Wat is de NAVO
De Noord-Atlantische verdragsorganisatie werd op 4 april 1949 opgericht in Washington.
Het Noord-Atlantische verdrag is een militair verdrag, dat de samenwerking van de legers regelt. In het begin vooral opgericht tegen de landen van het Oostblok. Deze landen richten in 1955 het Warschpact op als tegenstander van de NAVO De NAVO is bedoelt om zijn leden die worden aangevallen door andere landen te helpen om een aanval te voorkomen.
Aan het eind van de koude oorlog was de militaire belangen niet meer zo hoog. Toen is het doel van de NAVO verandert ze zijn zich meer gaan richten op: terrorisme, proliferatie en anarchie.
Het hoofdkwartier van de NAVO is gevestigd in Brusssel. De secretaris-generaal van de NAVO is ook de voorzitter van de Noord Atlantische Raad (de NAR). Sinds 2009 is de oud premier van Denemarken, Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de NAVO.
Per 1 oktober 2014 wordt oud premier en voormalige minister van buitenlandse zaken van Noorwegen,Jens Stoltenberg, tot opvolger van Anders Fogh Rasmussen benoemd. (zie foto links).
Alle secretaris-generaals vanaf 1952 tot heden
- Lord Ismay Verenigd Koninkrijk4 april 1952 - 16 mei 1957
- Paul-Henri Spaak België16 mei 1957- 21 april 1961
- Dirk Stikker Nederland21 april 1961- 1 augustus 1964
- Manlio Brosio Italië1 augustus 1964- 1 oktober 1971
- Joseph Luns Nederland1 oktober 1971- 21 juni 1984
- Peter Carington Verenigd Koninkrijk25 juni 1984- 1 juli 1988
- Manfred Wörner Duitsland1 juli 1988- 13 augustus 1994
- Sergio Balanzino Italië13 augustus 1994- 17 oktober 1994
- Willy Claes België17 oktober 1994- 20 oktober 1995
- Sergio Balanzino Italië20 oktober 1995- 5 december 1995
- Javier Solana Spanje5 december 1995- 6 oktober 1999
- George Robertson Verenigd Koninkrijk14 oktober 1999- 1 januari 2004
- Jaap de Hoop Scheffer Nederland1 januari 2004- 1 augustus 2009
- Anders Fogh Rasmussen Denemarken1 augustus 2009- 1 oktober 2014
- Jens Stoltenberg Noorwegen per 1 oktober 2014 - (in beginsel vijf jaar 01-10-14)
De deelnemende landen en hun achtergrond.
De landen die vanaf het begin lid waren van de NAVO zijn:
- België, is een belangrijk lid omdat daar de NAVO haar hoofdkwartier in Brussel heeft en het militaire commandocentrum (SHAPE) in Bergen.
- Canada, was een van de belangrijkste voorstanders om de NAVO op te richten.
- Denemarken, is een gewoon NAVO lid zonder bijzonderheden.
- Frankrijk, maakte tussen 1966 en 1996 geen deel uit van de NAVO; vanaf 1996 tot aan 3 april 2009 waren de Fransen alleen politiek lid van de NAVO. Sinds 4 april 2009 is Frankrijk weer volledig lid van de NAVO.
- IJsland, een van de meest omstreden beslissing van de IJslandse regering na de tweede wereld oorlog was het besluit om zich bij de NAVO aan te sluiten, toen op 30 maart 1949 werd het besluit genomen, er ontstonden grootte rellen bij het parlementsgebouw in Reykjavik. IJsland werd lid ondervoorwaarde dat het zelf niet mee ging doen aan vecht actie's.
- Italië, is een gewoon NAVO lid zonder bijzonderheden.
- Luxemburg, was een groot voorstander van een internationale economie. Het was een land wat behoord bij de eerste landen van de oprichting.
- Nederland, is mede oprichter van de NAVO.
- Noorwegen, als Noorwegen lid zou worden van de EU zou het een sterke positie kunnen krijgen binnen de NAVO.
- Portugal, is een van de armste landen van Europa maar wel een ontwikkeld land.
- Verenigd Koninkrijk is een gewoon NAVO lid zonder bijzonderheden.
- Staten is een groot en machtig lidstaat. Het heeft veel zeggingsschap binnen de raad.
In februari 1952 kwamen daarbij:
- Turkije is een gewoon NAVO lid zonder bijzonderheden.
- Griekenland is een gewoon NAVO lid zonder bijzonderheden.
1955:
- West-Duitsland de toetreding van West-Duitsland was voor het land zeer belangrijk vanwege de tweede wereld oorlog en hun verleden daarvan.
1982
- Spanje is een gewoon NAVO lid zonder bijzonderheden.
Na het einde van de koude oorlog op 12 maart 1999:
- Tsjechië, in 1989 werd een einde gemaakt aan de alleenheerschappij van de communistische partij en zo kon dit land lid worden van de NAVO.
- Polen viel onder een communistisch regiem, nadat dit regiem is gevallen kon het toetreden tot de NAVO.
- Hongarije is een gewoon NAVO lid zonder bijzonderheden.
