Ontstaan, groei en uiteindelijk Romeinse rijk.

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 2333 woorden
  • 4 maart 2010
  • 253 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
253 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inleiding

Dit werkstuk gaat over het ontstaan en de ontwikkeling van Rome. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik wel wou weten hoe Rome is gegroeid van klein dorpje tot grote wereldmacht. Ook wist ik het echte verhaal achter het ontstaan van Rome niet. Dit wou ik wel erg graag weten.
Dat het Romeinse rijk een erg grote wereldmacht was, weet ik. Het Romeinse Rijk heeft grote delen van Europa en Noord Afrika veroverd. Onderaan de pagina staat een kaart van het Romeinse Rijk. De grens van het Romeinse Rijk was de Rijn.
Maar ik weet niet hoe Rome echt is ontstaan en hoe het gegroeid is van klein naar heel groot. Daarom heb ik de volgende hoofdvraag bedacht:
Hoe komt het dat Rome is gegroeid tot het grote Romeinse rijk dat wij kennen?
Het Romeinse Rijk heeft grote delen van Europa en Noord Afrika veroverd. De grens van het Romeinse Rijk was de Rijn.
Toen ik wist dat ik mijn werkstuk over het ontstaan van Rome wou houden, was dit de eerste vraag die in mij opkwam. Ik heb hierbij de volgende deelvragen gemaakt:
1. Wat is het ware verhaal achter het ontstaan van Rome?
2. Hoe is de ontwikkeling van het Romeinse rijk verlopen?
3. Hoe zag de organisatie van de regering van Rome eruit?
4. Hoe zag het Romeinse rijk er op zijn grootst uit?
Ik hoop dat ik, als ik dit werkstuk heb gemaakt, antwoord heb gevonden op al deze vragen en dat ik meer weet over het Romeinse rijk.

Ontstaan Rome
Over het ontstaan van Rome bestaat er een mythe en een waar verhaal. Ik vertel in mijn werkstuk allebei de verhalen.
• De mythe
Eerst maakte het de mensen niks uit hoe Rome eigenlijk was ontstaan. Maar later begonnen ze er steeds meer over na te denken. Toen is de volgende mythe ontstaan:
Aeneas was de zoon van de Trojaanse leider Anchises, en wist na de Trojaanse oorlog te ontsnappen. Hij ging op zoek naar een woonplaats en kwam in Italië terecht. Hij trouwde met de Italiaanse prinses Lavinia. Hij kreeg een zoon: Ascanius. Deze zoon werd ook wel Iulus genoemd. Deze zoon volgde zijn vader op en werd koning van Italië. Hij stichtte de stad Alba Longa. De familie van Iulus beweerde af te stammen van Venus. Julius Ceasar behoorde tot dezelfde familie. Iulus werd opgevolgd door twaalf koningen. De laatste was Numitor, die werd afgezet door Amulius. Om er zeker van te zijn dat Numitor geen kleinzonen kon krijgen die hem af zouden zetten, werd de dochter van Numitor, Rhea Silvia, een Verstaalse maagd. Dat is een soort priesteres die nooit mag trouwen. Ze kreeg toch een tweeling, Romulus en Remus. De tweeling werd door Amulius in de Tiber gegooid.
Hun wieg spoelde aan bij een plaatsje met 7 heuvels. Een wolvin vond de baby`s en gaf ze te eten en te drinken. Ze zorgde voor de tweeling tot een herder ze meenam en als zijn eigen kinderen opvoedde. Toen ze opgroeiden, kwamen ze erachter dat ze door Amulius waren achtergelaten. Met de plaatselijke bevolking hebben ze toen zijn stad verslagen en Numitor weer op de troon gezet. Ze besloten dat ze zelf een stad op een van de zeven heuvels zouden stichten, maar konden het er niet eens over worden welke heuvel dat dan moest zijn. Romulus bouwde een stad en begon met de muur. Remus sprong erover heen. Romulus was daar zo boos over dat hij Remes vermoorde. Romulus ging door met zijn stad, die hij Rome noemde. Het was 21 april 753 v. Chr.

