WAT IS NOU DE KOUDE OORLOG
De koude oorlog is een oorlog die nooit is uitgevochten. De oorlog begon omdat de Verenigde Staten en Rusland (ook wel Sovjet Unie) de macht wouden hebben over de wereld. De VS en de Sovjet Unie waren de meest kanshebbende landen want Duitsland en Japan hadden voorlopig niks te zeggen vanwege de 2e wereld oorlog en Frankrijk en Engeland waren erg verzwakt ook vanwege de 2e wereld oorlog.
Het was geen optie dat de VS en Sovjet Unie samen over de wereld regeerden. Daar waren de twee landen te verschillend voor. Amerika en de Sovjet Unie hadden allebei eigen ideeën over de maatschappij. Later in dit werkstuk leg ik meer uit over de verschillende ideeën die ze hebben over de maatschappij.
Na de wereld oorlog werd Europa in 2 blokken verdeeld: het West-Blok en het Oostblok.
De VS had de macht het West-Blok.
De Sovjet Unie had de macht over het Oostblok.
HET OOSTBLOK
In het Oostblok had de Sovjet Unie de macht. Maar welke landen vallen hier nou onder:
- Polen
- Oost Duitsland
- Tsjecho-Slowakije
- Hongarije
- Roemenië
- Bulgarije
- Rusland
Het grootste land ter wereld werd nu nog groter. Hieronder een kaart waar de Sovjet Unie de macht had.
Hoe was de maatschappij in het Oostblok.
Bestuur 1 partij die alle macht had deze partij was niet door de bevolking gekozen
Economie Grond, grondstoffen en fabrieken waren in handen van de regering iedereen had het zelfde inkomen.
In de Sovjet Unie was iedereen communistisch dat betekent gemeenschap of samenleving. In een communistisch land is alles van elkaar. Je hebt dus geen eigen bezit. Alles is van de regering en die probeert dan alle producten eerlijk te verdelen onder de bevolking.
Het bestuur vond dat iedereen gelijk was. Er waren daarom ook geen arme of rijke mensen.
Ziekenfonds, schoolgeld en dat soort zaken was gratis dit werd betaald door de regering.
HET WEST-BLOK
In het West-Blok had de VS de macht. De landen die hieronder vielen waren:
- Turkije
- Griekenland
- Italië
- Spanje
- Portugal
- Frankrijk
- Luxemburg
- West-Duitsland
- België
- Nederland
- Denemarken
- Groot-Brittannië
- Noorwegen
Bestuur Democratisch gekozen bestuur
Economie Grond, grondstoffen en fabrieken waren in bezit van de ondernemingen
In een kapitalistisch land wordt geprobeerd om winst te maken. De arbeiders verdienen minder dan de fabrieksbazen. De regering bemoeit zich weinig met de economie. Niet iedereen in het West-Blok was gelijkwaardig.
HET IJZEREN GORDIJN
Het ijzeren gordijn was een scheiding tussen het Oost en West-Blok. De term IJzeren Gordijn werd waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door de Belgische Koningin Elisabeth, voor de situatie die in 1915 tussen België en haar geboorteland Duitsland bestond.
Een 'ijzeren gordijn' (of eiserner Vorhang) was in Duitse theaters een verplichte veiligheidsmaatregel die moest voorkomen dat een eventuele brand op het podium zich direct tot de zaal zou uitbreiden. Dergelijke branden kwamen vaak voor want het beschilderde doek waaruit decorstukken bestonden was uiterst brandbaar. In geval van brand op het podium werd een metalen scheidingswand tussen podium en zaal neergelaten die door brandweerlieden met water werd gekoeld.
Het ijzeren gordijn moest er voor zorgen oost en west Duitsland van elkaar werden gescheiden.
DE BERLIJNSE MUUR
Door de grote verschillen tussen het communistische Oost Berlijn en het Kapitalistische West Berlijn werd het wel heel erg aantrekkelijk voor de Oost Berlijners (Duitsers) om naar West Berlijn te vertrekken. Vooral de goed opgeleide Oost Duitsers trokken naar het westen omdat ze daar een grotere kans hadden op een goede baan maar vooral ook om een veel hoger inkomen ontvangen. De Russische en Oost Duitse regeringen merkten ook dat er steeds meer Oost Duitsers naar West Berlijn vertrokken, dat zij vonden dat deze situatie niet langer kon voortduren. Zij besloten om een muur te bouwen om de mensen deze mogelijkheid te ontnemen. De Oost Duitse regering begon onder het toeziend oog van de Russische president Chroesjtsjov aan de versperring van de grens met prikkeldraad. Uiteindelijk werden in de nacht van 12 op 13 Augustus 1961 de grensovergangen gesloten. In razend tempo werd de Berlijnse muur gebouwd. Deze werd dwars door straten heen gebouwd en op bepaalde plekken werd een hele rij huizen ingemetseld om maar zo snel mogelijk de grens dicht te krijgen. In deze nacht probeerden nog veel Oost Duitsers te vluchten, maar voor velen was dit te laat. De reden voor de snelle bouw van de muur was dat de mensen zodra zij in de ochtend wakker zouden worden geen tijd meer hadden om naar het westen te vluchten. De daadwerkelijke reden is dus het grote verschil in welvaart die door onder andere het Marshall -plan is ontstaan. Ook waren de communistische regeringen van de Sovjet-Unie en Oost Duitsland erg bang dat de Oost Berlijnse inwoners teveel in aanraking zouden komen met de kapitalistische ideeën. De reden die de Oost Duitse pers gaf voor de bouw van de muur was dat er gevaar dreigde vanuit West Berlijn door de groeiende militarisering.
Dus de hoofdreden om de muur te bouwen is het grote verschil in welvaart.
Er waren 3 punten waar je van West-Berlijn naar Oost-Berlijn kon deze punten hete
1. Checkpoint Alpha (was de grensovergang bij Helmstedt)
2. Checkpoint Bravo (was bij de oprit van de autosnelweg nabij Dreilinden)
3. Checkpoint Charlie.
Checkpoint Charlie lag op de Amerikaanse en Russisch grens. Om precies te zijn in de straat: Friedrichstraße.
Checkpoint Charlie was de enige controlepost waar buitenlanders (iedereen behalve West-Duitsers en burgers van de Bondgenoten van Amerika) over de weg Oost-Berlijn konden binnengaan.
HOE HET EINDIGDE!
Omdat de Sovjet Unie steeds meer met het kapitalisme ging werken eindigde de koude oorlog. Hierdoor viel de Sovjet Unie en de Berlijnse muur ging in 1989 open voor de mensen.
Er zijn dus geen gevechten geweest in de koude oorlog alleen maar dreigingen van de twee landen. Maar goed ook dat er alleen gedreigd werd anders zaten wij nu in Nederland op nucleaire grond. En had de oorlog alleen nog maar langer geduurd.
Nog even over het ijzeren gordijn:
Hongarije begon als eerste met het afbreken van het ijzeren gordijn op 2 mei 1989. Hierbij zijn de kosten hoog opgelopen omdat er veel mijnen rond het ijzeren gordijn lagen. Maar het is gelukt.
REACTIES
1 seconde geleden