ADVERTENTIE

Verslag Egypte
Beste mensen die dit verslag lezen. Ik vond het niet lastig om een leuk onderwerp te kiezen , ik heb altijd liever een moeilijk onderwerp ; dan kan je tenminste kiezen welke informatie je neemt ! Problemen had ik .Ik had niet zoveel aan het deelonderwerp “wat was de kleding aan het hof ” Ik heb ervan gemaakt “hoe zag de farao eruit (en zijn vrouw) ”. Ook was ik alvast met een inleiding begonnen op een andere computer maar die ging helaas stuk en ik had het niet uitgeprint (ik was gewaarschuwd tijdens de les !) , maar dat gaf niet want ik had de inleiding niet getypt volgens de klasbladzijdes . Mn onderwerp is kleding en uiterlijk . Mijn bronnen zijn : boek : erfenis uit het oude Egypte , websites : http://www.scholieren.com/werkstukken/16240 , http://proto.thinkquest.nl/~jrb013/Egyptenaren/Deklederdracht.htm ,
http://proto4thinkquest.nl~kld048 .
Mijn bron naar eigen inzicht zijn ook twee websites
http://www.scholieren.com/werkstukken/28331 en http://krant.telegraaf.nl/krant/actueel/beatrix/teksten/beatrix.kleding.html .
Uit het schoolboek sprekend verleden kon ik helaas niets uithalen .
Veel plezier met het lezen van dit verslag.

Deelonderwerp 1 Hoe zagen de gewone Egyptenaren eruit ?(boer(in))
De gewone Egyptenaren werkte op het land en verbouwde vlas .Dat werd gesponnen door de vrouwen. Dat werd linnen en daar werd kleding van gemaakt . Het linnen was een dunne stof en dat was fijn want het was altijd warm in Egypte. De wat armere mensen droegen grof linnen. De Egyptenaren hielden hun kleding altijd schoon en netjes .
Uit erfenis van het oude Egypte blz 11 ( en delen van de websites die ik gebruikt heb )
De stof was wit maar werd geverfd door planten , knollen ,bieten en nog veel meer . Maar de gekleurde stof werd weinig gebruikt omdat de kleuren snel uit liepen door de zon . uit : http://www.scholieren.com/werkstukken/16240
De vrouwen droegen rokken jurken en lange gewaden tot hun enkels en in de winter droegen ze een wijde wollen mantel. De mannen droegen meestal een lendendoek ; dat is een simpele doek doe je om je middel doet. De meeste kinderen liepen naakt . Als het koud was droegen ze een tuniek . Dat was eigenlijk een lap met openingen voor hoofd en armen , een koord om het middel. Uit :http://proto.thinkquest.nl/~jrb013/Egyptenaren/Deklederdracht.htm
De Egyptenaren droegen op rieten sandalen , gemaakt door de vrouwen.
Uit : De erfenis van het oude Egypte.

Deelonderwerp 2 : Hoe zagen de rijke Egyptenaren eruit ?
De rijke Egyptenaren droegen ook linnen maar dan Koningslinnen ; dat is de op één na fijnste stof .ER waren dan ook 200 draden nodig voor 2,5 cm ! Het is een beetje een doorschijnende stof . De rijke Egyptenaren droegen ook veel kleren met plooien erin .De plooien werden gemaakt door de linnen nat te maken . Die druk je in gleuven van een hout bord ,dan liet je ze drogen en je hebt kleding met plooien !
Bijna alle Egyptenaren , mannen en vrouwen , droegen pruiken .Die worden gemaakt van mensenhaar vlas of palmvezels . Omdat ze kaal waren of hun eigen haar niet mooi vonden. Iedereen had bijna dezelfde pruik en dezelfde kleren want de mode veranderde in geen 100 jaar .uit : http://www.scholieren.com/werkstukken/16240 Bij kinderen was het anders . De jongens werden kaalgeschoren
op één plukje na . De meisje hadden een vlecht in hun haar .] uit:
http://proto.thinkquest.nl/~jrb013/Egyptenaren/Deklederdracht.htm
Haar werd geverfd met henna , dat is een rood-oranje plantenverf. Op het hoofd droeg men mooi afgewerkte hoofdtooien uit de erfenis van het oude egypte .
Egyptenaren zowel mannen en vrouwen droegen make-up. Het was nl. onbeschoft om er bejaard uit te zien . Er was een geparfumeerde olie dat hun huid soepel hield in het hete en droge klimaat . Er werd veel oogschaduw gebruikt : verpulverd grijs galeniet , groen koperoxide of khol. In het middenrijk was een grijze lijn boven en groen onder in de mode . Ze verfden hun lippen ,wangen en handen met rode oker .
De Egyptenaren droegen ook sieraden . Die hadden twee functies : 1 –om er mooi uit te zien (kettingen) , 2- om zichzelf te beschermen tegen boze geesten(amuletten). Sieraden werden vaak gemaakt met een edelsteen . Armbanden , oorbelle en enkelbandjes waren van koperdraad . Sommige hadden ook gouden sieraden maar die kon je alleen hebben als je die uit de graftombes gestolen had . uit: http://www.scholieren.com/werkstukken/16240