29 maart 2004:
- Estland, is een gewoon NAVO lid zonder bijzonderheden.
- Letland, had veel voordelen om bij de NAVO te komen namelijk, onafhankelijkheid en meer steun bij moeilijke situaties danwel dreigementen vanuit andere landen.
- Litouwen, is een gewoon NAVO lid zonder bijzonderheden.
- Slowakije, is een gewoon NAVO lid zonder bijzonderheden.
- Slovenië, op 25 juni 1991 werd Slovenië onafhankelijk van Joegoslavië.
- Roemenië is een gewoon NAVO lid zonder bijzonderheden.
- Bulgarije is een gewoon NAVO lid zonder bijzonderheden.
1 april 2009
- Albanie viel onder een communistisch regiem, nadat dit regiem is gevallen kon het toetreden tot de NAVO.
- Kroatie is een gewoon NAVO lid zonder bijzonderheden.
Wat betekent terrorisme, non-proliferatie, anarchie
Terrorisme: Nastreven van politieke doelen door een minderheid door middel van geweld, vooral tegen burgers. Terrorisme kan uitgaan van kleine groepen, zoals de ETA, de IRA, de Palestijnse Hamas-beweging en het Al Qaida-netwerk die zich tegen de bestaande orde keren, maar kan ook uitgaan van en/of gesteund worden door regeringen, zoals die van Iran en Libië.
De grootste aanslagen waren die van Al Qaida op de Twin Tower en het Pentagon op 11 september 2001 . Al Qiada was ook verantwoordelijk voor de aanslag op vier forensentreinen in Mardrid op 11 maart 2004, waar 200 doden vielen en 1400 gewonden van wie velen ernstig.
non-proliferatie: Niet-verspreiding van kernwapens . Na lange onderhandelingen binnen de Verenigde Naties kwam op 1 juli 1968 het Non-Proliferatie Verdrag gereed. Ruim 140 landen zijn thans partij. Niet-kernwapenstaten zien hierbij af van deze wapens en onderwerpen zich aan controle op nucleair materiaal door het International Atomic Energy Agency (IAEA ).
Anarchie: In de politiek wordt dit ook wel onderzoek van de geloofsbrieven genoemd. Onderzoek waarin gekeken wordt naar integriteit, oftewel de betrouwbaarheid, van een raadslid, wethouder, burgemeester, enz.
Heeft deze persoon in het verleden betrouwbaar gehandeld, is hij/ zij in aanraking geweest met justitie en waarom? Is hij op zij wel gerechtigd voor een bepaalde partij op te treden?
NAVO verdragen
Artikel
De Partijen nemen op zich om, gelijk is geregeld in het Handvest van de Verenigde Naties, alle internationale geschillen waarin zij mochten worden gewikkeld langs vreedzame weg te beslechten op zodanige wijze, dat internationale vrede en veiligheid en gerechtigheid niet in gevaar worden gebracht en om zich in haar internationale betrekkingen te onthouden van bedreiging met of gebruik van geweld op enige wijze, welke onverenigbaar is met de doeleinden van de Verenigde Naties.
Artikel 2
De Partijen zullen bijdragen tot een verdere ontwikkeling van vreedzame en vriendschappelijke internationale betrekkingen door haar vrije instellingen te versterken, door een beter begrip te wekken voor de grondslagen waarop deze instellingen berusten en door stabiliteit en welvaart te bevorderen. Zij zullen trachten tegenstellingen in haar internationale economische politiek uit de weg te ruimen en zij zullen economische samenwerking aanmoedigen tussen enige of alle Partijen.
Artikel 3
Ten einde de doeleinden van dit Verdrag beter te verwezenlijken zullen de Partijen, ieder voor zich en tezamen, haar individueel en collectief vermogen om een gewapende aanval te weerstaan handhaven en ontwikkelen, door voortdurend en op doelmatige wijze zich zelf te versterken en elkander hulp te verlenen.
Artikel 4
De Partijen zullen onderling overleg plegen telkens wanneer naar de mening van een van haar de territoriale onschendbaarheid, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een der Partijen wordt bedreigd.
Artikel 5
De Partijen komen overeen, dat een gewapende aanval tegen een of meer van haar in Europa of Noord-Amerika als een aanval tegen haar allen zal worden beschouwd; zij komen bijgevolg overeen, dat, indien zulk een gewapende aanval plaats vindt, ieder van haar de aldus aangevallen Partij of Partijen zal bijstaan, in de uitoefening van het recht tot individuele of collectieve zelfverdediging erkend in Artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties, door terstond, individueel en in samenwerking met de andere Partijen, op te treden op de wijze, die zij nodig oordeelt - met inbegrip van het gebruik van gewapende macht - om de veiligheid van het Noord-Atlantisch gebied te herstellen en te handhaven.
Elke gewapende aanval van dien aard en alle dientengevolge genomen maatregelen moeten terstond ter kennis worden gebracht van de Veiligheidsraad. Deze maatregelen zullen worden opgeheven, zodra de Veiligheidsraad de nodige maatregelen zal hebben genomen, om de internationale vrede en veiligheid te herstellen en te handhaven.
