Eerste en Tweede Wereldoorlog

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1037 woorden
  • 23 april 2005
  • 405 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 405 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Inleiding
Oorlog is een ruzie, maar dan met geweld, bijvoorbeeld tussen twee landen. Je hebt verschillende soorten oorlogen: burgeroorlog, wereldoorlog, koude oorlog en een gewone oorlog. Een burgeroorlog is een oorlog tussen burgers van een land.
De burgers hebben bijvoorbeeld ruzie over de godsdienst of over iets anders. Een wereldoorlog is een oorlog tussen meerdere landen. Wij hebben zo’n oorlog al twee keer meegemaakt. Dat zijn de eerste en tweede wereldoorlog.
Ik heb als onderwerp het begin van de eerste en tweede wereldoorlog gekozen. Ik heb dit gedaan omdat ik er graag meer over wilde weten. Ik wist er al best veel vanaf, dat komt omdat we het er in de les uitgebreid over hebben gehad.

Hoofdstuk 1
Hoe begon de eerste wereldoorlog?
Op 28 Juni 1914 werd de troonopvolger van Oostenrijk vermoord. Deze troonopvolger heette Franz Ferdinand. Ook zijn vrouw werd vermoord. Ze werden beide vermoord in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië.
Oostenrijk eiste dat de Oostenrijkse politie een onderzoek naar de moord zou mogen doen in Servië. Maar Servië was het hier helemaal niet mee eens. Daarom weigerde Servië het onderzoek. Hierdoor verklaarde Oostenrijk op 28 Juni 1914 de oorlog aan Servië. Binnen een paar dagen waren de meeste landen van Europa bij deze oorlog betrokken.
Oostenrijk kreeg namelijk steun van Duitsland. Servië kreeg hulp van Rusland, Frankrijk, Engeland en België. Later kreeg Servië ook nog de hulp van Italië en ook nog van de Verenigde Staten.
De eerste wereldoorlog was toen echt begonnen.
Hoofdstuk 2
Hoe begon de tweede wereldoorlog?
Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, veranderden er veel voor Duitsland. Hitler deed namelijk allerlei dingen die volgens het verdrag van Versailles niet mocht.
Hij deed de volgende dingen:

· In 1935: Hitler voerde de dienstplicht in. Hij breidde het leger sterk uit. Ook voerde Hitler in dit jaar in dat de joden geen echte Duitse staatsburgers meer waren.
· In 1936: Hitler trok met zijn legers het Rijnland binnen.
· In 1938: Hitler zorgde ervoor dat Oostenrijk bij Duitsland werd gevoegd. Dit wordt de Anschluss genoemd.
Frankrijk en Engeland waren het hier allemaal niet mee eens. Ze kwamen niet in opstand, ze protesteerden alleen maar. In 1938 eiste Hitler dat Tsjecho-Slowakije Sudetenland aan Duitsland af zou staan. Hij dreigde met een oorlog al Tsjecho-Slowakije Sudetenland niet afstond. Frankrijk had een verdrag met Tsjecho-Slowakije gesloten, toen Engeland en Frankrijk hoorde van deze dreiging, gingen de premiers van Engeland en Frankrijk praten met Hitler. De premiers van Engeland en Frankrijk heette Daladier en Chamberlain. Uit het gesprek met Hitler kwam dat Daladier en Chamberlain Hitler’s eis redelijk vonden en ze besloten dat ze Tsjecho-Slowakije niet zouden helpen. Na dit besluit viel Duitsland Sudetenland binnen. Daladier en Chamberlain waren ervan overtuigd dat ze de vrede bewaard hadden, maar in maart 1939 bezette Hitler de rest van Tsjecho-Slowakije ook. Weer protesteerden Engeland en Frankrijk, maar ze lieten Duitsland nu wel weten dat ze geen agressieve daden meer accepteerden.
Daarom beloofden Engeland en Frankrijk aan Polen dat ze hen zouden helpen als Duitsland hen aan zou vallen.
Op 23 augustus 1939 sloten Duitsland en de Sovjet-Unie een verdrag. In dit verdrag was afgesproken dat Duitsland en de Sovjet-Unie Polen onderling zouden verdelen.
Op 1 september 1939 viel het Duitse leger Polen binnen. Drie dagen later, op 4 september, verklaarden Engeland en Frankrijk aan Duitsland de oorlog. Hierdoor was de tweede wereldoorlog echt begonnen.
Hoofdstuk 3
Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de eerste en tweede wereldoorlog?
De overeenkomsten tussen de WOI en de WOII:
1.) Duitsland en Frankrijk waren in de eerste Wereld Oorlog de hoofdrollanden, maar ook in de tweede Wereldoorlog speelden hun de hoofdrollen
2.) Bij de eerste Wereld Oorlog won de groep van Frankrijk ook wel de geallieerden genoemd, en ook bij de tweede Wereldoorlog
3.) Beide oorlogen waren een Wereld Oorlog dat kwam doordat alle landen koloniën hadden in andere wereld delen. En op het laatst deed ook Amerika mee
4.) Hitler zat in beide oorlogen in de Eerste Wereldoorlog als een soldaat en in de Tweede Wereld Oorlog als een Dictaat
5.) Na allebei de Wereldoorlogen werden er afspraken gemaakt
6.) In beide oorlogen werd Duitsland als schuldige aangewezen.
7.) Churchill zat net als Hitler in beide oorlogen in de Eerste Wereld Oorlog als een Marine Officier en in de Tweede Wereld Oorlog ook.
8.) Duitsland viel bij beide oorlogen een neutraal land aan, bij de eerste wereldoorlog was dat belgië en bij de tweede was dat Nederland.
De verschillen tussen de WOI en de WOII:
1.) In de eerste Wereld Oorlog was Nederland een neutraal land. Net als Spanje en Portugal maar in de Tweede Wereld Oorlog niet meer, ze werden aangevallen door Duitsland
2.) Duitsland was in de Eerste Wereld Oorlog een keizerijk en in de Tweede Wereld Oorlog een dictatuur
3.) Duitsland was veel sterker in de Tweede Wereld Oorlog dan dat ze in de Eerste Wereld Oorlog waren
4.) In de Tweede Wereld Oorlog vielen veel meer doden dan er in de Eerste Wereld oorlog vielen, dit kwam doordat Hitler ook veel ontschuldigen mensen vermoorden zoals joden.
5.) Na de Tweede Wereld Oorlog hield Duitsland zich wel aan de regels die er waren maar na de Eerste Wereld Oorlog hielden ze zich niet aan die regels
6.) Bij de Tweede Wereld Oorlog was er een andere oorzaak dat was wraak. Bij de Eerste Wereld Oorlog waren de oorzaken de moord op de kroonprins van Oosterijk-Hongarije, nationalisme en militarisme
7.) Na de Tweede Wereld Oorlog waren er strenge regels gemaakt zoals het verdelen in stukken van Duitsland. Engeland, USA, Frankrijk en Rusland kregen ieder een gedeelte van Duitsland dit werd ook gedaan met de hoofdstad Berlijn
8.) De eerste Wereld Oorlog ontstond door verschillende politieke verschillen de Tweede Wereld Oorlog uit één politiek verschil
9.) In de Tweede Wereld oorlog moesten de mensen, als ze jood waren, een ster dragen. Dit hoefde niet in de Eerste Wereldoorlog
10.) In de Tweede Wereldoorlog leefden de meeste mensen van bonnen die ze moesten kopen in de eerste Wereldoorlog hoefde dat niet.
Nawoord
Ik vond het niet zo erg om dit werkstuk te maken. Dit kwam doordat er erg veel informatie te vinden was over het begin van de eerste en tweede wereldoorlog. Ik heb best veel tijd in dit werkstuk gestoken om er een goed werkstuk van te maken.
Ik hoop dat u het een goed werkstuk vind en dat u het met veel plezier gelezen hebt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

