Egypte

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1560 woorden
  • 15 mei 2002
  • 404 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
404 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

1 DE PIRAMIDE :

Waarom zijn ze gebouwd ? De piramiden werden gebouwd omdat de koningen (farao's) zichzelf veel belangrijker vonden dan de andere mensen. Eerst waren de piramiden simpel, daarna steeds groter en mooier. Een ander woord voor piramide is: mastaba

De bouw van de piramide van Cheops : De piramide van Cheops is de grootste piramide van Egypte. De piramide was 147 meter hoog en werd 2550 voor Christus gebouwd. Granietblokken blokkeerden de toegang tot 2 kamers midden in de piramide. De ingang was heel goed verborgen. Er was ook een achteringang zo waren de arbeiders die in de piramide die de granietblokken daar neer hadden gezet eruit gekomen. Er zate ook luchtgaten in de piramide, deze waren bedoeld om de geest van de farao naar buiten te laten! De bouw van de piramide duurde wel 24 jaar. Waar zijn ze gebouwd ? De oude Egyptenaren bouwden hun piramiden aan de westkant van de Nijl. Dat deden ze omdat de zon in het Westen onder gaat. Men dacht dat de zon daar dood ging en men vond dat daar de doden ook maar begraven moesten worden.Het graf van koning Toetanchamon is als enige geheel bewaard gebleven. Het graf van Toetanchamon is gevonden in het dal der koningen.

Welke bijzonderheden ? De bouwers van de piramiden waren boeren. Ze waren verplicht om mee te helpen, anders zou de farao hen straffen. De farao was namelijk een god voor de inwoners van Egypte. Bij het bouwen van de piramide van Gizeh is het zand uit de woestijn eerst nat gemaakt zodat het kon inklinken. De grote blokken konden dan makkelijker vervoerd worden. (Vervolg volgende Blz.) Als men een groot blok steen door de midden moest hebben maakte men een kleine barst in het blok waar hij door de midden moest. In de barst stopte men een houten wig. Men maakte die wig dan regelmatig nat, doordat hout als het nat is gaat uitzetten splijt het blok vanzelf in tweeën. De Egyptenaren waren zulke goede bouwers dat je geen vel papier tussen twee stenen kunt krijgen, ze stonden heel dicht op elkaar. Niet iedere Egyptische piramide is gebouwd voor een koning (farao). Er zijn ook piramiden gebouwd voor andere hele belangrijke mensen. De piramides werden elk jaar in dezelfde tijd van het jaar gebouw, dat was de overstromingstijd. Dan overstroomde de Nijl de akkers van de boeren. De boeren hadden dan geen werk en hielpen dan met het bouwen van een piramide. Die overstromingstijd duurde ± 4 maanden. Arme mensen in Egypte hadden natuurlijk ook huizen nodig. Het liefste wilden ze huizen van steen. Daar hadden ze dus stenen voor nodig. Ze stalen die dan van de piramiden, daardoor zijn sommige piramiden lelijk aan de onderkant. Het lijkt dan net of ze afgebrokkeld zijn. De mensen konden niet aan de top van de piramide komen, dus zijn er alleen stenen weg aan de onderkant. Voor de bouw van een piramide waren hele grote blokken steen nodig. Die blokken werden vervoerd over de Nijl, dat ging niet altijd gemakkelijk.

I: Men ging met de boot naar de oever toe. II: Het blok werd op de over getild en op boomstammen neergelegd zodat hij gemakkelijk rolt en het minder zwaar is.

