Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Fernao Magalhaes

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 2318 woorden
  • 10 maart 2013
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
44 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inhoudsopgave

De reis van Fernão Magalhães om de wereld.

1.) Inleiding

2.) De jeugd van Fernão Magalhães

3.) Vertrek van de expeditie

4.) Muiterij

 5.) Straat Magalhães

 6.) Eilanden in de Stille Oceaan

7.) Gebeurtenis Filippijnen

8.) De terugtocht

9.) Conclusie

  10.) Bronvermelding

 

Inleiding.

Ik heb dit onderwerp voor mijn werkstuk gekozen omdat ik vind dat Fernão Magalhães ondergewaardeerd is. Vrijwel niemand heeft ooit van deze man gehoord terwijl hij toch een belangrijke persoon in de geschiedenis is geweest. Hoe verliep de ontdekkingsreis van Fernão Magalhães om de wereld?  Want wie was Fernão Magalhães nou eigenlijk? Wat is er gebeurd op de Filippijnen? En hoe is de reis in zijn totaal verlopen?

 

De jeugd van Fernão Magalhães

Fernão Magalhães is geboren in de lente van 1480 in  Sabrosa, een plaats / gemeente in het noorden van Portugal in het district Vila Real. Fernão Magalhães is  van adellijke afkomst, zijn vader is Rui Magalhães en over zijn moeder is niets bekend.

Zijn beide ouders overlijden helaas als hij nog een zeer  jong kind is.

Hij brengt zijn jonge jaren door in Lissabon als page ( hofjonker ) aan het hof van Eleonora van Habsburg ( 1498 - 1558 ) koningin van Portugal, getrouwd  met Emanuel I, koning van Portugal  en is de oudste zuster van Karel V, koning van Spanje.

Rond 1500 begint de vroegmoderne tijd.  De tijd voor ontdekkingsreizigers en hervormers. Portugezen en Spanjaarden maken ontdekkingsreizen langs de kusten van Afrika, Azië en Amerika.

Gedurende zijn verblijf aan het Portugese hof verneemt hij hierover de meest prachtige verhalen over de ontdekkingsreizen naar deze verre landen. Hier ontstaat zijn interesse voor zijn eigen latere ontdekkingsreizen.

Als hij 7 jaar oud is wordt hij naar het klooster genaamd Vilanova de Moore  gestuurd om o.a. katechisme en latijn te leren. Als

Fernão Magalhães 12 jaar oud is , wordt hij naar ‘koninklijke school voor hovelingen’ gestuurd om daar cartografie, sterrenkunde en astronomische navigatie te studeren. Dit is speciaal voor zeelieden en ontdekkingsreizigers.

Tijdens Fernão Magalhães zijn studietijd ontdekt Columbus in het jaar 1492 Amerika voor de Spanjaarden. Als Fernão Magalhães 19 jaar oud is voltooit de Portugese Vasco da Gama als eerste Europeaan de route overzee van Europa naar Indië namens Portugal. 6 jaar later  in het jaar 1505 - Fernão Magalhães is dan 25 jaar oud vertrekt hij als bemanningslid naar Indië

op de vloot van Dom Francisco de Almeida, de 1e Portugese onderkoning in Azië, hier leert hij het zeemanschap en de maritime oorlogmiddelen  onder de Portugese koningen kennen. Hij  neemt deel aan de strijd in Indië en houdt toezicht op de bouw van forten in Afrika.

 

Aanleiding van de ontdekkingsreis

Doordat Fernão Magalhães als jong kind prachtige verhalen hoort over ontdekkingsreizen van o.a.  Vasco da Gama en Columbus, heeft hij een droom: slagen waar Columbus gefaald heeft, en wil hij proberen  westwaarts te varen naar Indië.

Na de ontdekking van Brazilië is er een gerucht over het bestaan van een andere zeestraat richting Indië en Fernão Magalhães is vast besloten deze route te ontdekken.

