Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Koude oorlog

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1092 woorden
  • 16 augustus 2001
  • 121 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
121 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
Het begin van de koude oorlog Conferentie van Yalta Stalin Roosevelt
De onenigheden beginnen allemaal op Yalta, een plaats die ligt op het schiereiland Krim in Rusland. Er was daar van 4 tot 11 februari 1945 een conferentie om met de overwinnaars te praten over hoe het nou verder moest gaan in Europa. De oorlog was nog niet afgelopen, maar dat zou niet meer lang duren. De aanwezige personen waren Stalin (Rusland) Churchill (Engeland) en Roosevelt (Amerika). Roosevelt was toen al ziek en hij stierf later dat jaar op 12 April. Ze wilden hier gaan overleggen wat ze zouden gaan doen met Duitsland. De Russen hadden erg geleden onder de 2e wereldoorlog, want er waren daar hele rassen uitgemoord, dus zij wilde Duitsland zwaar straffen. De Amerikanen waren juist bang dat Duitsland dat niet zou pikken en wraak zou nemen. Op dit punt kwamen ze er niet uit. Verder besloten ze dat Polen wat opschuift naar het westen; ze krijgen een stukje van Duitsland (Silezië) en raken aan de oostkant een stukje kwijt, wat naar Rusland gaat. Ook hadden ze afgesproken dat er in de Oostbloklanden (die liggen tussen West Europa en Rusland) een democratie zou komen. Japan. De 2e wereldoorlog was dus nog steeds bezig in Japan. De Russen hadden tot 1945 nog nooit meegevochten tegen de Jappen, want het was een Amerikaanse oorlog. In mei beloofde Rusland de Amerikanen dan toch te gaan helpen en ze vallen China & Korea binnen, want daar zaten de Jappen ook. Amerika had inmiddels ook atoomwapens ontwikkeld, en Truman "had" er drie. Hij testte er één, en hield er dus nog twee over. Hij overlegde daarover met Churchill en besloot de bom op 6 augustus op Hirosjima te gooien. Op 9 augustus gooide hij z'n laatste bom op Nagasaki. De schade bij Nagasaki was meegevallen, want de Amerikanen hadden de bom aan de rand van de stad gegooid. De Jappen waren onder de indruk, maar de generaals weigerde te stoppen, zij zouden vechten tot het bittere einde. De keizer van Japan, Hirohotto was een God én een keizer tegelijkertijd. Je mocht hem niet aankijken en hij zat altijd in een gouden kooi, maar verder had hij niets te vertellen. In augustus sprak hij echter het volk toe en zei dat ze moesten capituleren, dus de capitulatie was op 2 september.
De VN Op 26 juni 1945 wordt door de overwinnaars van de 2e wereldoorlog de Verenigde Naties opgericht te San Fransisco. Alle landen konden lid worden en het doel was te voorkomen dat er weer oorlogen zouden uitbreken. Er zijn vijf permanente leden: de VS, Rusland, Frankrijk, Engeland & China. Verder zijn er ook nog vijf wisselende leden. Deze leden hebben het Vetorecht; als één ven deze landen tegenstemde kon het niet doorgaan. Dat was tijdens de koude oorlog een groot probleem, want als de VS a zei, zei Rusland b en andersom, ze schoten dus niets op. China In 1949 werd het vastenland van China communistisch, alleen het eiland Taiwan bleef o.l.v. de nationalisten. Mao Ledong was de leider van het communisme in China. Hij begon met de opbouw van een communistische samenleving. De eerste tijd was Rusland het grote voorbeeld: er was een vijfjarenplan. De Chinezen werkten toen hard aan de opbouw van hun land. Volgens de VS was China nu verloren aan de communisten. De Koreaanse oorlog Korea ligt ten hoogte van Japan. Begin deze eeuw werd Korea veroverd door Japan, vele Koreanen vluchtten naar China. In China was