2 DE MUMMIES

Hoe ging de mummificatie in z’n werk ? Eerst ging men onderhandelen over de prijs van het mummificeren. Als men het daarover eens was begon men met het balsemen van het lichaam. Allereerst haalde men de hersens eruit. Hierna maakte men 17 insnijdingen in het lichaam, hierdoor haalde men de ingewanden eruit, maar men liet het hart en de nieren zitten. Daarna maakte men de buikholtes schoon en ging die opvullen met linnen in hars gedrenkt. De ingewanden werden schoon gemaakt en in 4 kanopen gedaan. Hierna werd het lichaam 70 dagen in een natronbad gelegd, dit is een bad met een soort zoute stof. Vervolgens werd het lichaam 30 dagen met olie, kruiden en zalf behandeld. Als laatst werd het lichaam in linnen gewikkeld en in een kist gelegd.

Welke hulpmiddelen gebruikte men en hoe mummificeerde men eigenlijk ? Deze hulpmiddelen gebruikte men: - Mesje: om het lichaam open te snijden. - Linnen doeken: daarmee werd het lichaam ingewikkeld en ook wel opgevuld. - Zaagsel/hooi/stro: werd ook wel gebruikt om i.p.v. linnen om het lichaam op te vullen. - Olie/creme/kruiden: daar werd het lichaam mee ingesmeerd. - Hersenstokjes: daarmee werden via de neus de hersenen verwijderd. - Balsemtafel: hierop werd de dode behandeld. - Natron: een soort zout waarin het lichaam 70 dagen werd gelegd.

Een schematische beschrijving van het mummificeren. 1. Weghalen van de hersenen. 6. Ingewanden schoonmaken en in kanopen doen. 2. Sneden maken 7. 70 dagen in natron leggen (soort zout) 3. Ingewanden eruit halen. 8. 30 dagen met olie/kruiden behandelen
4. Het lichaam van binnen schoonmaken. 9. Inwikkelen in linnen. 5. Het lichaam opvullen. 10. In een kist leggen.

3 DE NIJL

Egypte is als het ware het geschenk van de Nijl. Al 15.000 voor Christus leefden er al jagers en verzamelaars. Langzaam aan veranderde Egypte. Egypte werd langzaam woestijn. De mensen gingen nu langs de Nijl wonen en langzaam aan waren ze steeds afhankelijker van de rivier.

Waarvoor zorgde de nijl ? - Vruchtbaar slib - vervoersmogelijkheden - Irrigatie mogelijkheden - Voedsel (vis)

4 (AF)GODEN

Egypte en de Egyptenaren hebben veel afgoden. de Oppergod is Zeus en is getrouwd met Hera. en verder zijn er wat minder bekendere goden: Hera, Poseidon, Hades, Hephaistos, Pallas-athena, Apollo, hermes, afrodite en nog veel meer anderen goden

5 HEILIGE DIEREN

Er waren ook een aantal heilige dieren die gebalsemd werden. Die heiligheid zie je terug bij de farao's. De volgend dieren werden gebalsemd: een kat, vogel (Ibis), valk, leeuw, nijlpaard, cobra, krokodil, jakhals, baviaan, scarabee (mestkever). De mestkever werd niet gebalsemd omdat hij een god was, maar omdat hij door de Egyptenaren werd vergeleken met de zon. Hij liep namelijk over allemaal onenigheden van de grond met zijn mestballen. Op, onder, op, onder, enz.

6 FARAO’S :

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

6 FARAO’S :

De farao's wilden het liefst de macht in hun eigen familie houden.

Men trouwde daarom meestaal met en broer of zus. Het was dan vaak wel een probleem met het krijgen van kinderen. Daarom had een farao vaak meerdere vrouwen. Daar kreeg hij dan de kinderen en zo bleef de macht toch in de familie. (De cobra werd vaak afgebeeld op de kronen van farao’s)

Een farao herken je aan: - Zijn kroon met een cobra. - Het dragen van een staf. - Afgebeeld met een gesel. - Afgebeeld met baard.

