Inhoud
Normandië en de invasiestranden
Bretagne en Mont st. Michel
Parijs
Mening
Normandië en de Invasiestranden
Het blijkt dat Normandië al bewoond was in de steen en bronstijd. In 56 v. Chr. Trokken de legers van Julius Caesar daar al rond. De Keltische stammem die er toen woonden, namen de taal en de cultuur van de Romeinen over. Toen de Romeinen daar dus woonden ontstonden er steden, zoals Rouen, Lisieux, Lillebonne, Bayeux en Evreux.
Clovis
De naam Normandië is afkomstig van na het tijdperk van het West-Romeinse Rijk. Toen dat rijk ging vallen, vielen de Germanen de streek binnen en Clovis zorgende der ervoor dat de Normandiërs christenen werden. Maar in 820 gingen de Noormannen op strooptocht in deze streek, de Frankische koning sloot een vredesverdrag met de aanvoerder van de Noormannen, Rollo. Rollo werd christenen en werd Robert I. Omdat hij niet meer stropen en zwerven wou, maar liever ergens vast ging wonen, werd hij leenman van de Franse Koning. Hij noemde zijn regio naar de Noormannen, vandaar Normandië.
Dan kwam de rumoerige tijd van Willem de Veroveraar. Hij was hertog van Normandië in 1066. Hij eiste zijn rechten op als wettige erfgenaam van de Engelse troon en viel Engeland binnen in Hastings. Hij werd koning van Engeland en was machtiger dan de koning van Frankrijk, maar hij verwaarloosde Normandië niet. Hij liet er kerken en abdijen bouwen. Toen Willem de Veroveraar stierf in 1087 kwam er een hevige strijd tussen Frankrijk en Engeland. In 1214 werd het gebied Frans en daarna in 1415 opnieuw Engels tot 1450, maar het Frans grondgebied.
1. VOORBEREIDENDE LANDINGEN
Op 4 juni 1940 moesten de Engelsen vluchten van het vasteland, een maan later deden ze een landing in Boulogne. Ze vernietigen een Duits gebouw en gaan weer weg, dat was om te laten zien dat ze niet zomaar weg te jagen waren. Ze Engelsen maken nog meer ‘testlandingen’ om zo hun methodes en materialen te testen of ze goed zijn.
Eén van de belangrijkste 'testlandingen' was deze van Dieppe op 18 maart 1942. Hieruit en uit de vele landingen ervoor trokken de Duitsers de volgende conclusies:
- een landing zou steeds plaats vinden bij vloed;
- zou steeds ten noorden van de Seine plaatsvinden (afstand is korter);
- zou steeds aan een haven gebeuren om materiaal aan land te brengen.
De testlandingen brachten de Duitster op het verkeerde spoor. Deze landingen hebben veel levens gekocht. In Dieppe kwamen wel meer dan 4400 geallieerde (de Engelsen, Amerikaanse, Canadese, Franse, Belgische, Noorse) soldaten om het leven. Deze landing van was onder Commando van Lord Mountbatten en heeft laten zien dat ze niet op in de haven konden landen.
2. WANNEER HET ALLEMAAL BEGON
De voorbereidingen voor de landingen waren vroeg gestart. Eind 1940 was er al een werkgroep opgericht met de bevelhebbers van de geallieerde groepen. Het doel was: terugkeer van de Britse troepen naar het vaste land. Als de Amerikanen dan ook mee doen met de oorlog, is de eerste vergadering op 1941. Ze plannen een landing in Europa in 1942.
Uiteindelijk houden ze het op een kleine aanval in 1942 en de grote landing zou dan in 1943 komen. Maar in 1943 doen ze eerste de landing in Sicilië en Overlord, code voor de landing in Normandië is verschoven naar 1944. Vanaf maart 1943 gaan ze aan de voorbereidingen werken. De landing was gepland op 1 mei, het werd 5 juni 1944, maar het hangt van het weer af. Meer dan 3 miljoen soldaten bleven in Zuid-Engeland toen het startschot van geweest.
