VACATURE! Vind je het leuk om te schrijven en heb je originele ideeën? Wij zoeken nieuwe bloggers. Klik hier voor de vacature.


ADVERTENTIE
Maak nu een gratis account aan op Mijn Examenbundel!

Nog 17 weken tot de eindexamens beginnen. Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden? Check Mijn Examenbundel voor een gepersonaliseerd dashboard en rooster, examenstof per vak, gratis oefenexamens en meer!

Naar mijn.examenbundel.nl
Wat zijn Indianen en waar komen ze vandaan.
De Indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Al zou je dat niet zeggen als je de naam hoort. Je zou dan eerder denken dat ze uit Indië of omstreek vandaan komen. Maar dat heeft te maken met de ontdekkingsreis. Amerika is ontdekt door de Europeaan Christoffel Columbus. Hij was van plan een andere weg naar Indië te ontdekken maar kwam aan in Amerika. Omdat Columbus dacht dat hij in Indië was en mensen zag lopen noemde hij die mensen Indianen. Zo komen de Indianen dus aan hun naam. Hoe de Indianen in Amerika zijn gekomen weten deskundige niet precies maar er is een theorie. De Indianen hebben erover zelf verschillend legendes erover en denken er heel anders over dan de deskundige. Een daarvan is deze: De stammen zouden ontstaan zijn uit stukken van een monster die verscheurt was door een dappere coyote. Weer andere zeggen dat hun voorouders naar boven zijn gekropen door een gat in de aarde. Maar de theorie van deskundige is veel waarschijnlijker al weten ze het niet precies. Maar ze denken dat het in de ijstijd is gebeurt dus zo’n 20.000 à 25.000 jaar geleden. Toen werden Azië en Amerika niet door zee gescheiden maar hielden gletsjers het water tegen. Zo kwam er een smalle strook land droog te liggen en werden Alaska en Azië. De deskundige denken dat er toen nomaden vanuit het oostpunt van Siberië naar Alaska gereisd zijn. afbeelding 1 Dat stuk land dat ze toen waarschijnlijk overstaken is er nu niet meer maar op die plek is nu een zee; de Beringstraat. De nomaden zouden zich over heel Amerika hebben gevestigd. En in meer dan 1000 jaar bereikte ze de zuidpunt van Zuid-Amerika.

Hoe zag het leven van een Indiaan er vroeger uit.
*Sport en spel: Er werden veel groepsspellen gespeeld in een Indianenkamp. Balspelen waren erg populair, vooral die met rackets afbeelding 2.

De Indianen moesten met behulp van een racket een harde, lerenbal in een doel krijgen. Het doel was ver van het kamp verwijderd. De jonge mannen werden in twee teams verdeeld, en bij het spelen was alles toegestaan: duwen, botsen en laten struikelen. Dit maakte het spel alleen maar spannender. De enige regel was dat je de bal alleen met een racket aan mocht raken.
Een goed voorbeeld daarvan is Lacrosse. Ook kende ze kansspelen zoals bijvoorbeeld raadspelen en dobbelspelen. Ook waren er spelen die werden gespeeld om de jachttechniek te verbeteren, zoals boogschieten, speerwerpen en jongleren. De kinderen zwommen graag en hielden hardloop wedstrijden. En in het noorden hielden de kinderen wedstrijdjes met tobogan-sleetjes afbeelding 3 De Irokezen hadden een spelletje ‘sneeuwslang’. Bij dat spel ging het erom hoever een lans over het ijs gleed.
Ook waren er rituele hardloopwedstrijden. Door hard te lopen hoopte de Indianen de gewassen beter te kunnen laten groeien, regen te laten valen en de zon nieuwe kracht te geven.