• Het ware verhaal
Rome is gebouwd op zeven heuvels bij de Tiber. De heuvels heten: Capitolijn, Palatijn, Aventijn, Esquilijn, Quirinaal, Viminaal en Coelius. Ongeveer 1000 voor Chr. Werden er kleine boerenhoeven gebouwd op de heuvels Palatijn, Esquilijn, Quirinaal en Coelius. Deze hoeven bestonden uit vitselwerk. Dat is een simpele en effectieven manier om huizen mee te bouwen, namelijk een houten frame met een traliewerk van twijgen die bedekt worden met een mengsel van klei en zand. Het waren verspreid liggende groepjes hutten met rieten daken, niet meer dan kleine dorpjes. Sommige hutten en begraafplaatsen zijn opgegraven. Uit deze opgravingen bleek dat tegen de 8e eeuw voor Christus de vroege Romeinen handel hebben gedreven met andere gebieden als Etruria en Griekenland. Ze hadden hun eigen aardwerk, beeldjes en wapens gemaakt. Ze verbouwden graan en gerst, jaagden en hielden geiten en varkens. De latere Romeinen zien deze tijd als het ontstaan van discipline, hard werken en organisatie. De Romeinen hadden begraafplaatsen in moerassige dalen, vooral op de plek die later het Forum Romanum zou worden.
De bevolking deed hun werk goed, want de nederzetting werd groter en kreeg gebrek aan ruimt. Dus breidden de nederzettingen zich naar beneden uit, zodat in de 7e eeuw v. Chr. in elkaar overliepen. Toen ontstond langzaam het vroege Rome, met de naam Latium. De koningen van Rome zorgden voor organisatie van het bestuur. Toen zij Rome leidden, ontwikkelde Rome zich van een verzameling dorpen tot een stad met verdedigingswerken en voorzieningen voor burgers (riolering en religieuze plaatsen).

De ontwikkeling van Rome

Rome was een ontwikkeld rijk Maar Rome is begonnen als een klein boerendorp. Hoe heeft Rome zich ontwikkeld?
Rome werd een tijd lang geregeerd door de Etrusken. Waarom wouden de Etrusken De Etrusken waren het volk uit het gebied dat nu Toscane heet. Rome nou perse regeren? Rome lag op een sleutelpositie en had een makkelijke doorvoer naar allerlei gebieden. Dat was een goede reden. Deze beschaving heeft geduurd van 700 tot 100 v. Chr. Dit volk werd rijk door handel te drijven. En niet alleen met Italische volken, maar ook met de oude Grieken. De Etrusken hebben zich namelijk in een land gevestigd dat zo rijk was aan ijzererts en hout, dat ze deze kostbaarheden konden exporteren in ruil voor bewerkte goederen als aardwerk uit Griekenland. In Rome was het Latijn op dit moment al de spreektaal.
Toen Rome zich verder ontwikkelden, werden het volk steeds sterker en verdreven ze de Etrusken. Het officiële jaar dat Rome Tarquinius Superbus, de laatste Etruskische koning in Rome, versloeg, is 509 v. Christus. Vanaf dat moment was Rome een onafhankelijke staat die de Romeinen `res publica`noemden. Ons woord Republiek komt hier vandaan. In een republiek wordt een groepje ambtenaren gekozen om een land te besturen – niet alleen maar een persoon. Maar hoe kwam het dat de Romeinen sterker werden? Welke ontwikkeling maakte zij door?

• Betere muren
Rome werd door vijanden omringt. Het ergste moment in de eerste periode van Rome was in 387 voor Christus, toen de Gallische stammen vanuit het Noorden van Europa binnenvielen. De Galliërs zijn `s nachts binnengevallen. Maar helaas voor ze! Ze stoorden een paar ganzen die zoveel herrie maakte dat een paar Romeinen wakker maakte. Deze Romeinen haalden de Galliërs met goud over om de stad te verlaten, dus de Galliërs gingen weer. Toch had de inslag veel schade achter gelaten. Het duurde jaren voor Rome weer was opgebouwd. Maar de Romeinen maakte stevige stenen muren. Vanaf dit moment deden de Romeinen hun uiterste best om het sterkste volk van Italië te zijn. Ze vochten bijna 75 jaar lang tegen hun vijanden.

• Het leger
Het eerste leger was gebaseerd op het Griekse voorbeeld: heel langzaam bewegende Falanx Formaties. Maar deze soort was gemaakt voor vlak land. Maar Rome was absoluut niet vlak. De verandering kwam toen Rome vernederend werd verslagen door de Galliërs.

