J.F. Kennedy

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 4252 woorden
  • 11 maart 2004
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
51 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave. 2

Voorwoord. 3

Inleiding. 4

Biografie over J. F. Kennedy. 5

Hoe is J. F. Kennedy vermoord?. 6

Wie heeft J.F. Kennedy vermoord?. 9

Wat was de reden van het doden van J.F. Kennedy?. 11

Waarom wilden de Kennedy’s geen uitgebreid onderzoek?. 12

Conclusie. 13

Bronvermelding. 14

Nawoord. 15

Voorwoord Ik heb John Fitzgerald Kennedy (JFK) als onderwerp voor mijn werkstuk geschiedenis gekozen. Niet alleen JFK als president trok mijn aandacht, maar ook als persoon. Hij heeft toch geschiedenis geschreven en aangezien ik weinig tot niets over hem weet vond ik het wel een leuk idee om hier een werkstuk over te maken.

Ik heb in het begin van mijn verslag een biografie over J.F. Kennedy geschreven zodat het voor de lezer duidelijk is wie J.F. Kennedy nu eigenlijk was.

Ik wens de lezer van dit verslag veel lees plezier.

[plaatje0]

Inleiding

Er zijn veel onduidelijkheden op de moord op J. F. Kennedy dus om deze op te helderen heb ik mijn werkstuk in een aantal deelvragen opgedeeld. [plaatje1]

Hoofdvraag:

-Hoe komt het dat er zoveel onduidelijkheid is over de moord op John F. Kennedy?

Deelvragen:

- Hoe is J. F. Kennedy vermoord? - Wie heeft J. F. Kennedy vermoord? - Wat was de reden van het doden van J. F. Kennedy?

- Waarom wilden de Kennedy’s geen uitgebreid onderzoek?

In mijn conclusie staat beschreven wat mijn bevindingen zijn naar aanleiding van de hoofdvraag.

Biografie over J. F. Kennedy

John Fitzgerald Kennedy (JFK) werd geboren op 29 mei 1917. Hij is vernoemd naar zijn opa John Francis Fitzgerald, de vader van zijn moeder Rose Fitzgerald Kennedy.

JFK werd geboren in Brooklyn, als tweede kind in een katholiek gezin met negen kinderen, vier jongens en vijf meisjes.

Dit wil je ook lezen:

In 1935 ging JFK studeren aan de Princeton University, maar moest als gevolg van een bloedaandoening zijn studie al snel opgeven. Een jaar later hervatte hij zijn opleiding aan de Harvard universiteit. In 1940 slaagde hij en ging bij de Navy.

Hij werd Luitenant en diende in de Tweede Wereldoorlog als commando op de patrouille torpedo boot, de PT-109. Hij werd onderscheiden met de US Navy and Marine Corps Medal. Na de oorlog werkte hij als verslaggever bij de uitgever Hearst, maar door de tragische dood van zijn broer Joe besloot hij voor een politieke loopbaan.

Hij werd gekozen voor het parlement toen hij negenentwintig was. Hij diende drie termijnen in het House of Representatives en stelde zich in 1952 kandidaat voor de functie van Senator van Massachusetts. Tijdens deze verkiezing versloeg hij zijn opponent Henry Cabot Lodge. In 1953 trouwde JFK met Jacqueline Lee Bouvier. Ze kregen 4 kinderen waarvan er één dood was geboren en de ander na 2 dagen overleed.

In januari 1960 maakte JFK bekend dat hij zich verkiesbaar zou stellen voor de presidentsverkiezingen. Op 13 juli 1960 werd hij genomineerd door de Democraten.

Op 8 november 1960 versloeg JFK Richard Nixon met een kleine marge. Zo werd hij de eerste katholieke president van de Verenigde Staten van Amerika. Zijn slogan "Let's get this country moving again" (laten we ons in land weer in beweging brengen) maakte grote indruk op de bevolking. JFK was de 35ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Hij dankte zijn populariteit vooral aan zijn optreden tijdens de Cuba-crisis en zijn sterke verschijning op de televisie. Zijn goede uitstraling overtuigde veel televisiekijkers.

