Lego

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 1885 woorden
  • 27 mei 2008
  • 130 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
130 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Matthijs
Groep 7
Maart 2007

Voorwoord

Ik hou mijn werkstuk over Lego omdat ik het het leukste speelgoed vind. Ik maak er bijzondere dingen mee zoals: als ruimteschepen, auto’s, boten en wat dan ook. Het is ook geschikt om dorpen of steden te bouwen. Lego is zo sterk dat je het niet kapot kan gooien.

Inhoudsopgave.

Voorwoord Pag. 2
1. De makers Pag. 4
2. De verbeteringen – uitvindingen Pag. 5
3. Legoland Pag. 6
4. De nieuwste ontwikkelingen Pag. 7
5. Wanneer mag Lego Lego heten Pag. 8
Nawoord & Bronvermeldig Pag. 9

Hoofdstuk 1 De makers

Ole Kirk Christiansen begon in 1916 in het Deense stadje Billund een meubelzaak. De eerste jaren maakte hij voornamelijk meubels, maar later ging hij zich ook toeleggen op houten speelgoed en kwam de naam LEGO in gebruik. De naam "LEGO" is afgeleid van de Deense woorden "LEg GOdt" (speel goed). In het Latijn betekent het "ik verzamel" (ook "ik kies" of "ik lees") en in het Grieks betekent het "ik zeg".
Duplo is geschikt voor kinderen van 0-5 jaar, Lego is bedoeld voor “kinderen” tussen 7-99 jaar en Technisch lego is vooral geschikt voor kinderen van 7-13 jaar.
Ole Kirk Christiansen leefde van 7 April 1891 tot 11 maart 1958.
Ole Kirk Christiansen was een Deense speluitvinder, hij heeft de Lego-fabriek opgericht en is de uitvinder van de wereldberoemde Legosteentjes. Zijn zoon heeft hem opgevolgd bij LEGO: Godtfred Kirk Christiansen. Zijn kleinzoon (Kjeld Kirk Christiansen) is de huidige vice voorzitter van het bestuur van LEGO. Hij was directeur tot 2004, toen Jørgen Vig Knudstorp, een adviseur bij McKinsey, het nieuwe hoofd werd.
<-- Ole Kirk Christiansen

Hoofdstuk 2 De verbeteringen-uitvindingen

In 1940 maakte het bedrijf al 140 verschillende, nog steeds houten speelgoedproducten. In de oorlogsjaren raakte plastic steeds meer in als grondstof. Na de oorlog in 1947, kocht de familie Christiansen de eerst spuit-giet machine, waarmee plastic speelgoed kon worden gemaakt in een soort mallen (lijkt op een bakblik) waarin plastic werd gegoten. De eerste LEGO stenen dateren uit 1949: steentjes met 4 en 8 noppen en waren hol van binnen.

Toen na de Tweede wereldoorlog het gebruik van kunststof steeds populairder werd ging Christiansen dit materiaal ook gebruiken voor zijn speelgoed. In 1949 ging hij blokjes met aan de bovenkant ronde noppen en hol aan de onderzijde maken, waardoor de blokjes aan elkaar verbonden konden worden. In 1957 deed hij een belangrijke verbetering: door buisjes in de onderzijde van de steentjes te plaatsen, konden ze op meer manieren aan elkaar verbonden worden. Dat werd het LEGO-steentje zoals we dat nu kennen. In die tijd werd echter een mindere kwaliteit plastic gebruikt.
De slechte kwaliteit van de steentjes zorgde bij LEGO voor een slechte naam en de zaken gingen steeds slechter. In 1958 stierf Ole Kirk Christiansen en zijn zoon Godtfred nam de zaken over. Langzaam ging de kwaliteit van de Lego vooruit en de zaken gingen beter. Nadat in 1960 een opslagplaats uitbrandde, werd besloten te stoppen met het houten speelgoed en voortaan alleen nog maar de kunststofblokjes te maken.
In 1961 werd het zogenaamde "Legowiel" uitgevonden. Hierdoor werden de mogelijkheden veel groter. LEGO werd vanaf dit jaar ook verkocht in de Verenigde staten en Canada.
In 1962 worden de 6x2 noppen uitgevonden.
In 1963 werd de tot op dat moment gebruikte kunststof acetaat (een soort kunststof) verruild voor het stabielere Acrylonitril butadieen styreen (ABS=plastic), het materiaal dat tot nu nog wordt gebruikt.
In 1966 werd één van de meest succesvolle LEGO trein series verkocht. Met een 4,5 volt motor (later 12 volt) kon met zelfgebouwde treintjes over rails worden gereden (en in 2006 werden draadloos bestuurbare treintjes bedacht). In 1969 werd een nieuw, speciaal op jonge kinderen gericht, systeem op de markt gezet: Duplo. De DUPLO stenen waren 2x zo groot als de gewone LEGO-steentjes en bevatten geen kleine onderdelen (inslikkingsgevaar). Zo kunnen kleuters het Duplo beter op pakken Een weetje: Lego en Duplo passen op elkaar en Duplo past op een Legoplaat maar Lego niet op een Duploplaat. Legoland ligt in Denemarken in Billund om precies te zijn.
Godtfred Kirk Christiansen heeft ramen verzonnen en wielen en deuren. Er zijn nu al 1500 nieuwe onderdelen uitgevonden.

