Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Ku Klux Klan

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 3004 woorden
  • 20 februari 2000
  • 567 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
567 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
1. Inleiding


Wij hebben voor het onderwerp Ku Klux Klan gekozen omdat het onze belangstelling trekt. We hadden al veel over de Ku Klux Klan gehoord, maar het bleek dat we er maar weinig vanaf wisten. We wisten dat het een fascistische groepering was die hoofdzakelijk een hekel had aan zwarte mensen. We hadden het toevallig net over Hitler die ook zeer rechts georiënteerd was. Tijdens de eerste les vonden wij terwijl we informatie zochten over de Ku Klux Klan steeds meer en meer overeenkomsten qua doelstellingen betreft.

Wij kozen voor de volgende hoofdvraag:


Wat wil de Ku Klux Klan bereiken en hoe?
Wij kozen deze vraag omdat we hier het meest nieuwsgierig naar waren. We hadden al een vermoeden, namelijk dat het net als Hitler één ras wil en dat ras zal wel blank zijn.

Wij verdelen ons eigenlijke werkstuk in drie delen:
- De oorsprong van de Ku Klux Klan.
- Wat wil de Ku Klux Klan bereiken?
- Hoe wil de Ku Klux Klan dat bereiken?
Tenslotte trekken wij hieruit een conclusie waaruit wij een antwoord op de hoofdvraag geven.


2.De oorsprong van de Ku Klux klan

De Ku Klux klan is in de winter van 1865 opgericht in Pulaski (Amerika) door zes ex legerofficieren. De Klan ontwikkelde zich al snel als een grote illegale organisatie, doordat de Klan zich tegen de wederopbouw van de regering keerde. Zij vonden dat de Verenigde Staten verkeerd werd opgebouwd. De zwarte mensen kregen namelijk te veel politieke macht. Vanaf het moment dat de Klan illegaal werd, stelde de Klan een aantal doelstellingen op. De Klan zegt:
· De inwoner van de Verenigde Staten moet blank zijn, omdat ze technisch ver voor liggen en Christen zijn wat ook heel belangrijk is voor de Klan.

· Het nationalisme is ook heel belangrijk voor de Klan. De Verenigde Staten is ‘het’ land en geen ander land mag invloed hebben op de Amerikaanse politiek of cultuur.
· De Klan vindt dat de grondwet het mooiste van de Amerikaanse regering, omdat het gebaseerd is op de heilige bijbel van het Christelijke geloof.
· Alle bezittingen en zaken behoren de blanken toe. De economie moet geheel door de blanken beheerst worden.
· Het Christendom is zeer belangrijk voor de Klan. De Klan leden geloven in de schepping maar als mee ‘geknoeid’ wordt, ontstaat er een verwarring ‘De Zwarten’.
· De Klan is streng tegen geweld maar zeker wel voor zelf verdediging.
· De Klan zorgt ervoor dat de blanken kinderen een goede toekomst krijgen:
· Door immigratie, werkloosheid, overbevolking en misdaad tegen te gaan zullen mensen van andere rassen geen politieke macht krijgen.
· Ook mogen er voor een goede toekomst van de blanken geen homoseksuelen zijn.
· Wapens zijn nodig voor een goede toekomst, anders worden wij slaven van de zwarten.