In 1961 ontdekte de geheime dienst van Amerika de opbouw van een nucleaire raketbasis op Cuba. JFK eiste onmiddellijk de ontmanteling van deze basis. Hij stelde een blokkade van Cuba in, zodat de Russische schepen het eiland niet meer kon bereiken. Na dertien dagen maakten de Russen bekend dat de wapens zouden worden verwijderd. De wereld kon opgelucht ademhalen. Nog nooit eerder was een atoomoorlog zo reëel geweest. Binnen een jaar ondertekende Rusland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten een verdrag met betrekking tot het testen van atoomwapens.

JFK was de jongste president ooit door de Amerikanen gekozen. Doordat hij overleed na een aanslag in Dallas op 22 november 1963, nog voordat zijn ambtsperiode voorbij was, heeft hij politiek gezien weinig daden verricht. Maar wat hij heeft gedaan heeft een grote impact gehad. Dit blijkt vooral uit het feit dat hij zich erg bezig hield met het eindigen van racisme. Hij maakte een einde aan de rassenscheiding. Zo hoefde zwarte mensen in de bus niet langer op te staan voor blanke mensen, kwam er een eind aan aparte toiletten enz. Ook vroeg hij op televisie aan de Amerikaanse bevolking om racisme te stoppen. JFK maakte duidelijk dat alle Amerikanen, welke huidskleur dan ook, een goed en gelukkig leven zou moeten leiden in de Verenigde Staten.

Hoe is J. F. Kennedy vermoord?

Zoals veel mensen al weten is president John Fitzgerald Kennedy op 22 november te Dallas vermoord. In dit deel van mijn werkstuk zal ik u vertellen hoe het waarschijnlijk ongeveer is gegaan.

Zie hier de gebeurtenissen van 22 november 1963 op een rij:

11:40 - Air Force One landt op het vliegveld Love Field in Dallas (Texas).

11:45 - De presidentiële stoet vertrekt vanaf het vliegveld. President Kennedy en zijn vrouw zitten in een opendak auto.

11:50 - President Kennedy stopt op Lemmon Avenue en Lomo Alto Drive om enkele jongeren te begroeten.

12:22 - De autocolonne stopt in Ervay Street.

12:29 - de autocolonne, rijdend op Houston Street, nadert de kruising tussen Houston Street en Elm Street vlakbij de Texas School Book Depository. Hier slaat de stoet linksaf op Elm Street. [plaatje2] 12:30 - President Kennedy wordt als eerste geraakt in zijn nek door een kogel. Getuigen verklaarden later dat dit schot vanuit het boeken magazijn kwam. Senator John Connally wordt ook geraakt. Een tweede schot raakt Kennedy in zijn hoofd.

De commissie-Warren, belast met het onderzoek naar de moord op president John F. Kennedy op 22 november 1963, concludeerde dat Lee Harvey Oswald op eigen initiatief en alleen trad, de president vanuit het raam op de vijfde verdieping van de Texas School Book Depository in de stad Dallas had neergeschoten toen de stoet auto's met de president langsreed.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Vele mensen zeggen dat Oswald het helemaal niet gedaan kan hebben.

12:31 - De auto rijdt snel naar Parkland Memorial Hospital.

12:34 - Het boekenmagazijn wordt doorzocht door de politie. Lee Harvey Oswals is aanwezig in het magazijn en wordt door de politie gezien. Hij wordt echter met rust gelaten omdat hij daar werkt.

12:36 - De auto arriveert bij het ziekenhuis. Oswald verlaat het boekenmagzijn nadat hij een flesje cola uit de automaat heet getrokken.

12:40 - Lee Harvey Oswald neemt de bus.

12:44 - Oswald stapt uit de bus en neemt een taxi.

12:45 - Op de radio wordt de aanslag gemeld.

12:55 - Kennedy wordt dood verklaard in het ziekenhuis.

12:59 - Oswald komt aan bij zijn pension. Hij vertrekt even later weer met een pistool.

13:05 - De gouverneur ondergaat een operatie, zijn verwondingen zijn ernstig.

13:15 - Oswald wordt aangehouden door de politieagent J.D. Tippit. Tippit wordt door Oswald neergeschoten. Een getuige ziet dit.

13:45 - Oswald rent naar het Texas Theater (een bioscoop).

13:50 - Oswald wordt in de bioscoop gearresteerd.