*Taal en communicatie: De verschillend stammen spraken vaak talen die veel van elkaar verschilden. Eens werden er meer dan ongeveer 500 talen in 2200 verschillende dialecten gesproken. Enkele stammen spraken talen die verwant waren: de 7 Sioux stammen spraken de Siouxtaal, en de Plains Crees, de Ojibwa’s, de Blackfoot en de Arapho spraken Algonquian-talen. Ook ontwikkelde de Indianen. Een gebarentaal voor de communicatie tussen verschillende stammen. In 1821 ontwikkelde de Cherokee Sequoya een alfabet, dat na goedkeuring door de stam oudsten in gebruik werd genomen. Voor de komst van de Europeanen was het schrift van de Indianen onbekend. Ze gebruikten wel pictogrammen die dieren, voorwerpen en mensen voorstelden. Een wintertelling is daar een goed voorbeeld van. Op zo’n wintertelling worden verhalen over het dagenlijksleven op de prairie verteld. Zoals een aanval op het kamp van een andere stam. Het heette een wintertelling omdat het meestal ‘s winters werd gemaakt en bijgewerkt. Stamleden kwamen vaak bijeen om verhalen te vertellen, die dan door een van hen in beeldtekens werden vast gelegd. afbeelding 4 de wintertelling van de Sioux)

*Familieleven: Iedereen had een eigen taak binnen de familie.
Mannen deden niet veel dingen bij het huis; ze jaagden, gaven leiding en beschermden de stam. Vrouwen bleven in de buurt van het huis; ze verbouwden gewassen, ze zorgden voor de zieken, bereidden het eten en maakte de kleding. Meisjes leerden al vroeg wat hun taak was en hoe ze dat moesten doen. Ze konden al vanaf hun twaalfde trouwen. Jongens moesten leren wapens te gebruiken en ze moesten mee o jacht. Bijna alle kinderen werden naar hun grootvader of grootmoeder vernoemd en later kozen ze zelf een naam.
Hier nog wat leuke weetjes over het familieleven:

· Een baby werd vastgehouden op een wiegenplank.
· De Indianen hadden geen metalen bestek. Het bestek, kommen en andere voorwerpen werden o.a. gemaakt door been, hertshoorn, ivoor en hoorn.
· Tentzeilen van tipi’s werden gemaakt van bizonhuid. Kleding werd van hertsleer gemaakt, dat was lekker zacht. Afbeelding 5
· Kinderen vanaf 11 jaar kregen op hun donder door met doornen geprikt te worden of het kind werd boven een vuur met chili gehouden, en moest de rook ook inademen.

*Kleding: Wie denkt aan kleding van Indianen, die denkt aan een hemd met franjes, een hoofdtooi, gezichtsbeschilderingen en kralen. Dat lijkt op de kleding die vooral door de prairie-indianen gedragen werden. Elke stam had een eigen identiteit en eigen kleding.
Stammen als de Navajo Indianen gingen wol dragen nadat er in de 17e eeuw schapen kwamen, die door de Spanjaarden ingevoerd werden. Ook het klimaat had invloed op wat men droeg. De Inuit uit het noorden droegen wanten, laarzen en parka’s met capuchons. Ze waren gemaakt van de huiden van zeehonden en kariboes. De jagers droegen bont en huiden. En in de landbouwgebieden weefde men stoffen van de vezels van wilde planten en van gekweekte katoen. Aan de oostkust en in de wouden droegen veel mannen alleen een lendendoek of een broek en de vrouwen een rok met franjes. De Prairie-Indianen droegen, net als de meeste andere, ceremoniële kleren. Maar meestal droegen ze eenvoudiger kleren. De vrouwen droegen ruime jurken. En de mannen lendendoeken, hemden en beenstukken. Mannen en vrouwen droegen bizonvachten. Over hun andere kleren en liepen op macassins afbeelding 6. In de hete zomer liepen de mannen het liefst in een lendendoek en macassins.