De Knights of the Ku Klux Klan

De Ku Klux Klan heeft een aantal standpunten waar de leden onderling niet over eens zijn. Zo is er dus één groot onderdeel van de leden van de Ku Klux Klan dat zich in bepaalde punten niet helemaal kan vinden. Er zijn natuurlijk wel meer leden van de Ku Klux Klan die niet helemaal kunnen instemmen met bepaalde standpunten van de Ku Klux Klan, maar er is dus één hele grote, zij noemen zich ‘De Knights of the Ku Klux Klan’. De Knights of the Ku Klux Klan werd opgericht in 1915 in Georgia door Priester Kolonel William Simmons. De Knights of the Ku Klux Klan hebben een paar belangrijke verschillen met de Ku Klux Klan. De Knights of the Ku Klux Klan hebben een ander symbool dan de Ku Klux Klan namelijk een kruiswiel. Uit het kruiswiel zijn veel meer dingen te halen dan uit de bloeddruppel over de doelstellingen van de Ku Klux Klan. De Knights of the Ku Klux Klan staan vrouwen toe in het bestuur terwijl dit verboden is bij de Ku Klux Klan. De Knights of the Ku Klux Klan kiest ook nationale organisaties boven regionale organisaties. Zo’n regionale organisatie wordt een ‘Den’ genoemd terwijl de Ku Klux Klan het een ‘Kavern’ noemt. Ook een veldprediker wordt anders benoemd door de Knights of the Ku Klux Klan namelijk een ‘Chaplin’ terwijl de Ku Klux Klan hem een ‘Klud’ noemt. Tenslotte wordt de Imperial Wizard anders benoemd door de Knights of the Ku Klux Klan dan door de Ku Klux Klan namelijk Grand Wizard.

Symbolen

De Klan heeft de bloeddruppel met een kruis er door als symbool. De bloeddruppel stelt het bloed van Jezus Christus voor. En het kruis is het kruis waar hij aanhing. De Knights of the Ku Klux Klan hebben het kruiswiel als symbool. Het is een cirkel met een kruis er in. Het kruis is van Jezus Christus en de cirkel is de betekenis van kuklos en staat voor creativiteit, eenheid, beweging en het is het ook het oude Arische teken voor zon of licht. Daarom is het kruiswiel het beste symbool voor het witte ras geworden.

Klederdracht
De Klan leden dragen pakken met punthoeden. Elk pak heeft een bepaalde betekenis. Het helemaal witte pak is voor de gewone Klan leden. Deze pakken dragen ze omdat het leger van god ook witte pakken droeg. Dit doen ze om puurheid uit te stralen. De beveiliging van de Klan draagt een zwart pak, zij heten de ‘Nighthawks’. Deze Klan leden zijn niet verplicht deze pakken te dragen, ze mogen ook gewone witte pakken dragen. Rond 1920 zijn er ook gekleurde pakken gekomen. Er is een paars pak dat gedragen wordt door de ‘Imperial Wizard’ oftewel de kleurrijke tovenaar. Dit is de hoogste rang die je als lid kunt worden. Er zijn ook gouden pakken die zijn voor de officieren die net iets minde zijn dan de ‘Imperial Wizard’. De organisator van een demonstratiefeest draagt een rood pak en een lokale leider draagt een groen pak. Maar tegenwoordig draagt men nooit meer gekleurde pakken, behalve bij kruisbranden en bij huwelijken wel. Deze pakken kunnen nog wel besteld worden maar dan moet je wel aan strengen eisen voldoen en lid van de Klan zijn. Veel leden hebben ook altijd een strop bij zich, dit is als ritueel teken dat ze iemand durven op te hangen. Maar bijna alle leden lopen er in het dagelijkse leven hetzelfde bij als alle andere mensen.Wat wil de Ku Klux Klan bereiken?

Volgens de klan is het zwarte ras een aangeboren minderheid. Het zwarte ras ligt het laagste bij de grond volgens de klan. Daarom zou het zwarte ras niet in Amerika mogen wonen en als ze dan toch in Amerika wonen, moeten ze als slaaf voor de blanke werken. Ze moeten in ieder geval minder rechten krijgen, zoals stemrecht.
De klan heeft de zwarte natuurlijk het liefst helemaal Amerika uit. Om dit te bereiken, wil de klan de zwarte bang maken door demonstraties en acties te houden. De Ku Klux Klan staat bekend om zijn ‘Fiery Cross’ een ritueel van de klan. De klan gebruikt dit ritueel vaak ook om mensen bang te maken. Ze zetten dan een brandend kruis op een heuvel naast het huis van een zwarte. Dit is dan een soort waarschuwing, dat die zwarte snel zijn spullen moet pakken en kan wegwezen. Als die mensen dan niet weggaan pakt de klan het anders aan, soms zelfs met dood als gevolg. Met zo`n en ander methodes probeert de klan kleine dorpjes te reinigen (zoals zij dat noemen) van de zwarte en later de steden tot en met heel Amerika is gereinigd.