14:08 - Een lijkwagen met Kennedy's lichaam vertrekt vanaf het ziekenhuis.

14:15 - De lijkwagen komt aan op Love Field.

14:18 - Vice-president Lyndon B. Johnson belt met Kennedy's broer, Robert Kennedy. Deze adviseert Johnson om de presidentseed af te leggen voordat het vliegtuig vertrekt.

14:38 - Johnson legt de eed af aan boord van het presidentiële vliegtuig en wordt hiermee de 36ste Amerikaanse president.

14:47 - Het vliegtuig vertrekt naar Washington met president Johnson en Jackie Kennedy, de weduwe van de vermoorde president.

18:50 - Het lichaam van Kennedy wordt na aankomst op vliegbasis Andrews naar het National Naval Medical Center gebracht in Bethesda (Maryland).

19:58 - Hier wordt een autopsie uitgevoerd op het lichaam.

23:00 - Conclusie van de autopsie is dat de president is overleden aan een "Gunshot wound to the head"

[plaatje3] Op 9 november 1963 zou president John Fitzgerald Kennedy een rondrit door Miami maken, die afgelast was wegens serieuze aanwijzingen voor een moordaanslag op president John Fitzgerald Kennedy. Een FBI-agent uit de stad had een bandopname van een telefoongesprek gemaakt waar een moordaanslag werd besproken. Later kreeg men bericht dat de moordaanslag ook plaats zou kunnen vinden op 22 of 23 november in Dallas. Daarom nam men maatregelen, en werden er extra ziekenauto’s en politiemotors ingezet, zodat ze konden ingrijpen wanner er een poging tot moordaanslag was. Ook werd de route nog op het laatste moment gewijzigd, terwijl deze stond afgedrukt in de kranten. De presidentiele stoet ging nu via Harwood Street naar Elm Street, langs het hoofdbureau van de politie, naar Field Street en van daaruit verder naar Dealy Plaza. De gewijzigde route was minder veilig, omdat de auto nu een scherpe hoek moest ondergaan, waardoor de auto bijna tot stilstand kwam. John Fitzgerald Kennedy reed in een open auto, zodat hij maximaal contact met het publiek wat. Hierdoor ging de veiligheid ook een stuk achteruit. Dat de route werd veranderd was ook niet logisch, want de route nam meer tijd in beslag, en de president had een druk programma, en langs Elm Street zouden niet veel mensen staan, omdat de stoet eerst langs Main Street zou gaan. Het was niet erg veilig, maar men liet de stoet gewoon doorgaan, ook al was het redelijk gevaarlijk. Toen de presidentiele stoet Dealey Plaza naderde, vonden er vreemde gebeurtenissen plaats. Een man viel rollend op de grond vanwege een zeer ernstige epilepsieaanval. Hij trok de aandacht van de pers en van gevangenen, die vanuit hun gebouw een perfect uitzicht hadden op het boekenmagazijn. Diverse getuigen in de gevangenis verklaarden later twee of drie mannen met geweren gezien te hebben op de bovenste etage van het depot. Ze konden die mannen een beetje beschrijven. De aandacht van de meeste mensen en van de gevangenen, lag bij de ziekenwagen die zeer snel bij de epilepticus was. Die ziekenwagen was eigenlijk bedoeld om de president bij eventuele moordaanslag met spoed naar het ziekenhuis te vervoeren. Er waren veel mensen nu van hun plek, en waren bij de epilepticus gaan kijken, waardoor bijna geen toezicht meer op John Fitzgerald Kennedy was. Toen gebeurde het. Toen de stoet op Elm Street reed, klonken er ongeveer 4 schoten, die gericht waren op het hoofd van John Fitzgerald Kennedy. In drie seconden spatte het hoofd van John Fitzgerald Kennedy uit elkaar. Overal was paniek en geschreeuw, er gingen sirenes af en ga zo maar door. Gouverneur Collany was ook getroffen en verloor zijn bewustzijn. Binnen zes minuten bracht de Lincoln (de auto waar John Fitzgerald Kennedy in reed) president Kennedy naar het ziekenhuis. Jacqueline, John Fitzgerald Kennedy’s vrouw, hield haar man stevig vast en ze hield zijn hoofd op haar schoot. Toen werd de president op een brancard gelegd en werd hij naar Trauma Kamer I gebracht, waar om 12:55 uur de president overleed. Toen het nieuws bekend werd kon niemand geloven dat deze man vermoord was. De schoten kwamen volgens enkele toeschouwers vanuit een raam uit het schoolboekenhuis, en anderen hoorden de schoten komen vanachter een houten hek vandaan komen. Vanachter het houten hek was rook gesignaleerd, en een schaduw van een man met een geweer. Toen de schoten klonken, ging iedereen op de grond liggen om dekking te zoeken. Een getuige zag een man met een geweer wegrennen, en wilde deze man achterna gaan, maar ze werd tegen gehouden door de geheime dienst. De vrouw zag ineens een politieagent met een geweer. Wat moest die man als enige politieagent met een geweer? Zou hij soms geschoten hebben?