Brieven van zijn beste vriend/neef Francisco Serrao, een Portugese ontdekkingsreiziger die in het jaar 1512 als 1e Europeaan de Molukken bereikt heeft stimuleren Fernão Magalhães om via een Westwaartse route de specerijen eilanden  ( Molukken/Maluka eilandengroep in het Oosten van de Indische archipel gelegen tussen Celebes, de Filippijnen, New Guinea en Timor) te bereiken.

Fernão Magalhães krijgt een meningsverschil met  Koning Emanuel I van Portugal.

Hij verzoekt om verhoging van zijn toelage en een positie als kapitein op een schip naar Indië. Hij heeft namelijk verwondingen opgelopen tijdens de aanval op de Moorse versterkingen van Azamor in Marokko en is voor het leven invalide. Aangezien hij vele lange jaren zijn land trouw heeft gediend verwacht hij nu een goede vergoeding hiervoor. De koning weigert. De koning van Portugal wil ook niet meegaan in de plannen van Fernão Magalhães en weigert schepen en kapitaal te riskeren in een onderneming die eventueel kunnen leiden tot problemen in het Oosterse bolwerk. De route naar Indiër loopt via Kaap de Goede Hoop en Portugal weigert medewerking aan het plan van Fernão Magalhães. Fernão Magalhães vertrekt Portugal in 1517 en emigreert naar Spanje. Net als ontdekkingsreiziger Columbus die ook naar Spanje vertrok. Hij is nu een “Portugese vluchteling’ in Spanje.

Met hulp van  Juan de Fonseca, de bisschop van Burgos, krijgt hij een audientie bij de Spaanse koning  Karel V ( toen nog Karel I )

De koning  is wel erg geïnteresseerd. Fernão Magalhães overtuigt de koning om een westwaarts varende expeditie te financieren die een nieuwe weg naar de Aziatische Molukken moet opleveren.

 

Vertrek van de expeditie

Spanje is vooral geïnteresseerd omdat de Portugezen de Oostelijke route controleren, Portugal beheerst dan wel de specerijenhandel met Indië maar niet met de specerijen eilanden. Spanje is erg jaloers op Portugal en is daarom bijzonder gelukkig met de kans die hen biedt om een nieuwe route.

De koning zorgt voor de schepen, de Duitse Fugger bank zorgt voor de zakelijke financiering. Als veiligheidsmaatregel gaat een Spaanse commandant, Juan de Cartagena mee om toezicht te houden op de expeditie.

20 oktober 1519 vertrekt  “ de armada de Molucas” met 5 kleine houten schepen, schepen van 75-110 ton met circa 250 manschappen,de Spaanse haven Sevilla. Diverse nationaliteiten aan boord, officieren meestal van Spaanse afkomst, Fernão Magalhães kapitein-generaal.

Aan boord ook de Italiaanse edelman, Antonio Pigafetta die een compleet reisverslag maakt. De 5 schepen in niet al te beste staat bestaan uit;

1. Trinidad - vlaggenschip - een zogenaamd Karveel

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

2. San Antonio

3. Concepcion

4. Victoria

5. Santiago

Met uitzondering van de Trinidad zijn dit schepen van het soort kraken.

Fernão Magalhães is waarschijnlijk het enige lid van de expeditie die een duidelijk beeld heeft om wat voor een waagstuk deze expeditie gaat.

Ze vertrekken vanuit Sevilla richting de Canarische eilanden langs de kust van Afrika, richting het westen en dan richting Brazilië. Hij kiest voor deze route uit angst voor onderschepping van de Portugese vloot.

 

Muiterij

Vanaf het begin van de expeditie is er wantrouwen tussen Fernão Magalhães en zijn Spaanse officieren.

Eind maart 1520 bereikt de vloot de baai bij San Julian ( het huidige Argentinië ). Het is de 1e keer dat Europeanen zover Zuidwest zijn gevaren.  Het is erg koud en ondraaglijk. De bemanningslieden zijn ontevreden en Fernão Magalhães besluit te overwinteren. Er is onvrede onder de officieren en men vertrouwt de “Portugese ” kapitein niet .