7 WAT VERTELD DE BIJBEL OVER EGYPTENAREN ?

(stukje uit de bijbel) De Egyptenaren dwongen de Israëlieten tot slavendiensten
en vergalden hun leven door zwaar werk in leem en tichels, en met allerlei veldarbeid en slavendienst, die zij hen deden verrichten. Toen zeide de koning van Egypte tot de vroedvrouwen der Hebreeuwsche vrouwen--de ene heette Sjifra, de andere Pua: Wanneer gij de Hebreeuwsche vrouwen bij haar bevalling bijstaat en ziet dat het kind een zoon is, doodt het dan; is het een dochter, dan mag het in leven blijven. Maar de vroedvrouwen vreesden God en deden niet naar hetgeen de koning van Egypte haar gezegd had, maar lieten de kinderen in leven.

De bijbel verteld dat de Egyptenaren Israëlieten onderdrukten en dat Egyptenaren zichzelf heel erg belangrijk vonden.

8 LANDBOUW :

De god van de landbouw is Demeter/Ceres
De Egyptenaren probeerden zo goed mogelijk gebruik te maken van de Nijl. Ze ontwikkelden daarom een irrigatie methode. In het begin, begint de Nijl te overstromen en laat een laagje vruchtbaar slib achter. Dan zaaien de Egyptenaren en jagen de dieren op het land om de zaadjes in de grond te trappen. Dan wachten ze af totdat ze kunnen oogsten.

9 DE ONTDEKKING VAN HET GRAF VAN TOETANCHAMON :

Hoe werd het graf/lichaam van toetanchamon ontdekt ? Het graf/lichaam werd ontdekt op 4 November 1922 door Howard Carter. Hij werd gesponsord en gesteund door zijn vriend Lord Carnavon. Na tien jaar graven in de vallei deed hij zijn laatste opgravingpoging om het graf te vinden. Daar stootte een van zijn werkleiden op een paar treden van het graf van Toetanchamon. Zo werd het graf ontdekt.

10 HET EGYPTYSCHE SCHRIFT (hiëroglyfen)

Hiërogliefen
Hiërogliefen betekent heilig krassen. Hiërogliefen zijn dus eigenlijk geschriften in de muur van een monument gekrast of zoals wij het dus kennen Afbeeldingen/plaatjes in steen. Het Egyptische schrift is het hiërogliefenschrift. Dat is een beeldschrift oftewel een pictografisch schrift. Voor 1800 kon men het schrift niet lezen. In 1800 wordt er een steen bij de plaats Rosette gevonden. De steen werd gevonden door een soldaat van Napoleon. De soldaat nam de steen mee. De wetenschapper Champollion onderzocht de steen.

De steen zag er zo uit:

Champolion dacht dat alledrie de delen tekst dezelfde inhoud hadden. Het klassieke Grieks kon hij lezen, dus hij vergeleek dat met het hiërogliefenschrift. Champolion vond in het hiërogliefenschrift cartouches (cirkels) op een aantal tekens. Hij dacht dat daar wel iets belangrijks in kon staan en zocht toen in het klassiek Griekse deel naar een naam van god of farao. Zo kwam hij betekenissen van een aantal tekens te weten. Men kende geen klinkers maar wel medeklinkers. Na enige tijd vergelijken heeft Champolion het schrift bijna helemaal ontcijferd.

Er was ook een soort ontwikkeling in het hiërogliefenschrift:

Hoe jonger het teken is hoe simpeler het eruit ziet. Om precies te zijn is het hiërogliefenschrift ontcijferd in 1822. De steen van Rosette is nu te bewonderen in een museum in Londen.

REACTIES

A.

A.

perfect,schatje

20 jaar geleden

K.

K.

bedankt ik had er heel veel aan


groetjes kimberley

20 jaar geleden

L.

L.

bedankt

20 jaar geleden

E.

E.

echt bedankt had ik echt nodig zeer bedankt <3

11 jaar geleden

P.

P.

heel slecht

5 jaar geleden

M.

M.

wat is dat nou

5 jaar geleden

F.

F.

Flut man wat is dit probeer hier nooit meer wat op te doen echt SLECHT!

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.