Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Marxisme

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 292 woorden
  • 30 april 2004
  • 191 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
191 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
WAT WAS HET MARXISME? Het marxisme is een samenvatting van de ideeën van Karl Marx. Het marxisme staat voor meer gelijkheid tussen de arme en rijke burgers. Marx vond dat de arme burgers in opstand moesten komen om de rechten en plichten gelijk te maken. Dat wou Marx met een revolutie bereiken. Het marxisme is een tegenstelling van het Kapitalisme. HOE IS HET MARXISME ONTSTAAN? Het marxisme is tot stand gekomen na aanleiding van de ideeën van Karl Marx. In Rusland is het Marxisme ontstaan. Daar kwamen de boeren in opstand tegen de rijke burgers. Nu is er geen Marxisme meer, want vroeger heeft het een andere naam gekregen: het Communsime. WAT WAS HET ALLERBELANGRIJKSTE GEVOLG VAN HET MARXISME? Het allerbelangrijkste gevolg van het Marxisme was de revolutie in Rusland. Maar toen dat zover was, was Marx al overleden.
HOE WERDEN DE IDEEEN VAN MARX VERSPREID? Het werd verspreid doordat Marx in zijn boeken had gezegd dat de revolutie in Engeland zou beginnen, omdat daar de meeste fabrieksarbeiders waren. Maar het gebeurde toch echt als eerste in Rusland. WAT WAREN DE IDEEEN VAN MARX? - Marx vindt de godsdiensten maar verzinsels want hij vindt dat de mensen alleen aan hun geloof dachten als ze problemen hadden. - Marx wilden geen klassenmaatschappij - Marx vond het kapitalisme een vloek voor iedereen omdat sommige mensen een groot macht hebben en dus de baas zijn over veel mensen, Marx dacht ook dat het kapitalisme zich zelf ooit zou vernietigen want het zou van de ene economische crisis in de andere storten. HOE KWAM HET EINDE VAN HET MARXISME TOT STAND? Het marxisme viel in 1895 in twee stromingen uiteen: - het Kautskyaanse Marxisme - het Leninisme
Het Leninisme viel later in andere stromingen uiteen.

REACTIES

J.

J.

Dit verslag trekt op niets.
ik ben 17 jaar en ben ruim 4 jaar bezig met allerlei marxistisch en communistisch materiaal te ontleden en te bestuderen.
-Het marxisme is niet in Rusland onstaan.
Marx trok vooral door Frankrijk, Duitsland en België.
-De term communisme is men pas later beginnen gebruiken.
-het marxisme bestaat nog steeds, bijvoorbeeld partijen en heeft zelfs een universiteit.
-volgens marx waren godsdiensten geen verzinsels maar een idee dat verdeeldheid zaaide onder de mensen, marx was zelf half joods.
-en er was in 1895 geen sprake van leninisme, want lenin had nog geen revolutie gestart.
- en wat is Kautskyaanse Marxisme in hemelsnaam? dit bestaat gewoon niet.
ik ben een overtuigd marxist en communist, maar als je iets online plaats, doe het dan aub goed.
want dit is het slechtste verslag ooit over marx.

Mvg
Jonathan

14 jaar geleden

J.

J.

@ Jonathan Het Kautskyaanse Marxisme was een stroming van het marxisme, onder leiding van Karl Johann Kautsky, (1854-1938) die tot de 1e WO voor kwam.

13 jaar geleden

H.

H.

kei slecht

12 jaar geleden

I.

I.

-Marxisme is helemaal niet in Rusland ontstaan..
-Marxisme bestaat nog wel
-Marxisme heeft zijn naam niet veranderd gekregen in Communisme
-Niet enkel Marx is de grondlegger van Marxisme, ook Friedrich Engels
-Misschien vermelden dat het een stroming van Socialisme is en dus een links gedachtengoed heeft

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.