3. KEUZE VAN EEN LANDINGSPLAATS
Ze maakten van alle streken de voor en nadelen op.
De Belgische en Nederlandse kuststrook had niks anders dan nadelen:
- te ver van de Engelse vliegvelden;
- weinig toegankelijke plaatsen (het was te ondiep)
- de duinen staan in de weg.
Normandië had veel voordelen:
- Het was ver weg van plaatsen.
- weinig versterkingen en weinig concentratie van Duitsers;
- 600 km. van de Siegfriedlinie;
- ideaal strand voor een landing met amfibievoertuigen(voertuigen die op het land en water kunnen rijden)
- mogelijkheden om een haven uit te bouwen;
- opmars van Duitsers kon afgesneden worden door de vernietiging van de bruggen over de Seine en de Loire;
- meer dan 100 geallieerde vliegvelden op minder dan 250 km. van Calvados;
- Cherbourg (haven) kan men bij ieder getij (eb en vloed) gebruiken, doordat het een haven is in diep water
Het nadeel van Normandië is dat Zuid-Engeland ver weg ligt, dat het een lange afstand is voor de troepen en bommenwerpers.
4. VOORBEREIDING VAN DE LANDING IN NORMANDIË
6 maanden voor de landing begonnen de geallieerden met het vernietigingen van de V1-bassisen. Hiervoor waren 32.000 vluchten nodig om het succesvol te laten eindigen. Ze hadden ook de bruggen over de Loire en de Seine vernietigd en de stations en spoorlijnen ook. Zo konden de Duitsers moeilijker troepen sturen naar de Normandische kust. Zes weken voor D-day (D-day staat voor decision, dat betekent letterlijk: beslissing. D-Day had als code naam Operation Overlord, wat in het Nederlands vertaald zou betekenen: Operatie Opperheer, je had het eigenlijk ook de dag van de landing kunnen noemen.)werden in de regio alle vliegvelden en radars vernietigd. De geallieerden waren heel strek in de lucht. 15.000 vliegtuigen stonden er klaar voor de grote dag. In de nacht van 5 en 6 juni hebben de geallieerden bij Duitsland parachute met poppen naar beneden laat vallen, als afleidingsmanoeuvre.
Ook vlak voor de landing werd de kuststrook 'opgeruimd' met een bommentapijt. Tijdens D-day werden er slechts iets meer dan 100 vliegtuigen van de geallieerden uitgeschakeld. De zeemacht was bezig met onderzeese kabels aan het leggen, de kunstmatige havens maken en de beschietingen ondersteunen.
5. WAAR ZIJN DE DUITSERS?
Toen de invasie was hadden de Duitsers 15.000 km kust te verdedigen. Aan de Atlantische kust hadden ze de Atlantikwal gebouwd. Dat is was een verdedigingslijn met bunkers en zwaar geschut. De Atlantikwal was pas voor 18 % klaar. De Atlantikwal werd verdedigd door Veldmaarschalk Rommel. Zijn divisies bestonden voor een groot deel uit oude of heel jonge soldaten en vreemdelingen. In het achterland lagen de geharde eenheden. De westelijke verdedigingslijn was verzwakt doordat het Oostelijk front zoveel mannen had verloren.
De Atlantikwal was 5300 km lang, van de Noordkaap tot aan de Spaanse grens. Er moesten 15000 bunkers komen, tussen de bunkers moesten kazematten komen. De kust moest overdekt worden met mijnen, prikkeldraad en obstakels, zowel op de stranden als onder water. Als dat gemaakt zou zijn geweest, zouden er veel meer mensen om het leven zijn gekomen.
De Duitsers hadden slechts 500 vliegtuigen die konden vliegen. De geallieerden hadden er 15000! Er was brandstofgebrek, daardoor hadden de piloten slechts 50 oefen uren, i.p.v. 260 uren, daardoor kwamen er veel ongelukken.
