Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Humanist: Gerard Mercator

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas aso | 357 woorden
  • 12 november 2001
  • 130 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
130 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gerardus Mercator werd op 5 maart 1512 geboren in Rupelmonde. Zijn echte naam die hij meekreeg van zijn ouders was Gerhard Kramer. Mercator zijn ouders stierven vroeg zodat hij bij zijn oom in ’s Hertogenbosch moest gaan wonen. Later ging Mercator wiskunde studeren aan de Leuvense Universiteit bij Gemma Frisius. Toen Mercator 20 was begon hij zijn grote carrière als cartograaf en graveur en kreeg hij zijn Latijnse naam Gerardus Mercator. Mercator begon met het beloofd land Palestina te tekenen. Daarna Tekende hij Vlaanderen door talloze waar - nemingen op het platteland. Mercator maakte zijn eerste wereld kaart in 1538. Mercator legde contact met de vele reizigers en handelaren die in de haven van Antwerpen kwamen. Op deze kaart werd Amerika getekend voor de eerste keer werd Amerika gescheiden van Azië. Rond 1544 werd Mercator ter dood veroordeeld door de inquisitie. Mercator ontsnapte aan de dood door zijn vele belangrijke vrienden en collega’s. Hierdoor was hij zo hard geschokt dat hij definitief naar Duisburg in Duitsland verhuisde. De laatste 15 jaar van zijn leven werkte Mercator aan zijn atlas, de informatie hiervoor kreeg hij van zijn collega Abraham Ortelius, die nog in Antwerpen was. Zo werden nieuwe ontdekkingen uitgewisseld. De kaarten van Mercator werden uitgegeven door de drukker Plantijn in de 15de en 16de eeuw. Mercator zelf heeft de afwerking van zijn atlas niet meer mogen meemaken. De atlas werd een jaar na zijn overlijden op 2 december 1594, uitgegeven door zijn zoon. De atlas werd nog verkocht tot in de 17de eeuw. De belangrijkste wetenschappelijke ontdekking door Mercator was zijn projectiemethode. Deze wordt nog altijd gebruikt voor zeekaarten. Bij deze projectie worden de meridianen evenwijdige lijnen, loodrecht op de breedtelijnen en kunne zeekoersen ook als rechte lijnen worden uitgezet. Mercator was een humanist omdat zijn nieuwe kritische kijk op de wereld heel anders was, hij maakt bijvoorbeeld kaarten waardoor de wereld echt voorgesteld word en niet zoals in de Middeleeuwen waar de kaarten getekend werden zoals God ze zou voorstellen. Daardoor werd hij ook vervolgd door de inquisitie maar hij werd echter vrijgelaten, dank zij zijn vele vrienden collega’s en contacten. Bronnen: http://www.scholen.vlaanderen.be Mercator en zijn tijd

REACTIES

P.

P.

Er staat dat Amerika gescheiden wordt getekend van Azië. Maar volgens mij was Amerika dan toch nog niet ontdenkt. Of wel ???


17 jaar geleden

J.

J.

De naam die van zijn ouders kreeg is Gerard de Kremer en niet Kramer.
Ik ben namelijk afstammeling van hem.

19 jaar geleden

J.

J.

Amerika is ontdekt in 1492. Voordat die dus geboren was. Ooit geschiedenis gehad?

12 jaar geleden

E.

E.

Ik heb gisteren in Cassel (Noord-Frankrijk) de tentoonstelling bezocht over Mercator, zijn leven en werk en ook zijn samenwerking met Ortelius en heb daar ook een prachtige rondleiding gekregen van een gids.
Alles wat die gids gedurende een uur verteld heeft staat hier kort, mooi geformuleerd en zeer volledig in dit werkstuk. Waarvoor mijn oprechte felicitaties. Ik ga het (met permissie, hoop ik) dan ook gebruiken als tekst bij mijn animatiesessie in een rusthuis hier in de buurt waarvoor ik steeds op zoek ben naar interessante en toch niet te moeilijke of lange teksten. Ik ga dan ook voortaan wat grasduinen op uw site.
Nogmaals bravo vanwege een ex-leraar.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.