Wie heeft J.F. Kennedy vermoord? Zoals de meeste mensen wel weten is het nog steeds niet duidelijk wie nou de echte moordenaar van Kennedy was. Er zijn wel vermoedens, maar zekerheid is er niet. In deze deelvraag ga ik na wie de mogelijke moordenaars kunnen zijn en waarom ze wel of niet verdacht zouden zijn. Volgens de officiële lezing van de door president Johnson ingestelde Warren-Commissie had vanachter een hoekraam op de 5e etage van het boekenmagazijn Lee Harvey Oswald, een Amerikaan met communistische sympathieën, de moord gepleegd. Lee Harvey Oswald werkte in het pakhuis waaruit waarschijnlijk 3 schoten zijn gelost. Maar een overvloed van aanwijzingen wijst op een of meerdere schoten uit de richting van de grasheuvel, ‘Grassy knoll’.

[plaatje4] Lee Harvey Oswald Er werd beweerd dat er in Lee Harvey Oswalds kamer een kaart was aangetroffen met de route die de open wagen van John Fitzgerald Kennedy aflegde en daarop aangegeven de kogelbaan vanuit het boekenmagazijn naar de auto van John Fitzgerald Kennedy. Lee Harvey Oswald ontkende echter alle beschuldigingen. Er waren ook duidelijke bewijzen dat hij het de moord juist helemaal niet gepleegd zou kon hebben. Toen de opzichter van het boekenmagazijn naar zijn gebouw toe reed, omdat men daar kogels vandaan had zien vliegen zagen ze Lee Harvey Oswald in de personeelskantine zitten met een cola, terwijl als hij de moord gepleegd zou hebben hij ergens bij de 5e verdieping moeten zitten omdat vanuit een raam op die etage de moord gepleegd zou zijn. Hij maakte een heel kalme indruk en de cheffin had hem ook gezien toen ze hem een halve minuut ontmoette. Lee Harvey Oswald was niet buiten adem en de liften waren geblokkeerd, dus zou Oswald in extreem korte tijd naar beneden moeten zijn gerend om vervolgens een flesje cola uit de automaat te trekken. Dat was niet mogelijk in nog geen twee minuten. Lee Harvey Oswald stond met zijn geweer op een foto, en als je met dat geweer een moord wilt plegen, ga je er zeker niet mee op de foto staan. Verder waren er nog enkele bewijzen dat hij de moord niet gepleegd zou kunnen hebben. Ondanks alle sterke bewijzen dat Lee Harvey Oswald de moordenaar was, is er echter een zee van feiten die aantonen dat er iets anders moet zijn gebeurt. Een getuige had tijdens de moord op Kennedy bij de schutting boven het grasveldje rookwolkjes en de schaduw van een man gezien die een geweer vast hield. Ze wilde de man achter na gaan, maar ze liep tegen een agent een geweer op. Het rare was dat verder geen een agent een geweer had. Dat riep ook weer vragen op; Waarom was hij hier? Wat had hij daar te zoeken? Waarom had hij als enige agent in de omtrek een geweer bij zich? Ze werd door een man tegengehouden en haar fototoestel werd afgenomen voor ‘onderzoek’. Er werd haar gevraagd of ze haar mond wilde houden en terug gaan. De getuige werd