er staan veel lees foeteen in

17 jaar geleden

A.

A.

ik vind dit super slecht jonge.

maar ja ik doe kader

11 jaar geleden

A.

A.

waarom ga je dan dit verslag afzeiken terwijl je zelf kader doet?? Serieus, denk ff na ofzo!

8 jaar geleden

^.

^.

Super bagger man!

11 jaar geleden

L.

L.

Nice man.

11 jaar geleden

M.

M.

ik vind het een goed stuk ik heb morgen een toets en zocht op internet de verschillen tussen de eerst WO en de tweede WO
Danku (:

11 jaar geleden

G.

G.

Peter jij schrijft ook niet foutloos he??

10 jaar geleden

N.

N.

ik vind dat je echt je best gedaan hebt om het beknopt en niet te langdradig te maken. Toch zijn er wel hoofdpunten en belangrijke momenten die niet vermeld werden.
ook vb Hitler, een groot bekend figuur, wat was zijn verleden, van waar kwam hij, wat waren zijn overtuigingen? Vanwaar die drijfveer? zijn haat t.o. de Joden?
en inderdaad: als je een tekst publiek maakt is het aan te raden dat je het laat nakijken door een 2de of 3de persoon op schrijffouten. Toch is het niet erg, maar het komt veel professioneler over he ;-) Nog veel succes met je studie! knap dat je je schouders er zo onder gezet hebt. En aan diegene die negatieve commentaar hebben: DE BESTE STUURLUI STAAN AAN WAL ;-)

8 jaar geleden

P.

P.

De meeste mensen weten niet hoe de wereldoorlog 1 begon. Duitsland viel als eerste aan. Als je verder leest op de pagina die hieronder staat door haar te kopieeren en te plakken ontdek je nog meer de waarheid. Over Hitler is een ander verhaal. Het schijnt dat de haat naar joden niet van hem afkomstig is. Hij heeft via propaganda de haat voor joden opgewekt omdat die al aanwezig was. Ik ben dat allemaal aan het uitzoeken hoe de waarheid niet de werkelijke waarheid was. Dat kost veel tijd. Denk maar eens aan een dik bos stroomkabels en een is stuk. Om die te vinden trek je beste alles los en begin je opnieuw. W.O.1 is eigenlijk door de Fransen uitgelokt.

http://historiek.net/het-ontstaan-van-de-eerste-wereldoorlog/51194/

6 jaar geleden

D.

D.

veel informatie

5 jaar geleden

D.

D.

nice man cool joch

5 jaar geleden

J.

J.

Heel slecht, alleen maar hetzelfde en bijna geen nuttige informatie.. sorry.

5 jaar geleden

N.

N.

Wat een lage scores

4 jaar geleden