*Voedsel en jacht: De Indianen jaagden veel op bizons. Voordat ze daaraan begonnen deden ze een bizondans. De Indianen wisten dat er bizons in de buurt waren als ze sporen zagen. Ze beslopen de bizons te voet totdat ze een kudde ontdekte. Dan legde ze een pat aan waar ze de bizons langs dreven, die uiteindelijk de afgrond in vielen. De verschillende delen van de bizons werden hiervoor gebruikt: Hoorns: voor versieringen, kommen en lepels.
Schedel: werd in religieuze ceremonies gebruikt.
Haar: als kussenvulling of voor touwen en paardentuig.
Mest: als brandstof en voor signalen.
Hoeven: ratels en lijm.
Magen: zakken voor water en om in te koken.
Bewerkte huiden: kleren en buidels.
Onbewerkte huiden: voor zakken, hoofdtooien, kleren, lijm, trommels en ratels.
Staart: vliegenmeppers en versiering.
Botten: messen, pijlpunten, priemen, dobbelsteen en latten voor panelen.
Er werd behalve op bizons ook op bevers gejaagd, voor hun pels. Californische stammen jaagden in de heuvels op herten. Afbeelding 7
Naast de jacht en visvangst deden de Indianen ook aan landbouw. Er werd bijvoorbeeld mais verbouwd. Landbouwwerktuigen waren: bijlen, schoffels, graafstokken een ander woord voor graafstok is uictli Afbeelding 8

*Lichaamsversiering:De mannen en vrouwen droegen sieraden, beschilderden hun lichamen en lieten zich tatoeëren. Dit was voor de sier of voor religieuze redenen.
Sieraden: Een paar voorbeelden van de sieraden die de Indianen droegen zijn kettingen, polsbanden, enkelringen, armbanden kralenkettingen en eenvoudige strengen met kralen of klauwen om hun nek, en versierde borstschilden van been.
Ook droegen ze veren en andere haarsieraden. Die veren waren niet alleen voor de sier, ze betekende ook wat. Afbeelding 9. Wie zijn moed had getoond, werd beloond met een ere-veer. Aan de kleur en de vorm van de veer kon je zien wat iemand precies gedaan had.
Beschilderde lijven: De Indianen beschilderden hun gezicht en haar met verf van fijngemalen aarde, klei en steen. Dit waren meestel rode, gele en bruine kleuren. Er waren verschillende redenen om je te beschilderen. Soms beschilderden ze zich nadat ze een droom of visioen gehad hadden. En voor de strijd beschilderden krijgers hun gezicht en hun paard met patronen in heldere kleuren.
Tatoeages: Tatoeages waren deels voor de sier, maar meestal waren ze het resultaat van een droom met een diepe spirituele betekenis. De Haida-vrouwen lieten familiesymbolen op hun gezicht, lichaam en handrug tatoeëren. En de Yuma's droegen nauwelijks kleren, om hen tatoeages beter uit te laten komen.

*Woningen. Indianen leefden in allerlei verschillenden soorten woningen. De grootte en de vorm van de woning hing af van de leefwijze van de Indianen. Trokken ze rond of bleven ze op een vaste plek?
De Indianen gebruikten het bouwmateriaal dat ze het makkelijkst in hun omgeving konden vinden. In gebieden met weinig hout gebruikten ze bizonhuiden, in het koude, beboste noordwesten maakten ze een dubbeldak van takken en huiden. In het ijskoude poolgebied gebruikten de Inuit ijsblokken om koepelvormige hutten te maken. Niet alleen het bouwmateriaal verschilde, maar ook de grootte was niet hetzelfde. De woningen varieerde van kleine eengezinswoningen tot grote longhouzes, waar een hele clan woonde. Zie tekening 1. Deze werden gebouwd door de Irokezen uit de bosgebieden.
Sommige Indianen stammen woonden in de verschillende seizoenen in verschillenden huizen.De Prairie-indianen woonde meestal in tipi's (tenten van huid). Zie tekening 2. Maar soms wonen ze in aarde hutten. In een tentzeil van een familie-tipi op de praries waren de huiden van zo'n 12 bizons verwerkt.
De huizen van de Pueblo's in het zuidwesten leken het meest modern. Ze woonden in geterrasseerde dorpen met lemen huizen. Zie tekening 3.

