De Vlaamse primitieven

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 260 woorden
  • 25 maart 2001
  • 88 keer beoordeeld
Cijfer 5
88 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

socio-cultureel
1.) Waarom vertegenwoordigden de Vlaamse primitieven een nieuwe schilderkunst ? Men probeert de 3-de dimensie in de schilderkunst weer te geven en af te stappen van de vlakke weergave. Men schildet nu echte mensen en niet alleen maar Madonna’s en engelenfiguren. Vanaf dan schildert men meer realistischere omgevingen , dat zien we aan de gedetailleerde interieurs en landschappen en de vele details .

2.) Waarom waren er zoveel schilders actief in Vlaanderen en Brabant ? Ze hadden een hoog inkomen dankzij de luxeproducten die in die gewesten werden geproduceerd. Daarvan konden ze schiderijen verkopen aan de rijke handelaars en aristocraten , die geld teveel hadden. De rijkdom van de gewesten zorgde voor een hoger niveau van kunst . De beste reden dus voor de schiders om daarnaartoe te trekken .

3.) Hoe komen de mentaliteit en de leefwereld van de rijke burgers in de schilderijen van de Vlaamse primitieven tot uiting ? De rijke burgers werden vaak afgebeeld met : A.) Rijke kleding en juwelen , mooie interieurs - ze wilden hun rijkdom aan de anderen tonen
B.) In Christelijke houding met Christelijke vroomheid - ze wilden zichzelf uiterst Christelijk voordoen . Op een aantal schiderijen komt de rijkdom niet zo naar voor , bv. bij de geldhandelaars.

4.) Welke andere vormen van cultuur kwamen ook tot bloei in de steden van de Bourgondische Nederlanden ? Boeken kopieren en verluchten (versieren van boeken met miniaturen ) . Boeken waren omwille van hun zeldzaamheid en kostbaarheid zeer gegeerd door de adel en de burgerij . Ze waren een statussymbool . Vele boeren werden verlucht door miniaturen , ook vereist voor handelaars . In kronieken speelde de vorst ook dikwijls een vooraanstaande rol .

REACTIES

M.

M.

Aantal voorbeelden van kunstenaars die tot de Vlaamse Primitieven behoren en bij je eerste punt staat er een schrijffout men 'schildet' i.p.v men schildert

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.