na de moord alleen nog maar geïntimideerd, zoals vele getuigen van de moord. Van haar fototoestel heeft ze nooit meer iets gezien gekregen. Haar foto toestel had bewijs materiaal kunnen bevatten. Dus de agent en eigenlijk de rest van het korps werd ook al sterk verdacht. Dan werd er nog iemand verdacht, een zekere Jack Lawrence, die in oktober op grond van schriftelijke referenties een verkopers baantje had gekregen in een autobedrijf in het centrum van Dallas. Dit autobedrijf lag toevallig (?) aan de straat waar een paar weken later de moord zou plaatsvinden. De ochtend voor de moord verliet Jack Lawrence de zaak omdat hij zich ‘niet lekker voelde’. Hij nam de testwagen van een collega van hem mee. Een half uur later kwam hij zwetend en met vuile kleren terug op zijn werk, maar zonder auto. Hij verklaarde zijn nerveuze gedrag, omdat hij het zo erg vond dat de president vermoord was. Hij had de wagen ergens in de stad geparkeerd, omdat hij door de verkeersdrukte geen kant op kon. Zijn collega’s vonden de auto direct achter de houten schutting op de parkeerplaats, waar waarschijnlijk 1 of meerdere schoten vandaar waren gekomen. De politie ondervroeg hem, maar hij werd weer vrijgelaten. De volgende dag had hij het bedrijf verlaten en is nooit meer teruggevonden. Dan de laatste verdachte die ik gevonden heb is Johnson, de man die na Kennedy president werd. Het schijnt dat hij raar gedrag vertoonde in Dallas, zelfs al voor de moord. Volgens Madeline Brown, die 20 jaar lang Johnsons vriendin was, had hij haar ruimschoots voor de moord al verteld dat deze in Dallas plaats zou vinden. Het was Johnson geweest die zich hoogstpersoonlijk had bemoeid met de wijzigingen in de rijtoer van Kennedy door de stad. Volgens Yaborough, die bij Johnson in de auto zat, had de vice-president vlak voordat de fatale schoten vielen opvallend lang gebukt, terwijl hij met een kleine walkietalkie aan zijn oor zat te luisteren. Na de moord liet Johnson de limousine gelijk naar Washington rijden. Het interieur en de ramen werden op zijn instructie meteen vernieuwd en de limousine werd gelijk schoongemaakt, waardoor allerlei bloedsporen, kogelresten en inslagen in 1 klap werden weggevaagd. In het ziekenhuis gedroeg Johnson zich ook al vreemd, want op het moment dat Johnson het nieuws van de dood te horen kreeg, liet hij zijn vrouw heel gewoon de precieze tijd opschrijven terwijl de meeste burgers op dit nieuws heel erg emotioneel reageerde. Dit was slechts een deel van de vele bewijzen van Johnsons vreemde gedrag.

Ik hoop dat ik u nu een goede indruk heb gegeven over de mogelijke moordenaars van Kennedy. Iedereen heeft zo zijn bewijzen van schuld of juist van onschuld. Maar wie nou de echte moordenaar is, is nog steeds niet bekend, en volgens ons zal dat ook nooit meer bekend worden, aangezien de moord 37 jaar geleden gepleegd is.

