Operatie Barbarossa
Waarom wilde Hitler Rusland veroveren?
-Hij had een enorme hekel aan het communisme
-Hij vond dat de Slavische volken maar onderkruipsels waren
-Hij wilde de steun van Rusland aan Engeland wegnemen door Rusland te veroveren. Zo kon hij zijn legers volledig richten op het westen en hoefde hij geen twee-frontenoorlog aan te gaan.
Het begin Hitler zat eind 1939 met een groot probleem: Engeland wilde geen vrede sluiten. Maar als hij langer zou wachten, werd Duitsland van twee kanten aangevallen, en dan was er geen kans meer op een Duitse overwinning van de oorlog.
Hitler dacht in die tijd dat het Russische leger erg zwak was, omdat toen Rusland in November 1939 Finland had proberen aan te vallen. De Finnen hadden veel minder manschappen en wapens als de Russen, dus daarom leek de overwinning al behaald voordat het was begonnen. Maar Stalin had het mis. “Het was een verschrikkelijk schouwspel. Het leek wel alsof iemand onze mensen met opzet had gestuurd om dood te vriezen”, aldus ooggetuige Michail Timosjenko. “Het leek wel alsof het bos helemaal uit zichzelf aan het schieten was”. De Finnen hadden een fantastische tactiek: ze waren in kleine groepjes van tien tot twaalf man. Ze schoten kort en verdwenen weer in het bos. Als de Russen er mensen achteraan stuurden, kwamen die niet meer terug.
Uiteindelijk tekenden de Sovjets een vredesverdrag met de Finnen, maar ze betaalden een verschrikkelijk bedrag: ruim 130.000 doden, voor een klein stukje grond erbij.
Hieruit concludeerde Duitsland dat het rode leger erg zwak was, en dit bleek in veel opzichten te kloppen. Rusland had de mensen, maar miste nog goede tactiek en leiderschap. Hitler vroeg of het Duitse leger al in die herfst in actie kon komen tegen de Sovjet-Unie. Maar generaal Alfred Jodl keurde dit idee gelijk af. Er zou niet genoeg tijd zijn voor een goede planning.
Operatie Barbarossa wordt geboren Het officiële bevel voor de aanval op de Sovjet-Unie werd op 18 December 1940 bekend gemaakt. Hitler was er van overtuigd dat het plan op de goede weg was. Duitsland was toen nog te zwak om Engeland aan te vallen, ook omdat Engeland Rusland als bondgenoot in Oost-Europa had.
Pas in het begin van 1941 kwamen de eerste twijfels naar voren: Hoe moest het Duitse leger van genoeg voedsel en brandstof worden voorzien op sovjetgrondgebied? Tijdens een bijeenkomst met Hitler op 3 februari werden deze problemen besproken. Hitlers was er erg optimistisch over: Ze konden toch de voorraden van de Sovjet-Unie plunderen! Later in februari werd er nog een punt besproken. Barbarossa was niet bedoelt om de hele Sovjet-Unie te veroveren. Zelfs Hitler geloofde er niet in dat hij met zijn leger tot aan de stille oceaan kon trekken. Het was de bedoeling dat ze de Sovjets zouden laten terugtrekken tot het Oeralgebergte, de Siberische wouden en moerassen. Na de verovering van Oekraïne, Moskou en Leningrad zullen de Sovjets zeker wel instemmen met een vredesverdrag.
Maar Rusland had ook niet stilgezeten. Stalin heeft in augustus 1939 de dienstplicht ingevoerd, omdat hij ook begreep dat een oorlog onvermijdelijk was. Zo was de onderschatting van de Duitsers niet helemaal terecht.
Ondanks dit alles hadden de meeste leden van het Duitse bevel nog heel veel vertrouwen. “We zullen bewijzen dat de Russische Kolos niets meer is dan een varkensblaas,”zei generaal Jodl. “Prik erin en hij barst.”
In het voorjaar van 1941 bracht Hitler veranderingen aan in het aanvalsplan van zijn generaals. Hij dacht dat hun aandringen van een snelle verovering van Moskou juist niet goed was. Het was volgens hem belangrijker om de vijand uit te schakelen, dan hun hoofdstad in te nemen. Dit werd door de generaals volledig geaccepteerd. Volgens Hitler leek de Sovjet-Unie niet op de andere landen in het Westen. Deze oorlog werd al vanaf het begin gezien als een oorlog tegen de wilden, die het communisme meedroegen.
Hitler verborg zijn generaals niet dat het een vernietigingsoorlog zou worden. Hij vertelde het hen in een toespraak op 31 maart. Ze protesteerde daar niet tegen. Het eerste misdadige bevel was het Barbarossa-decreet, (opgezocht: betekend bepaling) waarin wordt bepaald dat alle partizanenstrijders (opgezocht: betekend strijders van een ongeregelde bendeoorlog) gelijk moesten worden neergeschoten. Dit werd gevolgd door het beruchte Volkscommissarissenbevel, dat de Duitse soldaten beval om alle sovjetofficieren neer te schieten.
De Duitsers begonnen een strijdkracht van 3 miljoen man bijeen te brengen om het Oosten binnen te vallen, het was onvermijdelijk dat Stalin op de hoogte raakte van dit gebeuren. Maar wat moest hij ervan denken? Was het een manier om te zorgen dat de Sovjet-Unie de stroom van grondstoffen niet stopte, of was het oorlog? Stalin kwam er achter door het hoofd van de militaire spionage, Anatoli Goerevitsj. Hij wist zich onder een valse identiteit van de directeur van een Amerikaans bedrijf tussen een Groep Duitse bevelhebbers in België te komen. Zo kwam hij er achter dat de Duitsers het jaar daarop de Sovjet-Unie aan wilden vallen. Ook kwam Richard Sorge, de Engelse vertegenwoordiger van de Sovjet-Unie in Japan met hetzelfde bericht. Maar Stalin nam deze waarschuwingen niet zo serieus. In zijn ogen was Groot-Brittannië Hitlers eerste zorg, en met een invasie op de Sovjet-Unie zou Duitsland twee oorlogen moeten voeren. Bovendien hield de Sovjet-Unie zich aan de overeenkomsten om de nazi’s grondstoffen te leveren. In oktober 1939 had de Sovjet-Unie zelfs toestemming aan Duitsland gegeven om gebruik te maken van de ijsvrije haven ten oosten van Moermansk.
Op 10 mei 1941 was Rudolf Hess, de plaatsvervanger van Hitler, aan een parachute neergedaald in Schotland. Spanden de Britten en de Duitsers in het geheim samen? Als dat zo was dan kon hij de informatie over een Duitse invasie wel vergeten. Misschien probeerden de Britten de Sovjet-Unie te dwingen tot een domme aanval op Duitsland, om zelf veilig te blijven. Stalin wist dat hij dan Duitsland echt boos zou maken. Hij twijfelde er niet aan dat er een oorlog zou komen, alleen dacht hij op zijn vroegst in 1942/1943. Stalin geloofde dat de Sovjet-Unie een aanval zou kunnen vermijden door Hitler te vriend te houden.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
E.
E.
Mooi werkstuk nice,nice
Ernst
13 jaar geleden
Antwoordenj.
j.
Heeft me enorm geholpen met een werkstuk, thx!
2 jaar geleden
Antwoorden