Filips de Goede

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1129 woorden
  • 22 april 2008
  • 84 keer beoordeeld
Cijfer 6
84 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
1. Inleiding

Voor de kerstvakantie moeten we een werkstuk over een persoon maken, uit een tijdvak. We konden kiezen uit de tijdvakken 1 t/m 4. We hebben gekozen voor tijdvak 4 en voor de persoon Filips de Goede. Voor dit werkstuk wisten we helemaal niks van Filips de Goede, maar door dit werkstuk zijn we veel te weten gekomen over Filips de Goede.

3. Wanneer en waar leefde Filips de Goede?

Filips de Goede is op 31 juli juli in 1396 geboren in Dijon. Dijon is een plaats in Frankrijk en was de hoofdstad van de regio Bourgondië. Filips is overleden op 15 juni 1467 in Brugge. Filips de goede werd ook wel Filips III van Bourgondië genoemd. Hij was namelijk van 1419 tot aan zijn dood hertog van Bourgondië. Na de moord op Filips vader in 1419 wendde hij zich af van Frankrijk. Hij begon zich meer te richten op de uitbreiding van zijn rijk. Filips de Goede trouwde in januari 1430 in Sluis met Isabella van Portugal. Filips was driemaal getrouwd: met Michelle van Frankrijk (van 1409 tot 1422), Bonne van Artesië (van 1424 tot 1425) en Isabella van Portugal (van 1430 tot zijn dood). Met zijn zoon Karel, de latere hertog Karel de Stoute, had de hertog in zijn laatste regeringsjaren diepgaande meningsverschillen over de politiek ten aanzien van Frankrijk. Zo was Karel fel tegen de verkoop van de Somme-steden, verworven bij het Verdrag van Troyes, aan Frankrijk (1463). In 1465 legden vader en zoon hun geschillen bij en werd Karel door de Staten-Generaal als opvolger van Filips erkend. Overigens had Filips tientallen bastaardkinderen, van wie er velen hoge bestuurlijke posities bekleedden.

Dijon, geboorteplaats Filips de Goede

Brugge, hier is Filips gestorven

4. Welk beroep had Filips en waar leefde hij van?

Filips de Goede werd in 1419 hertog van Bourgondie. Hij werd opvolger van zijn vader Jan zonder Vrees. De opvolger van Filips was Karel de Stoute. Ook was Filips Hertog van Luxemburg van 1443 tot 1467. Hij volgde Elisabeth van Gorlitz op als hertog van Luxemburg. Nadat Filips in 1967 stierf nam ook Karel de Stoute zijn plaats als hertog van Luxemburg in. Filips was van 1430 tot 1467 ook hertog van Brabant, Limburg, Nederlotharingen en Lothier. Zijn voorganger was Filips van Saint-Pol en de opvolger van Filips de Goede was weer Karel de Stoute.
Van 1419 tot 1467 was hij graaf van Vlaanderen, Artesie en Franche-comte. Hij volgde zijn vader op en Karel de Stoute volgde Filips weer op als graaf. Het graafschap Franche-comte werd opgericht in 880. Franche-comte is een plaats in het oosten van Frankrijk. Van 1678 tot de Franse revolutie was het een zelfstandige Franse provincie. Het graafschap van Vlaanderen ontstond begon in het midden van de 9e eeuw als leengoed van de Franse koning. Het werd een van de belangrijkste graafschappen voor feodale heersers. Het Graafschap Artesië ontstond in de 10e eeuw en was een toen een karolingse provincie. Later werd het een Frans leen. Ook was het een onderdeel van de Zeventien Provinciën.