Deelonderwerp 3 : Hoe zag de Farao eruit ?(en zijn vrouw)
De farao’s beschouwden zichzelf als goden op aarde en daarom hielden zij zich goed schoon . De farao droeg aan de voorkant een heupschort met een driehoekig onderscheidingsteken , versierd met koningssymbolen . Daaroverheen droeg hij een hemd vormig gewaad .
De koningin droeg een lange kalasiris met een gordel . Die wed wel twee keer om het middel gewikkeld en van voren vast geknoopt . De uiteinden hingen alsnog bijna op de grond .
Haar waas niet net dus het werd afgeschoren en ook de Farao droeg een pruik . Als teken van koningsschap droeg de Farao ook wel eens valse baard ! De farao droeg natuurlijk een kroon . Een dubbele zelfs ! : de kroon van beneden-Egypte ;Een rode kroon in de vorm van een slang , De kroon van boven-Egypte ;een hoofddoek met meerval die vecht met een schorpioen. De koningin droeg de zogenaamde “koninginnekap”, die de vorm had van een valk. Die valk had z’n vleugels naar benden(daarmee bedekte hij de oren van de vorstin) en z’n kop naar voren. Zij was net als de farao kaal geschoren . Ze droeg een pruik met geborduurde haarbanden versierd met lotusbloemen. Er werd een parfumketeltje met gesmolten was over haar hoofd heen gegoten en zo verspreidde zich een aangename geur .
De Farao en de koningin droegen ook make-up en droegen sieraden met veel goud en edelstenen. De slaven van de farao’s liepen naakt rond .
uit :http://www.scholieren.com/werkstukken/28331 , de farao , het oude rijk
Na de dood van farao’s werd er kleding en sieraden in het graf gelegd uit :de erfenis van het oude Egypte blz 15 . De farao Toetanchamon had een ketting met een zon een kevers . Sindsdien droegen veel Egyptenaren amuletten en kettingen met kevers. Uit :
http://proto.thinkquest.nl/~jrb013/Egyptenaren/Deklederdracht.htm

Deelonderwerp 4 Hoe is het nu in Nederland 2008 ?
In Nederland is het nat , winderig en koel , het is hier nooit echt warm. Op dit weer moeten we ons kleden . Toch is mode in Nederland erg belangrijk .(uit: http://www.scholieren.com/werkstukken/28331) Er is niet echt een heel groot verschil tussen gewoon en rijk maar toch zijn er wel wat verschillen. Kleding wordt gemaakt van dierenhuiden of planten. Er zijn hééééééél veel verschillende stoffen te kiezen ! In de winter wordt veel wol gedragen . Gewone mensen hebben gewoon geld dus ze hebben een aantal kledingstukken waaronder merkkleding. Je koopt je kleding in winkels en in elke winkel staat heel groot sale of ..%korting . Daar komen mensen op af en kopen kleding . Mannen dragen broeken met een t-shirt , bloes of iets anders . Vrouwen dragen een broek of een legging/maillot met een rokje , jurkje of lang t-shirt . Vestjes , truien , t-shirt , bloesjes enzz.
Jongens en meisjes dragen ong. hetzelfde als bij mannen en vrouwen.
Schoenen zijn er in duizenden verschillende soorten , maten , materiaal en kleuren . genoeg keuze ! Je hebt ook een bepaalde kleding en schoenmaat waar op je je kleding uitzoekt .
Werk en status bepalen welke kleding je draagt . Bij ieder beroep hoort een bepaalde kledingstijl . Je kunt niet afwijken van deze kledingstijl . Thuis kleedt men zich anders .Die kleding zit lekker .Kleding heeft altijd te maken , met de manier waarop je door de andere mensen gezien wordt . Wat iedereen draagt heeft te maken met cultuur , omgeving en levenssituatie. In onze samenleving bestaan duidelijke regels over wat er niet bij kleding hoott en wel . ‘dat groene truitje moet je echt niet bij dat roze shirtje doen !’ (bijv.) Zo lijkt een man met een strop das een man met een goede baan en een uniform een status van macht . (leger , politie , verpleger ) Rijke mensen zijn meestal beroemde mensen . (zangers , acteurs ) Ze hebben veel kleding , veel dure en merk kleding . Ook hele dure schoenen . Gewone en rijke mensen dragen veel sieraden en make-up . (beroemde mensen veel vaker , en meer) Sieraden zijn soms van goud maar meestal van zilver of plastic of een soort metaal (koper aleminium ). Er zijn veel kettingen met edelstenen . Make-up genoeg : lipbalsum , lippenstif , lipgloss , oogschaduw ,mascara,wimperkrullers ,eyeliners ,oogpotloden , rouge , nagellak , parfum . Ook een crème tegen de zon = zonnebrandcrème/olie . Maar ook veel andere cremes om er niet bejaard uit te zien !! We dragen af en toe pruiken maar meestal laten we ons haar mooi maken bij de kapper ! Het wordt dan ook vaak geverfd met allerlei verf zoals henna bijv .
(http://www.scholieren.com/werkstukken/28331 en deels zelf bedacht .)
De kleding van Koningin Beatrix wordt al jaren verzorgd door de Haagse couturier ( iemand die kleding maakt ) Theresia Vreugdenhil .
De kleding van de Koningin gaat niet met de mode mee . Het is al jaren hetzelfde stijltje , uit de jaren 50 en 80 . Waarom zou een Vortsin zich druk maken om roklengtes of het juiste schoudertje ? Een Koningin doet niet mee aan de stijl van de modekoninginnen . Ze mag juist een stapje verder gaan en opvallende kleding dragen zodat ze opvalt tussen het volk . De Koningin kiest haar kleding zorgvuldig . Ze draagt altijd kleding met een krachtige schouderlijn ,ronde kraagloze hals , vaak driekwart mouwen waarmee ze goed kan zwaaien ! ,en altijd weer een hoed die goed bij haar opvallende jas past . Een koningin moet in de menigte herkenbaar zijn . Theresia heeft een speciale pop die dezelfde maat en vorm heeft als de Koningin zodat ze daar goed de kleding op maat kan maken . Ze gebruikt speciale stof zodat als de Vorstin uit de oude stapt haar kleding niet recht hoeft te trekken , daar heeft ze immers geen tijd voor ! In 1965 kreeg Theresia Beatrix als klant en is haar altijd trouw gebleven . (http://krant.telegraaf.nl/krant/actueel/beatrix/teksten/beatrix.kleding.html)