Artikel 6
Voor de toepassing van Artikel 5 wordt mede als een gewapende aanval op een of meer der Partijen beschouwd een gewapende aanval op het grondgebied van een der Partijen in Europs of Noord-Amiriks op de Algerijnse Departementen van Frankrijk, op de bezettingstroepen van een der Partijen in Europa, op de eilanden vallende onder de rechtsmacht van een der Partijen in het Noord-Atlantisch gebied ten noorden van de Kreeftskeerkring of op schepen of luchtvaartuigen van een der Partijen in dit gebied.
Artikel 7
Dit Verdrag doet geen afbreuk aan en mag niet worden uitgelegd als op enige wijze afbreuk te doen aan de rechten en verplichtingen welke voor Partijen, die Lid zijn van de Verenigde Naties, uit het Handvest voortvloeien, of aan de primaire verantwoordelijkheid van de Veiligheidsraad voor de handhaving van internationale vrede en veiligheid.
Artikel 8
Elk der Partijen verklaart, dat geen der internationale verbintenissen, op het ogenblik van kracht tussen haar en een der andere Partijen of een derde Staat, in strijd is met de bepalingen van dit Verdrag, en neemt op zich geen enkele internationale verbintenis aan te gaan in strijd met dit Verdrag.
Artikel 9
De Partijen richten hierbij een Raad op, waarin elk van haar zal zijn vertegenwoordigd ten einde aangelegenheden de tenuitvoerlegging van dit Verdrag betreffende in behandeling te nemen. De Raad moet zo worden georganiseerd, dat hij te allen tijde terstond zal kunnen samenkomen. De Raad zal de hulporganen oprichten welke nodig mochten zijn; in het bijzonder zal de Raad onverwijld een Defensie-Comité oprichten, hetwelk maatregelen voor de tenuitvoerlegging van Artikel 3 en Artikel 5 zal aanbevelen.
Artikel 10
De Partijen kunnen eenstemmig elke andere Europese Staat, welke de verwezenlijking van de beginselen van dit Verdrag kan bevorderen en kan bijdragen tot de veiligheid van het Noord-Atlantisch gebied, uitnodigen tot dit Verdrag toe te treden. Elke Staat welke aldus is uitgenodigd kan Partij worden bij het Verdrag door het nederleggen van zijn akte van toetreding bij de Regering van de Verenigde Staten van Amerika. De Regering van de Verenigde Staten van Amerika zal elk der Partijen in kennis stellen met het nederleggen van elke akte van toetreding.
Artikel 11
Dit Verdrag zal worden bekrachtigd en de bepalingen daarvan zullen door de Partijen worden tenuitvoergelegd overeenkomstig haar onderscheiden grondwettelijke procedures. De akten van bekrachtiging zullen zo spoedig mogelijk worden nedergelegd bij de Regering van de Verenigde Staten van Amerika, die alle andere ondertekenaars in kennis zal stellen van elke nederlegging. Het Verdrag zal in werking treden voor de Staten welke het hebben bekrachtigd zodra de bekrachtigingen van de meerderheid van de ondertekenaars, met inbegrip van de bekrachtigingen van België, Canada, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika, zijn nedergelegd en het zal van kracht worden met betrekking tot andere Staten op de dag waarop hun bekrachtiging is nedergelegd.\
Artikel 12
Nadat het Verdrag gedurende tien jaar van kracht is geweest, of te eniger tijd daarna, zullen Partijen, op verzoek van een van haar, zich met elkander verstaan omtrent herziening van het Verdrag, met inachtneming van de factoren welke alsdan van invloed zijn op de vrede en veiligheid in het Noord-Atlantisch gebied, met inbegrip van de verdere ontwikkeling van algemene zowel als van regionale, binnen het kader van het Handvest van de Verenigde Naties vallende, regelingen voor de handhaving van internationale vrede en veiligheid.
Artikel 13
Nadat het Verdrag gedurende twintig jaar van kracht is geweest kan elke Partij ophouden Partij te zijn één jaar nadat zij van deze opzegging kennis heeft gegeven aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika, die de Regeringen van andere Partijen in kennis zal stellenmet het nederleggen elke kennisgeving van opzegging.
Artikel 14
Dit Verdrag, waarvan de Engelse en de Franse teksten gelijkelijk authentiek zijn, zal worden nedergelegd in het archief van de Regering van de Verenigde Staten van Amerika. Gewaarmerkte afschriften daarvan zullen door deze Regering worden overgelegd aan de Regeringen van de andere ondertekenaars.
Ter oorkonde waarvan de ondergetekende Gevolmachtigden dit Verdrag hebben ondertekend.
Gedaan te Washington, de vierde April 1949.
bron vermelding:
http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2009/april/NAVO-uitgebreid-met-Albani-en-Kroati.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kroati%C3%AB
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koude_oorlog#Einde_van_de_Koude_Oorlog
http://www.cultureelwoordenboek.nl/index.php?lem=2642
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
leuk!
7 jaar geleden
Antwoorden