubens wordt begraven in de Sint Jacobskerk.
Hoeveel? De omvangrijke schilderijen van Rubens' schilderijen kan onderverdeeld worden in verschillende perioden.
1. De Antwerpse tijd (1598 - 1600)
In deze periode begint Rubens zich langzaam los te maken van de invloed van zijn leermeesters. De gevoelige kleurschakeringen en het gebruik van monumentale voorstellingen komen al tot uiting en getuigen van zijn grote begaafdheid als schilder.
2. De Italiaanse tijd (1600 - 1608)
Deze periode is beslissend voor zijn verdere werk. In Italië maakt hij kennis met de werken van de grote meesters uit de renaissance.
3. De Antwerpse tijd (1608 - 1618)
Grote aantallen opdrachten komen van overal binnen, vooral olieverfschilderijen van groot formaat. In deze periode is het heel gewoon dat een schilder er een groot aantal medewerkers en leerlingen op na houdt, die een deel van het werk voor hun rekening nemen. Rubens' atelier wordt opgericht en is al snel het grootste en best georganiseerde van zijn tijd. Hij heeft medewerkers in vaste en tijdelijke dienst. Sommige van hen zijn goede kunstenaars, anderen zijn dan weer minder begaafd. Iedereen heeft een welbepaalde taak. In totaal verlaten 3000 werken het atelier waarvan er 600 effectief aan Rubens worden toegewezen.
Enkele voorbeelden van schilderijen: De kruisafneming, De kruisoprichting, zelfportret met Isabella Brandt, De marteldood van Heilige Livinus, Aanbidding der wijzen, Christus en Maria Magdalena, David verslaat Goliath, etc
Wat? De kruisoprichting:
Hij schilderde de triptiek voor het hoofdaltaar van de Antwerpse Sint-Walburgiskerk, die in de buurt van het Steen stond. Dat werd De kruisoprichting.En eigenlijk ontbreekt er nog een stuk van het schilderij namelijk het paneel waarop God wordt afgebeeld. Jezus werpt een laatste blik naar God.
Het triptiek werd gestolen door de fransen tijdens de franse revolutie en in 1815 werd het schilderij teruggeplaatst in Antwerpen.
Waar? Het schilderij “De kruisoprichting” werd gemaakt waarschijnlijk in de Sint-Walburgiskerk. Die kerk is lang geleden oud en vervallen geraakt dat het moest afgebroken worden.
Wanneer? Pieter Paul Rubens schilderde dit doek ca 1609-1611
Welke structuur? Het is een driedelig schilderij (eigenlijk ontbreekt er een stuk waar God wordt afgebeeld maar dat is zoek geraakt )Dit doek is vooral gericht op religieus vlak omdat het de afbeelding is van Christus die wordt gekruisigd.Het is realistisch geschilderd. Het formaat is Kolossaal: (middenpaneel: 460 x 340 cm, zijpanelen: 460 x 150 cm)
Het schilderij is heel dynamisch.Er is veel beweging.
En één onderdeel is belangrijker: Christus die wordt gekruisigd.
Dat zijn kenmerken van de schilderkunst in de Barok.
De sfeer omschrijven. Pieter Paul Rubens was heel serieus bezig om die expressie van die gezichten zo te krijgen dat ze net echt lijken. Hij moest een rouwende, trieste sfeer creëren met zijn penseel in aanslag om het zo echt te laten lijken.
Bronnen:

Boeken:
· 5000 jaar dagelijks leven: Barok en Rococo. DEEL IV.
· Bouwkust in de Barok.
· Metamorfose van de barok Frank Reijnders.

Internet:
· Google zoekmachine: Pieter Paul Rubens
· http://museum.antwerpen.be/rubenshuis/
· http://www.dma.be/cultuur/musea/mrube.htm

Andere:
· De grote encyclopedie ‘97

REACTIES

I.

I.

In het hoofdstuk staat pieter PUAL rubens

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.