Dossier Suriname

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1068 woorden
  • 30 augustus 2006
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
49 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
Deelvraag 1: Welke bevolkingsgroepen zijn er in Suriname, welk percentage van de bevolking maken zij uit en hoe zijn ze in Suriname terecht gekomen.

Er zijn in Suriname 6 bevolkingen. Het zijn de, Hindoestanen, Creolen, Bosnegers/Marrons, Javanen, Indianen en de Chinezen. Dit is respectievelijk van groot naar klein. We hebben van iedere groep informatie gevonden om antwoord te geven op deelvraag1. De antwoorden staan hier onder vermeldt.

Bevolking: Javanen
Percentage van de bevolking: Ongeveer 15 procent van de Surinaamse bevolking.
Hoe kwamen ze in Suriname: De javanen zijn als gastarbeiders naar Suriname gekomen om te werken in de plantages van de Nederlanders.
Extra informatie: Javanen wonen in het plaatsje Jakarta. Toen de Javanen gingen werken in de plantages hadde de meeste een contract van ongeveer 5 jaar. Maar daarna bleven de meeste gewoon daar wonen.

Bevolking: Indianen
Percentage van de bevolking: Ongeveer 3 procent van de Surinaamse bevolking.
Hoe kwamen ze in Suriname: Ze waren de oorspronkelijke inwoners van Suriname.
Extra informatie: Samen met de Chinezen zijn de Indianen met 3% het kleinste deel van de Surinaamse bevolking. Ze zijn in 2 groepen verdeeld, Boven- en Benedenlandse indianen. Toen Nederland kolonies veroverde vielen de Indianen alle plantages aan.

Bevolking: Chinezen
Percentage van de bevolking: Ongeveer 3 procent van de Surinaamse bevolking.
Hoe kwamen ze in Suriname: Net als de Javanen kwamen ze in op de plantages werken.
Extra informatie: De eerste Chinezen kwamen in de 19e eeuw naar Suriname. Omdat de contracten te duur werden is er na de eerste groep Chinezen geen 2e meer gekomen.

Bevolking: Bosnegers
Percentage van de bevolking: Ongeveer 10 procent van de Surinaamse bevolking
Hoe kwamen ze in Suriname: Het zijn gevluchte slaven.
Extra informatie: De Bosnegers worden ook wel Marrons genoemd. De naam Marrons stamt af van het Spaanse woord Cimarron, dit betekent weggelopen vee.

Bevolking: Creolen
Percentage van de bevolking: Ongeveer 32 procent van de Surinaamse bevolking
Hoe kwamen ze in Suriname: Ze waren slaven en toen de slavernij werd afgelast mochten ze blijven.

Bevolking: Hindoestanen
Percentage van de bevolking: Ongeveer 35 procent van de Surinaamse bevolking
Hoe kwamen ze in Suriname: Ze kwamen als gastarbeider die in Suriname kwamen voor een nieuw begin.

Deelvraag 2: Welke positie hadden de verschillende bevolkingsgroepen in de samenleving voor en op het moment van de onafhankelijkheid? (Bijvoorbeeld: Zaten ze in het bestuur of speelden ze juist geen rol in het bestuur? Werd er tegen hen opgekeken of juist op hen neergekeken?)

Bevolking: Javanen
Hun positie: Javanen hadden een eigen politieke partij voor zelfbestuur. Dit was allemaal voor onafhankelijkheid. Samen met de Hindoestanen en de Creolen waren zij de belangrijkste partijen. De javanen hadden echter wel de kleinste partij van die 3 en omdat ieder ras op zichzelf stemde kwamen ze dus nooit aan de macht.

Bevolking: Indianen
Hun positie: Omdat ze zwaar in de minderheid zijn hebben ze bijna niets te zeggen in Suriname. De Indianen waren wel vóór onafhankelijkheid. Ze wilde dat hun land van hen werd en niet altijd door iemand anders overheerst. Ze voelen zich wel trots, hoewel ze toch het kleinste zijn.

Bevolking: Chinezen
Hun positie: De Chinezen waren net als de Indianen in de minderheid. Omdat de Chinezen veel goede handel dreven kregen ze toch wat aanzien en hadden ze het goed in Suriname. Ze waren echter bang dat hun rechten werden afgepakt maar dat gebeurde niet en verder is er niet veel verandert.

