Het jodendom

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1020 woorden
  • 26 mei 2006
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
53 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Het ontstaan

Het jodendom heeft niet een bepaalde stichter. Het is gegroeid uit de ideeën en gedachten van veel sprekers en profeten. Een van de grootste leiders van het jodendom is Mozes geweest. De profeten leefden duizenden jaren geleden in de tijd van de Egyptische, Babylonische en Romeinse rijken. Deze rijken zijn al lang verdwenen, maar het joodse geloof bloeit nog steeds. Abraham, Mozes en Ezra waren de belangrijkste aardsvaders van het jodendom.
50 jaar na de inval van de Babyloniërs, waarbij Jeruzalem en de tempel vernietigd werd, wordt Ezra de leider.In het Jodendom kennen we verschillende groepen Joden. De twee belangrijkste groepen van het jodendom zijn: Ashkenazum joden en Sefardim joden. Ashkenazum komt van het Hebreeuwse woord Duitsland, Sefardim betekend Spanje.De betekenis zegt iets over de plaats waar de Joden woonden. Het geloof van deze twee groepen zijn hetzelfde.
Wel zijn er verschillen in gebeden, de manier waarop het Hebreeuws wordt uitgesproken en de liederen die bij de eredienst worden gezongen. De Ashenazim joden woonden vooral in Christelijke landen en de Sefardim joden vooral in Moslim landen

De goden

Abraham, de vader van de drie godsdiensten (joden, christenen en moslims) leerde het volk dat er maar 1 God was die de wereld heeft geschapen. Alleen deze God mag men aanbidden. Mozes had als taak om het joodse volk uit Egypte te leiden en naar het beloofde land Israël te brengen. Bovendien zorgde Mozes ervoor dat de joden de eerste 5 boeken (de thora bijvoorbeeld) uit de bijbel kregen.
Het joodse geloof kent maar 1 God en alleen tot hem wordt gebeden. De naam van de machtige schepper is zo heilig dat hij nooit genoemd wordt. Ervoor in de plaats worden woorden gebruikt als God, heer en een uitdrukking zoals de heilige. Omdat God goed is moeten de mensen dit ook zijn, vinden de joden. Volgens het joodse geloof komt er in de toekomst een tijd van vrede. God stuurt iemand naar de aarde toe die de Messias of de Gezalfde wordt genoemd.

Het verschil van geloof

De joden geloven in het eeuwige leven. De orthodoxe joden zeggen dat wat in de thora staat volmaakt is, want het komt van God. De wetten blijven altijd geldig en ze moeten precies worden opgevolgd. De progressieve joden hebben modernere ideeën over het geloof. De thora is het woord van God dat door een mens is opgeschreven in een bepaalde tijd. De progressieve joden vinden dat gedeeltes van de thora moeten blijven gelden, maar dat sommigen aangepast moeten worden aan de tijd.
De rol van de vrouw is bij de orthodoxe joden is anders dan bij de progressieve. Bij de orthodoxe joden zitten mannen en vrouwen apart in de synagoge. Ook zal een vrouw nooit gebeden voorlezen of preken. De mannen zijn in een synagoge meestal in de meerderheid want vrouwen hoeven niet zo vaak te bidden. Bij de progressieve joden zitten mannen en vrouwen in de synagoge door elkaar. Ze mag ook de eredienst leiden, de gebeden opzeggen en ze kan ook rabbijn worden. Bij de orthodoxe joden wordt de hele eredienst in het Hebreeuws gedaan. Bij de progressieve joden wordt de eredienst in het Hebreeuws en in de taal van het land gedaan. Op de sabbat en tijdens godsdienstige feesten gebruiken orthodoxe joden geen muziekinstrumenten. In de synagoge is een hazan, een voorzanger. De diensten in een progressieve synagoge worden wel muzikaal geleid.

De feestdagen

De feestdagen van het jodendom .
De feestdagen zijn:Poeriem (een feest zoals carnaval ter herinnering aan koningin Esther, die de joden redde van de dood. 1 Dag in het jaar kan men joodse kinderen op straat zien lopen verkleed als koningen, koninginnen en landlopers. Ze lopen met maskers en ratels en dragen korven met vruchten en eten koeken. De poeriem wordt gevierd in maart. De Pesach herinnert aan de bevrijding uit de slavernij in Egypte. in de thora staat dat God zijn volk bevrijdde uit Egypte. Elk jaar gedenken de joden deze bevrijding en de moeilijke tijd die zij als slaven hadden. Zij vieren dit met een maaltijd. Die maaltijd heet de seider . Tijdens deze maaltijd zitten de kinderen op bepaalde momenten met hun armen onder hun hoofd. Zo laten ze zien: "wij zijn geen slaven meer, wij zijn vrij!! Pesach is ongeveer hetzelfde feest als Pasen bij het christendom. De pesach wordt gevierd in April .Het feest de Sjawoet herdenkt dat het joodse volk de thora ontving. Dit feest is op het einde van de maand mei en wordt vervolgt in de maand Juni. Dus de Sjawoet wordt gevierd in mei en juni.Nieuwjaarsdag: 10 gebedsdagen om vergeving. Rosj Hasjana, zo wordt nieuwjaar genoemd, lezen de joden dat deel van de bijbel dat over het offer van de Isaak gaat. Het vertelt hoe God aan Abraham het bevel gaf zijn zoon de Isaak te nemen, zijn enige zoon die hij zo diep lief had om hem aan God te offeren. Op Rosj Hasjana zijn allerlei interessante gebruiken, het speciale feestbrood bijvoorbeeld. Ook worden stukjes appel en brood met honing gegeten. Dit wil zeggen het symbool van een zacht jaar. De Rosj hasjana wordt gevierd in september.Jom-kipoer: Grote verzoendag het einde van de gebedsdagen om vergeving. Alle joden maken het met diegene goed waar ze ruzie mee hadden en gaan vervolgens naar de synagoge om het daar met God goed te maken.Het feest jom kipoer wordt in oktober gevierd. Soekkot: Dit feest wordt tussen Oktober en November gevierd. Ze noemen het ook wel Het Loofhuttenfeest. Het herinnert aan de reis door de woestijn naar het beloofde land. Joden gaan dan met een tent 1 dag in de woestijn doorbrengen.De Soekkot wordt tussen oktober en november gevierd .Chanoeka: Een lichtfeest waarop joden vieren dat de tempel opnieuw werd ingewijd. Het chanoekafeest duurt 8 dagen en elke dag wordt een kaarsje aangestoken op de speciale kandelaar die de chanoekia heet. 's Avonds is het gezellig thuis, er worden spelletjes gespeeld en men geeft elkaar cadeautjes. Channoeka wordt in december gevierd.

Tot slot

Zoals men heeft kunnen lezen zijn er in het jodendom net zo als in het christendom verschillende groeperingen,maar deze geloven allemaal in dezelfde god.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.