De Duitser hadden drie pantserwagens, maar 2 daarvan konden niet worden ingezet zonder het bevel van Hitler. De landmacht van Hitler was uitgeput, alles moest worden getrokken door paarden, en de soldaten spraken allemaal andere talen. De Duitse zeemacht, was al helemaal niks meer ze hadden geen oorlogsschepen meer alleen nog 50 onderzeeërs.
6. DE VALSE START
Op de dag van de landing zou iedereen om 4.00 vertrekken om zo om 6.30 aan te komen. Het was 3 juni mooi weer, alleen de vooruitzichten voor het weer waren slecht, een landing zou niet mogelijk zijn. Dwight Eisenhower (werd in 1953 president van Amerika) besluit om het 24 uur uit te stellen. De schepen waren al vertrokken, die moesten teruggeroepen worden
Voor 6 juni werd er een tijdelijke verbetering verwacht. Als het weer zeer slecht is zal de landing mislukken. Als het uitgesteld zou worden moest het voor 2 weken zijn, dat had met het eb en vloed te maken.
Op maandag 5 juni om 03.30 uur 's morgens wordt die lichte weersverbetering bevestigd en Eisenhower besluit het erop te wagen. Het vertreksein werd gegeven voor de grootste militaire operatie ooit.
DE LANDING
Reeds om middernacht werden de parachutisten achter de linies gedropt. De schepen en landingsvaartuigen wachten tot 03.30 uur om te vertrekken vanuit de Assembly Area (halverwege beide kusten). Tussen 6 en 8 uur 's morgens hebben alle landingen plaats.
Eerste landing op UTAH BEACH (het is nu eb!).
Een groot succes, ze landen op 900 meter van de voorziene plaats.
Alle voertuigen komen aan land!
Landing op OMAHA BEACH.
Grote verliezen door vele obstakels (falaisekust), veel materiaal en schepen gaan verloren. Een zware Duitse verdedigingspost was niet doorgegeven door de inlichtingen, zeer veel dode en gekwetste geallieerde soldaten. Generaal Bradley denkt op een bepaald ogenblik om terug te trekken, maar ze zetten toch door en 's avonds zijn ze 1500 meter
verder landinwaarts.
Landing op GOLD BEACH
Moeilijke landing: windsterkte 5. Vele amfibievoertuigen en schepen zijn verloren. Obstakels op het strand, zieke soldaten door de wilde zee en precies vuur van de Duitse soldaten zorgen voor grote verliezen. 's Avonds pas hebben ze de eerste dorpen kunnen innemen.
Landing op SWORD
Door de sterke stroming moeten ze afgezet worden op 4 km van de kust, daardoor verliezen ze ook de helft van de twee bataljons amfibievoertuigen. Ze raken 33 dagen vast te zitten op SWORD.
Landing op JUNO BEACH
Ze komen met een vertraging van 30 minuten aan, het is stilaan eb. De kuststrook ligt bezaaid met mijnen. De Duitsers verwelkomen ze met kanonvuur, mitraillettevuur en granaten. Toch komen de geallieerden door de vijandelijke linies, met 1 dag vertraging.
Je hebt ook nog het strand LONGUES-SUR-MER.
8. HOE HET ALLEMAAL FOUT GING VOOR DE DUITSERS
De geallieerden hadden plannen opgezet om de Duitsers te misleiden. Zo was het hoofdkwartier van Montgomery in Portsmouth gevestigd en zijn radiozender stond in Kent. Dit alles zou wijzen op een invasie in het "Nauw van Calais". In Kent stationeerde men een onbestaand leger, met valse zweefvliegtuigen en landingsvaartuigen, terwijl de echte werkzaamheden plaats vonden in Zuid-Wales.