De nieuwe tactiek van het Romeinse leger bestond uit 3 lijnen van verschillende groepen eenheden: de Hastati, Principes en Triarii, met daarachter nog de Rorarii en Accensi.

• Koning Ancus Marcius
Deze koning heeft veel voor de ontwikkeling van Rome betekend. Hij heeft de 1e brug over de Tiber laten bouwen en gezorgd dat deze beschermt bleef. Ook heeft hij Ostia, de haven van Rome, laten bouwen. Om te zorgen dat de doorvoer van de haven naar Rome goed verliep, heeft hij alle bewoonde centra aan de Tiber tussen Rome en Ostia laten vernietigen.

• Vervoer
Om een groot gebied te beheren, moeten veel mensen en materialen op de goede plaats en de goede tijd ergens kunnen zijn. Hiervoor was communicatie en goed transport erg belangrijk. De Romeinen legden wegen aan en er waren koeriersdiensten.

• Standenmaatschappij
In het Romeinse Rijk had je de Patriciërs en de Plebejers. De Plebejers hadden geen politieke rechten. Later werden deze rechten wel gelijk gemaakt, want de Plebejers hebben geprotesteerd. Nu mocht er een Plebejer bij de vergaderingen van de senaat zijn, en als hij vond dat iets tegen de gelijke rechten in ging, mocht hij Veto roepen. Het Vetorecht!

• Verovering
Door de verovering kreeg het Romeinse Rijk meer burgers. Maar dat was niet de enige vooruitgang. Als de Romeinen land hadden veroverd, vernietigden ze de cultuur niet maar namen er bruikbare elementen van over. De Godsdienst hebben ze bijvoorbeeld erg op die van Griekenland laten lijken, en uit Palestina is later het Christendom gekomen. Hierdoor voorkwamen zij ook dat een volk waarover zij de leiding hadden overgenomen in opstand kwam.

Dit zijn zo’n beetje de punten die Rome het Romeinse Rijk maakte. Zo heeft Rome zich dus ontwikkeld.

Romeinse politiek

Rome was eerst een monarchie, en werd door koningen geregeerd. Hier ga ik niet op in. Maar in 509 voor Christus werd Rome een republiek. Je had nu twee bevolkingsgroepen, namelijk de Patriciërs en de Plebejers. In het vorige hoofdstuk heb ik al uitgelegd hoe het Vetorecht is ontstaan. Toen de invloed van de Plebejers dus gegroeid was, stelden ze eisen. Ze wilden bijvoorbeeld politieke rechten en toelating tot de senaat( de Romeinse politiek). In fasen werd er aan hun wensen voldaan. Toch waren ze nog ontevreden, want als je eenmaal arm was, kon je niet rijk worden. Hoe dat kwam? De rente op een lening was te hoog, dus kon je geen land kopen...
Toen de strijd tussen de Patriciërs en de Plebejers in 300 tot zijn eind kwam, werden beiden voortaan tot het stadsbestuur geroepen. Maar er kwam een nieuwe soort strijd.
De Patriciërs gaan uiteindelijk samenwerken met de plebejers omdat dit wel nodig was! Rijke plebejers betekend geld, arme plebejers had je nodig voor het leger. Deze menging noem je Mobiles. Alleen de rente op het lenen was nog steeds te hoog en zo konden arme Plebejers nog steeds geen land kopen...
Als jouw land bij het Romeinse Rijk hoorde, dan betekende dat niet dat je mocht stemmen! In tegendeel. Alleen als je in en om Rome woonde, of er vlak omheen, mocht je stemmen. Anders niet. Hieronder ziet u de organisatie van de regering.