Wat was de reden van het doden van J.F. Kennedy? De reden van de moord op Kennedy is eveneens als de moordenaar niet bekend. Als Oswald zou hebben geschoten, met andere Cubaanse schutters, dan konden ze geschoten hebben om bloedwraak te nemen op de president, die ‘hen’ verraden had bij de Varkensbaai-invasie. Toen Kennedy president was geworden werd hij binnen twee weken geconfronteerd met plannen die al onder de andere regering waren gemaakt; een invasie met Cubaanse ballingen op de Varkensbaai. Deze beslissing van Kennedy zou heel belangrijk worden. De CIA had er volledig vertrouwen in, omdat het zes jaar eerder ook was gelukt bij Guatemala. De Cubaanse ballingen werden opgeleid in Guatemala en werden op 10 april 1961 naar Puerto Cabezas in Nicaragua overgebracht. Het was de bedoeling om van hieruit de invasiebrigade drie stranden in de varkensbaai te laten bezetten. Kennedy zei, dat het om een strijd gaat tussen de Cubanen en niet tussen Amerika en de Cubanen. Dit was niet de waarheid, want de invasie was op initiatief en met steun van de CIA op de been gebracht. 48 uur voor de invasie werden er bombardementen op de Varkensbaai uitgeoefend, maar F. Castro (president van Cuba) had nog genoeg over om de invasie tegen te gaan. Op zondag 16 april 1961 moest Kennedy beslissen of de invasie door moest gaan. Hij gaf toestemming, en een paar uur later maakten de troepen zich klaar om aan land te gaan. Toen de invasie begon en de ballingen aan land waren kregen ze niet veel steun van de bevolking. De kust waar ze aan land moesten was ook een en al rif, zodat het erg moeilijk werd. Het gebied van de invasie was ook veel minder eenzaam dan verwacht. De tijd van de invasie was ook ongunstig voor een aanval vanuit de zee, 2:30 uur. De invasiemacht had het slecht te verduren en kwam op de kust een overmacht van 300 tegen 1 tegen. De bevoorradingsschepen van de ballingen waren de lucht in geschoten door de luchtmacht en zo ging het er steeds slechter uitzien. Kennedy besloot versterking te sturen; bommenwerpers en straalvliegtuigen. Deze laatste reddingpoging had belachelijk weinig effect. Het werd een glorieuze overwinning voor Fidel Castro. Kennedy zei: "Hoe heb ik toch zo de koers kunnen kwijtraken? Mijn hele leven ben ik verstandig geweest niet op het oordeel van deskundigen af te gaan. Hoe heb ik zo stom kunnen zijn ze hun gang te laten gaan?" Na deze gebeurtenis was het merkwaardige dat de populariteit van Kennedy was gestegen. De Texaanse oliemiljonairs haatten Kennedy intens, omdat hij de uitgebreide exploratie van de olievelden wilde indammen en onvoldoende opkwam voor hun oliebelangen in Vietnam. Er zijn ook nog anderen redenen waardoor veel mensen hem niet mogen. Kennedy was een grote vrouwenjager. Hij had in zijn hele leven 1200 vriendinnetjes gehad. Sommige had hij op een gemene manier gedumpt. Het waren waarschijnlijk politieke redenen.

Er gaan ook geruchten dat Kennedy’s vader bij de verkiezingen vakbondsleiders van de Maffia omkocht zodat ze op zijn zoon zouden stemmen. Iemand zou daar achter zijn gekomen, en die zou het niet eerlijk hebben gevonden, en oordeelde dat Kennedy te veel macht had, en daarom een samenzwering had met de FBI om Kennedy te laten vermoorden. John F. Kennedy was iemand voor gelijke rechten voor wit en zwart. Hij wilde de slaven gelijke rechten geven, en daar waren de mensen uit de hogere stand niet zo blij mee. Ze waren jaloers, en dat kan dus ook een reden zijn geweest dat Kennedy om het leven werd gebracht. Er is helemaal niets zeker over de moord op Kennedy, en de reden ook niet. Als ze ooit achter de moordenaar zullen komen (wat naar mijn mening niet meer zal gebeuren), dan zal men misschien wel de reden te weten komen.

Waarom wilden de Kennedy’s geen uitgebreid onderzoek? Jacqueline Kennedy, de vrouw van John Fitzgerald Kennedy, was helemaal kapot van de moord op haar man. Jacqueline heeft nooit aangedrongen op een uitgebreid onderzoek van de moord op haar man, en dat is toch wel erg vreemd. Je wilt toch graag weten waarom je man is doodgeschoten en door wie, en in opdracht van wie je man is doodgeschoten? Misschien is het wel een persoon die je nu nog steeds dagelijks rond ziet lopen! Met haar slechte huwelijk zou Jacqueline op het allerhoogste niveau een vertrouwensfiguur willen hebben, die haar bovendien kon beschermen tegen de grote invloed van de Iers-katholieke Bostonse vriendenkliek van haar man.

Maar door op te merken dat Jacqueline al die jaren opvallend hardnekkig heeft gezwegen over de moord suggereert Livingstone (een schrijver van een boek over Kennedy) zelfs dat hier ook andere, zeer duistere, redenen in het spel waren. Misschien waren de Kennedy’s wel bang dat bij een echt uitgebreid onderzoek tal van schandalen boven water zouden kunnen komen. En dat wilde de familie natuurlijk niet. Ze wilden hun naam goed houden. Inderdaad heeft ook Robert Kennedy (zijn broer) opvallend weinig over het werk van de Warren-Commissie gezegd, terwijl hij als minister van Justitie in allerlei dossiers kon kijken als hij dat wilde, maar het zou natuurlijk ook heel goed kunnen dat de Kennedy’s niet herinnert wilden worden aan een bijzonder traumatische ervaring.