Daar lagen alle schepen en waren de 3,5 miljoen soldaten. De Duitsers konden dit nooit zien. De verkenningsvliegtuigen hadden maar een vliegbereik tot Kent. De Duitsers wisten dat er een invasie zou komen. Rommel dacht aan Normandië, Von Rundstedt aan Pas de Calais. Hitler geloofde eerder Rommel, maar verdeelde de troepen over beide zijden. Omdat de Duitsers bleven geloven dat de landing in Pas de Calias zou plaatsvinden werden de troepen zeer laat na de invasie weggetrokken voor de tegenaanval. De Duitsers dachten dat de invasie in Normandië een afleidingsmanoeuvre was.
Begin juni 1944 was het slecht weer en er woedde een hevige storm, niemand geloofde dan aan een invasie. Daardoor was Rommel voor een familiebezoek naar Duitsland. De commandant van Normandië leidde manoeuvres in Bretagne en zijn plaatsvervanger was weg met een liefje tijdens de invasienacht. De geallieerden bombardeerden Normandië in de nacht daarvoor, maar Von Rundstedt maakte het leger van Calias klaar, niet dat van Normandië.
Von Rundstedt vroeg om 4 uur in de morgen op 6juni om zijn troepen te laten optrekken. Berlijn aarzelde of het wel om een echte invasie ging. Pas laat in de namiddag kreeg hij de toestemming. Pas om middernacht kon hij
de echte tegenaanval starten, met de reservepantserdivisies en troepen uit Bretagne. Dit was 24 uur nadat de eerste parachutisten aan land waren.
L'Etat-Major kon maar geen beslissing nemen. Ze moesten absoluut zeker zijn dat het "de" invasie was. Niemand had de moed het aan Hitler te vragen want hij sliep. Niemand wou immers zijn slaap verstoren. Ze dachten echt dat de echte invasie in Pas de Calais zou plaatsvinden. De 200.000 soldaten in Calais moesten daar blijven, voor een invasie die er nooit zou komen.
Hitler maakte er zelfs moppen over en dacht hij ze op één dag terug in zee zou gedreven hebben. Maar toen was het al te laat. De verrassing was compleet!
Jeanne d’ Arc.
Jeanne werd geboren in 1412 in het dorpje Domremy in Frankrijk. Ze kwam uit een arm boeren gezin. Op een dag als ze aan het schapen hoeden is, wordt alles licht om haar heen en ze hoort stemmen. De engel sint Michael verschijnt en zegt haar dat ze zal worden bezocht door sint Catherine en sint Margaretha. Als zij wordt bezocht krijgt ze een opdracht. Ze moet Frankrijk bevrijden van de Engelsen (toen was er de honderdjarige oorlog die was toen al 75 jaar bezig) en zorgen dat de kroonprins Karel tot koning wordt gekroond in Reims. In 1429 lukte het Jeanne om met de Baudricourt te spreken. Ze vroeg hem haar naar Karel te brengen. Ze schreef Karel een brief waarin ze zei dat ze hem wilde ontmoeten. Ook melde zij in die brief dat ze hem uit iedereen zou herkennen. Karel vertrouwde haar niet. Hij verklede zich de dag dat zij kwam en zette iemand anders op zijn troon. Maar Jeanne herkende hem meteen en liep naar hem toe om te vragen of ze onder elkaar konden spreken. Karel stemde toe. Ze overtuigde hem van haar missie. Ze maakte zich klaar voor de strijd tegen de Engelsen. Ze bevrijdde Orleans in een strijd van 8 dagen. Jeanne moest snel zijn want ze had maar een jaar om haar missie af te maken. De andere vier veldslagen, in Jargau, Beaugency, Meung-sur-loire en Patey won ze in minder dan een week. De Engelsen waren nu erg bang voor haar geworden. Op 17 Juli 1924 werd kroonprins Karel in Reims gekroond en gezalfd tot Koning Karel VII. Jeanne had haar missie voltooid en wilde naar huis gaan. Maar koning Karel VII liet haar niet gaan. Ze trok weer ten strijde, maar dit keer niet voor god maar voor de koning. Ze vochten in Parijs. De aanval mislukte en Jeanne raakte gewond door een pijl. Zo kregen de Bourgondiërs (die de Engelsen hielpen) haar gevangen. Jeanne d'Arc deed twee pogingen om te ontsnappen maar die mislukte. Ze werd verkocht aan de Engelsen. Ze was een grote bedreiging voor de Engelsen dus die kans lieten ze niet voorbij gaan. Ze werd beschuldigd van ketterij. Er kwam een proces en ze werd onschuldig verklaart. Want er waren geen bewijzen. De Engelsen bedachten toen een list. Jeanne droeg vaak mannen kleren. Ze verbrandden haar gevangenis kleren en legden mannenkleren neer. Zij trok ze aan en was toen toch schuldig verklaard. Zij kwam op de brandstapel terecht in 1431. Ze wordt in Frankrijk nog steeds herdacht op 30 mei, de dag dat ze stierf.
