Oorlogen op de Balkan (20e eeuw)
Inleiding
Altijd is er oorlog op de Balkan. Dat is al heel lang zo. Maar waarom is daar zoveel oorlog? Dat wil ik weten, en daarom schrijf ik dit werkstuk over de oorlogen op de Balkan in de 20e eeuw.
De Balkan in het begin van de 20e eeuw
Omdat Bulgarije in de 19e eeuw van een groot rijk tot een klein staatje was geworden, door ingreep van West-Europa, na de gewonnen strijd van dat rijk en Rusland tegen de Turken, trok het ministaatje Bulgarije in 1912 ten strijde tegen de Turken samen met de Grieken en de Serviërs, verenigd in de Balkanbond (1). Toen kwam Macedonië, dat na de ingreep van West-Europa bij Turkije hoorde en voorheen bij het Bulgaarse rijk, weer bij Bulgarije. Een jaar later, in 1913, in de tweede Balkanoorlog, raakte Bulgarije Macedonië echter weer kwijt, door een gezamenlijke actie van Griekenland, Servië, Roemenië en Turkije. Toen viel de Balkanbond uiteen. In die eerste Balkanoorlog van 1912 was Turkije al zijn gebied in Europa behalve Constantinopel (de toenmalige naam van Istanbul) kwijtgeraakt, maar in de Balkanoorlog van 1913 kwam Adrianopel (Edirne) weer bij Turkije.
Aartshertog Frans-Ferdinand wilde vanaf 1904 van het tweedelig Oostenrijks, Hongaars rijk een driedelig rijk maken, door er een derde Slavisch rijksdeel aan toe te voegen. Dit kon echter niet.
De Eerste Wereldoorlog
Doordat de Oostenrijks, Hongaarse troonopvolger Frans-Ferdinand en zijn echtgenote op 28 juni 1914 in Sarajevo werden vermoord door de Bosnische Serviër Gavrilo Princip, brak de Eerste Wereldoorlog uit. De Bulgaren kiezen de kant van Duitsland, waardoor het aan het eind van die oorlog nog meer gebied kwijt was.
Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog wordt Belgrado, dat aan de oever van de Sava (grensrivier van het Oostenrijks, Hongaarse rijk) lag, door het Oostenrijks, Hongaarse rijk bezet. Een maand later wordt Belgrado weer heroverd door het Servische leger. In 1915 sluit Bulgarije zich aan bij de Centrale Mogendheden. In die winter moeten de Servische soldaten onder moeilijke omstandigheden de terugtocht naar Korfoe maken. Na een korte rusttijd wordt dit leger ingezet in Macedonië, onder bevel van de Franse generaals Sarrail en Franchet d'esperey, met het Franse Oriënt-leger. Twee jaar later bevrijden de Frans-Servische troepen Belgrado en rukken op naar Wenen. In november 1918 is de Oostenrijks, Hongaarse capitulatie. Servië hoort bij de overwinnaars.
De jaren 20 en 30
In 1921 wordt in Joegoslavië een grondwet aangenomen, maar daarin wordt geen rekening gehouden met de grote verschillen, die ontstonden door 5 eeuwen uiteenlopende geschiedenis en cultuur. Het land wordt opgedeeld in 33 regio's, die rechtstreeks onder Belgrado's bestuur vallen, maar uiteindelijk heeft het paleis de macht. Het leger en de overheid bestaan voornamelijk uit Serviërs. In 1929 wordt "het koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen" onder Alexander 1 tot "het koninkrijk Joegoslavië". Alexander voert de dictatuur in, maar dat kost hem z'n leven. In 1934 wordt hij samen met de Franse minister van Buitenlandse Zaken in Marseille vermoord.
In 1939 maakt Belgrado een afspraak met de leider van de Boerenpartij. Er komt een "Bonavina Kroatië". Dit bevat naast het huidige Kroatië ook een deel van Bosnië-Hetzegovina. Het bestaat dus al langer dat de Serviërs en Kroaten Bosnië onderling op willen delen.
De Tweede Wereldoorlog
In 1941 probeert Hitler ervoor de zorgen dat Joegoslavië zich aansluit bij de Driemogendhedenpact, dat bestaat uit Duitsland, Italië en Japan enwaar ook Hongarije, Roemenië en Bulgarije zich bij hebben aangesloten. Op 25maart van dat jaar doet regent Paul dat, maar hij wordt dan door het leger afgezet. Peter II neemt de macht over. Op 6 april vallen de legers van Duitsland, Italië, Hongarije en Bulgarije Joegoslavië binnen. Elf dagen later geeft Joegoslavië zich over. Joegoslavië wordt opgedeeld. De grote verliezers zijn de Serviërs
Verdere geschiedenis
Tito, die in de Tweede Wereldoorlog generaal was, wordt president. Hij geeft Kosovo en Vojvodina autonomie en geeft de overige provincies ook veel zelfbestuur. In 1980 sterft hij. Dan komt Slodoban Milosevic aan de macht. Hij heft de autonomie op en maakt er een soort "groot Servië" van. Daardoor ontstaan de oorlogen in de jaren 90. In 1991 wil Kroatië onafhankelijk worden en begint een oorlog. Die winnen ze en Kroatië wordt onafhankelijk. Ook Bosnië-Herzegovina wil onafhankelijkheid en begint eveneens een oorlog. Ook Bosnië wordt onafhankelijk. In 1999 wil ook Kosovo onafhankelijkheid, omdat 90% van de Kosovaren Albanezen zijn. Het Kosovo bevrijdingsleger begint een oorlog tegen de Serviërs, maar die wordt onderdrukt. Op 24 maart begint de NAVo daarom met bombarderen. Na 2 maanden wordt dat weer beëindigd, omdat Milosevic toestemt met een vredesmacht in Kosovo.
Veel Joegoslavische leiders worden verdacht van oorlogsmisdaden. Daarom wordt het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag opgericht. Daar worden Joegoslaven berecht, die verdacht zijn van oorlogsmisdaden. Op 3 april 2000 wordt Krajisnic gearresteerd. Die was de rechterhand van de Bosnissch-Servische leider. Ook andere Joegoslaven die verdacht werden van oorlogsmisdaden in de oorlogen worden bij het Joegoslaviëtribunaal berecht.
Slot
Mijn conclusie is, dat er zoveel oorlog is, omdat er veel verschillende volken , die verschillende culturen hadden, bij elkaar leven.
Bronvermelding
boek:
Joegoslavische kroniek
door Henry Wijnaents
NRC
de Volkskrant
Winkler prins grote wereldgeschiedenis
cd-rom: Encarta-encyclopedie
REACTIES
1 seconde geleden