Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Kauffeehäuser

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 640 woorden
  • 24 juli 2008
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Kaffeehäuser

Verschillend van een gewoon café is dat men in het Wiener kaffehause koffie besteld en uren lang aan zijn tafel zit. En de verkrijgbare kranten leest.
In de kern blijft het koffiehuis echter altijd de oase in het alledaagse leven, een plaats van de terugtrekking, de ontmoeting, … Het Weense koffiehuis is oud en jong tegelijkertijd...

Geschiedenis


Het Weense koffiehuis traditie dateert van 1683. Een vertrouwder met de naam George franz Kolschitzky (*1640 in Polen, +20.2.1694). Het Oosterse handelsbedrijf in Belgrado staakte door de vijandige lijnen naar de Poolse koning Sobiesky. Kolschitzky stuurde een brief die Wenen bevrijde. Als redder van wenen had Kolschitzky de eerste keuze van de prooi: het verachte goud, wapens, enz. Alleen zakken met bruine bonen wist niemand iets te beginnen. Kolschitzky wist van deze koffiebonen van zijn reizen in Turkije. Later opende een van de eerste koffiehuizen in Wenen (1686) met de naam 'naar de blauwe fles' en vestigde daarmee tot vandaag de traditie.

Er bestaan veel legenden over het Wiener Kaffeehaus. Ten tijde van Keizer Franz Joseph en in de jaren '20 van de eerste Oostenrijkse republiek was het koffiehuis de ontmoetingsplaats voor intellectuelen, kunstenaars en letterkundigen. Het bezoek aan het koffiehuis was prettig, enerzijds omdat het er warm en droog was, anderzijds vanwege de mensen en de gezelligheid onder gelijkgestemden.

Het Wiener Kaffeehaus is nu meer mythe dan realiteit. Weliswaar zijn er nog bijna 150 koffiehuizen, maar dat is voornamelijk uit toeristische overwegingen. Het zijn ondernemingen met professionele managers die op een behoorlijke omzet van de beschikbare plaatsen zijn ingesteld.
Naast deze voorbeeldcafés zijn er ook enkele, bij toeristen minder bekende, oude koffiehuizen, die de nieuwe tijden hebben overleefd. Hier wordt weliswaar geen wereldliteratuur geschreven, maar de Weense jeugd heeft ze als ontmoetingsplaats ontdekt.
In alle Weense koffiehuizen, zowel de gemoderniseerde als de nostalgische worden tal van koffiespecialiteiten aangeboden zoals bijvoorbeeld de 'Einspänner', een gezoete 'Schwarzer' (mokka) in een glas, met geklopte room en bestrooid met cacaopoeder.
Wenen kent een lange en diepgaande koffietraditie. De stad kent 564 Kaffeehaüser, waar men een keur aan koffiesoorten en gebak serveert. Het bestellen van een kop koffie in Wenen is een vak apart. Iedere inwoner heeft zijn eigen favoriete combinatie, waarvan de meeste met warme melk zijn. Om deze reden worden koffiebonen in Oostenrijk anders gebrand dan in Nederland, de zgn. Wiener röstung. Een kop koffie wordt traditioneel geserveerd met een glaasje leidingwater, dat ook weer wordt bijgevuld. Een uurtje blijven zitten op één kop koffie met één van de vele kranten die beschikbaar zijn is geen uitzondering.

Weetjes


• De typische aanbieding omvatte koffie, cacao, thee, melk, bonbon, mineraalwater, soda water, citroenlimonade, ijs, wijn, harde alcoholen en likeurtjes.
• Het bezoek van het koffiehuis werd oorspronkelijk door mannen gereserveerd, rondom 1870 zou het met de hele familie bezocht worden.
• Hoewel de toestand van het koffiehuis in deze dagen beter is dan in andere industrieën, zijn de koffiehuizen een aanzienlijk opeenvolging probleem. Een Betriebsübernahme bepaalt een herziening in verband met de hoge kosten. Bovendien zou de huisbaas de prijs op een gebruikelijke maat kunnen verhogen waardoor betekent dat hoge huren zullen opduiken.

Enkele beroemde koffiehuizen:


• Central, lijkt meer op een paleis dan op een café, ooit ontmoetingsplaats van beroemdheden, Herrengasse 14 Palais Festel
• Café Dommayer, waar de wals aan zijn triomftocht door de wereld begon, vlak bij Schönbrunn, Dommayergasse 1

• Café Hawelka, ontmoetingsplaats van kunstenaars (inclusief nobelprijswinnares Elias Canetti), Dorotheergasse 6
• Café Landtmann, ooit stamcafé van Sigmund Freud, vlak bij het Burgtheater, Dr. Karl Lügner Ring 4
• Sacher, wellicht het beroemdste hotel ter wereld, inclusief de beroemde taart, Philharmonikerstraße 4
• Café Sperl, het enige café dat op de monumentenlijst staat vanwege zijn authentieke kaffeehaus-interieur, beroemd om de strudel, Gumpendorfer Straße 11
• Café Museum, ontworpen door Adolf Loos, Friedrichstraße 6

Bronnen:


http://nl.wikipedia.org/wiki/Wenen#Koffiecultuur
http://members.chello.be/edwine.mathei1/public_html/oostenr.htm
http://www.vienna.cc/dkaffeeh.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.