Hoofdstuk 3 Legoland

In 1968 word LEGOLAND Billund wordt geopend.Het is een groot park alles is van Legosteentjes gemaakt. Op 7 juni kunnen de mensen er voor het eerst naar binnen. Men had gehoopt op 265.000 bezoekers maar het werden er uiteindelijk 625.000! In 1996 hadden 1,2 miljoen mensen een bezoek aan het park gebracht.
In Legoland kun je je laten vervoeren door een trein, auto of boot.
Legoland bestaat uit: miniland – Duploland – safariland – piratenland – Legoredostad en paleis van Titania
-in miniland is Amsterdam ook na gebouwd en ook de Eiffeltoren en dat soort monumenten
-in Duploland is alles van Duplo zoals huizen die gekke vormen hebben en gekke kleuren. Er is ook een monorail, een draaimolen en een reuzenrad
-in Safariland rij je in een tweepersoonsauto rond over een spoor. Er zijn apen, leeuwen, giraffes, olifanten, krokodillen enz.
-in piratenland vaar je met een boot langs piraten en kun je zien hoe de piraten vroeger leefden en op het eind vaar je door een grot van Avontuur.
-in Legoredostad is alles van hout in plaats van Lego. Er lopen cowboys en indianen rond. Je kunt er roetsjen (in een achtbaan), paardrijden en hulpje van de sheriff worden.
-Paleis van Titania is twee meter lang en twee meter breed. Het Paleis van Titania is ontworpen door de Engelsman: Neville Wilkinson. Het ontwerpen duurde vijftien jaar. Toen Neville dood ging keek niemand er meer naar om. Toen in 1980 Legoland het paleis kocht, knapten ze het paleis weer op.
Er is ook een verkeersschool: je doet een rijexamen en er is een hele grote baan met verkeersborden en stoplichten: je auto bestuur je zelf.
Legoland is van mei tot september open er komen wel een miljoen bezoekers per jaar. In de winter werken er 120 mensen en in de zomer 650.

Hoofdstuk 4 De nieuwste ontwikkelingen

Vanaf 1970 ging LEGO enorm groeien: er kwamen steeds meer nieuwe fabrieken, verspreid over de hele wereld en het assortiment werd steeds groter. In Denemarken staan twee fabrieken en verder staan er fabrieken in de Verenigde Staten, Zwitserland, Zuid-Korea en Tsjechië. Gezamenlijk produceren deze fabrieken ongeveer 20 miljard Lefgozertjes per jaar.

Met "Ruimtevaart LEGO" kun je ruimteschepen, raketten en maanvoertuigen bouwen, "Ambulant" is voor kleinere kinderen om hun eigen fantasiewerelden mee te bouwen en in 1977 ontstond de "Lego Technic " serie. Hiermee kun je gedetailleerde voertuigen bouwen: de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. In 1987 werd de "Technic" serie uitgebreid met "LEGO Pneumatiek".
Eén van de laatste uitbreidingen zijn de LEGO Mindstorms "Robotic Invention Systems". Hiermee zijn robots te bouwen die door middel van sensoren op hun omgeving kunnen reageren. Er zijn verschillende soorten programmeerblokjes, de oudere zijn "voorgeprogrammeerd", de nieuwste soorten RCX en NXT zijn ook zelf te programmeren. Met die systemen kan je je robot tot "leven" wekken. Hiervoor zijn intussen meerdere programmeertalen beschikbaar.
Maar ook in de originele LEGO kwam een vernieuwing. De zogenaamde "System"-LEGO bestond aanvankelijk alleen uit rode en witte steentjes, later kwamen er daken, deuren en ramen bij. Groene blokjes werden ontworpen zodat er bijv. boompjes gemaakt kunnen worden. Er werden ook bouwplaten ontworpen. Daarna werd geel een populair gebruikte kleur. De modernste kleuren zijn lichtgroen, lichtblauw en Winnie The Pooh-oranje. (Wat ook gebruikt wordt in de nieuwe pompoen-modellen in Legoland-Billund.)
In 1998 november komt LEGO met iets heel nieuws: ze hebben Cd-rom’s ontwikkeld: LEGO Creator daar kun je mee op je computer dingen bouwen, LEGO chess, een schaakspel met figuren en de LEGO loco daar kun je een treinbaan mee maken.
Het logo van LEGO is het woord LEGO in witte letters met een gele en zwarte omranding op een vierkant rood vlak. Het is beroemd over de hele wereld. Het wordt dan ook streng bewaakt om te voorkomen dat het misbruikt wordt. Het woord LEGO wordt door het bedrijf ook consequent met hoofdletters gespeld.