*Godsdienst: De Indianen vereerden verschillende goden en natuurkrachten. De Inca´s vereerden de zon, ze dachten dat ze zo goede oogsten kregen. De azteken vereerden de zon omdat ze geloofden dat ze leefden in het tijdperk van de vijfde zon. En dat de wereld eens gewelddadig zou vergaan. Om dat uit te stellen werden mensen geofferd waarvan hun bloed de goden moest voeden, zodat de zon bleef leven. Goden die werden aanbeden waren onder andere: regengod, god van de lente, goed van de natuur, god van de doden afbeelding 10.
Ook geloofden ze in het leven na de dood. De doden werden begraven op de hoogvlakten en in de ravijnen. En in het graf werden allerlei voorwerpen gedaan, die de dode in het leven erna konden gebruiken.

*Kunst en Handwerk: Kunst was nauw verbonden met de gebruiken, godsdienst en het dagelijks leven van de Indianen. De stammen uit het zuidwesten waren beroemd om hun aardewerk. Al uit ongeveer 1000 v.C. zijn prachtige potten teruggevonden. Een voorbeeld van de potten, die door de stammen in het zuidwesten gemaakt werden, zijn de zwart-witte Mimbreskommen. Ze werden ook wel "begrafenispotten"genoemd, omdat ze na de dood van hun bezitter werden gebroken en met de dode mee werden begraven. Behalve potten zijn er ook andere soorten kunst.
Draagbare kunst: Veel kunst van de nomaden (rondtrekkende) stammen waren klein. Je kon ze dan makkelijk dragen, oprollen en meenemen naar een nieuw kamp. Een paar voorbeelden hiervan zijn: bewerkte pijpen, beschilderde ongelooide huiden en borduurwerk van stekels en kralen op soepel leer. Om hun spullen te vervoeren waren aardewerk en mandenwerk natuurlijk onhandig, te zwaar en breekbaar. Daarom gebruikten de Indianen dan ook tassen van bewerkte huid, die meestal versierd was.
Kralen en stekels: de vrouwen maakten borduurwerk van kralen en stekels. De stekels van stekelvarkens gebruikten ze om kleren, zadels en draag wiegen te versieren. dat werd gedaan met prachtige patronen die vaak en symbolische betekenis hadden. Vaak werden die stekels ook nog geverfd.
Beschilderen: De mannen maakten meestal de schilderingen op tipi-doeken, dekens en "wintertellingen"(zie taal en communicatie)
Pijpen: De mannen en de vrouwen rookten pijpen, niet alleen omdat ze het lekker vonden, maar ook bij ceremonies. Pijpstelen werden versierd met snijwerk, veren, en vlechtwerk van stekelvarkenstekels. De pijpen met veren werden ook wel vredespijpen genoemd. Soms zaten de veren zo dat het een vliegende vogel leek als er mee gezwaaid werd.

*Nomaden: Veel Indianen hadden een nomadisch bestaan, een paar voorbeelden daarvan zijn de Sioux (ook wel Dakota genoemd), de Zwartvoeten, de Cheyenne en de Arapaho. Er waren ook halfnomadische stammen, zij leefden een deel van het jaar in permanente woningen , maar soms woonden ze op de prairies, waar ze op de bizons jaagden. Maar er waren ook Indianen die in dorpen woonden, maar een seizoensgebonden trek hadden. Dit waren de Inuit in het poolgebied en de Pima uit het zuidwesten.
Nomaden woonden in kegelvormige huizen, die tipi's heten. Tipi's konden snel afgebroken worden, zodat stammen snel achter de bizonkudden aan konden trekken. Zie plaatje 11,Tipi-doeken werden aan elkaar genaaid met dikke bizon pezen. Voor sommige waren wel twaalf bizonhuiden gebruikt. Een nieuwe huid was bijna wit, maar in gebruik en door de rook van het vuur in de tipi werd hetleer lanzamerhand diepbruin en ook zachter en buigzamer.
De tipi's en kleding werden per travois vervoerd. Een travois bestaat uit twee lange palen die met riemen aan de schouders van een paard werden vastgebonden, en een draagstel in de vorm van een ladder waar de lading op lag. Toen de Indianen nog geen paarden hadden, gebruikten ze honden om de travios te trekken. Zie plaatje 12. Honden kunnen natuurlijk minder zware dingen dragen dan paarden, dus waren de tipi's vroeger vrij klein.
Met de komst van de paarden werd het voor de Indianen een stuk gemakkelijker. Paarden konden meer trekken, en ze liepen harder. Met een paardentravios konden ook oude mensen, zieken en gewonden, en kinderen vervoerd worden. Er werd een koepelvormige constructie van wilgentakken aan de palen bevestigd, om zo de passagier te beschermen. Zie nogmaals plaatje 12 (al is die kooi wel erg klein)
Om een tipi te vervoeren waren soms wel drie paarden nodig. Een tipi werd altijd door vrouwen opgezet.