Waar moet een lid van de Klan aan voldoen?
Je kunt alleen lid worden van de Ku Klux Klan als je kunt aantonen dat je 100% aan de volgende eisen voldoet:
· Je moet kunnen aantonen dat je trouw bent aan de grondwet van de Verenigde Staten.
· Je moet kunnen omgaan met broederschap.
· Je moet kunnen aantonen dat je het Blanke Arische ras kunt beschermen, verbeteren en standhouden.
· Je moet boven de achttien zijn en je leven voor de Klan durven te geven. Mensen die jonger zijn dan achttien die kunnen bij de ‘Klan Youth Corparation’ met toestemming van hun ouders. Als ze dan ouder zijn dan achttien kunnen ze wel bij de ‘echte’ Ku Klux Klan
· Je moet zweren dat je, je aan de Amerikaanse wet houdt en je niet zult bezig houden met gewelddadige activiteiten.

· De Klan houd elke Christenen in zijn waarde als hij zich aan god toewijdt. Alle blanke Christenen moeten zich herenigen.


3. Hoe wil de Ku Klux Klan dat bereiken?

De Era`s

De Ku Klux Klan is in verschillende tijdperken verdeeld. Die tijdperken worden ‘Era`s’ genoemd. We zitten nu al inde zesde era. Elke keer als er een nieuwe Imperial Wizard komt, begint er een nieuwe era.

‘The first Era’

De Ku Klux Klan was nog maar een klein groepje rechts georiënteerde mensen. De klan was nog een legale organisatie en had het volgende politieke programma:

- De scholen moeten het christelijke geloof uitoefenen
- Geen immigratie door andere rassen.
- Het testen op drugs bij mensen met een uitkering. Als mensen geld hebben voor drugs hebben ze ons belastingsgeld niet nodig.
- De verkoop van Amerikaanse fabrieken en grond aan buitenlanders moet illegaal worden.
- Geen vrije handel als het nadelig is voor Amerika.
- Geen bijstand voor oudere, wij werken voor ons geld dus waarom zij niet?
- Alle aids patiënten moeten afgesloten worden van de buitenwereld.
- Militaire troepen aan de zuidelijke grens van Amerika zodat illegale niet het land in komen.


De Ku Klux Klan bood in deze ere weinig tegenstand tegen de regering. Er werden wel acties en demonstraties gehouden, maar nog niet veel. De belangrijkste man uit deze era was Imperial Wizard Nathan Bedfort Forrest

‘The second Era’

In deze era groeide de Ku Klux Klan enorm. Dit is met name gekomen door de media. De bedoeling van de klan was nog steeds erg vaag.
De klan ging de aanslagen steeds opvallender plegen. De klan wilde de mensen ervan overtuigen dat ze op moesten komen voor hun dromen. De belangrijkste persoon was Kolonel William Joseph Simmons. Hij was tevens de oprichter van de ‘Knights of the Ku Klux Klan’.

‘The third Era’

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er steeds meer buitenlanders in Amerika wonen. De klan gaf deze mensen de schuld van het in elkaar storten van de Amerikaanse economie verder verstoorde zij ook het Amerikaanse sociale leven volgens de klan. De klan ging steeds meer aanslagen plegen om te verkomen dat de buitenlanders nog meer schade zouden opbrengen. De klan zij over de aanslagen dat zij de macht in eigen handen genomen hadden omdat de politie niets kon doen. De belangrijkste personen uit deze era waren Sam Bowers, James R., Venable en Robert Shelton.

