Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het eerste vijfjarenplan

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 399 woorden
  • 22 september 2003
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
24 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het eerste vijfjarenplan Het eerste vijfjarenplan werd uit gevoerd door Stalin. Het moest allemaal gebeuren in de tijd van eind 1928 tot eind 1933. De zware industrie gaat in die jaren geleidelijk aan omhoog. De sterkste stijging was bij de steenkool industrie. Maar bij de ijzer industrie is er niet veel meer of minder geproduceerd, het is zowat gelijk gebleven. Bij de lichte industrie ging het allemaal wat minder, de productie van de wol was iets gedaald, terwijl de katoen industrie vrijwel gelijk bleef. Door het communistische systeem is de industrie verder ontwikkeld. Het eerste vijfjarenplan was tamelijk succesvol, vooral bij de steenkool industrie. Was ieder industriesegment even succesvol? Nee, want de ijzer- en de katoen industrie bleven achter bij de rest, en de wol productie werd minder. Er werden in die tijd veel industrie steden gebouwd, met veel voorzieningen zoals: scholen, universiteiten, bibliotheken, clubs, ziekenhuizen enz. dat ging vooral over de nieuwe industrie. Het lijkt wel betrouwbaar, maar hij was zelf een medewerker en dan vind je het meestal wel goed wat je gedaan hebt. Als je de foto’s van bron 8 bekijkt zal hij best gelijk hebben, aangezien dat er verschillende fabrieken worden gebouwd. In de landbouw werd steeds minder geproduceerd, dat kwam omdat er nog vele privé-bezitters waren. Maar daar kwam in 1939 verandering in, toen kwamen er kolchozen. Een kolchoz was één grote boerderij waar veel honderden boeren werkten, die eerste individuele boeren waren. Maar toen kwamen er machines, dat was in zoverre een crisis, want de boeren hadden geen werk meer in de landbouw. Wat eerst twintig boeren deden doet nu één machine. De boeren verhuisden toen allemaal naar de stad, om in een fabriek te gaan werken. Dus de crisis kwam eigenlijk door de mechanisatie. Het schilderij van bron 10 wijst op slechte arbeidsomstandigheden. Ook de vrouwen werden ingeschakeld bij het werk. Er werden minder producten gemaakt in de landbouw en de mensen hadden het slecht, want ze moesten hard en lang werken voor weinig geld. Liep de ontwikkeling in de landbouw parallel met de zware industrie? Nee, de productie in de industrie ging omhoog en in de landbouw werd er steeds minder geproduceerd. Hoe succesvol was het vijfjarenplan? Nou, als je de bronnen moet geloven was het allemaal geweldig, maar als je de cijfers van de landbouw bekijkt valt het allemaal wel tegen. Maar bij de industrie ging het wel beter dan bij de landbouw.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.