*Muziek,zang en dans: Er werd veel gedanst door de Indianen, voor of na gebeurtenissen als een geboorte, sterfgeval, bruiloft of een jachtpartij. Er waren verschillende dansen met verschillende kostuums:
De Hondendans: De Hidasta-krijger van het Gekke Honden Krijgersgenootschap dansen de Hondendans als dank aan de geesten. Hun hoofdtooien bestonden uit de staartveren van een kalkoen en de staartveren van een ekster.
De Sneeuwschoenendans: de Sneeuwschoenendans werd gedanst door sommige stammen uit de bosgebieden. Deze dans werd gedanst in het begin van de winter. Sneeuw betekende voor de indianen dat er een jaar was verstreken. De indianen zeiden dan ook niet "dat is twee jaar geleden gebeurt", maar "dat is twee sneeuwen geleden gebeurt. In de winter konden ze door de sneeuw en kou nauwelijks op jacht. In de Sneeuwdans werd de geesten om hulp gevraagd, zodat de stamleden konden overleven.
De Krijgsdans: Alleen mannen mochten meedoen aan de krijgsdansen. Op deze manier bereiden de krijgers zich voor op de strijd. Door die dans hoopten ze de gunst te winnen van de geesten die hen konden beschermen tegen hun vijanden. Er werden bij deze dans dansstaven gebruikt, die waren versierd met hertenstaarten en veren. Ook werden de lansen en speren versierd, maar dan met grimmigere decoraties. Bijvoorbeeld het hoofd of de scalp (de hoofdhuid met het haar) van de vijand.

De meeste muziek werd gezongen onder begeleiding van een trommel. de gezangen gingen over dingen die de zanger om zich heen zag, en bevatten soms ook geluiden van de jacht en uit de natuur. De zanger werd vaak begeleid met ratels en trommels. Afbeelding 13

Welke Indianen zijn er en waar wonen ze?
In Alaska heeft de Inuit zich gevestigd en ze wonen er nu nog steeds. Ze zijn beter bekend als Eskimo maar dat is een scheldnaam voor de Inuit.
Bij de noordwestkust zijn warme zomers en koude winters het is er het hele jaar door nattig. De gene die er woonde waren:
Haida
Tlingit
Chinook
Nootka
Kwakiutl
In Californië is het het hele jaar droog er warm. Er wonen niet zo veel stammen in Californië. Deze stammen leefde er:
Chumash
Miwok
Pomo
Yahi
In het Zuidwesten is het net als in Californië het hele jaar warm en droog.
De stammen die er toen woonde zijn:
Pueblo-Indianen
Apache
Navajo
Yuma
Hopi
Zuni
Op het Plateau en het Groot Bekken is het gevarieerd van woestijnachtig tot zeer koud. De stammen die zich hier gevestigd hadden heette:
Spokane
Flatheat
Nez-Percé
Ute
Paiute
Shoshoni
In de Oostelijke Wouden van de Verenigde Staten zijn warme zomers, kode winters en er valt in een jaar veel neerslag. Er wonen eigenlijk twee stammen die weer onderverdeeld zijn. Deze woonde er:
Algonkin-Indianen:
Micmac
Pequot
Delaware
Massachusett
Irokezen:
Mohawk
Coyuga
Oneida
Seneca
Onondaga
In het Zuidoosten zijn warme zomers, zachte winters en er valt het gehele jaar veel neerslag. De Indianen die daar woonde waren:
Caddo
Chickasaw
Natchez
Catawba
Choctaw
Seminole
Cherokee
Creek
Alabama
Op de Grote Vlakten beter bekend als de Prairie. Is het in de zomers droog en warm en in de winter is er sneeuw en is het er erg koud. De Indianen die hier hebben gewoond zijn: Crow
Cheyenne
Comanche
Sioux
Pawnee
Blackfoot
Wichita
Arapaho
Mandan
Hidatsa
Dit zijn de meeste Indianen al hebben we van veel namen nog nooit gehoord alleen het viel ons wel op dat de Inca’s en de Azteken missen. Maar ik denk dat de Indianen die hier boven staan de Indianen uit het Noorden zijn.
De blanke hadden uit al deze stammen, 5 stammen gehaald en die heette Chocktaw, Cherokee, Chickasaw, Creek en Seminole. Deze 5 stammen worden de vijf beschaafde stammen genoemd.

