Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Het ware van de Eerste Wereldoorlog

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 386 woorden
  • 24 februari 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
Vergun mij de mogelijkheid een duidelijker zicht te geven op WO 1. Tegen de 19e eeuw was er een hype ontstaan in de geldverdienende Europese wereld om vooruit te plannen waaraan men, liefst met scheppen, veel geld kon verdienen. Men moet zich voorstellen dat de onnoemelijk rijken zich niet makkelijk de vredes-lessen van de Volkenbond, het Kellog Pact, Briands welbespraaktheid en de pleidooien van Streseman etc, lieten bekeren. Veel geld hebben, en dat moet men weten, geeft een gevoel van Macht! En met die macht gebeuren nare dingen zoals we onlangs (anno 2008) hebben bemerkt in de Bankwereld. Werkelijke vrede maakt men door ontwapening, maar dat zou de fortuinmachtige slecht uit komen, men zou volgens hen op een enorme werkeloosheid stuiten in de apenindustrie, mijnen, bossen, werven,staal-en kledingfabrieken, chem. laboratoria etc etc. In aug.1871, Parijs half in puin, en ca 50-duizend Communards daar de dood hadden gevonden beloofde de president A.Thiers dat de revolutie voorgoed de kop was ingedrukt Nog geen halve eeuw later echter kwam het keizerlijke Rusland om in een revolutie. Ook in Frankrijk kwam die geest,die een generatie lang was opgeborgen weer boven.Er werden weer kanonnen en geweren gemaakt.De grote verontwaardiging alom ten spijt. Ook in Duitsland werden de bajonetten weer gemaakt en geslepen. Vanaar het enthousiasme voor een nieuwe oorlog, ook bij hen die door de media en de kansel daartoe werden opgehitst. Men kan zich afvragen waarom ook Holland in die tijd een gebrek aan alles en voedsel kreeg. De reden is dat tijdens de 3 eerste oorlogsjaren via holland, Zwitserland en de scandinavische landen een onafgebroken stroom aan goederen naar het "Reich"ging. Natuurlijk speelden de Bankiers een grote rol. Deze kwamen 6 maal in Geneve bijeen om te beraadslagen hoe de oorlog kon worden voortgezet. Adolf Hitler verbaasde zich in 1918 dat Duitsland de oorlog verloren had. Overzichtelijk was de toestand inderdaad niet. Vliegers, van welke kant dan ook,werden verboden bepaalde doelen te bombarderen. Wagons met ijzererts, door de geallieerden buitgemaakt moesten naar Duitsland terug.etc etc Anatole France: Ön croyait mourir pour la patrie,on mourait pour les industriels" Waarom weet geen schoolboek ons te vertellen waarom WO 1 in 1918 tot een eind kwam? Antwoord: Er is een on-
zinnig weinig begrip bij leraren geschiedenis, de oorlog kwam tot een eind omdat het proletariaat in europa met revolutie dreigde!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.