Marco Polo

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1115 woorden
  • 28 januari 2005
  • 453 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 453 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Marco Polo

Inhoud

2 De tijd waar Marco Polo in leefde
3 Marco Polo en zijn familie.
4 De reizen van Marco Polo.
4.1 De reis naar China.
4.2 Marco polo in China.
4.3 De reis terug naar Venetië.
5 Marco Polo in gevangenschap.

De tijd waar in Marco Polo leefde
Vanaf de middeleeuwen gingen meer ontdekkingsreizigers op zoel naar nieuwe handelsroutes. Er was welvaart in europa en de bevolking nam toe. In europa was veel vraag naar luxeartikelen zoals specerijen uit Indonesië en zijde uit China Door de ideale ligging van Venetië aan de Aziatische zee kwamen schepen uit Azië naar Venetië, vanaf daar gingen goederen verder in europa, in de 13e eeuw was Venetië door de handel met het verre oosten de rijkste stad van europa. Zonder da de mensen uit Venetië het wisten waren ze een van de enige handelsposten die handelden buiten europa dus hadden ze een handelsgrootmacht.

Marco Polo zijn familie
Marco polo werd in 1254 in Venetië geboren. Zijn vader Niccolo Polo was een rijke koopman die in luxe artikelen handelden en ze invoerde uit Azië. Zijn vader en zijn oom Matteo Polo gingen in 1260 naar China om te handelen in specerijen, diamanten en zijde. Zij keerde terug naar Venetië in 1269 de. De moeder van Marco Polo was vlak voor de terugkomst van haar man Niccolo polo gestorven. Twee jaar later vertrokken zij weer naar China en Marco polo die 17 jaar was mocht mee. Hij bleef 20 jaar lang in het rijk van de grote Khan, de keizer, als diplomaat. Ze vertrokken weer om een Mongoolse prinses naar heet westen te brengen omdat ze moest trouwen met een Perzische koning. Marco Polo was een nieuwsgierige man en wilde alles weten van de mensen en van de wereld waarin hij leefde.


De reizen van Marco Polo

De reis naar China
In 1271 begon de reis naar China van Marco Polo. Zij gingen met de boot naar Acre. Vanaf daar over land verder. Zij reden op paarden. Eerst naar Jeruzalem om heilig olie voor de grote Khan te halen. Daarna gingen via Turkije, Tweestromenland, Afghanistan en Kaschar het hof van khan khanbalik, dat is tegenwoordig Peking. Het was een gevaarlijke reis van 800 km lang en duurde meer dan 3 jaar. De Polo’s waren de eerste Europeanen die langs de zijde route reisde. Dit was een gevaarlijke handels route van Peking tot aan de zwarte zee daar woestijn en bergen. Zo moesten ze een zoutwoestijn oversteken. Marco Polo zij dat als sommige mensen een slok had gedronken weken ziek kon zijn. Er was weinig water maar wat er was kon je dus niet drinken want dan heel ziek. De reis over de woestijn duurde 14 dagen en er waren maar 2 drinkplaatsen. Marco Polo zij trots dat hij in Afghanistan he hoogste punt van de wereld had bereikt de rijs door Afghanistan was een gevaarlijk deel van de rijs omdat ze elk moment aangevallen konden worden en overdag as het heel heet en ‘s nachts heel koud Marco Polo werd ziek en ze bleven daarom een jaar in Badakshan in Afghanistan. Het laatste obstakel was de Gobi woestijn. Ze pauzeerden eerst een week. Daarna gingen ze de woestijn over waar precies genoeg water putten waren om te overleven. De reis was van te voren precies uitgestippeld. Soms moesten ze een dag en een nacht reizen om bij de volgende waterput te komen. Daarna kwamen ze na een lange reis in China aan.