Waarom zitten de Indianen nu in reservaten?
De Indianen zitten in reservaten omdat de Amerikanen de grond wilden, kort gezegd. We gaan het nu uitleggen.
De Amerikaanse kolonisten verklaarden zichzelf in 1776 onafhankelijk van het land waar ze vandaan kwamen. Daardoor verloren de Indianen de bescherming van Engeland.
De kolonisten kwamen in opstand en een reden daarvan is dat ze het niet eens waren met Engeland. De Engelsen zagen de Indiaanse volken namelijk als onafhankelijke naties.
Na de onafhankelijkheid wilden de Verenigde Staten van Noord-Amerika een groter land, dit deden ze door land af te pikken van de Indianen, die voor England waren. Maar blijkbaar was dat niet genoeg want daarna wilden ze alle Indianen van het gebied af hebben. Een voorbeeld daarvan is het Cherokee verhaal. De Cherokee vochten met de Engelsen mee in de Amerikaanse bevrijdingsoorlog, die in 1794 afliep. Daarna wilden ze dat de vrede bleef. Dat deden ze door christen te worden afbeelding 14 en land af te staan, als dat geëist werd. Maar het hielp allemaal niet, want in 1828 kwam de Amerikaanse president Andrew Jackson met een wet. En alle Indianen die in het oosten waren, gedeporteerd moesten worden naar een gebied ten westen van de Mississippi. De Cherokee waren het hier helemaal niet mee eens, en ze deden er alles aan om het te voorkomen maar het lukte niet. In 1838 werden de Cherokee verdreven van hun land Georgia en zo kwamen ze in reservaten terecht. Afbeelding 15
De Cherokee noemden de tocht naar het westen Trail of tears, veertienduizend Indianen vertrokken naar het Westen maar slechts vierduizend overleefden de tocht.

Hoe leven de indianen nu?
Vroeger dachten de mensen dat de indianen zich vanzelf bij de blanken zouden aansluiten of dat ze uit zouden sterven. Maar dat deden ze geen van beiden. De regering van Amerika en Canada had, zelfs goed bedoeld, de neiging reservaten te creëren die afhankelijk waren van de steun van de regering, terwijl de hulpbronnen van de stammen werden geplunderd door zakelijke belangen. De indianen werden wanhopig en konden maar moeilijk werk vinden. Ook was er gebrek aan onderwijs. Maar sinds de jaren ’60 hebben de Canadese regering en de regering van de VS fondsen opgericht voor nieuwe onderwijsprogramma’s die door de stammen zelf uit worden gevoerd. De nieuwe scholen geven les in het Engels en in de stamtaal. Ook op het gebied van werkloosheid was er een soort van oplossing gevonden. De inheemse Amerikanen gebruikten hun recht op eigen land en openden casino’s in 33 staten van de VS. De casino’s zorgden voor banen en met de winsten werden huizen,scholen en gezondheidszorg betaald.