Asterix en Obelix
2000 jaar geleden was heel Gallië (zo heette Frankrijk toen) bezet door de soldaten van Caesar, de Romeinse Veldheer. Bretagne is een Frans stadje, in de stripboeken van Asterix en Obelix wonen Asterix en Obelix daar, ze vechten in de boeken tegen Romeinen, en hebben een toverdrank om hun te verslaan.
Tapijt van Bayeux
Het tapijt van Bayeux bevindt zich te Bayeux in het Bisschoppelijk Museum. Het is 73 meter lang, 50 cm hoog en is van een onschatbare waarde.
Na de slag bij Hasting (14 oktober 1066) werd het in opdracht van bisschop Odo van Bayeux gemaakt. Het vertelt als in een soort stripverhaal de gebeurtenissen tijdens deze slag en wat er daarvoor gebeurde.
Juist omdat het zo kort na deze slag geborduurd werd geven de afbeeldingen erop een goed tijdsbeeld. Zo zie je goed de details van kleding, uitrusting en andere voorwerpen uit die tijd.Er staat op het tapijt ook nog Latijnse teksten.
Het tapijt laat ook nog dingen zien, waarvan we niet weten wat het betekent.
Het eerste deel van het kleed gaat over een reis van Harold van Essex naar Normandië.
Harold is iemand die onder de regering van koning Edward "de Beleider" van Engeland degene is die het land min of meer feitelijk regeert terwijl de koning zich meer met vrome zaken bezig houdt.
Na een ontmoeting met koning Edward vertrekt Harold per boot naar Normandië. Daar wordt hij onmiddellijk na aankomst gevangen genomen en uiteindelijk aan Willem, de hertog van Normandië, uitgeleverd.
Samen met Willem trekt Harold dan ten strijde tegen Conan II van Bretagne. Na afloop van deze strijd krijgt Harold van Willem zijn wapens en wordt er door hem tegenover Willem een plechtige eed afgelegd.
Hierop keert Harold naar Engeland terug.
Dan sterft koning Edward en krijgt Harold de kroon van Engeland overhandigd.
Wanneer Willem van Normandië weet van de kroning van Harold, geeft hij opdracht tot het maken van een invasievloot.
De volgende slag dreigt Willem te verliezen, omdat zijn leger denkt dat hij dood is. Nadat zijn leger heeft gezien dat Willem leeft, gaan ze verder met vechten. Later Koning Harold samen met zijn broers gedood. Willem is winnaar van de strijd en wordt later dat jaar tot koning van Engeland gekroond.
St. Mere de I’ Eglise
Dit plaatsje is bekend van de 2de wereldoorlog, hier zijn Amerikaanse parachutisten beland en in een scène van de Longest Day, komt dat plaatsje voor.
Bretagne en Mont st. Michel
Bretagne is lang een min of meer onafhankelijk gebied geweest.
