Het bestuur en de economie van Irak

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 712 woorden
  • 7 januari 2004
  • 62 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
62 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

Het bestuur en de economie van Irak

Irak is een republiek in Zuidwest-Azië en beslaat 438.317 vierkante kilometer. Daarop leven 23.221.985 mensen, dat zijn gemiddeld 53 personen per vierkante kilometer. De hoofdstad van Irak is Bagdad. In 1994 had deze stad 4,9 miljoen inwoners, maar dat zal al wel meer zijn, want de bevolking groeit met 3,5% per jaar, in de steden nog wel sneller. Andere grote steden zijn Soeleimanija, Kirkoek, Basra en Mosoel. Het klimaat van Irak wordt gekenmerkt door een zeer warme, wekenlang boven de 40 graden, en zeer droge zomer. Hierdoor is de landbouw niet zo succesvol. Dat is niet zo fijn voor de bevolking, die bestaat uit 77% Arabieren, 19% Koerden, 2% Turkomanen en nog ruim 2% andere minderheden. De officiële taal van Irak is Arabisch en de meest voorkomende godsdienst is de Islam, zo’n 96% van de bevolking is islamitisch. De laatste tijd is Irak natuurlijk heel veel in het nieuws geweest door de oorlog met de Verenigde Staten, die ze verloren hebbe.

Irak is lange tijd een monarchie geweest. Door een staatsgreep van Abdoel Karim Kassem in juli 1958 is daar een einde aan gekomen. Koning Faysal II werd vermoord en Kassem benoemde zichzelf tot nieuwe leider. Hij trok alle macht naar zich toen en werd een dictator. Deze dictatuur duurde tot 1963. Russen 1963 en 1968 werd Irak geregeerd door het leger onder leiding van de broers Arif. In 1968 pleegde de Ba’tha-partij een staatsgreep. Saddam Hoessein was de leider van die partij. In 1979 trok hij alle macht naar zich toe en veranderde Irak in een ‘facto’, dat is in Irak een dictatuur. Aan het hoofd van die dictatuur staat een president, die ook regeringsleider en opperbevelhebber van het leger is. Saddam Hoessein benoemde zichzelf tot die president. Volgens de grondwet, gemaakt in 1968, is alle macht voor de Ba’tha-partij, bestaande uit 9 leden. In feite is die partij dan ook de enige toegestane politieke partij. In 1980 zijn er voor het eerst sinds 1958 weer verkiezingen gehouden voor het parlement. Dat parlement bestaat uit 250 leden, allen lid van de Ba’tha-partij. Maar ook het parlement heeft maar heel weinig te zeggen, dus eigenlijk ligt alle macht bij Saddam Hoessein en daar hebben beel inwoners onder te lijden. Saddam Hoessein heeft dan ook veel vijanden door de vele oorlogen die hij voerde (o.a. de beide Golfoorlogen), de vele mensen die hij vermoordde, alle macht die hij wilde, het vele gevaarlijke wapenbezit enz. Hierdoor wilden veel landen niet meer met hem samenwerken en handelen.

In de jaren 70 ontwikkelde de economie zich krachtig, dit kwam door de snel stijgende olie-inkomsten. Tussen 1974 en 1980 was er bijna een verviervoudiging. Hierdoor werd Irak een rijk land. Door het uitbreken van de eerste golfoorlog (1980) ging het al gauw minder met de economie. Ernstige verwoestingen aan de infrastructuur, waaronder de olie-installaties, brachten in 1988 voor ca. $200 miljard schade aan. Daarnaast kostten de defensielasten veel geld en veroorzaakten mede de snel groeiende schulden. De export, vooral die van aardolie, via de Perzische golf kwam stil te liggen en Syrië sloot in 1982 de aardoliepijpleiding over haar gebied af. Irak legde nieuwe pijpleidingen aan, maar inmiddels waren de aardolieprijzen al erg veel gedaald. Ook ging het slechter met de economie door de verzilting van de landbouwgrond, het tekort aan irrigatiewater en het gebrek aan geschoolde arbeiders. Maar dat gebrek kan ook wel weer het gevolg zijn van de schulden, waardoor er geen geld is voor voldoende goed onderwijs
Sinds de inval in Koeweit in 1990 ( Tweede Golfoorlog) kreeg Irak te maken met een internationaal boycot die de economie volledig platlegde. De export van olie werd grotendeels verboden. Hierdoor schoot de inflatie omhoog en werden levensmiddelen en medicijnen schaars. Ook door de oorlog met de VS in dit jaar zal er veel schade zijn. Onder al die schade van al die oorlogen lijdt de bevolking natuurlijk nog het meest, terwijl het (volgens) mij allemaal de schuld is van Saddam Hoessein, die nu (of tot voor kort…) nog steeds in rijkdom leeft. Hij wilde al die oorlogen voeren. Ook is de regering door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië aangewezen als hoofdverantwoordelijke voor de voedselschaarste en het medicijnentekort. De oorlog is nu afgelopen, en Irak gaat waarschijnlijk bestuurd worden door landen als de Verenigd Staten en Groot-Brittannië. Misschien dat het nu beter zal gaan de met de economie van Irak en dus ook met de bevolking.

REACTIES

L.

L.

Wauww, ik had iets nodig voor mn werkstuk van Irak. En ik heb het hier gevonden. Goed gedaan

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.