Bevolking: Creolen
Hun positie: Ze hadden een eigen partij waarmee ze de macht wilde nemen. Zij hadden de grootste partij met de meeste mensen en daardoor waren zei ook het meest belangrijk.

Bevolking: Bosnegers
Hun positie: Ze hadden weinig aanzien in Suriname en hadden ook niets te zeggen in het bestuur van Suriname. Ze hebben echter wel voor de afschaffing van de slavernij gezorgd.

Bevolking: Hindoestanen
Hun positie: Ze hadden een grote rol in het bestuur omdat ze hun eigen partij hadden 6 zetels dus waren ze de op 1 na grootste partij.

Deelvraag 3: Hoe reageerden de verschillende bevolkingsgroepen op de onafhankelijkheid?

Bevolking: Javanen
Reactie: De javanen waren tegen onafhankelijkheid. Ze waren bang dat Creolen de macht zoude grijpen. Toen Suriname onafhankelijk werd zijn er door deze rede veel Javanen naar Nederland gekomen.

Bevolking: Indianen
Reactie: De indianen waren voor de onafhankelijkheid en eind 1975 toen Suriname onafhankelijk werd vierde de Indianen ook feest.

Bevolking: Chinezen
Reactie: Ze waren ook bang dat de Creolen de macht grepen. Ze dachten dat de Creolen hun rechten af zouden pakken. De Chinezen hebben het nog steeds goed in Suriname.

Bevolking: Bosnegers
Reactie: De Bosnegers waren blij met de onafhankelijkheid van Suriname. Ze hadden een soort van pop met het hoofd van een bosneger die de onafhankelijkheid in ontvangst zou nemen.

Bevolking: Creolen
Reactie: Ze waren heel blij met de onafhankelijkheid omdat ze dan niet meer als slaven hoefde te werken voor de Nederlanders.

Bevolking: Hindoestanen
Reactie: Ze waren heel blij met de onafhankelijkheid. Ze hebben er ook mede voor gezorgd dat de onafhankelijk ook in Suriname kwam.

Deelvraag 4: Hoe vallen die verschillen in reactie te verklaren?

Er zijn in Suriname verschillende rassen. Omdat ze allemaal een ander geloof hebben, hebben ze dus ook een andere mening over hoe er bestuurd moet worden. Ook de grote van de bevolkingsgroep maakt uit. De Indianen waren voor onafhankelijkheid omdat Suriname hun eigen land was en ze altijd onderdrukt werden door andere volkeren. De Javanen en Hindoestanen waren tegen de onafhankelijkheid omdat ze bang waren dat de Creolen de macht over zouden nemen. Ze hebben nog nooit met de Creolen samengewerkt dus als de Creolen aan de macht zouden komen, zou dat ook wel niet het geval zijn. De Creolen wilde natuurlijk wel onafhankelijkheid om zo aan de macht te komen. De bosnegers wilde onafhankelijkheid vanwege het geloof, als de onafhankelijkheid er was zouden de kwade geesten vertrekken. De Chinezen waren voor de onafhankelijkheid. Ze waren bang dat hun rechten afgepakt zouden worden. Dit kwam omdat ze in de minderheid waren.

Epiloog

Davey: Ik vond het niet echt leuk om te doen. Ik heb er wel veel van geleerd maar het koste wel veel tijd om aan al het naslagwerk te komen en alle informatie. De taken waren goed verdeeld we hebben beide ongeveer even veel gedaan. We hebben allebei 3 bevolkingsgroepen bestudeert en ik heb voor de plaatjes gezorgd.

Jan: Ik vond het niet zo’n leuk project. Het was heel veel werk en koste veel tijd. We wisten ook niet hoe we aan een diagram moesten komen maar uiteindelijk is het ons dan toch gelukt om er een te krijgen. We snapten alleen niet wat voor tabel er in zou moeten dus dat hebben we ook niet.

REACTIES

N.

N.

bij vraag 2 over de bosnegers het laatste woord: gezort (gezord)

bij vraag 1 over de javanen staat er "Toen de Javanen gingen werken in de plantages [hadde] de meeste een contract van ongeveer 5 jaar. "
tussen [] staat de fout

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.