Thermoplasten worden voor bijna alle stukjes gebruikt. Ze worden gesmolten bij een temperatuur van ongeveer 235 graden Celsius en onder druk gevormd tijdens het afkoelen in de vorm. Dit kan steeds weer herhaald worden zodat de oude steentjes kunnen worden hergebruikt. Geen van de thermoplasten die LEGO gebruikt bevat zware metalen of toevoegingen, want deze zijn schadelijk voor het milieu en de gezondheid.

De LEGO voor grote kinderen hebben vaak thema’s zoals Harry Potter en Jack Stone, Island Extreme, Orient Expedition.(in het oerwoud), Sports, Discovery, Racers, Star Wars, Bionicle.

Voor meisjes is er LEGO te koop: dit heet Belville en LEGO Scala. Ook heb je nu LEGO Friends en LEGO Clikits.

In 2001 is de LEGO groep één van de grootste speelgoedfabrikanten ter wereld. Er werken zo´n 8000 mensen in ca 50 bedrijven in 28 verschillende landen over de hele wereld.
Het is nog steeds voor 100% een familiebedrijf. Nu is de derde generatie, Kjeld Kirk Christiansen, de kleinzoon van Ole , president-directeur van het bedrijf.
En tot vandaag aan toe zijn ze nog steeds bezig met het uitdenken, maken en verkopen van het LEGO speelgoed.

Hoofdstuk 5 Wanneer mag Lego Lego heten

In 1957 vindt Godtfred Kirk Christiansen de buisjes in de LEGO stenen uit. Daardoor klemmen de stenen veel beter op elkaar en kun je er veel meer mee bouwen. Zo kun je met zes achtnoppen steentjes van dezelfde kleur 102.981.500 verschillende combinaties maken.

Vanaf het moment dat de kwaliteit van LEGO steeds beter werd, werden de kwaliteitseisen hoger. De makers van LEGO ontwierpen "de 10 geboden” van LEGO. Hier moet altijd rekening mee gehouden worden en worden nog steeds gebruikt bij het ontwerpen van een nieuwe blokje. Enkele regels zijn:
• Zowel jongens als meisjes moeten met dezelfde LEGO kunnen spelen.
• Per ontworpen blokje moet er een oneindig aantal bouwmogelijkheden blijven (6 standaard bouwstenen (afmeting 4X2) zijn op maar liefst 102.981.500 (100 miljoen) verschillende manieren te combineren).
• LEGO-blokjes moeten identiek zijn in afmetingen (de mallen die de stenen 'persen' hebben een afwijking van maximaal 0,005 mm).
• LEGO moet inventief zijn en de verbeelding mag de enige beperking zijn (Wat trouwens een slogan is van LEGO: "je verbeelding is de enige beperking".)
• LEGO moet duurzaam zijn (de kleur van een blokje mag niet veranderen).

En dan dit nog:
• Binnen de totale speelgoedmarkt van de Benelux heeft de LEGO groep een aandeel van 12%.
• Wereldwijd spelen ruim 300 miljoen kinderen met LEGO steentjes.
• 90 % van alle huisgezinnen in de Benelux met kinderen is in het bezit van LEGO speelgoed. Dit komt neer op bijna 3 miljoen huisgezinnen. LEGO is dan ook het enige merkproduct die bijna iedereen wel in huis heeft.
• De LEGO groep is ook het enige Europese bedrijf in de wereld top 5 van het speelgoed. Ze staan op de 4e plaats!
• Ongeveer 5 miljoen mensen hebben de LEGO land parken bezocht.

Naast het bekende LEGO steentje maakt de LEGO groep ook nog andere producten en doen ze nog andere dingen. Op het moment zijn dat:

LEGO Educational Division: ontwikkelt producten speciaal voor het onderwijs en kinderopvang.
LEGO licensing: Ontwikkelt andere LEGO producten, zoals kinderkleding, rugzakken, enz.

LEGO media: ontwikkelt sinds 1996 media producten voor kinderen zoals software en boeken.

LEGO land parken: dat de parken nog verder kunnen groeien.

Er zijn LEGO land parken in Billund (Denemarken), Windsor (Engeland), Carlsbad (Amerika) is er op 17 mei 2002 een vierde park geopend in Gunsburg (Duitsland).
Je kunt op de site van LEGO (www.legoland.com) heel veel informatie vinden.

Nawoord
Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken (niet dat het nog een keer moet)
Ik heb er veel geleerd.

Bronvermelding:

Ik heb van de volgende dingen (sites/boeken)
http://www.scholieren.com/werkstukken/17307
www.lego.nl
www.Legoland.nl
Boek: “Junior informatie” (N13) Een dag in Legoland

REACTIES

!.

!.

vin best wel goeie
ik ga zelf ook doen

15 jaar geleden

I.

I.

wel handig

14 jaar geleden

B.

B.

je man vet cool

12 jaar geleden

A.

A.

Dit is wel goed hoor maar je bronnen wil ik ook weten want dan weet ik of het te vertrouwen is maar dat kan ik nu vergeten 2007 is 7 jaar geleden.......

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.