Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Frans Ferdinand en de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog.

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 657 woorden
  • 3 oktober 2010
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
26 keer beoordeeld

Frans Ferdinand, en de aanloop naar de eerste Wereld Oorlog.

Oostenrijk-Hongarije was een erg groot land geworden en Servië was deel daarvan. Servië wilde echter onafhankelijk van Oostenrijk-Hongarije worden en samen met de andere Slavische volkeren (Bosnië en Herzegovina) één land worden, (=Servië).

Na een aantal conflicten tussen Oostenrijk-Hongarije en Servië wilde Frans Ferdinand (de Aartshertog en kroonprins) drie "Provincies" maken; Oostenrijk, Hongarije en Servië. Dit was best een slim plan omdat er zo verdere conflicten vermeden werden doordat Servië de vrijheid kreeg die ze wilden, terwijl ze nog steeds gewoon deel waren van Oostenrijk-Hongarije.

Het leek er dus op dat er een goede oplossing was gevonden, maar uit eindelijk werd dit plan niet uitgevoerd omdat Frans verliefd was geworden op Sophie, uit Servië. De adel maakte zich zorgen over hun land, omdat ze bang waren dat Frans de Serven helemaal hun zin wilde gaan geven (Een groot land stelt meer voor). Hij had immers een Servische vrouw, en wilde ze al een deel van hun vrijheid geven d.m.v. die provincies.

Uit eindelijk trouwden ze toch en werd het plan de drie "Provincies" afgeblazen, ook kreeg Sophie geen Koninklijke status.

Op 28 Juni 1914, gingen Frans Ferdinand en zijn vrouw Sophie naar Sarajevo (Bosnië), wat zei echter niet wisten was dat 7 Servische studenten een aanslag op hem wilden gaan plegen. De studenten stelden zich langs de route op.

De rijtour passeerde de 7 studenten over de brug, maar de eerste durft niet, de tweede wil bij nader inzien Sophie geen kwaad doen, de derde stond precies naast een agent, en de vierde 'Čabrinović' gooide een handgranaat, Frans was echter snel genoeg om hem op te pakken en weg te gooien, helaas raakte hij hierbij de auto achter hem. Er raakten 3 officieren gewond. Čabrinović probeerde hierna zelfmoord te plegen d.m.v. Cyaankali maar dat was te oud en werkte niet meer. Daarom rende hij snel weg om zichzelf te verdrinken in de rivier, maar ook dit ging mis want hij sprong in het deel waar maar 20 cm water in stond. Hij werd hierna gearresteerd.

En de overige studenten gingen naar huis, of naar een kroeg.

Na een kort bezoek aan het gemeentehuis besloten ze, op aandringen van Sophie, langs het ziekenhuis te gaan om de gewonden officieren van de granaat op te zoeken. De chauffeur reed echter verkeerd en reed een straatje in om te kunnen draaien.

Nét op dat moment kwam Gavrillo Princip, één van de studenten die een aanslag op hem wilde plegen, uit de kroeg. Zonder aarzelen trok hij zijn pistool en schoot Frans en Sophie neer.

Frans laatste woorden waren: "Sophie, Sophie! Niet doodgaan! Blijf leven voor de kinderen!". Ze stierven beiden en alle studenten werden opgepakt.

Gavrillo Princip, was te jong voor de doodstraf, en kreeg daarom 20 jaar gevangenis. Hij stierf hier echter door Tuberculose (Tering).

Op 23 juli, stuurde Oostenrijk-Hongarije een ultimatum (=een brief met eisen, als het andere land hier niet aan mee wil werken komt er oorlog) naar Servië. Servië weigerde maar aan één punt mee te werken, namelijk dat de Oostenrijkse officieren die onderzoek naar de moord deden, ongehinderd toegang kregen tot het Servische grondgebied. Ondanks dat ze maar één punt weigerde verklaarde Oostenrijk-Hongarije de oorlog aan Servië.

Binnen enkele dagen waren veel Europese landen bij deze oorlog betrokken.

Oostenrijk-Hongarije kreeg steun van Duitslan, doordat Oostenrijk-Hongarije machtig en groot was en zo misbruik kon maken van het toen nog kleine Duitsland Ook hadden zowel Oostenrijk-Hongarije en Duitsland een keizer die op conservatieve wijze het land bestuurde, dat betekend dat hij niet van plan was dingen te veranderen.

Servië kreeg steun van Rusland, Omdat er in zowel Rusland als Servië Slavische volkeren leefden. Duitsland viel via België Frankrijk aan (omdat Frankrijk ondertussen deel een bondgenoot van Rusland, en dus ook Servië was) en Engeland verklaarde Duitsland de oorlog. Later verklaarden ook Italië en de VS de oorlog aan Oostenrijk-Hongarije en Duitsland, die steun kregen van het Turkse rijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.