GESCHIEDENIS TIJDSBALK
1945: - geboorte veel kinderen.
1948: - koningin Wilhelmina troonafstand koningin Juliana koningin.
4 sep:- inhuldiging Juliana.
1947: - vrijheidsoorlog tussen Nederland en Indonesië. Indonesië wil zelfstandig zijn.
1948: - 2de politionele actie. Deze actie wordt door veiligheidsraad europa afgekeurd.
1949 dec: - overdracht getekend.
- woningsnood. De overheid bouwt noodwoningen en duipsic woningen.
4 april - NAVO opgericht
1950: - Elke dag trokken er 125 mensen naar Canada, het waren er in totaal 97.000.
- 12.000 Molukken komen hierheen en worden ondergebracht in kampen.
- Korea oorlog begint.
Begin vijftiger jaren: Is grotendeels van de schade weggewerkt.
1951: Wordt de eerste supermarkt geopend dit betekende voor de Nederlanders geen voedselbonnen meer.
1952: De hulp van Marshall is niet meer nodig.
1953: In de nacht van 31 Januari en 1 Februari is er een ernstige stroom die wij nu kennen als de waternoodramp van ‘51. De mensen die geen huis meer hebben worden opgevangen in klooster en kerken
KIJKERSVRAGEN
1. Waartoe politeule acties?
2. Waarom raakt Nederland Indonesië kwijt?
3. Hoe wordt de woningsnood tegen gegaan?
4. Waartoe oprichting NAVO?
5. Waarom immigratie Canada/Australië?
6. Welke problemen met Molukken?
7. Welke betekenis heeft uitbreiding supermarkt?
8. In welk jaar is het herstel voltooit?
1. Het onderdrukken van het streven naar onafhankelijkheid.
2. – de veiligheidsraad keurt overheersing af.
- Amerika dwingt NL Indonesië op te geven.
- Verzet van de bevolking.
3. Overheid zorgt voor woningen.
4. Uit angst voor Sovjet-Unie gingen VS en Europa samenwerken.
5. Te lage lonen in NL en angst voor Sovjet-Unie.
6. Ze wilde eigen land, demonstraties.
7. Einde van de voedselbonnen.
8. 1952, ze hadden geen Marjeul hulp meer nodig.
OPRICHTING VAN DE NAVO
De Navo werd opgericht op 4 april 1949 . Navo is de afkorting van Noord-Atlantische Verdragsorganisatie: een verdrag tussen landen die aan de Atlantische Oceaan liggen. De oprichting gebeurde in het Amerikaanse Washington. Het doel was zich te verdedigen tegen de machthebbers van de Sovjet-Unie. Bij de oprichting werden twaalf landen lid: België, Canada, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In 1952 kwamen Griekenland en Turkije er bij, in 1955 West-Duitsland en in 1982 Spanje. In 1999 kwamen er drie landen bij uit het vroegere, vijandelijke Oost-Europa: Hongarije, Polen en de Tsjechische Republiek. Tot 1966 was het hoofdkwartier van de Navo in Parijs, sindsdien in het Brusselse Evere. De Navo heeft geen eigen troepen en militaire middelen. Er wordt altijd gewerkt met de legers van de lidstaten. Alle leden zijn gelijk voor de vereniging, maar grote landen als de Verenigde Staten hebben wel vaak meer invloed op de beslissingen.
Er komen steeds meer leden bij de NAVO, er is pas geleden een belangrijke vergadering geweest om te kijken of er binnenkort nog meer landen mogen toetreden. Deze vergadering is gehouden in Praag, dat was vroeger de hoofdstad van Tsjechoslovakije, ook een Oost-Europees land. Daarom was de vergadering extra belangrijk: Praag was vroeger een vijand van de Navo! De Tsjechische Republiek (met Praag als hoofdstad) werd in 1999 al lid van de Navo. In 2004 zullen er nog nieuwe leden bijkomen,dat werd op de vergadering beslist. Het gaat over Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Bulgarije, Roemenië en Slovenië. Ook landen die vroeger tot de 'vijand in het Oostblok' behoorden. De landen zien de toetreding als een definitief einde van die vijandschap en de splitsing van Europa. Niet iedereen in Rusland is het eens met de toetreding. De Russische president hoopt dat er geen anti-Russische gevoelens zullen worden aangewakkerd.
Ook in de westerse landen is niet iedereen het eens met de uitbreiding. Er was veel protest in de straten van Praag. Lid worden kost vooral veel geld, zeggen de tegenstanders. Geld dat de landen anders en beter zouden kunnen gebruiken. Ook tegen de vergadering zelf werd geprotesteerd. Twaalfduizend soldaten en politiemensen moesten instaan voor de veiligheid van de belangrijke staatsleiders die op bezoek waren. Het lijkt hier wel oorlog, zei de Tsjechische president zelf. Toch vinden de meesten een uitbreiding van de Navo positief. Ze geloven dat er meer rust en vrede zal komen. Het hoofdkwartier van de Navo ligt in Brussel. De Belgische premier heeft alvast beloofd een nieuw hoofdkwartier te bouwen. Want het oude wordt nu te klein!
Niemand weet hoe de 'nieuwe NAVO' er straks uitziet aangezien er steeds meer lidstaten bij komen, maar één ding zal niet snel veranderen: op papier besluiten de lidstaten bij consensus, in de praktijk hebben de Verenigde Staten meestal het laatste woord. Ook als de NAVO zich van zestien naar negentien of meer leden heeft uitgebreid, blijft Amerika de baas. Zo is het altijd geweest sinds de oprichting in 1949.
REACTIES
1 seconde geleden