Joegoslavie

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 428 woorden
  • 27 maart 2001
  • 108 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
108 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Joegoslavië

Maarschalk Tito was de leider van Joegoslavië. Op 1980 overleed hij. Toen hij overleed begon de band tussen de staten zwakker te worden. In 1991 verklaarden Slovenië en Kroatië zich onafhankelijk. Servië probeerde dit tegen te houden en er brak een burgeroorlog uit. De oorlog breidde zich uit naar Bosnië en Hercegovina. De oorlog werd steeds erger en de Verenigde Naties kon dit niet stoppen. Op een tijd was er wel vrede. Maar de oorlog begon weer. Joegoslavië heeft nu veel inwoners. Serviërs zijn er 7,8 miljoenen, Kroaten 4,3 miljoen, Slovenen 1,6 miljoen, Macedoniërs 1,1 miljoen, Montegrijnen 514.000, Moslims 973.000, Albanezen 915.000, Hongaren 504.000, Slowaken 86.000, Roemenen 61.000, Bulgaren 63.000 en anderen 698.000. Op 1988 kwam Milosevic als president van Servië. Nu wilt Kosovo een eigen land zijn. Milosevic wilt dat niet, want anders wilt bijvoorbeeld Montenegro ook een eigen land zijn. Dat kan natuurlijk niet. Servië valt daarom ook Kosovo aan zodat Kosovo ophoudt met het willen van een eigen land zijn. In Kosovo wonen veel Albanezen. Van de 10 inwoners van Kosovo zijn er 9 Albanezen en 1 Serviër. Milosevic heeft al duidelijk gezegd dat hij Kosovo niet los laat. Ze zullen niet zelfstandig worden. Nu zijn er aanvallen op Servië en Kosovo door de NAVO. De NAVO betekent Noord Atlantisch Verdrags Organisatie. Milosevic wilt niet stoppen met deze ruzie dus moet de NAVO maatregelen nemen. Nu zijn er F-16’s en F-18’s aan het aanvallen boven Servië en Kosovo. Er zijn tot nu toe al drie aanvallen gedaan. Nederland heeft ook een paar straaljagers gestuurd. De doelen zijn militairen gebouwen, luchtafweergeschut, enz. Op 24 maart begon de eerste aanval op Joegoslavië. Het was om 8 uur ’s avonds tot ’s morgens vroeg. Meer dan 16 landen hebben vliegtuigen afgegeven aan de NAVO voor de aanvallen. Rusland is er niet mee eens en is van de NAVO weggegaan. Vanaf 28 maart zijn ze weer bij de NAVO. Laatst heeft een Nederlandse F-16 een vijandelijk toestel neergehaald. Ook is er een gevechtsvliegtuig van de NAVO neergehaald. De piloot is nu wel veilig. De Serviërs martelen de Kosovaren nu vaker door deze aanvallen. Deze aanvallen zijn wel goed want Belgrado ontdekt nu pas dat de NAVO het menens bedoeld. De NAVO heeft 400 gevechtsvliegtuigen. Bijna elke dag stijgen er gevechtsvliegtuigen van Italië naar Joegoslavië. Er zijn nu al meer dan 2.000 doden gevallen. Op 27 maart was er 10 uur bombardementen boven Joegoslavië. De vice- president Seselj had gesproken en zij tegen de Servische soldaten dat ze alle Nederlandse soldaten moeten vernietigen. Dat geldt ook voor de andere landen die de NAVO helpt. Nu nog hopen dat de oorlog snel aflopen. De bevolking verliest altijd door dit geweld.

REACTIES

X.

X.

Kort zeg?

12 jaar geleden

A.

A.

er zit onzin in , en het is telang

12 jaar geleden

A.

A.

Dit is onzin, je hoort niet zo over voormalig Joegoslavë te praten. Ik zou me schamen als ik jou was, Joegoslavië was vroeger wel de derde wereld macht he. En Servië is niet de pestkop maar de navo vooral amerika, die lokt alles uit omdat ze geld willen.

8 jaar geleden

N.

N.

Het lef dat je hebt om een stuk te schrijven over een verschrikkelijke oorlog waar je niet eens verstand van hebt.
Amerika is de boosdoener, altijd al geweest.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.