Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Keizer Wilhelm II

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 816 woorden
  • 5 augustus 2008
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
15 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
WILHELM II:

Inleiding:

Ik houd mijn geschiedenis werkstuk over Keizer Wilhelm II. Dit doe ik omdat ik meer over deze oud-Duitse keizer te weten wilde komen. Toen we verscheidene onderwerpen in de geschiedenis les bespraken over de eerste wereldoorlog, hoorde ik de naam Wilhelm II vaak op een slechte manier in de puzzel vallen. Toen ik meer informatie over hem opzocht, kwam ik daar ook meer over te weten.

De jeugd van Keizer Wilhelm II:

Keizer Wilhelm II werd geboren op 27 januari 1859. De toekomstig werd heel ongelukkig geboren door middel van een zogeheten gecompliceerde bevalling. Wilhelm kwam eigenlijk ook meer dood ter wereld dan levend. Door de moeilijke bevalling kreeg de kleine Wilhelm een afwijking aan zijn linkerarm, waardoor die arm minder snel zou groeien dan de andere. Hij kreeg hier later veel problemen mee en wilde altijd opvallen en andere dingen doen de anderen. Ook met de relatie tussen de moeder van Wilhelm en Wilhelm zelf ging het niet al te best. De twee bleken het heel slecht met elkaar te kunnen vinden en daarom schakelde de moeder van Wilhelm ook al snel een protestantse huisleraar in. Maar achteraf bleek ook zelfs die hulp niet te baten en ze moesten de opvoeding dan maar zelf doen. De rest van de opvoeding van Wilhelm verliep aardig rustig en het leek erop dat Wilhelm ondanks zijn handicap, goed mee kon met andere mensen. Hij had een sterke voorkeur voor een sterk leger en hij had een hekel aan het Britse Rijk. Hij trouwde op 22-jarige leeftijd met de orthodox-protestantse Auguste Victoria von Schleswig-Holstein (Dona).


Wilhelm en het keizerschap:

Toen Wilhelm vele jaren het keizerschap en dergelijke dingen met macht nauwlettend in de gaten hield, kreeg zijn vader tot zijn dood het keizerschap van Duitsland. Maar Frederik III (vader Wilhelm) had keelkanker en zou maar kort kunnen regeren. De periode zou uiteindelijk 99 dagen duren en hij zou worden opgevolgd door zijn zoon Wilhelm II die al druk bezig was geweest met zijn toetreding tot keizer, ook toen zijn vader nog regeerde. Na de kroning van Wilhelm tot keizer liet de negenentwintigjarige al snel weten een sterke voorkeur voor uniformen en dat hij een grote voorliefde had voor militair vertoon. Op een bezoek in Engeland had Wilhelm zelfs op een dag 12 verschillende uniforms aan. Tijdens zijn keizerschap maakte Wilhelm vaak anti-Joodse racistische opmerkingen, en ook die vielen vaak niet goed bij het Duitse volk. Wilhelm werd dan ook steeds minder geliefd bij de Duitsers. Wilhelm was ook sterk afhankelijk van zijn adviseurs en nam zelf enkel militaire besluiten. Toen dat steeds meer uitlekte werd de Duitser steeds minder geliefd.

Wilhelm II, de eerste wereldoorlog en het einde:

Nadat er in 1914 een grote ophef ontstaat na de moord op de troonopvolger van Oostenrijk Franz Ferdinand in Sarajevo, besluit Wilhelm zowat de oorlog te verklaren door de kant van Oostenrijk te kiezen. Nadat vijand Servië een overeenstemming bereikt met Rusland en het al een bondgenootschap heeft met Frankrijk, wordt het al hard tegen hard. Als Duitsland dan ook nog eens onder leiding van Wilhelm via België naar Frankrijk reist om oorlog te voeren, krijgen de Duitsers het ook aan de stok met Engeland doordat zei dik zijn met België. Als daarna nog meer landen zich ermee gaan bemoeien is een wereldoorlog een feit. Als het verlies van Wilhelm in de oorlog steeds dichterbij komt, ging Wilhelm zich steeds meer afzonderen van de politiek en het richt zich meer op dingen die hij leuk vind; militaire inspecties, rondreizen, sterk overdreven voorspellingen over de enorme overwinningen die de Duitse legers zouden behalen en zo nu en dan nog een dreigende toespraak. De Duitser wordt steeds minder populair en hij lijkt zowat de vijand van Duitsland te worden. Wilhelm vechtte niet eens meer voor zijn kroon toen steeds duidelijker werd dat hij de oorlog zou gaan verliezen. Als in september de oorlog definitief verloren is door Duitsland, vlucht Wilhelm naar Nederland. En Wilhelm wordt op 9 november 1918 definitief van de troon gestoten. Ex-keizer Wilhelm zou als zestigjarige in Nederland nog een tweede leven leiden, meer dan twintig jaar lang, eerst op kasteel Amerongen, daarna in Huis Doorn waar hij in 1920 naartoe ging. Het was het leven van een niet onsympathieke, vriendelijke oude edelman en grand seigneur, die hout hakt om fit te blijven, die na het overlijden van zijn vrouw Auguste Viktoria met de veel jongere prinses Hermine von Reuss hertrouwt, vaak bezoekers ontvangt en leeft met de hoop dat Duitsland ooit nog eens opnieuw de monarchie zal invoeren. Hij wachtte in Doorn tot zijn volk hem weer nodig had. Hij stierf in 1941 in Doorn op 82-jarige leeftijd. Zijn stoffelijke resten zijn (zoals hij wilde) bijgezet in een mausoleum op het landgoed.

Bronnen:

Ik heb alle informatie gehaald van:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_II_van_Duitsland
http://www.wereldoorlog1418.nl/keizer-wilhelm/wilhelm/index.html
Ook keek ik er laatst toevallig een documentaire over op Nederland 1.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.