Kruistochten

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 739 woorden
  • 29 oktober 2006
  • 176 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
176 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Kruistochten(1096-1270) Wat zijn de kruistochten? Kruistochten zijn militaire tochten die veel voor kwamen in de Middeleeuwen. Kruistochten zijn vernoemd naar het 'kruis'. Veel soldaten (uit allerlei landen) hadden een rood kruis op hun rechterschouder staan. Dit droegen zij als teken dat zij wilden vechten voor het christendom. De ridders die mee deden aan een kruistocht kwamen uit Europa en gingen naar Palestina. Het doel van die kruistocht was om Jeruzalem te bevrijden. Jeruzalem lag toen in de handen van de Islamitische Turken. De eerste kruistocht begon in 1096 (na Christus) en deze kruistocht eindigde in 1099. Deze kruistocht duurde dus maar liefst drie jaar! Hoe het allemaal begon.. Jeruzalem was een heel belangrijke stad voor mensen uit Europa, Omdat Jezus na zijn dood in Jeruzalem aan het kruis was begraven. De mensen bewaarden de plek goed en zorgden ervoor dat er niks mee gebeurde, de plek was heilig. Veel mensen reisden af naar Jeruzalem om te bidden bij de begraafplaats van Jezus. Zo’n reis duurde meestal een jaar of twee en ze maakten die reis allemaal te voet! Zo’n reis word ook we een ‘Pelgrimstocht’ genoemd. Als je meedeed, moest je wel heel blij zijn als je levend in Jeruzalem aankwam! Tijdens de tocht liep je het gevaar dat er Islamieten kwamen en dat je tijdens een gevecht om het leven kwam. De Islamieten wilden niet dat er mensen naar Jeruzalem kwamen om te bidden. Ze wilden ook niet dat de ridders naar Jeruzalem kwamen. Die ridders wilden Jeruzalem bevrijden, maar de Islamieten wilden Jeruzalem voor zichzelf houden. De paus Urbanus die toen leefde en het 'hoofd' van de Katholieke Kerk was, vond het maar niks dat de Islamieten Jeruzalem wilden hebben. Daarom vroeg hij aan een priester uit Frankrijk of hij aan de christenen wilde vragen of ze oorlog wilden met de Islamitische Turken. En dat deed de priester. De allereerste kruistocht begon
De eerste kruistocht De eerste kruistocht begon in 1096. Iedereen die wilde mocht meedoen. Zo deed niet alleen het gewone volk mee maar er liepen ook priesters, vorsten en bisschoppen mee. Ook moeders en kinderen liepen mee in deze tocht. Aan deze tocht deden wel meer dan 80.000 mensen mee! Helaas zijn al deze mensen omgekomen tijdens deze tocht. Voordat ze aankwamen werden ze gedood door de Islamieten. De tweede kruistocht De hoop om Jeruzalem te bevrijden werd niet opgegeven. Daarom werd er nog een keer een kruistocht georganiseerd. Er deden ongeveer 60.000 mensen mee aan deze kruistocht. Deze tocht ging veel beter. Er deden veel meer ridders en legers mee. Dit keer lukte het wel. Jeruzalem werd bevrijd. De heilige stad Jeruzalem was weer vrij en nu konden er ook weer pelgrimstochten worden gemaakt. Na die tweede kruistocht zijn er nog meer kruistochten gehouden. Die kruistochten werden allemaal gehouden om een land of een plaats te bevrijden. Tijdens kruistochten werden veel mensen gedood. Er waren vaak zware gevechten tijdens deze kruistochten. Als je al levend aankwam bij de plek waar je wilde zijn moest je nog voor je leven vechten. Een kruistocht was heel gevaarlijk en vooral ook heel zwaar. Waarom wouden de christenen meedoen met een kruistocht? Onderzoekers denken dat de mensen mee wouden doen omdat ze godsdienstig enthousiast waren om Palestina te veroveren. Ze wilden daar de ongelovigen’ een lesje te leren. Ook zagen edelen de mogelijkheid om rijkdom, roem en land te verwerven. Ook heeft het avontuur veel mensen mee laten doen. De paus stelde ook hemelse en aardse beloningen in het vooruitzicht: Je zonden zouden worden vergeven en schulden zouden worden kwijtgescholden. Misdadigers zouden hun straf niet hoeven ondergaan. Familie en bezit werden tijdens de kruistochten door de kerk beschermd. Waarom wouden de moslims geen kruistochten? Jeruzalem is de derde heilige stad van de moslims. Mohammed had Jeruzalem als plaats aangewezen waarnaar moslims zich moesten richten tijdens het bidden. Na een paar maanden werd Mekka de plaats waar naar ze moesten bidden. Ook is het een heilige plaats doordat in Jeruzalem de koepel staat waarin Mohammed is opgestegen. Deze koepel is gebouwd in 691. De rotskoepel is het symbool voor het beheren van het land door de islamieten. In het jaar 638 werd Jeruzalem veroverd door Kalief Omar. Daardoor kreeg Jeruzalem nog meer betekenis voor de Islamieten. Toen Jeruzalem in de middeleeuwen werd verdreven door de kruisvaarders, vonden de islamieten het nog niet zo erg. Later vonden ze het heel erg, en vochten ze terug. In 1187 slaagt Saladin erin om Jeruzalem weer te veroveren.

REACTIES

A.

A.

bedankt hea..
nu kan ik me verslag maken haha qq.

13 jaar geleden

E.

E.

Wauww echt heell mooi gedaan!! danksij jouw weet ik nu meer over kruistochten!

10 jaar geleden

N.

N.

Nee dat is niet waar!

8 jaar geleden

E.

E.

wat heb jij voor pijn gehaald op school?

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.