The Fourth Era
Deze Era heeft als bijnaam ‘de televisie Era’. In deze Era werd net als in de tweede Era veel gebruik gemaakt van de media. Over de Klan werd nu niet meer geheimzinnig gedaan. Alles werd bekend gemaakt over de Klan. De Klan vertelde zelfs haar doelstellingen. De Klan gebruikte met name de televisie om meer aanhangers te krijgen en de televisie wereld gebruikte de Klan om hogere kijkcijfers te krijgen. De Imperial Wizard in deze Era is David Duke, hij zorgde voor veel publiciteit en als gevolg daarop meer leden.

The Fifth Era

De publiciteit en het aantal leden namen in deze Era af. Dit kwam doordat de regering het niet meer toestond dat de Klan zo vaak op het nieuws kon komen met hun racistische slogans en doelstellingen. De Klan moest hardere aanslagen gaan plegen om de aandacht van de regering en het publiek te trekken. De belangrijkste personen uit deze Era zijn Robert E. Miles en Louis bean.

We zitten nu in de zesde Era waar we alleen van kunnen vertellen dat Thomas Robb de belangrijkste persoon is en tevens de Imperial Wizard is van de Ku Klux Klan is.


The Fiery Cross
The Fiery Cross is het verbranden van een kruis. Het is een soort bijeenkomst om de nadruk te leggen op het Christelijke geloof van de Ku Klux Klan. Na de bijeenkomst van de klan wordt een groot kruis in de brand gestoken als ritueel hoogtepunt. Volgens de Klan is dat het licht van Jezus. Jezus stierf namelijk voor het Blanke Ras (de Ariers). De Klan gaat dan in een cirkel om het kruis staan en wordt dan aan de warmte van Jezus blootgesteld.
Als de Klan de bijeenkomst in een gebouw houdt, dan steken ze geen groot houten kruis in de fik, maar doen is op een klein houten kruis dertien kaarsen en steken die aan. Ze steken dertien kaarsen aan omdat er oorspronkelijk dertien Amerikaanse kolonies en bondsstaten waren.Het bekend worden van de klan
De Ku Klux Klan is hoofdzakelijk bekend geworden door middel van de media. Alle acties en demonstraties van de leden werden namelijk in de krant gezet en op het nieuws uitgezonden. Als deze acties niet door de media bekend zouden worden gemaakt, zou er maar een enkeling van de Ku Klux Klan gehoord hebben. Doordat al deze acties en demonstraties door de media bekend werden gemaakt werden er tevens ook meer mensen gestimuleerd tot het plegen ervan. In zo’n acties of demonstraties werden onschuldige mensen vermoord op de meest gruwelijke wijze, als ophanging, uit elkaar getrokken, of verband. Ook werden mensen mishandeld of bedreigd. De Ku Klux Klan steekt ook vaak kerken in de brand van zwarte mensen. Er zijn nu al zo’n tachtig kerken in vlammen opgegaan. Op de meeste acties na was de Ku Klux Klan tamelijk vrij in het plegen van acties als kruizen neerzetten en in de meeste staten ook het in het brand steken ervan, maar ook demonstraties houden door zwarte wijken was door de regering toegestaan. De regering stond het toe, omdat ze anders bang was dat de klan de demonstraties en acties anders illegaal zou voeren en dat er dan veel meer gewonden of doden zouden vallen. Doordat de klan veel vrijheid kreeg werd hij ook bekender, dit is dus ook een reden voor het bekender worden van de klan. Ook internet speelt een belangrijke rol. De klan heeft namelijk duizenden homepages waar je ze vragen kunt stellen, hun doelstellingen vindt, krantenkoppen van hun acties kan lezen, bestellijsten en natuurlijk informatie over de klan. Tenslotte stopt de klan `s avonds soms folders met info over de klan tussen kranten. Dit is wel niet toegestaan door de regering vandaar wordt het zo stiekem gedaan. Boeken heeft de klan haast geen, in het Nederlands zelfs helemaal geen. Dit kan komen doordat de klan nog steeds bestaat.
Het verloop van het aantal leden
Tot 1920 had de Ku Klux Klan weinig publiciteit en daardoor weinig invloed op het land en dus een gering aantal leden. Na de eerste Wereldoorlog zat de Amerikaanse economie in een dip. De Klan profiteerde hiervan en ging hun aanhangers beschermen tegen aanvallen van buitenlanders en tegen de Room Katholieke kerk, want deze bedreigde de Amerikaanse normen en waarden, vond de Klan. Hierdoor groeide het aantal leden van de Klan enorm. Hun motto was: ’To protect the weak the innocent and the defenseless’. Doordat de Klan steeds meer gebruik ging maken van de media kreeg de Klan meer invloed op Amerika en werd steeds bekender. In 1924 bereikte de Klan haar hoogtepunt en had ruim drie miljoen leden. Tussen 1924 en 1928 nam de politieke macht van de Klan af en ook het aantal leden nam af. De Klan kreeg een slechte naam, mede doordat de leiders van de Klan ruzie hadden. In 1940 sloot de Klan zich aan bij de ‘German American Bund’. Deze Partij werd gefinancierd door ‘Nazi Duitsland’. Maar na vier jaar werd de Klan uit de partij gegooid omdat de Klan diep in de schulden zat bij de partij. Nadat de leider van de Klan Samual Green overleed, viel de Klan uiteen in een heleboel kleine groepjes. In de jaren ’70 kwam de Klan weer bijeen en telde zo’n 4000 leden. Tegenwoordig heeft de Klan zo’n 5500 leden.
4. Conclusie