Tegenwoordig bestaan de inheemse volken van Noord-Amerika uit ongeveer 2,5 miljoen mensen, waarvan meer dan de helft buiten de reservaten woont. De stammen proberen hun eeuwenoude stamtradities te laten herleven en proberen in de multiculturele samenleving van Noord-Amerika hun weg te vinden. Zoals bijvoorbeeld de Mohawks en de Navajo.

De Mohawks van het noordoosten staan bekend om hun gevaarlijk werk bij de bouw van bruggen en wolkenkrabbers. In 1886 werd een twaalftal indianen ingehuurd om zulk gevaarlijk werk te doen. Ze leerden hun familie en vrienden over het ‘hoge staal lopen’. Toen in de jaren ’30 een soort van wolkenkrabbers ’boom’ begon, ontstond er een Mohawk-gemeenschap die vandaag de dag nog steeds haar talenten verhuurd. De oude tradities van verwantschap en moed werken op die manier in een moderne industrie.

Meer dan 200000 Navajo leven in een reservaat van ongeveer 6 miljoen hectare, dat voornamelijk in Arizona ligt. Het is het grootste reservaat van de VS. Lange tijd waren de Navajo er over verdeeld of ze de Amerikaanse levenswijze over zouden moeten nemen. Nog steeds houdt de stamraad vergaderingen. De ceremonies staan nog steeds in het middelpunt van het stamleven, vooral de ceremonies om ziekte te genezen. De traditionele Navajo-kunst zoals weven en edelsmeedwerk vormt een belangrijke bron van inkomsten van de Navajo. Deze stam is dus nog steeds aan het kiezen of zij blijven leven volgens de oude tradities of dat zij de Amerikaanse levenswijze over zullen nemen.

Conclusie
Onze conclusie vraag is:
Wat is er voor Indianen veranderd sinds de ontdekking van Amerika?
En het antwoord is veel. Maar dat antwoord is niet goed genoeg. Er is voor de Indianen veel veranderd sinds de komst van Columbus. Het begint met de oorlog die voor geen enkele Indianen stam te winnen viel. Omdat de blanke betere wapens hadden. Dus werd de helft uitgemoord en afgemaakt. Daarna kwamen de reservaten. Dat was ook zo heel erg. Want met de tocht van hun woongebied naar het nieuwe reservaat zijn veel Indianen overleden. Het leven in de reservaten. Was voor de Indianen erg moeilijk want er waren geen of weinig bizons. En er was altijd te weinig eten. Toen zijn er jonge Indianen naar de stad gegaan om daar naar school te gaan en te werken. Zo konden ze geld voor de hele stam verdienen. De Indianen die nu leven wonen vooral in gewone huizen net als ons. Al wonen er nog wel Indianen in de reservaten. De Indianen zijn nu alleen allemaal samen bij speciale gelegenheden. De leefgewoonte´s van de Indianen in de stad wijken als nog erg van de onze af. Want ze hebben hun eigen feesten, geloof, gewoonte´s enz. Zo eten ze bijvoorbeeld hele andere dingen dan ons. Dingen die wij niet eten. Maar zij eten wel dingen die wij ook eten.
Het leven na de ontdekking van Amerika is voor de Indiaan dus erg veranderd.

Bronvermelding.
Wat zijn Indianen en waar komen ze vandaan:
· Belevenissen in de wereld van… Noord-Amerikaanse Indianen.
Door: Michael Stotter.
· N8 Indianen (informatie boekje)
Door: Freddie van Hees.
· De Indianen van de vlakten.
Door: Alys Swan-Jackson.
· Ooggetuigen……Noord-Amerikaanse Indianen.
Door: David Murdoch.
· Het leven in een Indianenkamp.
Door: Ronzo Rossi.

Hoe zag het leven van een Indiaan er vroeger uit?
· Belevenissen in de wereld van……Noord-Amerikaanse Indianen.
Door: Michael Stotter.
· De Indianen van de vlakten.
Door: Alys Swan-Jackson.
· Het leven in een Indianenkamp.
Door: Renzo Rossi.