In de 5e eeuw kwamen er allemaal Bretonen (Kelten) uit Brittannië naar Armorica, Sindsdien heet het Bretagne. De streek is heel lang onafhankelijk vorstendom gebleven. Gregorius van Tours vermeldt dat vanaf de dood van Clovis de leiders worden aangeduid met graaf en niet koning.
Honderdjarige oorlog
In de Honderdjarige Oorlog speelde Bretagne een belangrijke rol. Er heerste een tijdlang een burger- en successieoorlog. Het Keltisch westen ondersteunde John van Montfort, het Franstalige oosten Jeanne d’ Arc. In november 1341 werd graaf John -die Edward III als koning van Frankrijk door de Fransen belegerd en gevangen genomen, maar zijn vrouw zette de strijd voort en werd gered door Edward III. Sindsdien konden de Engelsen altijd op steun rekenen uit Bretagne. De Fransen slaagden er rond 1377 in behalve Brest het hele hertogdom te veroveren, maar Karel V maakte daarna de fout het hertogdom van Jan IV van Bretagne vervallen te verklaren. Dit leidde tot een volksopstand tot steun van de hertog, die eerst het westen, later zijn gehele hertogdom terug wist te veroveren. Jan V van Bretagne wisselde echter van kant en sloot in 1426 een overeenkomst met de Dauphin en nam het Engelse Pontorson in. Een snelle wraakactie was echter genoeg om hem weer op andere gedachten te brengen. Later stelde de hertog zich neutraal op, maar de ongeschikte Somerset maakte in 1443 de fout om la Guerche, een Bretons dorp in te nemen en het slechts tegen betaling weer terug te willen geven. Nadien verbond Bretagne zich met het hof van Karel VII.
Verenigd met Frankrijk
Hoewel het einde van de Honderdjarige Oorlog en de eeropvolgende vernietiging van de Bourgondische macht in Frankrijk in 1477 het einde van vorstendommen in Frankrijk betekende, wist Bretagne nog tot 1540 los van de Franse kroon te blijven. Uiteindelijk werd de Bretonse erfdochter Anne van Bretagne gedwongen met de Franse kroonprins te trouwen. Toch behield het gebied zeker tot de Franse Revolutie grotendeels zijn eigen half-Keltische karakter.
De Mont-St.-Michel was vroeger geen rotsberg in de zee, voor het jaar 709 was dit een heuvel in de bossen. In de maand maart van 709 kwam er grote vloedgolf die tot 30 km. landinwaarts alles had vernietigd.
In de periode voor de vloedgolf, ten gevolge van een aardbeving, had de bisschop van Avranches, Aubert, in zijn droom driemaal de aartsengel Michaël zien verschijnen, die telkens vroeg om een kapel te bouwen op die heuvel. De bisschop liet een kapel bouwen, maar niet op de top. Hij stuurde mannen naar Italië waar er wel een kapel gebouwd was voor St.-Michaël op een top. Toen de mannen terugkwamen herkenden ze hun eigen streek niet meer, want er was een grote vloedgolf geweest en de heuvel lag nu volledig in het water. Later is opnieuw veel grond teruggewonnen door verzanding en inpoldering.
De bisschop Aubert, aan wie de aartsengel Michaël verscheen werd heilig verklaard. Bij opgravingen hebben ze inderdaad het trepanatiegaatje gevonden in zijn schedel. Het bleek dat de bisschop niet onmiddellijk overtuigd was of het wel de aartsengel Michaël was en bij de derde keer heeft de engel zijn vinger in het voorhoofd van de bisschop gestoken.
Toen kwamen de Noormannen en er gebeurde niks met deze heuvel totdat de Noormannen christenen waren geworden en verfranst waren. Toen werden er 30 Benedictijner monniken aangesproken die zouden een abdij bouwen, bovenop de heuvel.