Filips was van 1433 toto 1467 graaf van Holland en Zeeland en Henegouwen. Zijn voorganger was Jacoba en karel de Stoute volgde hem weer op. Het graafschap Henogouwen werd opgericht in 1071 door een fusie van drie graafschappen. Die graafschappen zijn: Het graafschap van Bergen, Het graafschap van Valenciennes en het zuidelijke graafschap van het Brabantgouw.
Gedurende korte periode was Filips ook graaf van Charolais. Charrlais is een historisch graafschap in Frankrijk. Tegenwoordig is het de hoofdstad van de regio Bourgondie.
Hij was ook de stichter van de Orde van het Gulden Vlies. De Orde van het Gulden Vlies werd opgericht op 10 januari 1430 in Brugge. De Orde van het Gulden Vlies was een tegenhanger van het Engelse Orde van Kousenband. De Orde van Kousenband werd opgericht in 1348 door Koning Edward III van Engeland. Met de nieuwe orde kon Filips zijn beste medewerkers en buitenlandse bondgenoten eren. Een van de voorrechten van de ridders is dat zij van de Paus het recht hebben om een mis te laten opdragen in hun eigen slaapkamer. Ook hoge geestelijken en katholieken vorsten mochten dit van de Paus. De Orde van het Gulden Vlies bestond eerst uit dertig ridders en 4 officieren. Die vier waren officieren bestonden uit: een schatbewaarder, een wapenmeester, een kanselier en een griffier. Na de dood van Filips werd het aantal Ridders uitgebreid naar 50.

5. Hoe is Filips om het leven gekomen?

Filips de Goede stierf op 15 juni 1467 in Brugge. Hij liet de hele stad in rouw achter. 20.000 toeschouwers begeleiden Filips naar de Sint-Donaaskerk. Daar werd hij ceromonicieel begraven. In 1476 werd Filips lichaam door zijn zoon Karel de Stoute naar het Paleis der hertogen van Bourgondië in Dijon overgebracht. Alleen het hart en de ingewanden zijn apart achtergebleven in Brugge. Tot de afbraak van de Sint-Donaaskerk in 1799.

Paleis der hertogen van Bourgondië

7. Familie van Filips de Goede

Jan zonder Vrees was de vader van Filips de Goede. Hij is geboren op 28 mei 1371 in Dijon en is op 10 september 1419 vermoord in Montereau. Jan zonder Vrees was net zoals Filips ook Hertog van Bourgondië.
Margaretha van Beieren-Straubing was de moeder van Fiips de Goede. De vader van haar was de Hollandse graaf Albrecht van Beieren. Margaretha is in 1963 geboren en overleed in 1423.
Karel de Stoute was de zoon van Filips de Goede. Karel is geboren in Dijon op 10 november 1433 en overleed in Nancy op 5 januari 1477. Karel nam alle graafschappen van zijn vader Filips over. Maar ook werd Karel hertog van Gelre en graaf van Zutphen. Karel‘s moeder was Isabella van Portugal. Maria van Bourgondië volgde Karel op.
Isabella van Portugal was de derde vrouw van Filips de Goede. Ze trouwde op 7 januari 1430 in Sluis met Filips. Samen kregen ze een kind: Karel de Stoute. Isabella was de dochter van de Portugese koning Johan I en Philippa van Lancaster. Ze werd geboren op 21 februari 1397 in Evora en overleed op 17 december 1471. (over haar sterfjaar en sterfplaats zijn verschillende bronnen, zo denkt de ene dat Isabella gestorven is in 1472 in Dieppe en denk de ander dat ze gestorven is in 1471 in Aire-sur-la-Sys.

Isabella van Portugal, vrouw Filips Jan zonder Vrees, vader Filips

Grafkist Jan zonder Vrees en Margaretha Karel de Stoute, zoon Filips
Van Beieren, ouders Filips

8. Bronnenlijst

We hebben geen boeken gevonden over Filips de Goede.

Internetsites:
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Filips_de_Goede
- http://home.wish.net/~mgelten/Staatshoofden/Bourgondiers/FilipsdeGoede.htm
- http://www.degrootstebelg.be/dgb_master/100belgen/dgb_degoede_filips/index.shtml
- http://www.absolutefacts.nl/royalty/data/filipsdegoede1396.htm
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Zonder_Vrees
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_de_Stoute
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Isabella_van_Portugal_%281397-1472%29
- http://www.google.nl

9. Conclusie

Door dit werkstuk zijn we veel over Filips de Goede te weten gekomen. Aangezien Filips de Goede totaal onbekend voor ons was toen wij hem kozen. Er zijn ook maar weinig leerlingen die weten wie Filips de Goede is, omdat er maar weinig in het Geschiedenis boek wordt gesproken over Filips.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.