De Ku Klux Klan is hoofdzakelijk tegen zwarte mensen deze haat hebben ze, omdat dit ras volgens de Klan laag ontwikkeld is en een culturele minderheid vormt. Het zwarte ras is een bedreiging voor Amerika en moet dus minder rechten hebben dan de blanken Amerikanen en de Klan wil het liefst de zwarte helemaal het land uit. Om dit te bereiken pleegt de Klan veel aanslagen en houdt veel demonstraties in zwarte buurten, die lopen vaak uit de hand en er worden dan veel zwart mensen mishandeld of zelfs vermoord.
Ons is opgevallen dat de Klan veel strenge regels heeft maar ze houden zich zelf er niet aan. Een voorbeeld hiervan is dat de Klan tegen geweld is maar ze gebruiken zelf heel veel geweld tegen de zwarte. Ons is ook opgevallen dat
de fascistische doelstellingen en ideeën van de Klan erg overeen komen met de gedachten van Hitler.


5. Literatuurlijst
Er zijn zeer weinig boeken te vinden over de Ku Klux Klan. We hebben maar één boek dat we gevonden hebben over de Klan: ‘The Fiery Cross’, dit is een Amerikaans boek en het is zeer moeilijk om er informatie uit te halen. Bijna alle informatie hebben we dan ook van internet gehaald. Een heel belangrijke pagina die we gebruikt hebben www.kkk.com dit is de officiële van de Klan. Op internet hebben we ook nog heel veel andere informatie gezien op onofficiële pagina’s die we hebben gevonden met behulp van een zoekmachine. Maar veel van deze informatie is onbetrouwbaar en hebben we daarom ook niet gebruikt.
Op internet hebben we ook nog veel krantenknipsels gevonden over de Klan: www.trouw.nl www.telegraaf.nl.
De meeste informatie over het oprichten van de Klan hebben we een interactieve encyclopedie meer informatie stond er niet op en dat hadden we niet verwacht.
Alle plaatjes die we hebben, hebben we van internet gehaald.
Samenvattend zijn dit de bronnen:
www.kkk.com
www.telegraaf.nl
www.trouw.nl
Encarta encyclopedie
The Fiery Cross geschreven door Wyn Craig Wade.

Altavista (met deze zoekmachine hebben we veel gezocht).

REACTIES

M.

M.

Beste Anoniem,
heel erg bedankt voor dit op scholieren te zetten, ik heb hier veel uit gehaald voor mijn spreekbeurt, ik ou het deze dinsdag dus ik ben benieuw wat ik ervoor krijg.
Mvg Maaike

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.