Men wil tergvaren naar Spanje. Er breekt muiterij uit. Op 1 april neemt  Juan de Cartagena, de Spaanse commandant die voor de veiligheid van de expeditie is meegestuurd,  samen met een groep rebellen met geweld 3 schepen in bezit. Fernão Magalhães  handelt snel en weet de Victoria in te nemen met behulp van trouwe matrozen, de kapitein wordt gedood  (Magalhãesheeft van de koning de absolute macht gekregen op leven en dood, het recht van touw en mes)

Hij blokkeert met zijn schepen de ingang van de haven en de muiters geven zich over.

De leiders van de rebelse muiters worden geëxecuteerd, Juan de Cartagena, de Spaanse commandant laat hij achter op een verlaten stuk strand. Fernão Magalhães heeft op 2 april weer het volledige commando over de vloot.

 

Straat van Magalhães

In september vertrekt de vloot verder Zuidwaarts. Tijdens een verkenningstocht langs de kust loopt een van de schepen de Trinidad bij zwaar weer op de rotsen en zinkt. Ze vervolgen hun tocht. Na een aantal dagen ontdekken zij een diepe inham en de Trinidad en de Victoria varen de baai in ter verkenning. De overgebleven 2 schepen blijven voor anker liggen te wachten op hun terugkomst. De schepen komen met goed nieuws terug en men vaart gezamenlijk de route terug totdat men op een splitsing komt. 2 schepen, de San Antonio en de Concepcion nemen de andere kant van de splitsing, een schip, de San Antonio maakt van de gelegenheid gebruik en is weer aan het muiten geslagen en vlucht terug. Magalhães vertrekt verder met de overgebleven 3 schepen.

Hij ontdekt de zuidelijke doorgang naar de grote/stille Oceaan. Deze doorvaart tussen Vuurland en het vaste land wordt door Fernao

Magalhães Estrecho de Todos los Santos gedoopt, wat later straat Magalhães wordt genoemd omdat  Fernão Magalhães  de 1e ontdekkingsreiziger is die deze doorgang bij Vuurland heeft ontdekt. De inham is smal en erg gevaarlijk vanwege vele misleidende inhammen en plotselinge rukwinden (Willie waws).

De verdere reis verloopt dramatisch vanaf de zeestraat over de Stille Oceaan richting Indië.  Fernao Magalhães noemt deze oceaan de Stille Oceaan omdat er weinig wind staat.

Hij beseft op dat moment niet dat hij de grootste Oceaan ter wereld over moet varen.

3 maanden en 20 dagen lang varen ze zonder proviand en andere verversingen aan boord te nemen. Ze eten bedorven scheepsbeschuit en smerig drinkwater. Van ellende eten ze ratten of kauwen ze op stukjes leer wat ze laten weken in het zeewater. Af en toe eten ze vliegende vissen die op het dek belanden. Minstens 29 bemanningsleden sterven van de honger en door ziekte en nog eens 30 zijn te ziek om te werken of te bewegen. Scheurbuik is de ergste ziekte, door een tekort aan vitamine C sterven na enkele weken vele bemanningsleden.

 

Eilanden in de Stille Oceaan

Na een barre/bizarre tocht bereikt de expeditie op weg naar de Molukken op 6 maart 1521  het eiland Guam in de Marianen Archipel, een groep eilanden en atollen in de grote Oceaan.

De bevolking van dit eiland klauteren aan boord en stelen alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Ze stelen zelfs een walvissloep. De bemanning is zo uitgeput van de reis en het tekort aan eten en drink, dat ze weinig tegenstand bieden. Het gedrag van de bevolking verbaast FernãoMagalhães zo erg dat hij zijn manschappen tot vergelding aanzet ( hij noemt  de Marianas de Eilanden van de Dieven) en laat gewapende manschappen zonder wroeging het dichtstbijzijnde dorp verwoesten.

Nadat ze vers voedsel  zoals verse groenten, kokosnoten, bananen, suikerriet en zoete aardappelen alsmede  drinkwater inslaan, komen ze weer op krachten  en vervolgen de overgebleven 3 schepen hun reis. Een week later bereiken ze het eiland Samar in de Filippijnen. De bevolking van dit eiland is vriendelijk en geëscorteerd door kano’s bereiken ze het grote eiland Cebu.

