Nelson Mandela

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1021 woorden
  • 8 maart 2012
  • 605 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
605 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Jeugd

Nelson Mandela werd op 18 juli in 1918 in het dorpje Qunu geboren. Zijn echte naam was eigenlijk Rohlihlala Mandela. Het was een gewoonte om iemand ook een Europese naam te geven. Omdat een kind later meer kon bereiken. Zo werd het Nelson Mandela. Zijn vader was hoofdman van de Xhosa. Nelson was de zoon van de derde vrouw van zijn vader. Hij had drie zussen. Ze hadden het heel goed. Op het dorpsschooltje leerde Nelson lezen en schrijven. Toen Nelson tien jaar was, stierf zijn vader. Er was toen geen geld meer om naar school te gaan. Hij werd hij door een oom in huis genomen. Zijn oom was het hoofd van de Madiba- stam en hij  zorgde ervoor dat Nelson weer naar school kon gaan. Nelson kreeg al op jonge leeftijd het idee dat het er in Zuid-Afrika niet erg eerlijk aan toe ging. Waarom waren de blanken de baas over hen? Dat klopte toch niet?

In 1938 - Nelson was toen 20 jaar - studeerde Nelson af. Zijn oom zorgde ervoor dat hij naar de universiteit kon om verder te studeren. Deze universiteit stond in het plaatsje Fort Hare. Nelson deed mee aan een staking. De staking was om het slechte eten en materiaal op de universiteit. Toen werd hij van school gestuurd. Zijn oom was erg kwaad. Maar toch gaf hij Nelson geld om rechten te studeren in Johannesburg. Er waren slecht gebouwde, vieze, krottenwoningen. Dus veel zin om daar heen te gaan had hij niet ,maar toch wou hij zijn school afmaken.

Het verschil tussen blank en bruin

De apartheid werd in 1948 ingevoerd in Zuid-Afrika. De nationale partij wilde die invoeren, maar dat kon nog niet . Toen er mensen aan de macht kwamen die wel wouden dat er apartheid was voerden ze gelijk de wet in. Er zaten alleen blanken mensen in.
De mensen met een bruine huidkleur kregen geen stemrecht. Blanke mensen kregen wel een stemrecht. Dit is heel raar omdat er meer bruine mensen dan blanke mensen in Zuid-Afrika wonen. Eigenlijk ontstond de apartheid al veel eerder in Zuid-Afrika. De regering bepaalde dat er drie groepen mens waren. Blanken, Zwarten en kleurlingen. De blanken waren de baas. De bruine en de kleurlingen moesten alles doen wat de blanken zeiden. Volgens sommige christenen had God dat zo gewild. En dat mocht je niet veranderen. Maar Nelson wist dat het niet zo hoorde.

De gevangenis

Nelson Mandela werd gezocht door de blanke regering van Zuid-Afrika omdat hij de leider was van het ANC . Nelson wist steeds aan de politie te ontsnappen door zich te vermommen. In 1962 werd hij toch opgepakt en kreeg in 1964 levenslang gevangenisstraf. Buiten de gevangenis ging zijn vrouw Winnie verder . Mandela zou vrij gelaten worden als hij het geweld afzweerde, dat deed hij niet, omdat de apartheid ook niet veranderde. Op 10 februari 1990 kondigde F.W de Klerk aan dat Nelson Mandela de volgende dag vrij zou komen. Nelson Mandela werd daarom de volgende dag opgewacht door vele journalisten.  Nelson Mandela hield een toespraak over:

*Vrijheid
*Democratie
*Vrede

Hij sloot zijn toespraak af door te zeggen dat hij na 23 jaar niet van mening was verandert .

Presidentschap

In 1994 werd Nelson Mandela president, hij was toen 75 jaar. Toen Nelson president werd heeft hij meteen de apartheid afgeschaft . En dat deed hij zonder twijfel. Nelson werd al snel bekend over de hele wereld. Dat was al doordat hij 23 jaar in de gevangenis gezeten had. Maar toch waren er nog altijd mensen die hem nog niet kenden en doordat hij op het nieuws kwam met zijn uitspraak ’i have a dream’. Waardoor er bijna niemand was die kon zeggen dat hij Nelson Mandela niet kende. Met de uitspraat ‘i have a dream’ bedoeld Nelson ik heb een droom. Een droom dat de apartheid afgeschaft werd.