Welke Indianen zijn er en waar wonen ze?
· Documentatiemap Indianen.
Door: Medewerkers van de Bibliotheek.
· Belevenissen in de wereld van…… Noord-Amerikaanse Indianen.
Door: Michael Stotter.

Waarom zitten de Indianen nu in reservaten?
· Encarta 1999.
· http://www.biemolt.nl/indianen/2

Hoe leven de Indianen nu?
· Ooggetuigen……Noord-Amerikaanse Indianen.
Door: David Murdoch.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Leuk werkstuk! Ik zit in het 5e VWO en ik heb zelden zón goed werkstuk gezien.

Groetjes Lotte

P.S. Mijn e-mail adres is buiten gebruik

17 jaar geleden

C.

C.

Elianne je werkstuk is goed en heeft mij goed geholpen.
Dankjewel
Cindy

17 jaar geleden

N.

N.

Zou u mij misschien kunnen helpen en antwoord geven op mij vraag.
Weet u veel uitleg of een goede site over indianen die aan landbouw doen waarvan ze leven + waarin ze wonen..

Dank Niels

15 jaar geleden

N.

N.

hallo ik vind het een knap stukje werk wat je hier geschreven heb en ik ga mijn spreekbeurt over indianen houden dus dan kan ik een beetje informatie hiervan overnemen

14 jaar geleden

S.

S.

Ik vind dit echt een heel goed stukje.
ik hou mn werkstuk over indianen, dus dit stukje komt goed uit.

11 jaar geleden

L.

L.

goede tekst!

10 jaar geleden

R.

R.

slcht ! veel schrijf fouten gemaakt. mijn pesoonlijke cijfer:7

9 jaar geleden

M.

M.

Bedankt! ik heb een 10!

9 jaar geleden

N.

N.

Hey mooi werkstuk, ik moet een verslag maken over indianden voor geschiedenis en met de informatie die mijn meester gaf en dit heb ik alles al
!!!!

9 jaar geleden

C.

C.

heeel goed! super!!!! k doe mijn werkstuk over de Cherokee en hier staat dan wat informatie in...... er zitten wel wat spelfouten in maar dat boeit niet, want je kopieert het en zet het dan in je eigen woorden!!!!


gr. chelsea

8 jaar geleden

S.

S.

hoi goeie test ik heb er een 9 voor gekregen! top
maak nog een keer zo'n werkstuk maken alleen dan over iets anders, heb ik in ieder geval veel aan!

6 jaar geleden

N.

N.

Hoi! jouw tekst is heel goed alleen dat je spelfouten hebt maar dat maak niet uit. ik moet een werkstuk maken over de indianen als boeren, ik ben nog niet klaar maar dat komt wel goed! dank je wel! ik vond dat je veel informatie had en dat je een goede werkstuk had gemaakt. kunt u nog meer werkstukken maken alstublieft. als ik informatie nodig heb dan ga ik altijd naar scholieren.com, want scholieren.com heeft altijd info en dat is wel handig. groetjes, naiara.

5 jaar geleden

R.

R.

Leuk Werkstuk

5 jaar geleden

E.

E.

cool zeer goed uitgelegd.

5 jaar geleden

M.

M.

handig ik moest juist wat vinden over godsienst

5 jaar geleden

E.

E.

ik vind dit een leuke tekst

5 jaar geleden

T.

T.

Wow, goed werkstuk. Ik ga deze informatie zeker in mijn Presentatie bewerken. Niet alles kopiëren dat weet ik ook wel gewoon in eigen woorden. Heel erg bedankt!!!

4 jaar geleden

M.

M.

Dit is echt prachtig geschreven! Proficiat! Van mij krijg je een 1!?

4 jaar geleden

A.

A.

ik zou graag willen weten waarom er in Amerika nu bijna iedereen blanken zijn terwijl de indianen zwart waren

3 jaar geleden

S.

S.

deez info heeft me enorm geholpen voor mijn presentatie

3 jaar geleden

R.

R.

wat vo kleding trekken de indianen aan

3 jaar geleden