Ze kozen voor de heilige Michaël, omdat ze in de droom van de bisschop was verschenen en omdat de Heilige Michaël staat voor plaatsten waar mensen nog niet christen zijn. Daarna werd de Heilige Michaël als heiligenpatroon van koningen en edellieden.
In 1017 werd de eerste steen gelegd van de abdij. Pas in 1144 was het klooster klaar en in 1203 brandde een groot deel af. De abdij werd heropgebouwd in de gotische stijl.
Er kwamen ook bedevaartstochten naar de Mont-St.-Michel. In de 14e eeuw werden de verdedigingswerken gebouwd aan de voet van de heuvel. Als bij wonder kon de heuvel niet worden ingenomen tijdens de Honderdjarige oorlog, daardoor kwamen er nog meer Pelgrimstochten.
Toen kwam de Franse Revolutie, de naam werd veranderd in "Mont Libre" en de monniken werden verjaagd, het klooster werd omgebouwd in een gevangenis. Het zou een gevangenis blijven tot 1863, vanaf dan werd het in handen genomen van Monumentenzorg die nu nog volop bezig is met restauraties, om het in de originele staat te herstellen.
Parijs
Parijs is genoemd naar de Parisii, een stam die het Ile de la Cité bewoonde tot ca. 53 v.Chr. Daarna werd het eiland 500 jaar bezet door de Romeinen Nadien werd dit eiland 500 jaar bezet door de Romeinen. Pas in 507 werd het onder Clovis voor het eerst een hoofdstad.
In de 13de eeuw werd de moerassige rechteroever van de Seine drooggelegd. Parijs werd uitgebreid. Ook werden er bouwwerken gemaakt, zoals het Louvre, de kathedraal Notre-Dame, de stadswallen en de universiteit met het Quartier Latin.
Parijs werd nog eens bezet door de Engelsen. Hun vertrek was opnieuw aanleiding tot een ongekende bouwwoede. Daarvan getuigen nu nog de Pont Neuf, het Hôtel des Invalides en de tuinen van Luxemburg.
Voor de Franse Revolutie (1789) maakte de Franse koningen wetten voor de hoofdstad. Ze bouwden hun luxueuze residenties buiten de stad. De talrijke kastelen rond Parijs zijn hiervan een mooi voorbeeld, met als hoogtepunt het kasteel van Versailles. Ook de Zonnekoning verbleef niet graag in het onveilige en vuile Parijs.
Napoleon III bracht daar veranderingen in. In 1850 was de stad al zes keer uitgebreid met nieuwe Faubourgs of dorpen. De naam Faubourg zal nog veel voorkomen in straten of dorpen.
Rond 1860 ging Baron Haussmann, de grote stedebouwkundige van Napoleon III, de wilde groei van Parijs tegenhouden. Haussmann gaf Parijs brede elegante boulevards. Hierdoor heeft hij wel belangrijke historische gebouwen en monumenten vernietigd.
Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Parijs vind je bij de Commune-opstand. Frankrijk had de oorlog tegen de Pruisen verloren. Parijs wou meer zelfstandigheid. De opstand werd op 28 mei 1871 bloedig gesmoord door de regeringstroepen op het kerkhof van Père-Lachaise. In totaal zouden hierbij 20.000 inwoners gedood, veelal bij georganiseerde executies en minder bij gevechten.
De periode die tijdens de Franse Revolutie is geweest dat Fransen hun hoofd verloren heet DE OPKOMST EN DE VAL VAN ROBESPIERRE. Dat was in de tijd van november 1793 tot juli 1794. Daar werden ongeveer 2600 mensen onthoofd, maar niet alleen in Parijs, ook bijvoorbeeld in Nantes was het grote oorlog en werden er veel mensen onthoofd.