De reizen in China
Marco was in china. Zijn eerste reis in China ging hij weer uit China naar het noorden (Mongolië) de glooiende groene heuvels. Daar bezocht hij de hoofdstad Karakum die was omsloten door enorme aarden wal dat zijn soort lange dijken. Op de terugweg van Mongolië naar China bezocht Marco Polo Sjan-toeng waar de keizer van China een prachtig paleis liet bouwen. In de tuin had hij wilde dieren waar de keizer op kon jagen. De volgende tocht was een officiële zaken reis voor de keizer en voerde Marco Polo dwars door China, diep naar het zuidwesten en naar de grenzen met Birma en Tibet. Alles ging voorspoedig. Vlak buiten Peking kruiste de rivier de Hoeno-ho hun pad. Ze trokken over een brug die meer dan 250 meter lang en acht meter breed was.hij was gemaakt van marmer en versierd met zuilen en leeuwen die uit steen gehouwen waren. Marco Polo kwam nu in een van de dichtstbevolkte delen van China. Hij reisde weken lang door steden en streken met intensieve landbouw werd gedreven. Voorbij de stad Tsjeng-toe aan de bovenloop van de jang-tje-tjiang verliep de reis moeizamer. Het landschap werd bergachtige, er waren minder steden en er woonden minder mensen. In het westen lag het mysterieuze berglandschap van Tibet waar mensen woonden waarvan gezegd werd dat zij vreemde buitenaardse krachten hadden. Naar het zuiden lagen de oerwouden van Birma en bengalen waar olifanten en tijgers leefden en vijandige koningen regeerden. De hele reis van Peking naar de grens in het zuidwesten had enkele maanden in beslag genomen.

De reis terug naar Venetië
De familie polo was twintig jaar geleden uit Venetië vertrokken en wilde graag naar huis. De gelegenheid om terug te gaan deed zich voor toen er in het Mongoolse rijk een belangrijk huwelijk zou worden voltrokken. Een Chinese prinses zou voor een huwelijk naar Perzië gaan. De Mongoolse vorst vroeg aan de familie Polo of ze haar wouden weg brengen en dat wouden ze omdat ze dan meteen naar huis konden gaan . ze moesten aan de kust van Sumatra aanleggen met hun schepen omdat het zeer slecht weer was om te varen ze bleven daar 5 maanden. De mensen daar waren kannibalen en de familie polo en de soldaten moesten stevige hekken met scherpen punten en 5 uitkijktorens bouwen. Vanuit Indië voer het gezelschap naar Kaspische zee. Vanaf daar gingen ze naar Venetië


Marco polo in gevangenschap
IN 1295 was Marco terug in venetie. En ging daar het leger in tegen genua. Hij werd in 1297 gevangen genomen en verbleef een jaar in de gevangenis van Genua. In de gevangenis leerde hij een schrijver kennen, Rustichello. Die vertelde hij zijn hele verhaal. Kort daarna werd het boek De Reizen van Marco Polo gepubliceerd in het Frans. Het boek werd een succes - wat we tegenwoordig een bestseller noemen - en werd wereldberoemd.
In de zomer van 1299 werd hij vrijgelaten uit de gevangenis door een vredesverdrag tussen Venetië en Genua. Hij ging terug naar Venetië waar hij met Donata Badoer trouwde. Het echtpaar kreeg drie dochters. Hij bleef in Venetië tot zijn dood in 1324. Hij was toen 70 jaar oud. Op zijn sterf bed sprak hij de bekende zin: "Ik heb slechts de helft verteld van wat ik gezien heb!". Na zijn dood werd zijn Mongoolse slaaf op zijn verzoek vrijgelaten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Heel erg interssant.en onderdrukt goed gedaan anoniem,

groet profesor Colcint-vanlammersclintclanklikiboontinge

11 jaar geleden

E.

E.

4 jaar geleden

S.

S.

800km lange reis? je bedoelt zeker 8000. met 800km kom je niet verder dan midden Frankrijk ;-)

9 jaar geleden

W.

W.

leuk en interressant

8 jaar geleden

H.

H.

veel typfouten maar wel interessant

7 jaar geleden

P.

P.

wat een schijt tekst ik had er niks aan erg jammer

3 jaar geleden