Fernao Magalhães heeft bewezen de Filippijnen te kunnen bereiken via de Westelijke route!

 

Gebeurtenis op de Filippijnen

Fernão Magalhães eist het eiland Cebu op voor Spanje en komt dit overeen met het plaatselijke stamhoofd die dit voorstel accepteert, hij stelt ook voor dat het stemhoofd zich bekeert tot het christendom ( men is daar islamitisch )

Wat Fernão Magalhães zich niet realiseert is het feit dat het stamhoofd uit beleefdheid overal mee akkoord gaat , zoals gebruikelijk is bij deze bevolking uit beleefdheid.

Cilapulapu, het stamhoofd van het nabij gelegen eiland  Mactan weigert echter het gezag van de Spaanse koning te erkennen.

Op 27 april vertrekt Fernão Magalhães met 60 bewapende mannen in 3 roeiboten op weg naar Cilapulapu om hem te onderwerpen aan Spaans gezag. Direct na aankomst vallen zij zijn dorp aan maar worden daar geconfronteerd met honderden vijandige inboorlingen. Ze bestoken elkaar met pijlen en speren gedurende enkele uren. Fernão Magalhães besluit zich terug te trekken maar wordt in het gezicht geraakt met een speer. Zijn mannen kunnen  hem niet bevrijd, hij wordt bruut vermoord, dit alles gebeurt 1 maand na aankomst op de Filippijnen. De overgebleven officieren besluiten alsnog  zuidwaarts  naar de specerij eilanden te vertrekken.

Op 27 april vertrekt Fernão Magalhães met 60 bewapende mannen in 3 roeiboten op weg naar Cilapulapu om hem te onderwerpen aan Spaans gezag. Direct na aankomst vallen zij zijn dorp aan maar worden daar geconfronteerd met honderden vijandige inboorlingen. Ze bestoken elkaar met pijlen en speren gedurende enkele uren. Fernão Magalhães besluit zich terug te trekken maar wordt in het gezicht geraakt met een speer. Zijn mannen kunnen  hem niet bevrijd, hij wordt bruut vermoord, dit alles gebeurt 1 maand na aankomst op de Filippijnen. De overgebleven officieren besluiten alsnog  zuidwaarts  naar de specerij eilanden te vertrekken.

Er zijn nog eens 27 bemanningsleden afgeslacht door de inboorlingen. Er blijven te weinig mannen over voor vertrek met 3 schepen. De Concepcion wordt op het eiland Bohol in brand gestoken. De 2 overgebleven schepen, bereiken de Molukken op 8 november 1521.

Ze vullen de ruimen met kruidnagelen verkregen door ruilhandel met de inboorlingen.

 

De terugtocht.

Ze varen  eerst naar het Zuiden om de Portugese patrouille boten te vermijden.

De Trinidad een van de 2 schepen is in zeer slechte staat en loopt aan de grond.

De Victoria onder commando van Juan Sebastiano del Cano is het enige schip die de terugreis naar Spanje dan onderneemt.

Onderweg in de buurt van de Kaapverdische eilanden wordt het schip door Portugezen ontdekt en men neemt 13 bemanningsleden  gevangen. Ze slagen er toch in om te ontsnappen en hun reis naar Spanje te vervolgen.

Van de 250 mannen die vertrokken zijn er nog 18 over wanneer ze op 6 September 1522 in Sevilla aankomen na een bizarre reis van bijna 3 jaar!  Een reis om de wereld !!!!

De Spaanse gezaghebbers zijn bijzonder blij met de kruidnagelen, Fernão Magalhães wordt echter als misdadiger beschouwd, hij heeft zich niet kunnen verweren tegen de leugens  die men heeft verkregen van de bemanning van de San Antonio die bij de Straat van Magalhães aan het muiten is geslagen en is teruggevaren. 

 

 

 

Conclusie

De reis van Fernão Magalhães

- Fernão Magalhães heeft bewezen dat de aarde rond is

  En dat alle oceanen in elkaar overgaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.