Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Mahatma Gandhi

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 813 woorden
  • 6 juli 2007
  • 179 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 179 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Inleiding.

“Geweldloosheid zou nooit gebruikt mogen worden als een schild voor lafheid. Het is een wapen voor de dapperen”

Steeds vaker en steeds meer is Nederland in teken van zinloos geweld en waarom, zou Gandhi zich afvragen. Geweld wordt alleen door laffe mensen gebruikt. Gandhi is een belangrijk persoon geweest in de strijd tegen de geweldloosheid. Hij liet de mensheid zien, dat ook zonder geweld te gebruiken een doel te bereiken is. Gandhi is de grondzetter van de geweldloosheid, velen volgden zijn ideeën op.

In dit werkstuk vertellen we wie Gandhi was en wat hij zoal in zijn leven heeft gedaan. Met in ons achterhoofd één van de mooiste uitspraken van Gandhi, zijn wij aan dit werkstuk begonnen: “Geweldloosheid is de grootste macht die de mensheid ter beschikking staat. Zij is machtiger dan het machtigste vernietigingswapen dat door de vindingrijkheid van de mens is ontwikkeld.” Als dit op zou gaan in de wereld, dan zou er een stuk minder ellende zijn.


Gandhi

Mohandas Karamchand Gandhi is geboren op 2 oktober 1869, in Porbandar, Indie. Hij is een van de meest gewaardeerde spirituele en politieke leiders van de 20ste eeuw geworden. Gandhi heeft eraan mee geholpen de Indiers vrij te maken van de Britse besturing, door zich geweldloos te verzetten, en hij is door zijn volk vereerd als "de vader van de Indiase Natie". Gandhi wordt gezien als een held omdat hij in zijn leven alleen maar dingen voor andere mensen deed. Het Indiaanse volk noemde Gandhi "Mahatma", wat "groot ziel" betekend. Gandhi’s levensdoel was een onafhankelijk verenigd India. Met hongerstakingen, in totaal 7 jaar in de gevangenis gezeten en andere geweldloze acties slaagde hij erin India onafhankelijk te maken. Gandhi heeft geen prijs gekregen in zijn leven. Maar wel 3 keer voorgedragen als kandidaat voor de Nobelprijs of Vrede. Bij de 4de keer in 1948 wordt hij voorgedragen en genomineerd voor de Nobelprijs of Vrede, maar kort daarop wordt hij vermoord. Het Nobelcomité buigt zich over de vraag of de prijs ook postuum aan iemand kan worden toegekend. Het comité besluit om dit niet te doen en de prijs wordt in dat jaar aan niemand toegekend. Gandhi heeft dus geen prijs in zijn leven gekregen. In 1948 is India een geldbedrag aan Pakistan verschuldigd maar omdat er een oorlog tussen beide landen uitbreekt weigert India het geldbedrag te betalen. Gandhi besluit om voor de achttiende maal zijn toevlucht te nemen tot een hongerstaking. Hij wil niet eerder de hongerstaking beëindigen voordat India het verschuldigde bedrag betaald heeft. Na 3 dagen laat de Indische regering weten dat ze het verschuldigde bedrag aan India betalen. Vele Hindoes zijn kwaad op Gandhi. Nu er oorlog is in Kasjmir zouden de Pakistanen het geld kunnen gebruiken voor wapens. Vele, vooral extreme Hindoes, vinden de hongerstaking van Gandhi een teken van verraad. Dit is ook de reden van de dood van Gandhi. Een extreme Hindoe, Nathuran Godse, schiet bij een gebedsbijeenkomst op 30 januari 1948 Gandhi neer. Gandhi, een man die zijn hele leven voor geweldloosheid is geweest, word door een Hindoe dood geschoten. Wat Gandhi wilt bereiken, één verenigd onafhankelijk India, is hem ondanks alles niet gelukt.

Toch is Gandhi heel belangrijk geweest voor India. Hij wordt door het Indiase volk nog steeds beschouwd als de vader van het land en als de grootste leider.
Gandhi leerde zijn volk oprechtheid en zelfrespect. Hij gaf zijn volk het revolutionaire middel in handen om op te komen voor haar rechten: de satyagraha. Dit was een ‘erfenis’ die Gandhi niet alleen aan India naliet, maar ook aan de hele wereld. De Amerikaanse negerleider Martin Luther King schreef eens: “Gandhi was onvermijdelijk. Als de Mensheid vooruitgang moet maken, is Gandhi onontkoombaar. Hij leefde, dacht en handelde vanuit de inspiratie van een visioen… Het visioen van de mensheid die zich ontwikkelt in de richting van een wereld van vrede en harmonie. Alleen op eigen risico kunnen we Gandhi over het hoofd zien”

Gandhi, één van de belangrijkste personen die de wereld heeft gekend. Hij heeft zonder geweld een zo’n belangrijk doel bereikt. Hij zag in dat hij het land moest verenigen tot een eenheid, waardoor de Britten de verschillende bevolkingsgroepen niet meer tegen elkaar uit konden spelen. Hij kleedde en leefde als de allerarmste, en mede daardoor kreeg hij veel steun van het volk. Het volk zag hem als leider die hun kon helpen van India een onafhankelijk land te maken. Niet alleen de steun van zijn landgenoten bracht hem zo ver. Vooral dankzij zijn geweldloze strijd, wist hij een groot deel van de wereld te bereiken. De hele wereld werd wakker geschud door de Satyagraha, een door hem ontdekt begrip.
Iedereen begon respect te krijgen voor deze oude magere man. Zelfs de Britten begonnen respect te krijgen voor zijn manier van handelen. Nog nooit eerder ging iemand de strijd aan zonder geweld. Het is gebleken dat geweldloosheid een machtig wapen is om een doel te bereiken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

mahatma ghandi had tog een bijnaamm? wie kan me eff die bijnaam van hem tell'n kus isabeau xox

11 jaar geleden

S.

S.

Mahatma was zijn bijnaam. Het betekent "Grote ziel" als je goed gelezen hebt. Mahatma Ghandi's echte naam was namelijk Mohandas Karamchand Ghandi.

10 jaar geleden

K.

K.

Mahatma gandhi is zijn bijna zijn hele naam is Mahatma Karamchand gandhi

5 jaar geleden