Conclusie
Deelonderwerp 1: De kleding van de oude Egyptenaren wordt gemaakt van vlas .Het wordt geverfd met planten . Vrouwen drogen jurken , als het koud was een mantel . Mannen droegen een lendendoek . Kinderen liepen naakt , als het koud was drogen ze een tuniek . Deelonderwerp 2 : Rijke Egyptenaren droegen Koningslinnen . Er werden plooien in de kleding gemaakt . Mannen en vrouwen droegen pruiken . Het haar werd geverfd met henna . Jongens waren kaal en meisjes droegen een vlecht. Mannen en vrouwen droegen make-up . Het was onbeschofd om er bejaard uit te zien . Make – up : olie voor de huid tegen de zon, oogschaduw , rode oker voor de handen .Er zijn twee soorten sieraden : amuletten en kettingen . Kettingen waren van koperdraad , soms met een edelsteen . Soms ook met goud , als je het gestolen had .
Deelonderwerp3 : De farao droeg een heupschort met daarover een hemdvorig gewaad . Zijn vrouw droeg een kalasiris met een gordel . De farao en zijn vrouw schoren hun haar ook af en hadden een pruik . Farao had twee kronen , een van beneden-Egypte en een van boven –Egypte . De koningin droeg een koninginnenkap , die een vorm had van een valk . Ze had een parfumketeltje met was over haar pruik heen gegooid ,een aangename geur . De farao en zijn koningin droegen ook make-up en sieraden met heel veel edelstenen en goud . slaven liepen slechts naakt.
Deelonderwerp 4 : Gewone Nederlanders dragen kleding van heel veel verschillende stoffen . Je hebt merkkleding en kleding war geen merk op staat . Werk en status bepaalt wat je draagt . Kleding heeft altijd te maken , met de manier waarop je door de andere mensen gezien wordt. We dragen heel veel verschillende sieraden schoenen en make-up , o.a. voor ogen(macara oogschaduw) lippen (lipgloss , lipbalsem ). Koningin Beatrix heeft haar eigen modeontwerpster en heeft al jaren haar eigen stijl . Ze kleed zich niet als haar onderdanen maar juist anders zodat ze opvalt tussen alle mensen. De modeontwerpster heet Theresia en heeft thuis een eigen modepop die dezelfde vorm heeft als de Koningin waar ze de kleding op maat maakt . Ze gebruikt speciale stof zodat de vorstin niet haar kleren steeds recht moet trekken .

Vergelijking :
• Egyptenaren droegen linnen , dat doen wij ook .
• Egyptenaren verfden hun haar met henna , dat doen wij ook .
• Egyptenaren gebruiken oogschaduw , doen wij ook
• Egyptenaren gebruiken koperdraad , goud en edelstenen in hun sieraden , doen wij ook .
• Egyptenaren droegen pruiken , doen wij soms ook nog .
• Farao’s droegen andere kleding dan het volk , Koningin beatrix ook.

Conclusie :
Nu in 2008 hebben wij veel meer keus in kleur en materiaal voor kleding en uiterlijk dan de oud-Egyptenaren .

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Izabel

Izabel

Goede Spreekbeurt! had ik nou net nodig voor mijn hoofdstuk over pruiken, sieraden en kleding van het oude egypte! groet Izabel

2 jaar geleden