Speech

Nelson heeft veel speedches gehouden. Bij bijna elke speedch van Nelson bleven de mensen minstens 5 minuten schreeuwen, maar niet allemaal van blijheid maar ook uit woede. Pas als er mensen extra kwamen en met hun handen op en neer zwaaiden werden de meeste mensen stil. En kon hij met zijn speedch beginnen

Privé

Nelson is 3x getrouwd. Dat zou je niet denken ondanks alle dingen die hij heeft meegemaakt. In 1944 trouwde hij met Evelyn Ntoko Mase. Met haar kreeg hij vier: zoon Madiba Thembekile, die in juli 1969 is overleden door een verkeersongeval, zoon Makgatho en 2 dochters die beiden Makaziwe heetten. Hun eerste dochter overleed toen zij negen maanden oud was en de tweede dochter is naar haar vernoemd. In 1957 hebben Nelson en Evelyn besloten om te scheiden.

Zijn tweede vrouw werd in 1958 Nomzamo Winifred Madikizela (Winnie Mandela)een echte demonstrant net zoals Nelson zelf. Samen kregen ze twee dochters: Zenani en Zindziswanadat Nelson vrij in 1990 veel dingen waar zij een belangrijke rol in speelde. Ze had een privé club die mesen vermoordde, en hebben een tienerjongetje vermoord.  Na wat meningsverschillen over de moord zijn ook Nelson en Winnie van elkaar gescheiden.

Dit wil je ook lezen:

 Zijn 3e en laatste vrouw heette Graça Machel, waarmee hij trouwde op zijn 80e verjaardag, Graça is de 28 jaar jongere ex-vrouw van de vorige president MozambiqueSamora Machel (die president was van1933tot1986). Zij behaalde een record door als eerste vrouw ter wereld getrouwd te zijn geweest met twee presidenten.

Op 6 januari 2005 maakte Mandela bekend dat zijn zoon Makgatho Mandela was overleden aan aids

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Op 6 januari 2005 maakte Mandela bekend dat zijn zoon Makgatho Mandela was overleden aan aids

Woordenlijst

apartheid= De apartheid betekent dat bruine mensen gescheiden worden van de blanke mensen.

Anc=  Afrikaans nationaal congres

Afzweren= zeggen dat ze moeten stoppen met actie voeren

Afsluiting

Ik wou weten hoelang Nelson in de gevangenis heeft gezeten dat weet ik nu. Ook wou ik weten of Nelson in de gevangenis is mishandeld daar kon ik op internet en in boeken niks over vinden en heb het na gevraagd, tegen mij is gezegd dat hij daar wel is mishandeld maar dat niet zeker is. Ik vond het heel leuk om mijn werkstuk over Nelson Mandela te houden, want ik vind Nelson Mandela een interessant en belangrijk persoon. En na mijn werkstuk is dat gevoel sterker geworden.

REACTIES

T.

T.

Volgens mij zat Nelson Mandela 27 jaar in de gevangenis...

10 jaar geleden

A.

A.

Je hebt groot gelijk

9 jaar geleden

A.

A.

'I have a dream' is een quote van Martin Luther King en niet van Mandela

9 jaar geleden

A.

A.

nee hoor !!!!!!

9 jaar geleden

A.

A.

goed werkstuk/spreekbeurt
zitten alleen een paar foutjes in (geeft niet!)

9 jaar geleden

A.

A.

Nelson Mandela 27 jaar in de bak. en er zaten fouten in... kan beter.

9 jaar geleden

M.

M.

een paar delen zijn fout mijn zoon van 10 zag dat al meteen

9 jaar geleden

L.

L.

@Anna: dat is idd een quote van Martin Luther King en niet van Nelson......

9 jaar geleden

S.

S.

zijn vader is overleden toen was Nelson 9 jaar oud

9 jaar geleden

#.

#.

wou=wilde

9 jaar geleden

E.

E.

Mijn werkstuk gaat ook over Nelson Mandela...hier heb ik echt wat aan.

8 jaar geleden

A.

A.

Te feel vouten hoor.

7 jaar geleden

A.

A.

kijk naar je eigenbericht

7 jaar geleden

A.

A.

De uitspraak' I have a dream' komt van Martin Luther King en niet van Nelson Mandela

5 jaar geleden

W.

W.

Te veel fouten. Super slecht!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.