er juist weer een strijd gaande tussen de communisten en de niet communisten. De Koreanen gingen meevechten mee aan de kant van de communisten want ze wilden vanuit China Korea bevrijden. In 1949 hadden de communisten gewonnen, zoals al eerder vermeld. De Koreanen die in China zaten waren goed getrainde soldaten geworden. Na mei 1945 vecht ook Rusland tegen de Japanners en vallen China en Korea binnen. Een paar maanden later vallen de kernbommen en de oorlog stopt. Op dat moment zat in Noord-Korea het Russische leger en in het zuiden zat het Japanse leger, maar de Jappen vechten niet meer. Dus nu krijg je dat het Noorden Russisch is en dat het Zuiden Amerikaans is i.p.v. Japans. Toen vonden de Russen dit wel goed maar later krijgen ze hier natuurlijk spijt van. De echte oorlog In 1950 valt Noord Korea onverwachts het zuiden binnen en de verovering ging heel snel. Het zuiden kan hier niet tegenop. De Noord Koreanen veroveren bijna heel Zuid Korea. Er waren twee redenen waarom het zo snel ging: 1. De Noord-Koreaanse soldaten hadden enorme ervaring in China opgedaan
2. De Russen hadden voordat ze weggingen, de beste wapens achtergelaten. Zuid Korea had dus geen tanks, vliegtuigen, etc. De Zuid Koreanen stonden op het punt van verliezen als de Amerikanen en de VN zich ermee gaan bemoeien. Er kwam een bijeenkomst en ze besloten dat de VS mocht aanvallen want er was geen VETO omdat de Sovjet Unie nog boos was. De VS viel bij Intsjon binnen, dat zijn gevaarlijke eilanden bij de kust. Het ging makkelijk, en men dacht dat de oorlog was afgelopen. Maar de Guerrilla's weten in kleine groepjes terug te komen in Noord Korea . Het leger ontsnapte voor 90 %. Het leger van de VN en het Amerikaanse leger vielen Noord Korea binnen en op dat moment raakten de communisten in paniek want Noord Korea dreigde te verliezen. Het "westerse leger" was al vlak bij de Chinese grens gekomen. Er stonden toen opeens 300-400 duizend Chinese soldaten voor hun neus. De Chinezen hadden dit 's nachts stiekem gedaan. De Amerikanen vluchten weg en de oppergeneraal Mac Arthur vroeg om een atoombom maar hij kreeg deze echter niet, want de Russen zouden dit niet pikken en ook een bom gooien. In 1953 komt er eindelijk een wapenstilstand: status-quo. Cubacrisis Cuba ligt voor de deur van de VS en in de jaren 50 was er een pro Amerikaanse dictator aan de macht: Batista. Cuba was toen een echt derde wereldland. Een grote, echt arme massa en een elite rijke mensen.  Toen in 1959 Fidel Castro aan de macht kwam, vluchtte Batista en Cuba werd een communistisch land. Fidel Castro pakte alle bedrijven en plantages van de VS af en hij ging ze nationaliseren. De VS was daar boos om, zo boos dat ze een economische boycot aankondigden: Amerika zei dat je niet meer dingen van of aan Cuba mag kopen of verkopen. Hierdoor kwam Cuba in grote problemen. Cuba heeft een monocultuur, ze leven alleen van het verkopen van rietsuiker en een monocultuur is gevaarlijk. 80 % van de export was rietsuiker. Dit rietsuiker werd voornamelijk door de VS opgekocht en sinds de boycot niet meer.

REACTIES

M.

M.

Hey,
Ik maak op het moment een werkstuk over spotprenten. Weet jij soms een spotprent te vinden over de cubacrisis???
BVD

21 jaar geleden

R.

R.

wat had je hier voor?

21 jaar geleden

B.

B.

Bij de cuba crisis werden er bommen ontdekt door de vs. Dat bleek later niet van de ussr te zijn maar cuba had ze zelf neer geZet. De vs stuurde er schePen op af zo zorgde ze ervoor dat ze werden weg gehaald. Maar de ussr kon er voir zorgen dat de bommen in turkije oonwerden weggehaald

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.