In Frankrijk heb je veel bezienswaardigheden zoals
De Arc de Triomphe: Dat staat in Parijs en is samen met de Eiffeltoren het handelsmerk van Parijs. Het gebouw is 50 meter hoog en is het symbool van militaire macht. De bouw van de Arc de Triomphe begon in 1806. Napoleon gaf de opdracht voor een monument ter ere van het Franse leger. Pas in 1836 werd het monument afgemaakt en ingewijd onder leiding van Louis-Philippe . De Arc de Triomphe is gebouwd naar de Romeinse triomfboog. De symbolische betekenis van de Arc de Triomphe werd versterkt na de Eerste Wereldoorlog. De zegevierende troepen marcheerden er doorheen en de Onbekende Soldaat werd in zijn graf gelegd onder de boog. Het beeldhouwwerk op de Arc de Triomphe is het werk van 3 kunstenaars. Op de 30 schilden boven aan de Arc de Triomphe staan de namen van revolutionaire of keizerlijke overwinnaars.
De Eiffeltoren werd gebouwd in 2 jaar, dit was een recordtijd. Hij werd gebouwd door Alexandre Gustave Eiffel ter herinnering aan de Franse Revolutie. Gustave Eiffel bouwde de toren voor de wereldtentoonstelling in 1889. De Eiffeltoren zou 20 jaar later afgebroken worden maar tegen die tijd waren er al zoveel fans, dat de Eiffeltoren mocht blijven staan en als zendmast werd gebruikt. De Eiffeltoren had in de loop van de jaren al verschillende namen gekregen: holle kandelaar, de trap naar de eeuwigheid, de toren van Babel, de voliére van de wereld, koningin van Parijs. De Eiffeltoren is nu het symbool van Parijs. Hij is 300 meter hoog, weegt 7.000 ton en bestaat uit 15.000 ijzeren onderdelen. De Eiffeltoren wordt door vele mensen bezocht. ‘s Avonds is de Eiffeltoren helemaal verlicht.
De Sacrè Coeur is een kerk, hij staat op Montmartre, de heuvel in het noorden van Parijs. Hij is gebouwd om de 58.000 doden uit de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 te herdenken. Hij is gemaakt van wit marmer en wordt dan ook wel de bruidstaartbasiliek genoemd. Er is 35 jaar aan gewerkt. Elke dag wordt er in de Sacrè Coeur meerdere keren een mis gehouden.
Le louvre is vanaf 1981 het vorstelijke museum constant verbouwd vanwege de restauratie en de ondergrondse uitbreiding. Wat er wordt verbouwd en gerestaureerd, bepaalt de Amerikaanse architect I.M. Pei. De ingang tot het museum is in de opvallende glazen piramide, die ingang loopt door in een glanzende marmeren hal. In deze hal zijn weer verschillende ingangen naar de verschillende vleugels van het museum. Deze moderne piramide werd gebouwd in 1989. Het Louvre is het grootste museum ter wereld.
De Nôtre Dame is een kathedraal, deze kathedraal is erg sfeervol. De bouw begon in 1163, pas in 1345 was de kathedraal klaar. De Nôtre Dame is gebouwd door timmerlieden, steenhouwers, smeden en glazeniers. De Nôtre Dame raakte de laatste jaren in verval, door de architect Lassus en Viollet-le-Duc werd de schade weer hersteld. In de Nôtre Dame staat een orgel dat uit 7000 pijpen bestaat. Dit orgel komt uit 1730.
Als ik aan Parijs denkt, denk ik aan de Eiffeltoren, grote mooie gebouwen, drukke winkelstraten. Gezelligheid, vrolijkheid. Nou, ik heb Parijs gezien, al zijn we niet echt in de winkelstraten geweest. Het was wel druk in Parijs, en de Eiffeltoren is een groot gebouw, al is het door niet altijd vrolijk en mooi, er is ook wel grauw.
REACTIES
1 seconde geleden
R.
R.
dit kan ik goed gebreuken voor mijn spreekbeurt geschiedenis
14 jaar geleden
Antwoorden