• Censor: Censor is een ereambt. Dit ereambt wordt vooral aan oud consuls gegeven.
Taken: Belastinghoogte bepalen, beheer van niet openbare goederen.
• Consul: De twee belangrijkste mannen uit het rijk. Elk jaar werden er nieuwe consuls gekozen. Anders waren ze bang dat een persoon teveel macht kreeg.
Taken: Opperbevelhebber van het leger.
• Praetura: De Praetura was ook toegankelijk voor Plebejers. Deze groep kan een leger aanvoeren. Ook kunnen ze als rechter optreden.
• Aedilis curules/plebis: Deze functie kon ook door de Plebejers bekleed worden. Deze mensen moesten toezicht houden op openbare plaatsen, regelden de voedselvoorziening en richtte de spelen in.
• Tribiunis Plebis: Deze mensen hadden het Vetorecht, dat is hier ontstaan. Ik heb al eerder uitgelegd hoe. De Tribiunis Plebis heeft ook het recht om de burgers, in dit geval meestal Plebejers, te beschermen.
• Quaestoor: De Quaestoor beheert de financiële schatkist.
Het Romeinse rijk op zijn grootst

Nu hebben we het ontstaan, de groei en de Romeinse politiek gehad. Maar waar heeft dit allemaal toe geleid? Het is jaren het grootste rijk geweest. Maar hoe zag dit eruit? Daar wil ik in dit hoofdstuk op in gaan.
Allereerst is de omvang van het Rijk erg groot geworden. Toen het Romeinse rijk op zijn grootst was, woonde er waarschijnlijk zo`n 60 miljoen mensen! Aan het einde hadden de Romeinen onder anderen de volgende volken in hun macht:
1. Galliers
2. Helveten
3. Grieken
4. Noord Afrikanen
5. Egyptenaren
6. Joden
Hieronder kun je zien welke gebieden dat waren.

Toen het Romeinse rijk op zijn grootst was, kon je overal met een munt betalen. De munteenheid heette de As. Hieronder kunt u een plaatje zien.

Het leven van een rijke Romein was erg luxe. Zo hadden deze rijke mensen fraai ontworpen villa`s en mooi aangelegde tuinen. Bij deze villa`s hoorde meestal ook een badgebouw. In dit badgebouw had je verschillende kamers met verschillende badtemperaturen, een zweetruimte en kleedruimte`s. Gingen de Romeinen in bad, dan werd hun lichaam ook uitgebreid verzorgd, met bijvoorbeeld parfum. Deze badhuizen hadden ook vloerverwarming, dit moest de kamers op een fijne temperatuur houden. Ook de militaire gebouwen en steden waren deze gebouwen te vinden.

De arme Romeinen hadden niet zoveel luxe. Deze Romeinen werden in kleine flatgebouwen op elkaar gepropt. Deze flatjes moesten ze huren. Ze waren klein en donker en er was 1 wc. Deze wc stond buiten. Er was dus een groot verschil tussen arm en rijk!

Als ontspanning gingen de Romeinen bijvoorbeeld naar het badhuis of het theater. In het theater werden feesten, shows en wedstrijden gehouden. Er werden soms zeeslagen na gedaan, en dan werd het theater onderwater gezet. Ook werden er paardenrennen gehouden en gladiatorengevechten. In dit soort theaters konden soms wel 50000 mensen. Zo`n theater kon ook wel 50 ingangen hebben!
Romeinse steden werden zo veel mogelijk in een ruitjespatroon gemaakt. De wegen zo recht mogelijk en als een vierkant om gebouwen heen.

BRONNEN:
http://geschiedenis.screenprotectors.nl/romeinse_rijk.htm
http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/8459732/
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20030623_romeinen01
http://www.latijnonline.nl/e107/page.php?6.0
http://www.wiebekoo.nl/kt/kcv/lessen/2vwo/stadsontwikkeling.htm
http://satura-lanx.telenet.be/Vita%20Romana/01_Vita%20Romana_ontstaan%20Rome/03_7de%20tot%205de%20E%20vC.htm
http://www.belpaese.nl/B2SGESOU.HTML
http://www.scholieren.com/werkstukken/1179
http://www.klassiekevertalingen.nl/cultuur/politiek.htm
http://members.home.nl/keesdebrouwer/romeinen/02_het_romeinse_rijk.htm
http://www.museumhetvalkhof.nl/images/stories/downloads/lezingen_valkhof_academie_luxeendecadentiepbdigned.pdf
http://www.museumkennis.nl/asp/page.asp
http://users.telenet.be/kissyp/ontspanning/ontspanning.html
http://www.scholieren.com/werkstukken/11222

BOEKEN:
Sporen uit het verleden, het oude Rome
De Romeinen voor dummies

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.