Richard Burke, tien jaar lang de topmedewerker en vertrouwensman van Edward Kennedy (zijn andere broer), vertelde in een interview dat zijn baas in bijna alles heel erg openhartig was maar dat over het drama in Dallas niet mocht worden gesproken. Alleen al het woord ‘Dallas’ was taboe. Bij reizen door het land mocht er nooit een tussenlanding in Dallas zijn. Met een wijde boog moest er omheen gevlogen worden.

Maar waarom ze nou zo onduidelijk en vaag deden weet ik nog steeds niet, zoals ik al eerder gezegd heb zouden er wel eens schandalen boven water kunnen komen.

Nu kan men er sowieso niet meer achter komen aangezien alle Kennedy’s inmiddels overleden.

Conclusie

Dat er zoveel onduidelijkheid is over de moord op president John Fitzgerard Kennedy komt waarschijnlijk door meerdere dingen. Er zijn heel erg veel sporen en aanwijzingen gewist. De auto van Johnson was bijvoorbeeld gelijk schoongemaakt, zodat daar geen eventuele aanwijzingen meer in te ontdekken waren. Er is ook nooit echt een uitgebreid onderzoek geweest, omdat de Kennedy’s dat zelf niet wilden, en dus blijft men met veel vragen zitten. Ik ben van mening dat de moordenaar op Kennedy niet Lee Harvey Oswald is, omdat je als je de moordenaar bent niet met een geweer op de foto gaat en dat heeft hij gedaan. Enn er zijn tal van aanwijzingen die niet naar zijn kant leiden. Lee Harvey Oswald is de geschiedenis ingegaan als de moordenaar van president Kennedy. Hij heeft echter nooit zijn onschuld kunnen bewijzen omdat hij door Jack Ruby werd vermoord. Ze hebben zomaar een onschuldig persoon (naar mijn mening) aangewezen. Ik ben van mening dat als de Kennedy’s een uitgebreid onderzoek in zouden zetten, dat er dan veel minder onduidelijkheid was. Als de moordenaar gevonden zou zijn, dan is er ook een hele grote kans dat de reden wordt ontdekt. Ik hoop dat het u duidelijker is geworden hoe het komt dat er zoveel onduidelijkheid is over de moord op Kennedy en dat u wat meer weet over de moord op hem. Ik kan niets met zekerheid wat hierin staat zeggen, omdat er nooit dingen echt bewezen zijn. Ik heb hierin alleen maar enkele theorieën behandeld.

Bronvermelding

- CD Geschiedenis van A tot Z, uitgeverij het spectrum - CD Encarta 98 Encyclopedie - Naslagwerk van John F. Kennedy

Internetsites: - http://www.Jfkresources.com/index.html - http://www.broadsword.anu.edu.au/misc/killedkennedy.html - http://www.vonk.org/archief/inter_pol/mei98_13.htm

- http://www.parool.nl/315019980.html

- http://www.geocities.com~newgeneration/

- http://www.socool.com/socool/news/jfklink.html

- http://home.earthlink.net/~sixthfloor/

- http://copperas.com/jfk/cap.html

Nawoord

Ik vind het erg jammer dat J.F. Kennedy op deze manier tot zijn eind heeft moeten komen, omdat hij voor een hoop mensen hele goede dingen heeft betekend als president van Amerika.

Ik vind het erg jammer dat J.F. Kennedy op deze manier tot zijn eind heeft moeten komen, omdat hij voor een hoop mensen hele goede dingen heeft betekend als president van Amerika.

Ook is het zeker vaag, omdat deze president misschien wel is vermoord door mensen van zijn eigen regering en om motieven die met de oorlogsvoering te maken hadden.

Dit verslag was erg leuk om te maken en heeft me zeker weer wat geleerd met betrekking tot John Fitszgerald Kennedy.

[plaatje5]

REACTIES

C.

C.

wel mooi werstuk maar ik heb wat schrijf fouten gevonden

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.